Gyerekülés (678 db)

Gyerekülések, isofix, i-size autósülések, hordozók

Az autó biztonsági rendszerét felnőttekhez méretezik, ezért nem alkalmas arra, hogy a gyermekek védelmét ellássa. Utazás során a gyermek biztonságára különösen ügyelni kell. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő gyerekülés és a szülő odafigyelése a rögzítés, bekötés során.

 

Az érvényben lévő KRESZ szerint a gyermekeket 12 éves korig, 150 cm magasságig biztonsági gyerekülésben kell utaztatni.

A gyerekülésekre vonatkozó ECE 44/04-es szabályozás mellett párhuzamosan van érvényben az új i-Size (R129) szabvány.

 

Gyerekülések súlycsoportok alapján történő besorolása (R44/04)

Az ülések forgalomba hozatalához speciális engedély szükséges, amelynek meglétét könnyű ellenőrizni, hiszen egy narancssárga címke jelzi, hogy melyik országban lett bevizsgálva („E” jelölés melletti szám az engedélyező ország kódja), illetve ha a címkén található hosszú számsor 04-gyel kezdődik, akkor az ülés eleget tesz a legmodernebb európai szabványoknak (ECE 44/04). Áruházainkban csak ilyen üléseket találsz, újszülöttkortól egészen 36 kg-os súlyig (ez nagyjából 12 éves kornak felel meg).

 

A különböző súlycsoportok igazodnak a gyermek életkorához, magasságához, súlyához és fejlettségéhez. A kínálat sokfélesége abból adódik, hogy a gyerekülésnek más szempontoknak kell megfelelnie egy újszülött és másnak egy nagyobb gyermek esetén, de léteznek típusok, amik több súlycsoportot is lefednek.

 

Csoport

Súly (kg)

Életkor (körülbelül)

0 (mózeskosár)

0-10 kg

újszülöttkortól 6 hónaposig

0+ (hordozó)

0-13 kg

újszülött kortól 15 hónaposig

0/I

0-18 kg

újszülött kortól 4 évesig

0/I/II

0-25 kg

újszülött kortól kb. 6 évesig

I

9-18 kg

8 hónapostól 4 évesig

I/II

9-25 kg

8 hónapostól 6 évesig

I/II/III

9-36 kg

8 hónapostól 12 évesig

II/III

15-36 kg

kb. 3 évestől 12 évesig

 

 

A rögzítés iránya

 • Menetiránnyal ellentétesen: Újszülött babánál a nyakizmok még nem elég erősek ahhoz, hogy a fejet megtartsák egy esetleges ütközéskor vagy vészfékezéskor, ezért az újszülöttkortól használható gyerekülést menetiránynak háttal kell rögzíteni. Így a fej, a nyak nincs közvetlenül terhelve. Ezt követően a fejet, a csípőt és belső szerveket kell védeni. Menetiránnyal ellentétesen a terhelés a lehető legkisebb felületen éri a gyermeket, ezért lényeges, hogy legalább 8–12 hónapos korig így utaztassuk.
 • Kínálatunkban olyan típus is elérhető, amely menetiránynak háttal bekötve akár négy éves korig is használható. Ez azért fontos, mert az így bekötött gyerekülések a hagyományosokhoz képest több mint 80%-kal csökkentik a sérülés veszélyét frontális ütközés esetén.
 • Az utasoldali légzsákkal felszerelt autók esetében ki kell kapcsolni a légzsákot, ha a hordozót a jobb első ülésre (vagyis az „anyósülésre”) rögzíted. Ezzel a gyermek életét óvod, mivel egy frontális ütközés esetén a légzsák hatalmas erővel csapódhat a hordozónak, ami súlyos sérüléseket okoz.
 • Ha a légzsák kikapcsolására nincs lehetőség, akkor a hordozó csak a hátsó üléssoron rögzíthető. Ebben az esetben az áruházainkban kapható speciális visszapillantó tükör segítségével tökéletesen láthatod a csöppséget.
 • Menetiránnyal ellentétesen és megegyezőenis rögzíthetőek a 0–18 vagy 0–25 kg-ig használható gyerekülések.
 • Menetiránnyal megegyezően: A 9 kg-os súlyhatártól többnyire a menetiránnyal megegyezően rögzíthető gyereküléseket találsz. Az így rögzíthető gyerekülések esetében a gyártók által támasztott 9 kg-os súlyhatáron túl lényeges, hogy megfelelő testi fejlettséggel rendelkezzen a gyermek.

