Babablog

Gyerekülés teszt - melyik a legjobb gyerekülés?

A gyerekülés teszt több szempont alapján értékeli a gyereküléseket. Az ADAC teszt kiváló útmutatóul szolgál, hogy tudd, melyik a legjobb gyerekülés 2020-ban.

Az utakon jelentősen megnövekedett a forgalom, a rengeteg tehergépjármű mellett a személyautók száma is jelentős. A körültekintő, óvatos vezetés nem csak a közlekedési szabályok betartása miatt fontos, hanem elsősorban a családod és saját életed védelme miatt. De sajnos bármennyire odafigyelsz és szabályosan vezetsz még így is történhet baj. Ilyenkor pedig egy jó autós gyerekülés akár életet is menthet! De melyik a legjobb gyerekülés 2020-ban? Milyen szabályok vonatkoznak 2020-ban a gyerekülések használatára?

ADAC gyerekülés teszt

Egy bababoltba betérve vagy éppen az internetet böngészve rengeteg autós gyereküléssel lehet találkozni. Elképesztően széles a választék, így ha egy szülőben felmerül a kérdés, hogy “vajon milyen gyerekülést vegyek”, bizony nem lesz egyszerű dolga. Háttértudás nélkül nem könnyű megállapítani, hogy melyik gyerekülés biztonságos, melyik gyerekülés kényelmes és persze melyik a legjobb gyerekülés a babánknak. Szerencsére segítségünkre vannak a különböző nemzetközi gyermekülés tesztek. A legismertebb gyerekülés teszt az ADAC gyerekülés tesztje, amelyet minden évben közzétesznek. 

adac teszt gyerekülés választás

(Fotó: www.shutterstock.com)

ADAC gyerekülés teszt kritériumok

Mi az ADAC? Az ADAC egy rövidítés, az 1903-ban alapított német autóklub, az Allgemeiner Deutscher Automobil-Club betűszava. Az ADAC azonban jóval több, mint egy autóklub. Évről évre tesztelnek autókat, gumiabroncsokat és gyereküléseket is.

Az ADAC gyerekülés teszt vázát a töréstesztek adják. A vizsgálatok során nem csak a frontális ütközések, hanem az oldalirányú ütközések hatásait is nézik. A frontális ütközés következményeit 64 km/h sebességnél, az oldalütközésekét pedig 50 km/h sebességnél vizsgálják. A tesztekhez egy Volkswagen Golf VII-et használnak, ebbe rögzítik a vizsgált gyereküléseket, amibe aztán beleültetik a különböző magasságú, súlyú törésteszt-bábukat.

Az ADAC gyerekülés teszt több kritérium alapján vizsgálja és osztályozza a gyereküléseket: 

 • Biztonság: a legkevesebb magyarázatra a biztonsági szempont szorul. Egy gyermekülés teszt esetén egyértelmű, hogy annak biztonságosságát vizsgálják. A teszt során vizsgálják a gyerekülések stabilitását, a biztonsági övet és azt is, hogyan védi a gyermek fejét.
 • Használhatóság: ez a szempont már nem feltétlen evidens. Itt nem arra kell gondolni, hogy a gyerek hogyan tudja használni a gyerekülést, hanem arról van szó, hogy a szülő számára mennyire könnyen használható a gyerekülés, milyen könnyen lehet például autóba betenni és rögzíteni vagy éppen kivenni és áttenni egy másik autóba.
 • Ergonómia: a mindennapos autózás során is, de főleg egy hosszabb autóút alatt nem mindegy, hogy mennyire kényelmes a gyerekülés. A gyerekek többsége eleve nem szívesen utazik gyerekülésben, mert gátolja őt a teljesen szabad mozgásban. Ha erre még az is rátesz, hogy a gyerekülés kényelmetlen, akkor kész rémálom lesz az utazás. És sejtheted, hogy nem csak a gyereknek, hanem neked is.
 • Egészségre káros anyagok: az ADAC teszt 2011 óta a gyerekülések káros anyag tartalmát is vizsgálja. Ilyen káros vegyi anyagok lehetnek például a policiklusos aromás szénhidrogének, a ftalátok, a fenolok, az égésgátlók, ónvegyületek, AZO vegyületek, nehézfémek. A rossz hír, hogy ezek az emberi szervezetre káros vegyi anyagok a bőrrel érintkezve a gyerek szervezetébe juthatnak. 
 • Tisztíthatóság: Mivel használatból fakadóan a gyerekülés természetesen koszolódik, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyire tisztítható a gyerekülés. Levehető, mosható-e az anyaga és mennyire jönnek ki belőle a foltok.

