Babablog

Gyereknap: így kerülhetnek a legkisebbek a középpontba

Miről szól a gyereknap? Többek között arról, hogy megmutassuk a kicsiknek, mennyire fontos részei a családunknak. Családi programok, ajándékötletek gyermeknapra.

Valójában minden nap a gyerekek körül forog, de az év egy napja tényleg csak róluk szól, méghozzá május utolsó vasárnapján, amikor a gyermeknapot ünnepeljük. Ilyenkor érdemes olyan programokat kitalálni, amivel az egész család együtt töltheti az időt, hogy igazán emlékezetessé váljon ez a nap a kicsik számára.

Mikor van gyereknap Magyarországon és a világ más pontjain?

Magyarországon már az 1920-as évektől május vagy június valamelyik napján gyermeknapot tartottak, de 1931-től kezdve már egy teljes hetet szenteltek a gyermekeknek, ami általában május első felére esett. 1950-től ismét egynapossá vált az ünnep, 1953-tól pedig már a most is hivatalos május utolsó vasárnapjára esik. Mikor lesz gyereknap 2022-ben? Május 29-én, vasárnap, 2023-ban pedig egy nappal korábban, azaz május 28-án lesz.

Gyereknap mikor van 2022-ben?

A legtöbb ország június 1-jén ünnepli a gyermekeket Albániától Jemenig, Portugálián, Vietnámon és Kínán át egészen Mongóliáig. Az Egyesült Államokban viszont június második vasárnapjára, Kubában pedig például július harmadik vasárnapjára esik a gyermeknap.

A gyereknap eredete

A gyermeknapot a világ számos pontján ünneplik, időpontja viszont országonként változik: először Törökország nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé 1920-ban, április 23-i dátummal. A nemzetközi gyermeknapot első alkalommal 1925-ben, a Gyermekjóléti Világkonferencián hirdették meg Genfben. A Gyermekek Világnapját pedig november 20-án ünneplik minden évben az ENSZ Közgyűlése által 1959. november 20-án elfogadott, a gyermekek jogairól szóló nyilatkozat emlékére.

Gyermeknap: így ünnepeljétek!

Gyermeknapon nagyszerű szabadidős programok várják országszerte a gyermekeket és a családokat: gyermekfesztiválok, színházi előadások, koncertek, workshopok, kedvezményes belépők olyan közkedvelt helyekre, mint az  állatkertek, élményfürdők vagy kalandparkok. Az interneten számos program közül válogathatsz. Érdemes ezek között alaposan szétnézni, ha olyan elfoglaltságot kerestek, ami különlegessé teheti ezt a napot.

Hogyan járhattok még a család legkisebb tagjainak a kedvébe? Mutatunk pár javaslatot!

 • Piknik a szabadban: Élvezzétek ki ezt a különleges napot a gyerekekkel egy hagyományos piknik keretében, ahová magatokkal vihetitek a kicsik kedvenc ételeit, italait, sütijeit, és együtt lehet a család.
 • Kempingezés: A gyermeknap a kicsikkel töltött minőségi időről szól: miért is ne töltenétek el egy vidám hétvégét valamilyen vicces, gyerekbarát kempingben? Mit szólnátok egy tábortűzhöz szalonnasütéssel és közös énekléssel? Ezeket az emlékeket még felnőttként is szívesen visszaidézik majd a gyerekek.
 • Moziest: Szervezz moziestet egy klassz filmmel, popcornnal és egy takaróval, hogy összebújhassatok a tévé előtt! Persze a mozi is jó ötlet, ha inkább kimozdulnátok, és találtok egy ígéretes gyerekfilmet.
 • Bowling: A bowlingozás remek családi program, főleg, ha a játékot megkoronázzátok még egy kis fagyizással is a gurítás után.
 • Festés: Kevés olyan szórakoztató dolog van a gyerekek számára, mint a festés. Szerezz be pár üres vásznat és gyerekbarát ujjfestéket, és hagyd, hogy gyermekeid szabadjára engedjék kreativitásukat! Tedd ki a mesterműveket a falra, hogy akár még évekig gyönyörködhessetek az alkotásokban!

Gyerek nap a család legkisebb tagjainak ünneplésére.

Gyermeknapi ajándékötletek

Milyen ajándékkal kedveskedhetsz gyermekednek ezen a különleges napon a közös programokon túl? Adunk néhány tippet, amivel biztosan örömet szerezhetsz!

 • Gyermekkönyvek a kedvenc mesékkel, amiből anya és apa felolvashatnak esténként.
 • LEGO, amivel együtt játszhattok lefekvés előtt.
 • Társasjáték: ha már elég nagyon a gyerekek, kiváló közös program lehet a társasjátékozás.
 • Futóbicikli, hogy a kicsik is minél több időt töltsenek a szabadban, és átmozgassák magukat a friss levegőn.
 • Babahinta a picik szórakoztatására és koordinációjuk fejlesztésére.
 • Ölelnivaló plüssjáték, amit minden korosztály szívesen szeretget.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com