 

Övrendszer, védőpajzs

Az övrendszer és a védőpajzs a gyermeket rögzíti. Esetleges ütközés során ezek a kiegészítők is elnyelik, csillapítják a keletkező erőket.

 • A hordozók három- vagy ötpontos övrendszert használnak. Az ötpontos övrendszerrel rendelkezők a csípő mentén elvezetett övszáraknak köszönhetően nagyobb felületen fogják a gyermek testét.
 • Négyéves korig belső övrendszert vagy védőpajzsot használnak a gyártók. A speciális kialakítású rendszer a gyermek felsőtestét, gerincét és nyakát fokozottan védi. Ütközés esetén a védőpajzs egy felfújt légzsákhoz hasonlóan szétosztja és elnyeli az ütközés során fellépő erőket, ezáltal védi a nyakat és a fejet.
 • A 15–36 kg-ig használható ülések, ülésmagasítók a gyermek súlyából adódóan már nem használhatnak belső biztonsági övrendszert, védőpajzsot. Az ülést is és a gyermeket is az autó saját, hárompontos biztonsági övével kell rögzíteni. Fontos, hogy a mellkason és a csípő vonalán menjen keresztül az autó biztonsági öve. Az övvezetők és a jól kialakított forma feladata, hogy minden körülmény között a helyükön tartsák az övet, hogy egy esetleges ütközés során az ne tudjon a nyakra rácsúszni.

 

Gyerekülések testmagasság alapján történő besorolása, i-Size (R129)

Az i-Size a gyerekülésekre vonatkozó új biztonsági szabályozás, amely a ECE 44/04-es szabályozás mellett párhuzamosan van érvényben. A két érvényben lévő szabvány közti alapvető különbség, hogy az i-Size a gyermek korát és magasságát veszi alapul, nem pedig a súlyát. Ez a fajta besorolás megkönnyíti a gyerekülés kiválasztását. Az i-Size gyerekülés csak isofixes rögzítéssel készülhet, így sokkal kisebb az esélye a rossz bekötésnek: egy nagyon egyszerű művelettel elhelyezhető, és nem kell használni az autó biztonsági övét sem.
Az i-Size menetiránnyal ellentétes utazást ír elő a gyermek 15 hónapos koráig. Ezt követően két lehetőség közül lehet választani: a gyerekülés használható továbbra is menetiránnyal ellentétesen, de meg is fordítható, menetiránnyal megegyezően is használható, egészen 105 cm-es magasságig (kb. 4 éves korig).

 

 A jó ülés kiválasztásához mindenképp vidd magaddal a gyermeket is, ültesd bele, mert a megfelelő méret a gyermek biztonságát szolgálja. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik típus lenne ideális, eladóink készséggel segítenek, sőt abban is, hogy megtanuld helyesen bekötni a kicsit, illetve beszerelni az ülést az autóba. Ha gyermeked már nagyobb, az ülés színének kiválasztásába be is vonhatod, így még jobban a sajátjának érezheti.

 

A gyerekülések általános jellemzői

 

Belső biztonsági öv állítása

A megfelelő pozícióba állított öv nagyon lényeges biztonsági és kényelmi funkcióval bír. A gyermek növekedésének megfelelően az öv magasságát be kell állítani. Az átfűzés nélkül állítható rendszer segítségével az övmagasság könnyen, az ülés szétszerelése nélkül szabályozható.

Mindig fordíts kellő figyelmet a belső biztonsági öv helyes beállítására! Semmiképp se legyen laza, mert akkor kibújik a gyermek, illetve ütközés során nem tartja megfelelően a picit. A túl feszesre húzott biztonsági öv viszont elszorítja a vérkeringést, zavarja a csemetét.

 

Vállpárna

Ez kényelmi és biztonsági funkciót is ellát. Ezzel a párnázott kiegészítővel a babának kényelmesebb a biztonsági övet magán (el)viselni, illetve egy esetleges ütközés során tompítja a testet érő erőhatásokat.

 

Fejszűkítő betét

Kettős funkciót lát el: ha elalszik a gyermek, megtámasztja a fejet, illetve egy esetleges baleset során az ülés oldalvédelmét kiegészítve nagyobb fokú védelmet biztosít.