Az autós gyerekülés tesztek során a gyereküléseket mind az öt szempont alapján értékelik: kiváló, jó, közepes, elégséges és elégtelen osztályzatok valamelyikével. Végezetül az öt tesztelési szempontra kapott pontok súlyozásával előáll egy összesített pontszám, ami megadja a gyerekülés ADAC értékelését:

0,6 - 1,5 pont: kiváló

1,6 - 2,5 pont: jó

2,6 - 3,5 pont: közepes

3,6 - 4,5 pont: elégséges

4,6 pont  felett: elégtelen

Az ADAC gyerekülés tesztek vélhetően azért is lettek annyira elterjedtek és népszerűek, mert az autósülés tesztek során szigorúbb követelményrendszerük van, mint az egyébként hatályban lévő, erre vonatkozó Európai Uniós normáknak.

ADAC gyerekülés teszt eredmények 2020-ban

A gyerekülések piaca rendkívül szerteágazó, így természetesen nem várható el az ADAC-tól, hogy minden egyes modellt teszteljen. Minden évben kiválasztanak jónéhány gyerekülést, amiken elvégzik a szigorú teszteket, majd ezeknek a teszteknek az eredményeit publikálják. 

2020-ban az ADAC 40 gyerekülésen végzett teszteket. A tesztelésre kerülő gyerekülések kiválasztásánál az egyik szempont a gyártó piaci jelenléte, de az innovációkra is kimondottan felfigyelnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az innováció akár biztonsági problémákat is okozhat, így ezek tesztelése kiemelten fontos.

Az ADAC az autósülés tesztekhez a gyereküléseket életkor alapján 5 különböző csoportba sorolja:

 • 1 éves korig használható gyerekülések,
 • 1,5 éves korig használható gyerekülések,
 • 4 éves korig használható gyerekülések,
 • 7 éves korig használható gyerekülések,
 • 12 éves korig használható gyerekülések.

Bár életkor alapján adják meg ezeket a kategóriákat, de természetesen a töréstesztekhez különböző súlyú és testmagasságú törésteszt-bábukat alkalmaztak és ennek megfelelően vizsgálták a gyerekülések biztonságosságát.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy az ADAC gyerekülés teszt 2020-ban a Brendon kínálatában is megtalálható gyerekülések közül melyeknél hozott kiváló vagy jó értékelést. Ne feledd, hogy a rögzítő talpakat általában mindig külön kell megvásárolni!

A táblázatban az alábbi oszlopokkal fogsz találkozni:

 • Az ADAC értékelés az 5 értékelési szempont pontjaiból előállított súlyozott pontszám.
 • Kategória: Az ADAC által használt kategória, amely megmutatja, hogy az adott gyerekülést körülbelül hány éves korig lehet használni.
 • Méret: A gyerekülésbe ültethető gyerek méretére vonatkozik. Vagy testmagasságban vagy testsúlyban van megadva.
 • Súly: A gyerekülés súlya
 • Isofix: A gyerekülés isofix rendszerben rögzíthető a gépjárműbe vagy sem
 • Biztonság, használhatóság, ergonómia, káros anyag tartalom, tisztíthatóság: az egyes értékelési szempontok alapján kapott pontszám

Az értékelés során használt színek és számok az alábbi értékeknek felelnek meg:

adac teszt gyerekülés jelmagyarázatForrás: ADAC gyerekülés teszt 2020

gyerekülés teszt kiváló és jó

Forrás: ADAC gyerekülés teszt 2020

1 éves korig használható gyerekülések

Az 1 éves korig használható gyerekülések kategóriában összesen 4 gyerekülés kombinációt teszteltek, ezek mindegyike megtalálható a Brendon kínálatában. A kategóriában a legjobb gyerekülés, 1.6-os értékeléssel a Maxi-Cosi Coral gyerekülése és a hozzátartozó FamilyFix3 rögzítőtalp lett. Ebben a kategóriában az összes gyerekülés a legjobb, kiváló minősítést kapta a biztonsági szempontokra.

