Babablog

Fürdés terhesség alatt: szabad vagy sem?

A fürdés terhesség alatt megengedett, ha a kismama állapota, a víz hőmérséklete és a víz minősége lehetővé teszi. A kismama fürdőruha kényelmes fürdőzést biztosít.

Vízparti nyaralást terveztek, és bizonytalan vagy, hogy vajon a fürdés terhesség alatt megengedett vagy sem? Teherbe esés előtt rendszeresen jártál uszodába, és most kismamaként nem tudod, folytathatod-e az úszást? Medence vagy természetes víz vagy inkább egyik sem? A fürdés kapcsán a várandósság alatt egy sor kérdés merül fel a leendő szülőkben. Ezért most a terhesség alatti fürdéssel, úszással és strandolással kapcsolatos tudnivalókról lesz szó ebben a cikkben, hogy ebben a témában minden bizonytalanságot eloszlassunk.

A fürdés terhesség alatt megengedett?!

Önmagában arra a kérdésre, hogy a fürdés terhesség alatt megengedett-e vagy sem nehéz egy egyszerű igennel vagy nemmel felelni, bár a mérleg nyelve inkább az igen felé hajlik. De azért lehetnek olyan esetek, amikor egy kismamának nem ajánlott a fürdés. Nézzük meg, hogy mitől is függ, hogy várandósan lehet-e fürödni vagy sem.

kismama fürdés

Anita kismama fürdőruha

A terhesség hányadik hetében jársz?

Az egyik fontos kérdés a kismamák fürdésével kapcsolatban, hogy a terhesség hányadik hetében jársz. Az első és a második trimeszterben (hacsak az orvos máshogy nem rendeli) nincs különösebb akadálya a fürdőzésnek. Viszont a harmadik trimeszter vége felé már előfordulhat, hogy a méhszáj nyitott állapotban van. A méhszáj nyitottsága – legyen az akár épp csak minimális mértékű – a fürdőzés során növelheti a hüvelyi fertőzés kockázatát. Ezért ha valaki a harmadik trimeszter vége felé tervez vízparti nyaralást, strandolást, akkor érdemes előtte az orvossal konzultálni.

Ha a vizsgálaton az orvos nem tapasztalja a méhszáj nyitottságát, és más körülmény sincs ellene, akkor az orvos akár még a harmadik trimeszterben is engedélyezheti a fürdőzést.

Hány fokos vízben lehet fürdeni terhesen?

A terhesség előrehaladottsága mellett a másik szempont a víz hőmérséklete. Az előbb már kiderült, hogy alapból nincs akadálya kismamaként fürdeni, de vajon hány fokos vízben lehet fürdeni terhesen? A víz hőmérséklete több okból kifolyólag is fontos:

  • A túl meleg víz felmelegíti a magzatvizet, ez pedig nem tesz jót a babának.
  • A forró víz akár méhösszehúzódást is eredményezhet.
  • A melegebb hőmérsékletű vizek kedveznek a különféle baktériumok, gombák elszaporodásának, ami növelheti a kismama gombás vagy bakteriális fertőzésének kockázatát.

Összességében tehát azt érdemes észben tartani, hogy kismamaként a meleg vízben való fürdés nem ajánlott! Kerülni kell a termálvizeket, gyógyvizeket! Ha vízhőmérséklet alapján kell dönteni, akkor körülbelül 35 °C az a határ, ami felett már jobb, ha kismamaként nem fürdesz. Ennél alacsonyabb hőmérsékletű vízben viszont nyugodtan lehet fürdeni.

Medence vagy természetes víz?

Akár medencében, akár valamilyen természetes vízben is lehet fürdeni terhesség alatt, de nem mindegy, hogy milyen a víz minősége. Ha egy sorrendet kellene felállítani, akkor nagy általánosságban az mondható el, hogy a tavak, tengerek, óceánok vannak az első helyen. Ezekben a természetes vizekben a legbiztonságosabb a kismama számára a fürdőzés, ezután következnek a folyók, majd a medencék.

