Autós gyerekülés, autósülés, babaülés

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Autós gyerekülések

A szülőknek a legfontosabb a gyermek egészsége, biztonsága. Az autós utazások során a gyerek biztonságára különös figyelmet kell fordítani. A hazai KRESZ szabályozás egyértelműen fogalmaz. A 150 cm-nél alacsonyabb, valamint a 3 évnél fiatalabb gyerekeknél kötelező autós gyerekülést, azaz biztonsági gyerekülést használni. Az autóba gyerekülést választani nem is olyan egyszerű. Rengeteg szempontot kell mérlegelni.

Biztonsági gyerekülés szabványok

A gyerekülés kiválasztásánál az egyik legfontosabb dolog, hogy a gyerekülés megfeleljen az érvényben lévő gyerekülés szabványoknak. Jelenleg két szabályozás van érvényben: az ECE R 44/04 és az ECE R129. Utóbbit i-Size szabványként is szokás emlegetni.

Az R44/04 szabályozás egy régebbi, az R129 szabályozáshoz képest kevésbé szigorú előírás. A két szabvány néhány ponton alapvetően eltér egymástól:

ECE R 44/04 szabvány

 • A gyerekülések osztályozása a testsúly alapján történik.
 • A gyerek 9 kg-tól utazhat menetiránnyal szemben.
 • A gyerekülés biztonsági övvel vagy ISOFIX rögzítéssel rögzíthető.
 • Menetiránnyal szemben és menetiránynak háttal végeznek töréstesztet a gyereküléseken.
 • 4 szenzoros, P törésteszt bábut használnak.

ECE R 129 avagy i-Size szabvány

 • A gyerekülések osztályozása a testmagasság alapján történik.
 • A gyerek legalább 15 hónapos koráig menetiránynak háttal kell utazzon.
 • A gyerekülés csak ISOFIX rögzítéssel rögzíthető.
 • Menetiránnyal szemben, menetiránynak háttal és oldalirányban végeznek töréstesztet a gyereküléseken.
 • 32 szenzoros, Q törésteszt bábut használnak.

Gyerekülés méretek: autós gyerekülés 0-36 kg között

A gyerek- és babaülés kiválasztásánál a megfelelő méret kulcsfontosságú. A gyerekülés csak akkor tudja ellátni a feladatát, ha a testméreteihez megfelelő a gyerekülés mérete. Sem a túl nagy, sem a túl kicsi gyerekülés nem biztonságos. A gyerekülések általában az alábbiak szerint kerülnek osztályozásra, és ezeket a súlykategóriákat az elnevezéshez is használják. Így ha olyat hallasz, hogy 9-36 kg-os gyerekülés, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan gyermekülés, ami 9-36 kg-os gyereknél használható. Ez életkorban nagyjából 9 hónapos kortól 12 éves korig jó. Az ennél kisebb súlyra szabott gyermek-autósülések pedig főleg csecsemőknek készülnek, akik még nem utazhatnak menetiránnyal szemben – de természetesen ezeket is súly szerint különböztetjük meg, például „babaülés 0-36 kg” megnevezéssel.

  

Csoport

Súly (kg)

Életkor (körülbelül)

0

0 - 10 kg

újszülöttkortól 6 hónaposig

0+

0 - 13 kg

újszülött kortól 15 hónaposig

0/I

0 - 18 kg

újszülött kortól 4 évesig

0/I/II

0 - 25 kg

újszülött kortól kb. 6 évesig

I

9 - 18 kg

9 hónapostól 4 évesig

I/II

9 - 25 kg

9 hónapostól 6 évesig

I/II/III

9 - 36 kg

9 hónapostól 12 évesig

II

15 - 25 kg

kb. 4 évestől 6 évesig

II/III

15 - 36 kg

kb. 4 évestől 12 évesig

III

22 - 36 kg

kb. 6 évestől 12 évesig

Gyerekülés rögzítése: isofix gyerekülés vagy nem isofixes gyerekülés

Ahhoz, hogy a gyerekülés az utazás során végig stabilan a helyén maradjon, a gyártó utasításainak megfelelően kell rögzíteni az autós gyereküléseket. Kétféle rögzítési megoldással lehet találkozni:

 • isofix autósülések,
 • az autó biztonsági övével rögzíthető gyerekülések.

A gyermek autósülések bekötésénél legyen az isofixes vagy sem, feltétlen követni kell a felhasználói utasítást.