maxi cosi coral

Kapcsolódó termékek:

1,5 éves korig használható gyerekülések

A 1,5 éves korig használható gyerekülések kategóriában 2 típus is megtalálható a Brendon kínálatában. Köztük a Cybex Aton B i-Size szerepelt jobban 1.8 pontos összesített értékeléssel.

abc tulip

Kapcsolódó termékek:

4 éves korig használható gyerekülések

A 4 éves korig használható gyerekülések kategóriában három típus is megtalálható a Brendon kínálatában, amelyek mind jó értékelést kaptak. Közülük a legjobban a Joie i-Spin Safe teljesített 1.6 pontos összesített értékeléssel. Érdemes megjegyezni, hogy ez az ülés a biztonsági szempontokra a legjobbnak számító kiváló eredményt szerezte. A Britax Römer Dualfix 2 R és a Joie i-Venture gyerekülések szintén jó összesített értékelést szereztek.

römer dualfix

Kapcsolódó termékek:

12 éves korig használható gyerekülések

A 12 éves korig használható gyerekülések kategóriában összesen 16 gyerekülés kombinációt teszteltek, ebből 6 megtalálható a Brendon kínálatában. Ebben a kategóriában a legjobb gyerekülés 1.9 pontos értékeléssel a Cybex Solution Z i-Fix gyerekülés lett.

maxi-cosi morion

Kapcsolódó termékek:

Melyik a legjobb gyerekülés 2020-ban?

Ugyan az ADAC gyerekülés tesztek nem vizsgálnak minden boltban vásárolható gyerekülést, de mégis nagyon fontos fogódzkodót jelentenek a szülőknek. Egyrészt nemcsak az aktuális évi tesztek eredményeit lehet tanulmányozni. A korábbi évek tesztjei is legalább annyira hasznosak. Hiszen az ADAC is törekszik arra, hogy a tesztelési módszertan legfeljebb akkor változzon, amikor erre feltétlen szükség van. Így a korábbi tesztek eredményei ugyanúgy mérvadóak, mint a mostani, 2020-as gyerekülés teszt eredménye.

adac teszt gyerekülés melyik a legjobb

(Fotó: www.shutterstock.com)

Most 2020-ban a “milyen gyerekülést vegyek” kérdés válaszához ugyanolyan jó alapot adnak a 2020-as ADAC tesztek, mint a 2019-es ADAC tesztek vagy akár a 2018-as ADAC tesztek és így tovább. Biztos lehetsz benne, hogy az a gyerekülés, amit az ADAC kiválóra értékelt és biztonságosra osztályozott az valóban biztonságos és nem csak a gyártók szépen csengő szavai sugallják a biztonságot.

A legjobb gyerekülés kiválasztása

A gyerekülés tesztek eredményei kétségkívül kiváló kiinduló alapot szolgáltatnak a gyerekülés választásához, mégis ez önmagában nem elegendő a gyereknek legjobb gyerekülés kiválasztásához. Ehhez fontos tisztában lenned a gyerekülés tulajdonságaival.

Nézzük meg röviden, hogy mire érdemes odafigyelni a gyerekülés választásánál:

 • Gyerekülés mérete: A gyerekülés csak akkor tudja ellátni a feladatát, tehát óvni a gyereket az esetleges sérüléstől, ha a méreteihez (testmagasság és súly) megfelelő méretű a gyerekülés. Ha túl nagy a gyerekülés, nem tudja eléggé megvédeni, mert egy ütközéskor kieshet belőle a gyerek, ha túl szűk az pedig amellett, hogy nagyon kényelmetlen, még veszélyes is.
 • Gyerekülés helyigénye: A törésteszteken a megfigyelés egyik része, hogy ütközés során a gyerekülés mennyire marad stabilan a helyén. Mivel általában már egy meglévő autóhoz szeretnél gyerekülést vásárolni ezért érdemes megnézni, hogy a gyerekülés hogyan illeszkedik az autó üléséhez. Ha túlságosan lelóg az autósülésről, nem tud kellően stabil lenni, így egy ütközéskor elmozdulhat. Szintén helyigényhez kapcsolódik, csak éppen más szemszögből a gyerekülés szélessége. Egy-két gyerekülés még könnyen elfér a hátsó üléseken, de ha három gyerek ül hátul, már nagyon nem mindegy, mekkorák a gyerekülések. Akár 1 centi is számíthat.
 • A biztonsági öv hossza: Ez ugyan nem a gyerekülés tulajdonsága, mégis fontos szempont. Az autókban a biztonsági övek különböző hosszúságúak, ugyanígy a gyerekülések bekötése is gyártónként, típusonként eltér. Mielőtt megveszel egy gyerekülést ellenőrizd le, hogy az autódnak elég hosszú-e a biztonsági öve az autósülés rögzítéséhez.
 • Gyerekülés rögzítése: A mai autókban szinte kivétel nélkül található az ülések mögött fix rögzítési pont, így ezekbe a kocsikba már isofixes gyerekülések is rögzíthetőek. Viszont a régebbi autókban nem biztos, hogy van ilyen bekötési pont, ezért ezekbe csak olyan gyerekülés köthető be, ami nem isofixes, hanem az autó biztonsági övével rögzíthető a gyártó előírásának megfelelően.
 • Gyerekülés iránya: Vannak olyan, elsősorban pici gyerekeknek való gyerekülések, amik menetiránynak megfelelően, vagy menetiránynak háttal is beszerelhetőek. Mivel a piciknek még nem olyan erős az izomzatuk, csontozatuk, ezért nekik érdemes ilyen típust választani. A nagyobb gyerekülések általában csak menetiránynak megfelelően rögzíthetőek.
 • Gyerekülés huzata: Bár a szín is fontos lehet, de elsősorban a huzat anyagának minősége a fontos. Nyári napokon egy rosszul szellőző huzat nagyon kellemetlenné teheti a gyermek számára az utazást. Beleizzad, melege lesz. Fontos, hogy jól szellőző huzatot válassz és lehetőleg könnyen tisztítható is legyen.  

Ha a te fejedben is az a kérdés jár, hogy „milyen gyerekülést vegyek” és szeretnél még jobban belelátni, hogy miket kell tudni a gyerekülésekről, milyen szempontok alapján érdemes választani, hogyan tudod a te igényeidnek legjobb gyerekülést megtalálni, olvasd el az erről szóló részletes cikkünket: Milyen gyerekülést vegyek? 

KRESZ szabályozás a gyerekülés használatáról 2020-ban

A 2020-ban érvényben lévő KRESZ szabályozás (48.§ 7.bekezdés) egyértelműen fogalmaz a gyerekülés használatával kapcsolatban:

 • A 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó gyermekbiztonsági rendszerbe rögzítve lehet gépjárműben szállítani. A gyermekbiztonsági rendszer kifejezés eléggé szokatlanul hangzik, de csak egy gyűjtőnévről van szó. Bele tartoznak a multifunkciós babakocsikról ismert autós babahordozók, a klasszikus autós gyerekülések és az ülésmagasítók is. Mi most az egyszerűség kedvéért gyerekülésként hivatkozunk ezekre. 
 • A KRESZ szabályozás szerint a gyereküléseket vagy az autó külön erre a célra kialakított rögzítési pontjaihoz vagy pedig az üléshez kell rögzíteni a gyerekülés gyártójának útmutatója szerint.
 • A jármű haladási irányával ellentétes irányban - azaz menetiránynak háttal - az első ülésre (anyósülésre) a gyerekülést csak akkor lehet rögzíteni, ha ehhez az üléshez nem tartozik légzsák vagy ha tartozik légzsák, azt ki kell kapcsolni.
 • A testmagasság mellett az életkor is egy korlátozó feltétel: 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekülésbe rögzítve utazhat gépjárműben.
 • Nem csak a gyerekülést kell az autó megfelelő pontjaihoz rögzíteni, hanem a gyerekülésben ülő gyereket is megfelelően kell rögzíteni a gyermekülésben.

A gyerekülés életet menthet!

Ne siesd el a gyerekülés választást, tanulmányozd a gyerekülés tesztek eredményeit, mérlegelj minden szempontot. Ne feledd, egy jó gyerekülés akár életet is menthet! Találd ki, hogy a babádnak és neked mi a legfontosabb és ezek alapján fogod tudni megmondani, hogy neked melyik a legjobb gyerekülés 2020-ban.

Kapcsolódó termékek: