Gyerekülés 15 - 36 kg-ig

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: gyerekülés 15-36 kg

Azzal minden szülő egyetért, hogy gyermekeink biztonságánál nincs fontosabb. 

Mindent meg kell tenni azért, hogy ne essen bántódásuk, különösen az olyan magas kockázatú tevékenységeknél, mint amilyen az autóval történő közlekedés.

A legnagyobb biztonságot kétségtelenül egy autós gyereküléssel tudjuk elérni.

Autós gyerekülés 15-36 kg között

A gyereküléseket magasság (ECE R 129 avagy i-Size szabvány), illetve súly (ECE R 44/04 szabvány) szerint is megkülönböztethetjük.

Súly alapján a 0 és 9 kg közötti termékeket babaülésnek nevezzük, hiszen 9 kg alatt még nem utazhatnak menetiránnyal szemben. Az e fölöttieket (például a 15-36 kg gyerekülést) már autósülésnek vagy gyermekülésnek nevezzük. 

A 15-36 kg autósülések körülbelül 4 éves kortól 12 éves korig használhatóak – a részletes táblázatot itt lehet megtekinteni.

A fő kérdés az, hogy milyen jellemzők alapján érdemes kiválasztani a gyerekülést 15-36 kg között?

Mi alapján válassz gyerekülést 15 kg felett?

Gyerekülés rögzítés

Az ECE R 44/04 szabványú autósülések rögzítése – modelltől függően – isofix-szel vagy isofix nélkül (utóbbi esetben az autó biztonsági övével) történik. 

Ez a szabvány vonatkozik mindazokra a 15-36 kg közötti gyerekülésekre, amelyek a magasság helyett súly alapján vannak osztályozva.

Amennyiben viszont a ECE R 129 avagy i-Size szabványt választod, ott az autósülés csak és kizárólag isofix-szel rögzíthető.

A gyermeket mindkét szabvány esetén az autó biztonsági öve rögzíti az üléshez.

A gyerekülés dönthetősége

A gyermekek sokkal jobban tudnak aludni, ha a gyerekülés dönthető, hiszen ekkor – még ha nem is teljesen fekve – az ülőhelyzetnél egy jóval kényelmesebb és természetesebb pózban hajthatják nyugovóra a fejüket.

A gyerekülés mérete

A méret kiválasztásánál két dolgot érdemes mérlegelni:

  • Gyermek testméretei
  • Autó paraméterei

A legfontosabb természetesen az, hogy az ülés méretei egyezzenek a gyermek testméreteivel, hiszen a túl kicsi vagy túl nagy autósülés nem nyújt megfelelő védelmet.

Forgatható gyerekülés

Ha az autós gyerekülés 360 fokban forgatható, az megkönnyíti a gyermek ki- és becsatolását, illetve mozgatását.

Ez különösen hasznos lehet, ha az anyukának kell megemelnie a gyermeket.