Gyerek- és babaülés teszten elért eredmény

Számos gyerekülés teszt létezik, de mind közül a legismertebb a német ADAC teszt. Ha nem elégszel meg azzal, hogy egy autós babaülés megfeleljen a hatályos szabályozásnak, akkor az ADAC teszt eredményeit ajánljuk a figyelmedbe.

Az ADAC ugyanis a gyerekülés tesztek során szigorúbb feltételek elé állítja a gyereküléseket, mint az egyébként érvényben lévő Európai Uniós szabályozás. Ha egy gyerekülés jó eredményt ér el a teszten, biztos lehetsz benne, hogy maximálisan biztonságos.

Dönthető gyerekülés

A hosszabb utazásokon különösen jól tud jönni egy dönthető autós gyerekülés. A gyerekülés dönthetősége fontos tulajdonság, hiszen sokkal kényelmesebb lesz a gyereknek az alvás. Mert bár nem teljesen fekvő helyzetben, de nem is egyenesen ülve kell aludnia. A dönthető gyerekülések főleg azoknak hasznosak, ahol a gyerek nehezebben alszik el autóban.

A gyerekülés huzata

A gyerekülés huzata több szempontból is fontos tulajdonsága a gyerekülésnek. Számít az anyagösszetétel, a károsanyag-tartalom, a moshatóság és persze a szín is.

 • Anyagösszetétel: érdemes olyan gyerekülést választani, aminek a lehető leginkább légáteresztő az anyaga.
 • Káros anyagtól mentes anyag.
 • Moshatóság: célszerű olyan gyerekülést választani, aminek a huzata levehető és mosható. 

A biztonsági gyerekülések különböző színekben érhetőek el, vannak közte lányos színek, fiús színek, de választhatsz akár egy uniszex színvilágot is.

A gyerekülések egyéb tulajdonságai

 • Vállpárna: A vállpárna biztonsági és egyben kényelmi szempontokat is szolgál.
 • Szűkítő betét: Azok az autós gyerekülések rendelkeznek szűkítő betéttel, amelyek viszonylag széles tartományban használhatóak. Amíg a gyerek mérete ennek a tartománynak az elején van, addig kell használni a szűkítő betétet. Ha már nagyobb, akkor a szűkítő betét elhagyható.
 • Oldalvédelem: Az új i-Size szabályozás már felismerte, hogy nem csak a frontális ütközésekre kell fókuszálni, hanem az oldalirányú ütközések is figyelmet érdemelnek. Az oldalvédelemmel ellátott gyermekülések már az oldalirányú ütközések ellen is fokozottan védenek.
 • Pajzsos gyerekülés: A pajzsos gyerekülés az autós gyerekülések egyik típusa. A gyerek testi épségét a teste előtt lévő ún. pajzs védi. A pajzs használatával lényegesen kisebb a rosszul bekötés aránya.
 • 360 fokban forgatható gyerekülés: A forgatható gyerekülések lehetővé teszik, hogy a gyereket könnyebben ki tudd venni az ülésből – emellett pedig ha egy gyerekülés 360 fokban elforgatható, akkor jóval könnyebben be is tudod őt kötni. A 360 fokos gyerekülés tehát több szempontból is hasznos választás lehet.

A gyermekülés tartozékai

Az autós gyereküléshez számos kiegészítőt vásárolhatsz, amelyek még inkább szolgálják a baba és a közös utazás kényelmét:

 • nyári huzat,
 • ülésvédő,
 • nyakpárna,
 • baby on board jelzés,
 • pohártartó,
 • ülésvédő,
 • szúnyogháló,
 • visszapillantó tükör,
 • olvasólámpa.

Mielőtt megvennéd a gyerek autósülést, érdemes előtte a gyermeknek is kipróbálnia. Ekkor tudod meg teljes bizonyossággal, hogy mennyire felel meg számára a kiszemelt autós gyerekülés. És ugyanígy érdemes kipróbálni azt is, hogy a gyermekülés vajon befér-e, beköthető-e az autódba.

Utazás előtt ne felejtsd el megfelelően rögzíteni a gyerekülést, és természetesen arról se feledkezz meg, hogy a gyereket is megfelelően rögzíteni kell. Az 5 pontos gyereküléseknél a belső övrendszert is jól be kell kötni, hogy megfelelő legyen a védelem. Ha túl szorosan kötöd be a gyereket, akkor kényelmetlen lesz neki az utazás. Ha túl lazán hagyod, akkor viszont egy esetleges ütközésnél nem tud kellő védelmet nyújtani a gyermekülés. A nagyobb gyereküléseknél már az autó biztonsági övével történik a bekötés.

>> Gyerekülés karbantartás és kiegészítő információk