Rácsvédő, fonott rácsvédő

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Rácsvédő, fonott rácsvédő

A rácsvédő a babaágy szép és egyben hasznos kiegészítője. Érdemes még a baba érkezése előtt, a kisággyal egyidőben beszerezni. Egy mutatós rácsvédő a babaágy dísze. Még szebb, ha színe harmonizál az ágyneműhuzat színével. A rácsvédőt zsinórok segítségével tudod a kiságy rácsaihoz rögzíteni. Teli végű kiságyban használj kétoldalas ragasztóval ellátott kis kampót vagy tépőzárat.

Mire jó a rácsvédő?

A rácsvédő nem csak dekoráció, több szempontból hasznos:

  • Védi a babát a huzattól és a hidegtől.
  • Megakadályozza, hogy a baba a rácsok közé dugja a kezét vagy a lábát, így biztosan nem szorul oda.
  • A babák számára a tágas tér nyugtalanító. Ösztönösen keresik az anyaméh biztonságát idéző, szűk helyeket. Ezért legtöbbször a kiságy sarkába bújnak. Egy vastagabb, szivacsos rácsvédő szűkíti a kiságyban a teret, komfortos, puha környezetet alakít ki a babának.
  • Ha sokat forgolódik a baba, és netán a rácsba üti a fejét, akkor a puha rácsvédő tompítja az ütést. Főleg a baba kutacsa érzékeny terület, amelyet kiemelten óvni kell.
  • Később, amikor a baba ifjúsági ágyba kerül, a rácsvédő még tovább használható, mint falvédő. Így alvás közben a kicsi nem érintkezik a hideg fallal.

A fonott rácsvédő

A hagyományos, lapos rácsvédők mellett egyre népszerűbbek a vastagabb, fonott rácsvédők. Ezek egymással összefont, bélelt textilhengerekből állnak, és lágy, puha védelmet biztosítanak a kiságyba.

A különleges stílusú fonott rácsvédő kedves pasztell színeivel garantáltan feldobja a babaszobát. Mivel vaskos, tömött, így nem szükséges a kiságy rácsaihoz kötözni. A fonott rácsvédő magától is megáll, anélkül, hogy összegyűrődne, alakját elvesztené.

Ha a két végét összekötöd, kialakíthatsz belőle egy puha kis alvókuckót a babának, amely hasonló, mint a babafészek. Később, ifjúsági ágyba téve a fonott rácsvédőt, mint leesésgátló is funkcionálhat, amikor a gyerek már önállóan közlekedik. A falhoz téve díszpárnát is helyettesít, így sokáig lesz a gyerekszobai dekoráció része.

Tulajdonságok

  • Huzatuk általában 100% pamut, töltetük flísz. Kapható fix és levehető huzatos változat is. A fix huzatos rácsvédők töltettel együtt is moshatóak, 30 fokon.
  • Méretük többféle lehet. Magasságuk 15 és 33 cm között változik, hosszúságuk 175 és 360 cm közötti. Általában a szabvány, 60x120-as illetve 70x140-es kiságyméretekhez igazodik a rácsvédő mérete. Válassz méretet attól függően, hogy a kiságy teljes hosszában szeretnéd elhelyezni vagy csak a fejrészénél.
  • A fonott rácsvédők anyaga lehet plüss vagy pamut. Töltetük lehet puha poliészter vagy polisztirol golyók. Huzata egyiknek sem levehető, viszont mindegyik mosható a töltettel együtt.