Babafészek, fészekpárna

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Babafészek

A születés előtti 9 hónap alatt a magzat folyamatosan körül van véve a pocakban. Egy igazi búvóhely számára. A várandósság végéhez közeledve már egyre kisebb helye van mozgolódni, de mégis ez a közeg jelenti neki a biztonságot, ez az ő “otthona”.

Születés után aztán hirtelen kitárul a tér, már nincs ami körülöleli, hacsak nem tartja éppen valaki a karjaiban. Ez nagyon nagy változás a baba életében, nincs igazán lehetősége kis lépésekben alkalmazkodni az új helyzethez. Pedig a baba számára a biztonságérzet nagyon fontos. Amint nem érzi magát biztonságban, rögtön nyugtalanabb lesz.

A babafészek növeli a baba biztonságérzetét

A skandináv országokban rájöttek arra, hogy a babafészek használata abszolút pozitív hatással van az újszülött közérzetére. Segít fokozatosan hozzászoknia a kvázi határtalan külvilághoz. A babafészek, a kialakításának köszönhetően az anyaméh biztonságát idézi. Gyakorlatilag teljesen körülveszi a babát, az újszülött minden irányban talál magának valami biztonságos “kapaszkodót”. 

Babafészek, segítség az altatásban

A babafészek alapvetően a baba alvásában, altatásában nyújt segítséget. A babafészek biztonságérzetet nyújt számára, ezért sokkal nyugodtabban tud aludni. Kiságyakba is lehet tenni, normál ágyakban is használható, de akár utazásnál is jól jön.

Babafészek tulajdonságai

  • A babafészek egy külső peremből és egy alsó lepedő részből áll.
  • Azok a babafészkek az igazán praktikusak, ahol a perem rész leválasztható és a későbbiekben, amikor már egyébként a baba kinőtte magát a babafészket, párnaként akár tovább is használható. 
  • A babafészek huzata bababarát textilből készül, a perem alakját pedig valamilyen töltőanyag adja. A töltőanyag legtöbbször vagy flíz bélésanyag vagy pici polisztirol golyó.
  • A huzat általában levehető és mosható. Fontos, hogy mindenképpen olyan babafészket válassz, aminek mosható a huzata, mivel a baba előbb-utóbb úgyis összekoszolja. 
  • Egy jó babafészek mindenképpen biztonságos. Nincsenek rajta olyan elemek, amik veszélyt jelentenek az újszülöttre. Így például ha van is rajta zipzar, az úgy van elhelyezve, kialakítva, hogy ne csikarhassa meg magát vele. Nincsenek kiálló madzagok, amibe gabalyodva megfulladhat a csecsemő.