Fürdőjáték

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Fürdőjátékok

Amikor a baba már képes önállóan és stabilan ülni, azzal együtt beköszönt a mókás esti fürdőzések időszaka. Szülőként a nap egyik legszórakoztatóbb része az esti fürdetés. Ilyenkor már túl vagy egy fárasztó napon és átathatod magad az önfeledt fürdőzésnek.

Az önfeledt pancsolás teljesen magával tudja ragadni a gyerekeket, képesek lennének akár teljesen kihűlt vízben is pancsikolni. Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek is egészen máshogy érzékelik a testüket, sokkal könnyedebben tudnak mozogni a vízben. Önmagában már ez is elég arra, hogy jól érezzék magukat, de ha ehhez még társul néhány szuper fürdőjáték, az még jobb.

Bár a legtöbb gyerek nagyobb korára már élvezi az esti fürdőzést, de azért akadnak, akik nem igazán rajonganak a vízért és a fürdést is hanyagolnák, ha rajtuk múlna. Ezeknél a gyerekeknél be lehet vetni a fürdőjátékokat, amik remélhetőleg elterelik a figyelmüket a vízről és a játék hevében szinte észre se veszik, hogy közben megfürdeted őket.

Milyen a jó fürdőjáték?

A boltok polcain rengeteg féle fürdőjátékkal lehet találkozni, de vajon milyen a jó fürdőjáték, mire érdemes figyelni?

Először is nem véletlen az elnevezés. Ezek olyan játékok, amiknek semmi baja nem lesz egy kis fürdőzéstől. A kimondott fürdőjátékok arra lettek tervezve és gyártva, hogy aztán gyermekek pancsoljanak velük egy kád vízben. Az anyaguk bírja a nedvességet, víz hatására sem oldódik ki semmi belőlük.

Mint minden gyerekjátéknak, ennek is olyannak kell lennie, ami nem okozhat sérülést a gyerekeknek, amikből nem állnak ki éles részek.

És mindezek mellett természetesen figyelemfelkeltő, aminek a legegyszerűbb módja, ha szép színesek.

Fürdőjáték típusok

Itt megint határ a csillagos ég, annyiféle fürdőjátékkal lehet találkozni. Csak, hogy néhányat említsünk közülük:

  • Vízimalom típusú fürdőjátékok: A vízimalom típusú játékok lényege, hogy a víz mozgása kelti életre ezeket a játékokat. Ahogy a víz átfolyik rajtuk úgy pörög a kerék vagy úgy töltődik meg a vödör, ami aztán ha telítődik átbillen, kiürül és minden kezdődik elölről.
  • Vízen úszó fürdőjátékok: A nagy klasszikusokat szokás ide sorolni. Ide tartoznak a kis hajók, a csónakok, a bálnák. Egytől-egyig olyan fürdőjátékok, amik a víz felszínén maradnak és ezeket tologatva tud velük játszani a gyerek.
  • Kádra tapadó fürdőjátékok: A kád oldalára tapadó játékok kiválóan fejlesztik a gyerekek kreativitását. Ezek a játékok általában különböző tematikákhoz kapcsolódnak. Így például lehet kapni öltöztetős játékot, ahol a gyereknek az a feladata, hogy kiválassza a baba ruháit. Széles a választék a tematika tekintetében, vannak városok, járművek, állatok stb. Azért nagyon jók ezek a játékok, mert lehet köréjük mesét szőni és ezzel is szórakoztatni a gyereket. Természetesen ezek nem csak a kád falán tapadnak meg, hanem akár a fürdőcsempén is megmaradnak.
  • Öntögetős játékok: A pancsolás egyik legjobb része, hogy büntetlenül vizezhetnek. Miért büntetlenül? Mert egyébként nem örülünk nekik, ha a lakásban azzal játszanak, hogy egyik edényből a másikba öntögetik a vizet. De a kádban ez is megengedett. 
  • Fürdőkönyvek: Tipikusan ezek a baba első fürdőjátékai. Érdeklődően tudja ezeket hajtogatni, nézegetni benne a kedvenc színes figuráit. Némelyikben még csipogó rész is van, ami nyomásra hangot ad.
  • Szappankréta: A nagyobb gyerekek már szappankrétával is tudják magukat szórakoztatni. Ezek a szappankréták természetesen nem hagynak nyomot a kádon, fürdés végén könnyedén le lehet őket törölni. 

 

A fürdőjátékokat nem csak otthon a kádban használhatja a gyerek, hanem elviheted ezeket akár babaúszásra, akár nyáron strandra is, ahol szintén nagyon jót tud vele játszani.

A fürdőjátékok tárolása

Fürdés után mindig úgy tedd el a fürdőjátékokat, hogy a lehető legkevesebb víz legyen rajtuk, bennük. A tároláshoz is érdemes olyan dobozban vagy hálóban tartani ezeket, ahol két fürdés között meg tudnak száradni a játékok.