De mielőtt a folyókat, medencéket negatívan könyvelnéd el, azért ezzel a sorrenddel érdemes óvatosan bánni. Merthogy alapból mindig a víz minősége a döntő szempont! Könnyen előfordulhat, hogy egy medencében a víz minősége jobb, mint mondjuk egy tó vizéé. És ez a sorrend nem azt jelenti, hogy medencében ne lenne szabad fürdeni. Ez a rangsor csupán arra utal, hogy mivel a medencében a víz egy zárt rendszerben van, ezért a tisztasága nagymértékben függ attól, hogy mennyien használják, milyen gyakran takarítják. Ezért sorolják általában hátrébb a medencéket a természetes vizekkel szemben ha a kismamák fürdéséről van szó.

kismama fürdés 2

De nyugodtan mehetsz akár medencébe is fürdeni egy olyan strandon, amit lehetőleg nem sokan használnak, és szemmel láthatóan is odafigyelnek a tisztaságra és a víz minőségére. Olyan vízbe viszont semmiképpen se menj, ahol már ránézésre is kérdéses, hogy mennyire tiszta a víz!

Ha a teherbeesés előtt rendszeresen úsztál, nem kell feladnod azért, mert babát vársz. Természetesen egyeztess az orvosoddal, de az úszásnak általában nincs akadálya. Érdemes azonban olyan uszodát választani, ahol kevesen vannak, és inkább a nagyobb forgalmat elkerülve a kevésbé zsúfolt órákban menni. Persze nem kismamaként kell átúszni a Balatont, de ha mértékkel csinálod, akkor nem kell felhagyni az úszással!

Tipp: Ha fürdeni mész, mindenképpen figyelj oda a napfény elleni védelemre! Kismamaként ez nemcsak miattad, hanem a baba miatt is fontos! Ebben a cikkünkben részletesen olvashatsz arról, hogy kismamaként egyáltalán szabad-e napozni: Napozás terhesség alatt

Milyen fürdőruhát válassz?

Amint elkezd jobban kerekedni a pocakod, érdemes félretenni a „rendes” fürdőruhádat, és beruházni egy kimondottan kismamáknak szánt fürdőruhára. A kismama-fürdőruhák a kismama testének megfelelően vannak kialakítva. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az oldalvarrásoknál lévő ráncolásoknak köszönhetően pocakrészen könnyítettek, így akár nagyobb pocakkal is kényelmes viseletnek számítanak.

Léteznek egyrészes kismama-fürdőruhák is, de a kétrészes, tankini fazonú kismama-fürdőruhák általában kényelmesebbek. Ezeknek a felsőrésze teljesen eltakarja a pocakot, így véd a közvetlen napsugárzástól is.

Kádban fürdés terhesség alatt

Bár a téma alapvetően a nyári fürdés, strandolás, de néhány szót azért érdemes ejteni a kádban fürdésről is. Hiszen valahol ez is egyfajta fürdés, még ha nem is szórakozásból, pihenésképpen végezzük. Sok kismama bizonytalan, hogy kádban fürdés terhesség alatt megengedett-e, vagy inkább a zuhanyzás ajánlott. Lássuk mi az igaz ezzel kapcsolatban!

A kádban fürdés terhesség alatt abszolút megengedett, ha odafigyelsz a víz hőmérsékletére. Csakúgy mint strandoláskor, itt se jó, ha a fürdővíz hőmérséklete túl meleg, úgyhogy a forró vízben való megmártózástól el kell búcsúzni.

A harmadik trimeszter vége felé már előfordulhat, hogy a méhszáj esetleges nyitottsága miatt érdemes kádban fürdésről zuhanyzásra váltani, de erről mindenképpen az orvosoddal konzultálj! Mindaddig azonban, amíg az orvos máshogy nem rendeli, és nem túl meleg a víz, nincs akadálya, hogy terhesen is kádban fürödj, főleg azért, mert a kádban való fürdésnek relaxáló hatása van.

Ha veszélyeztetett terhes vagy mindenképpen konzultálj az orvosoddal a kádban fürdésről és a strandolásról is, ugyanis általában veszélyeztetett terhesként ezek nem ajánlottak!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com