Vannak textil szűkítőbetétek, illetve továbbfejlesztett, külön vázszerkezettel rendelkező merevített változatok is.

Ideális, ha a szűkítő követi a gyermek fejlődését, magassága állítható.

 

Oldalvédelem

Baleseti statisztikák szerint az oldalirányú ütközés az egyik leggyakoribb. A magas oldalfal és a zárt fejrész az oldalütközés elleni védelmet szolgálja.

Az újabb fejlesztésű típusok akár extra oldalvédelemmel is rendelkeznek. Ezek az egyedi rendszerek az oldalirányú ütközés során fellépő erőket minimálisra csökkentik, megvédve a fejet és a vállakat a komolyabb sérülésektől.

 

Dupla héjszerkezetű váz

Bizonyos típusoknál az általánosan használt műanyag vázszerkezetet kiegészítve, egy energiaelnyelő betét kerül az ülésbe, hogy az ütközés során keletkező erőhatásokat csillapítsa.

 

Rögzítés

Nincs általánosan használt rögzítési forma, ez típustól függően változik.

 • Leggyakrabban az autó saját biztonsági övével beköthető gyerekülésekkel találkozhatsz. Fontos, hogy a beszerelésre mindig kellő figyelmet fordíts. Akkor van megfelelően rögzítve a gyerekülés, ha nem tud semmilyen irányba elcsúszni, elmozdulni. Bizonyos modellek a lazán bekötött, nem megfelelően feszített biztonsági övet egy beépített övfeszítő rendszer segítségével húzzák feszesre.
 • Az isofixes és rögzítőtalpas rendszerek megkönnyítik a beszerelést. Az isofix rendszer az egész világon szabadalmaztatott rögzítési eljárás, amely megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a gyerekülés beszerelését az autóba. A hibás bekötés aránya minimális. A stabil rögzítésnek köszönhetően optimális biztonságot nyújt. Bizonyos modellek esetében az isofixes rögzítés külön megvásárolható rögzítőtalppal oldható meg. Az i-Size ülések kizárólag ezt a rögzítési módot használják.

 

Dönthetőség

A hordozók kivételével minden kategóriában találsz dönthető üléseket. Vannak olyanok, amelyek menet közben is dönthetőek, ami hosszabb út során praktikus, hiszen a gyermekek gyakran elalszanak az autóban.

 

Elforgatható ülés

Ha sokat utazol, ügyes megoldás az oldalra kifordítható gyerekülés. Ez a típus az ajtó felé fordítható, ezért a gyermek nagyon könnyen ki-, illetve behelyezhető. Egy hosszabb út során, kifordított pozícióban etetni is tudod a csöppséget. Menet közben tilos elforgatni az ülést és persze a kicsit sem szabad etetni!

 

A huzat anyaga

 • A gyártók többnyire poliészterhuzatokat használnak. Ezek jó nedvszívó képességűek és moshatóak. Praktikusak, főleg ha nagyon sok időt tölt a gyermek az ülésben.
 • Melegebb hónapokra ajánljuk a nyári huzatokat.
 • A párnázottság is lényeges szempont. A hosszabb utat jobban viseli a gyermek, ha kényelmes az ülés. Van olyan is, amely alakját visszanyerő speciális szivacsot (Memory Foam) tartalmaz. Ez nagy százalékban csökkenti a testfelszínre ható nyomást, így a gyermek testén nem alakulnak ki nyomáspontok vagy feszültséggócok.

 

Szín

A legtöbb modellünk többféle színben kapható. Vannak „lányos”, „fiús” és semleges színű gyerekülések is. Érdemes az utóbbiak közül választani, ha úgy tervezed, hogy a kisebb testvér is meg fogja örökölni az ülést.

 

Extrák, tartozékok és kiegészítők

Sok autósülés több extrával is büszkélkedhet, más modellek mellé a különféle kiegészítők önállóan is beszerezhetők (típustól függően): nyári huzat, árnyékoló, ülésvédő, nyakpárna, baby on board jelzés, pohártartó, ülésvédő, szúnyogháló, visszapillantó tükrök, olvasólámpa, háttámla- és ülőfelület-védő stb. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a kiegészítők használhatók-e az adott gyereküléshez!

 

Nagycsaládos utazás: 3 gyerekülés az autóban

Ha három gyermek van a családban, komoly fejtörést okozhat a három gyerekülés elhelyezése a hátsó üléssorra. A különböző autótípusok hátsó üléssor szélessége eltérő, ráadásul ez esetben nem csak ez a mérvadó, hiszen figyelembe kell venni az üléssor ülőlap kialakítását is. Emellett a gyerekülések különböző típusai is eltérő szélességűek. Egyszóval a helyzet soktényezős, nincsen rá érvényes szabály. Egyetlen tökéletes megoldás van, az pedig a kipróbálás. Áruházainkban lehetőség van arra, hogy a kiválasztott gyerekülés(eke)t bepróbáld az autódba, hogy azok biztosan elférjenek és a kicsiket biztonságosan tudd szállítani. Az üléspróbára a gyermekeket is hozd magaddal, hiszen így láthatod, hogy mindez a gyakorlatban hogy fog működni.

 

Mikor kell ülést cserélni?

 • Ha a gyermek kinőtte:
 • A megjelölt maximális súlyhatár csak tájékoztató jellegű adat. Ha vállban már szűk, illetve a fej középvonala elérte a háttámla végét, akkor szükséges cserélni, mert az ülés nem nyújt kellő védelmet. Évszaktól függően is felmerülhet szélességgel kapcsolatos probléma, hiszen télen jobban fel van öltöztetve a gyermek.
 • Bizonyos típusok állítható szélességgel rendelkeznek, de van olyan is, ahol az ülés vállrészének szélessége és magassága gázhidraulikusan működtetve arányosan igazítható a gyermek méretéhez.
 • Baleset miatt: Új ülésre van szükség, ha az 10 km/h feletti sebességnél balesetben vett részt. Baleset során a dinamikus övek megnyúlnak, a gyerekülés biztonsági rendszere megváltozik, így a későbbiekben már nem tudja ellátni a feladatát.

 (A kategória további elnevezései: autósülés, gyermekülés, biztonsági ülés, autós gyerekülés.)

Segítség a választáshoz
Sorrend
Szűrők
Sorrend
( db)
 • Áruházainkban bővebb kínálatot is elérhetsz, kérd eladóink segítségét!
 • Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett, minden termékre.
 • Gyors kiszállítás, készletről.
 • Ügyintézés bármelyik Brendon áruházban.

Gyerekülések, isofix, i-size autósülések, hordozók

Az autó biztonsági rendszerét felnőttekhez méretezik, ezért nem alkalmas arra, hogy a gyermekek védelmét ellássa. Utazás során a gyermek biztonságára különösen ügyelni kell. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő gyerekülés és a szülő odafigyelése a rögzítés, bekötés során.

 

Az érvényben lévő KRESZ szerint a gyermekeket 12 éves korig, 150 cm magasságig biztonsági gyerekülésben kell utaztatni.

A gyerekülésekre vonatkozó ECE 44/04-es szabályozás mellett párhuzamosan van érvényben az új i-Size (R129) szabvány.

 

Gyerekülések súlycsoportok alapján történő besorolása (R44/04)

Az ülések forgalomba hozatalához speciális engedély szükséges, amelynek meglétét könnyű ellenőrizni, hiszen egy narancssárga címke jelzi, hogy melyik országban lett bevizsgálva („E” jelölés melletti szám az engedélyező ország kódja), illetve ha a címkén található hosszú számsor 04-gyel kezdődik, akkor az ülés eleget tesz a legmodernebb európai szabványoknak (ECE 44/04). Áruházainkban csak ilyen üléseket találsz, újszülöttkortól egészen 36 kg-os súlyig (ez nagyjából 12 éves kornak felel meg).

 

A különböző súlycsoportok igazodnak a gyermek életkorához, magasságához, súlyához és fejlettségéhez. A kínálat sokfélesége abból adódik, hogy a gyerekülésnek más szempontoknak kell megfelelnie egy újszülött és másnak egy nagyobb gyermek esetén, de léteznek típusok, amik több súlycsoportot is lefednek.

 

Csoport

Súly (kg)

Életkor (körülbelül)

0 (mózeskosár)

0-10 kg

újszülöttkortól 6 hónaposig

0+ (hordozó)

0-13 kg

újszülött kortól 15 hónaposig

0/I

0-18 kg

újszülött kortól 4 évesig

0/I/II

0-25 kg

újszülött kortól kb. 6 évesig

I

9-18 kg

8 hónapostól 4 évesig

I/II

9-25 kg

8 hónapostól 6 évesig

I/II/III

9-36 kg

8 hónapostól 12 évesig

II/III

15-36 kg

kb. 3 évestől 12 évesig

 

 

A rögzítés iránya

 • Menetiránnyal ellentétesen: Újszülött babánál a nyakizmok még nem elég erősek ahhoz, hogy a fejet megtartsák egy esetleges ütközéskor vagy vészfékezéskor, ezért az újszülöttkortól használható gyerekülést menetiránynak háttal kell rögzíteni. Így a fej, a nyak nincs közvetlenül terhelve. Ezt követően a fejet, a csípőt és belső szerveket kell védeni. Menetiránnyal ellentétesen a terhelés a lehető legkisebb felületen éri a gyermeket, ezért lényeges, hogy legalább 8–12 hónapos korig így utaztassuk.
 • Kínálatunkban olyan típus is elérhető, amely menetiránynak háttal bekötve akár négy éves korig is használható. Ez azért fontos, mert az így bekötött gyerekülések a hagyományosokhoz képest több mint 80%-kal csökkentik a sérülés veszélyét frontális ütközés esetén.
 • Az utasoldali légzsákkal felszerelt autók esetében ki kell kapcsolni a légzsákot, ha a hordozót a jobb első ülésre (vagyis az „anyósülésre”) rögzíted. Ezzel a gyermek életét óvod, mivel egy frontális ütközés esetén a légzsák hatalmas erővel csapódhat a hordozónak, ami súlyos sérüléseket okoz.
 • Ha a légzsák kikapcsolására nincs lehetőség, akkor a hordozó csak a hátsó üléssoron rögzíthető. Ebben az esetben az áruházainkban kapható speciális visszapillantó tükör segítségével tökéletesen láthatod a csöppséget.
 • Menetiránnyal ellentétesen és megegyezőenis rögzíthetőek a 0–18 vagy 0–25 kg-ig használható gyerekülések.
 • Menetiránnyal megegyezően: A 9 kg-os súlyhatártól többnyire a menetiránnyal megegyezően rögzíthető gyereküléseket találsz. Az így rögzíthető gyerekülések esetében a gyártók által támasztott 9 kg-os súlyhatáron túl lényeges, hogy megfelelő testi fejlettséggel rendelkezzen a gyermek.

 

Övrendszer, védőpajzs

Az övrendszer és a védőpajzs a gyermeket rögzíti. Esetleges ütközés során ezek a kiegészítők is elnyelik, csillapítják a keletkező erőket.

 • A hordozók három- vagy ötpontos övrendszert használnak. Az ötpontos övrendszerrel rendelkezők a csípő mentén elvezetett övszáraknak köszönhetően nagyobb felületen fogják a gyermek testét.
 • Négyéves korig belső övrendszert vagy védőpajzsot használnak a gyártók. A speciális kialakítású rendszer a gyermek felsőtestét, gerincét és nyakát fokozottan védi. Ütközés esetén a védőpajzs egy felfújt légzsákhoz hasonlóan szétosztja és elnyeli az ütközés során fellépő erőket, ezáltal védi a nyakat és a fejet.
 • A 15–36 kg-ig használható ülések, ülésmagasítók a gyermek súlyából adódóan már nem használhatnak belső biztonsági övrendszert, védőpajzsot. Az ülést is és a gyermeket is az autó saját, hárompontos biztonsági övével kell rögzíteni. Fontos, hogy a mellkason és a csípő vonalán menjen keresztül az autó biztonsági öve. Az övvezetők és a jól kialakított forma feladata, hogy minden körülmény között a helyükön tartsák az övet, hogy egy esetleges ütközés során az ne tudjon a nyakra rácsúszni.

 

Gyerekülések testmagasság alapján történő besorolása, i-Size (R129)

Az i-Size a gyerekülésekre vonatkozó új biztonsági szabályozás, amely a ECE 44/04-es szabályozás mellett párhuzamosan van érvényben. A két érvényben lévő szabvány közti alapvető különbség, hogy az i-Size a gyermek korát és magasságát veszi alapul, nem pedig a súlyát. Ez a fajta besorolás megkönnyíti a gyerekülés kiválasztását. Az i-Size gyerekülés csak isofixes rögzítéssel készülhet, így sokkal kisebb az esélye a rossz bekötésnek: egy nagyon egyszerű művelettel elhelyezhető, és nem kell használni az autó biztonsági övét sem.
Az i-Size menetiránnyal ellentétes utazást ír elő a gyermek 15 hónapos koráig. Ezt követően két lehetőség közül lehet választani: a gyerekülés használható továbbra is menetiránnyal ellentétesen, de meg is fordítható, menetiránnyal megegyezően is használható, egészen 105 cm-es magasságig (kb. 4 éves korig).

 

 A jó ülés kiválasztásához mindenképp vidd magaddal a gyermeket is, ültesd bele, mert a megfelelő méret a gyermek biztonságát szolgálja. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik típus lenne ideális, eladóink készséggel segítenek, sőt abban is, hogy megtanuld helyesen bekötni a kicsit, illetve beszerelni az ülést az autóba. Ha gyermeked már nagyobb, az ülés színének kiválasztásába be is vonhatod, így még jobban a sajátjának érezheti.

 

A gyerekülések általános jellemzői

 

Belső biztonsági öv állítása

A megfelelő pozícióba állított öv nagyon lényeges biztonsági és kényelmi funkcióval bír. A gyermek növekedésének megfelelően az öv magasságát be kell állítani. Az átfűzés nélkül állítható rendszer segítségével az övmagasság könnyen, az ülés szétszerelése nélkül szabályozható.

Mindig fordíts kellő figyelmet a belső biztonsági öv helyes beállítására! Semmiképp se legyen laza, mert akkor kibújik a gyermek, illetve ütközés során nem tartja megfelelően a picit. A túl feszesre húzott biztonsági öv viszont elszorítja a vérkeringést, zavarja a csemetét.

 

Vállpárna

Ez kényelmi és biztonsági funkciót is ellát. Ezzel a párnázott kiegészítővel a babának kényelmesebb a biztonsági övet magán (el)viselni, illetve egy esetleges ütközés során tompítja a testet érő erőhatásokat.

 

Fejszűkítő betét

Kettős funkciót lát el: ha elalszik a gyermek, megtámasztja a fejet, illetve egy esetleges baleset során az ülés oldalvédelmét kiegészítve nagyobb fokú védelmet biztosít.

Vannak textil szűkítőbetétek, illetve továbbfejlesztett, külön vázszerkezettel rendelkező merevített változatok is.

Ideális, ha a szűkítő követi a gyermek fejlődését, magassága állítható.

 

Oldalvédelem

Baleseti statisztikák szerint az oldalirányú ütközés az egyik leggyakoribb. A magas oldalfal és a zárt fejrész az oldalütközés elleni védelmet szolgálja.

Az újabb fejlesztésű típusok akár extra oldalvédelemmel is rendelkeznek. Ezek az egyedi rendszerek az oldalirányú ütközés során fellépő erőket minimálisra csökkentik, megvédve a fejet és a vállakat a komolyabb sérülésektől.

 

Dupla héjszerkezetű váz

Bizonyos típusoknál az általánosan használt műanyag vázszerkezetet kiegészítve, egy energiaelnyelő betét kerül az ülésbe, hogy az ütközés során keletkező erőhatásokat csillapítsa.

 

Rögzítés

Nincs általánosan használt rögzítési forma, ez típustól függően változik.

 • Leggyakrabban az autó saját biztonsági övével beköthető gyerekülésekkel találkozhatsz. Fontos, hogy a beszerelésre mindig kellő figyelmet fordíts. Akkor van megfelelően rögzítve a gyerekülés, ha nem tud semmilyen irányba elcsúszni, elmozdulni. Bizonyos modellek a lazán bekötött, nem megfelelően feszített biztonsági övet egy beépített övfeszítő rendszer segítségével húzzák feszesre.
 • Az isofixes és rögzítőtalpas rendszerek megkönnyítik a beszerelést. Az isofix rendszer az egész világon szabadalmaztatott rögzítési eljárás, amely megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a gyerekülés beszerelését az autóba. A hibás bekötés aránya minimális. A stabil rögzítésnek köszönhetően optimális biztonságot nyújt. Bizonyos modellek esetében az isofixes rögzítés külön megvásárolható rögzítőtalppal oldható meg. Az i-Size ülések kizárólag ezt a rögzítési módot használják.

 

Dönthetőség

A hordozók kivételével minden kategóriában találsz dönthető üléseket. Vannak olyanok, amelyek menet közben is dönthetőek, ami hosszabb út során praktikus, hiszen a gyermekek gyakran elalszanak az autóban.

 

Elforgatható ülés

Ha sokat utazol, ügyes megoldás az oldalra kifordítható gyerekülés. Ez a típus az ajtó felé fordítható, ezért a gyermek nagyon könnyen ki-, illetve behelyezhető. Egy hosszabb út során, kifordított pozícióban etetni is tudod a csöppséget. Menet közben tilos elforgatni az ülést és persze a kicsit sem szabad etetni!

 

A huzat anyaga

 • A gyártók többnyire poliészterhuzatokat használnak. Ezek jó nedvszívó képességűek és moshatóak. Praktikusak, főleg ha nagyon sok időt tölt a gyermek az ülésben.
 • Melegebb hónapokra ajánljuk a nyári huzatokat.
 • A párnázottság is lényeges szempont. A hosszabb utat jobban viseli a gyermek, ha kényelmes az ülés. Van olyan is, amely alakját visszanyerő speciális szivacsot (Memory Foam) tartalmaz. Ez nagy százalékban csökkenti a testfelszínre ható nyomást, így a gyermek testén nem alakulnak ki nyomáspontok vagy feszültséggócok.

 

Szín

A legtöbb modellünk többféle színben kapható. Vannak „lányos”, „fiús” és semleges színű gyerekülések is. Érdemes az utóbbiak közül választani, ha úgy tervezed, hogy a kisebb testvér is meg fogja örökölni az ülést.

 

Extrák, tartozékok és kiegészítők

Sok autósülés több extrával is büszkélkedhet, más modellek mellé a különféle kiegészítők önállóan is beszerezhetők (típustól függően): nyári huzat, árnyékoló, ülésvédő, nyakpárna, baby on board jelzés, pohártartó, ülésvédő, szúnyogháló, visszapillantó tükrök, olvasólámpa, háttámla- és ülőfelület-védő stb. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a kiegészítők használhatók-e az adott gyereküléshez!

 

Nagycsaládos utazás: 3 gyerekülés az autóban

Ha három gyermek van a családban, komoly fejtörést okozhat a három gyerekülés elhelyezése a hátsó üléssorra. A különböző autótípusok hátsó üléssor szélessége eltérő, ráadásul ez esetben nem csak ez a mérvadó, hiszen figyelembe kell venni az üléssor ülőlap kialakítását is. Emellett a gyerekülések különböző típusai is eltérő szélességűek. Egyszóval a helyzet soktényezős, nincsen rá érvényes szabály. Egyetlen tökéletes megoldás van, az pedig a kipróbálás. Áruházainkban lehetőség van arra, hogy a kiválasztott gyerekülés(eke)t bepróbáld az autódba, hogy azok biztosan elférjenek és a kicsiket biztonságosan tudd szállítani. Az üléspróbára a gyermekeket is hozd magaddal, hiszen így láthatod, hogy mindez a gyakorlatban hogy fog működni.

 

Mikor kell ülést cserélni?

 • Ha a gyermek kinőtte:
 • A megjelölt maximális súlyhatár csak tájékoztató jellegű adat. Ha vállban már szűk, illetve a fej középvonala elérte a háttámla végét, akkor szükséges cserélni, mert az ülés nem nyújt kellő védelmet. Évszaktól függően is felmerülhet szélességgel kapcsolatos probléma, hiszen télen jobban fel van öltöztetve a gyermek.
 • Bizonyos típusok állítható szélességgel rendelkeznek, de van olyan is, ahol az ülés vállrészének szélessége és magassága gázhidraulikusan működtetve arányosan igazítható a gyermek méretéhez.
 • Baleset miatt: Új ülésre van szükség, ha az 10 km/h feletti sebességnél balesetben vett részt. Baleset során a dinamikus övek megnyúlnak, a gyerekülés biztonsági rendszere megváltozik, így a későbbiekben már nem tudja ellátni a feladatát.

 (A kategória további elnevezései: autósülés, gyermekülés, biztonsági ülés, autós gyerekülés.)

Feliratkozás hírlevélre
Hétről hétre tanácsokkal segítünk, megtudhatod mi történik a babáddal és veled.
Mikor érkezik a baba?

Kérjük használj más böngészőt!

Az általad használt böngészőn (Internet explorer) ez az oldal sajnos nem működik. Kérjük próbáld meg egy másik böngészőben! Köszönjük!