Autós gyerekülés, autósülés (741 db)

Segítség a választáshoz

Autós gyerekülések, isofix, i-size autósülések, biztonsági babaülések

Az autó biztonsági rendszerét felnőttekhez méretezik, ezért nem alkalmas arra, hogy a gyermekek védelmét ellássa. Utazás során a gyermek biztonságára különösen ügyelni kell. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő gyerekülés és a szülő odafigyelése a rögzítés, bekötés során.
Az érvényben lévő KRESZ szerint a gyermekeket 12 éves korig, 150 cm magasságig biztonsági gyerekülésben kell utaztatni.

Két típus: i-size vagy testsúly alapú

Jelenleg két szabvány létezik: a gyermek súlyát alapul vevő ECE 44/04 és a testmagasságot alapul vevő i-Size (R129)

Gyerekülések testmagasság alapján történő besorolása, i-Size (R129)

Az i-Size a gyerekülésekre vonatkozó új biztonsági szabályozás, amely a ECE 44/04-es szabályozás mellett párhuzamosan van érvényben. A két érvényben lévő szabvány közti alapvető különbség, hogy az i-Size a gyermek magasságát veszi alapul, nem pedig a súlyát. Ez a fajta besorolás megkönnyíti a gyerekülés kiválasztását. Az i-Size gyerekülés csak isofixes rögzítéssel készülhet, így sokkal kisebb az esélye a rossz bekötésnek: egy nagyon egyszerű művelettel elhelyezhető, és nem kell használni az autó biztonsági övét sem.

A jó ülés kiválasztásához mindenképp vidd magaddal a gyermeket is, ültesd bele, mert a megfelelő méret a gyermek biztonságát szolgálja. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik típus lenne ideális, eladóink készséggel segítenek, sőt abban is, hogy megtanuld helyesen bekötni a kicsit, illetve beszerelni az ülést az autóba. Ha gyermeked már nagyobb, az ülés színének kiválasztásába be is vonhatod, így még jobban a sajátjának érezheti.

Gyerekülések súlycsoportok alapján történő besorolása (R44/04)

Az ülések forgalomba hozatalához speciális engedély szükséges, amelynek meglétét könnyű ellenőrizni, hiszen egy narancssárga címke jelzi, hogy melyik országban lett bevizsgálva („E” jelölés melletti szám az engedélyező ország kódja), illetve ha a címkén található hosszú számsor 04-gyel kezdődik, akkor az ülés eleget tesz a legmodernebb európai szabványoknak (ECE 44/04). Áruházainkban csak ilyen üléseket találsz, újszülöttkortól egészen 36 kg-os súlyig (ez nagyjából 12 éves kornak felel meg).

 

A különböző súlycsoportok igazodnak a gyermek életkorához, magasságához, súlyához és fejlettségéhez. A kínálat sokfélesége abból adódik, hogy a gyerekülésnek más szempontoknak kell megfelelnie egy újszülött és másnak egy nagyobb gyermek esetén, de léteznek típusok, amik több súlycsoportot is lefednek.

 

Csoport

Súly (kg)

Életkor (körülbelül)

0 (mózeskosár)

0-10 kg

újszülöttkortól 6 hónaposig

0+ (hordozó)

0-13 kg

újszülött kortól 15 hónaposig

0/I

0-18 kg

újszülött kortól 4 évesig

0/I/II

0-25 kg

újszülött kortól kb. 6 évesig

I

9-18 kg

9 hónapostól 4 évesig

I/II

9-25 kg

9 hónapostól 6 évesig

I/II/III

9-36 kg

9 hónapostól 12 évesig

II/III

15-36 kg

kb. 3 évestől 12 évesig

 

Rögzítés: isofix vagy az autó biztonsági öve

Nincs általánosan használt rögzítési forma, ez típustól függően változik.

 • Leggyakrabban az autó saját biztonsági övével beköthető gyerekülésekkel találkozhatsz. Fontos, hogy a beszerelésre mindig kellő figyelmet fordíts. Akkor van megfelelően rögzítve a gyerekülés, ha nem tud semmilyen irányba elcsúszni, elmozdulni. Bizonyos modellek a lazán bekötött, nem megfelelően feszített biztonsági övet egy beépített övfeszítő rendszer segítségével húzzák feszesre.
 • Az isofixes és rögzítőtalpas rendszerek megkönnyítik a beszerelést. Az isofix rendszer az egész világon szabadalmaztatott rögzítési eljárás, amely megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a gyerekülés beszerelését az autóba. A hibás bekötés aránya minimális. A stabil rögzítésnek köszönhetően optimális biztonságot nyújt. Bizonyos modellek esetében az isofixes rögzítés külön megvásárolható rögzítőtalppal oldható meg. Az i-Size ülések kizárólag ezt a rögzítési módot használják.

 

A rögzítés iránya

 • Menetiránnyal ellentétesen: Újszülött babánál a nyakizmok még nem elég erősek ahhoz, hogy a fejet megtartsák egy esetleges ütközéskor vagy vészfékezéskor, ezért az újszülöttkortól használható gyerekülést menetiránynak háttal kell rögzíteni. Így a fej, a nyak nincs közvetlenül terhelve. 
 • Az utasoldali légzsákkal felszerelt autók esetében ki kell kapcsolni a légzsákot, ha a hordozót a jobb első ülésre (vagyis az „anyósülésre”) rögzíted. Ezzel a gyermek életét óvod, mivel egy frontális ütközés esetén a légzsák hatalmas erővel csapódhat a hordozónak, ami súlyos sérüléseket okoz.
 • Ha a légzsák kikapcsolására nincs lehetőség, akkor a hordozó csak a hátsó üléssoron rögzíthető. Ebben az esetben az áruházainkban kapható speciális visszapillantó tükör segítségével tökéletesen láthatod a csöppséget.
 • Menetiránnyal ellentétesen és megegyezően is rögzíthetőek a 0–18, a 0–25 és a 0-36 kg-ig használható gyerekülések.
 • Reboard ülések: A menetiránynak háttal történő utazás a gyermek fejének, nyakának és gerincének védelmét szolgálja. Ebben a pozícióban ugyanis hirtelen fékezéskor a kicsi belesimul a gyerekülésbe, kisebb erőhatás éri, mintha a menetiránnyal megegyezően helyezkedne el. A világ legnagyobb ülésgyártó cégei is azt javasolják, hogy ameddig csak lehetséges, szállítsuk a babát háttal. A hátra néző gyermekülés több mint 80%-kal csökkenti a sérülés kockázatát frontális ütközés esetén az előre néző üléssel szemben. Ez fontos szempont lehet az első években, még azt követően is, ha kinövi a baba a hordozót. Az úgynevezett reboard ülésben a gyermek menetiránnyal ellentétesen utazhat akár 2-3 éves koráig. Fontos figyelembe venni azonban, hogy ha a gyerekülés ilyen módon – jellemzően (vagy az esetek többségében) a terjedelme miatt – a hátsó üléssoron van elhelyezve, a kicsi nem lát bennünket, ami zavaró lehet számára. Az is lényeges szempont, hogy ez a pozíció csak addig ideális, amíg a háttámlától kényelmesen elfér a gyermek lába. Összességében elmondható, hogy a reboard ülés fokozott biztonságot jelenthet, és jó választás lehet, ha a fenti gyakorlati szempontok is megvalósulnak.
 • Menetiránnyal megegyezően: 9 kg-os súlyhatártól már utazhat a gyermek a menetiránnyal megegyezően rögzíthető gyerekülésben, de ez esetben a gyártó által támasztott 9 kg-os súlyhatáron túl lényeges, hogy a gyermek megfelelő testi fejlettséggel rendelkezzen.

 

Övrendszer, védőpajzs

Az övrendszer és a védőpajzs a gyermeket rögzíti. Esetleges ütközés során ezek a kiegészítők is elnyelik, csillapítják a keletkező erőket.

 • A hordozók három- vagy ötpontos övrendszert használnak. Az ötpontos övrendszerrel rendelkezők a csípő mentén elvezetett övszáraknak köszönhetően nagyobb felületen fogják a gyermek testét.
 • Négyéves korig belső övrendszert vagy védőpajzsot használnak a gyártók. A speciális kialakítású rendszer a gyermek felsőtestét, gerincét és nyakát fokozottan védi. Ütközés esetén a védőpajzs egy felfújt légzsákhoz hasonlóan szétosztja és elnyeli az ütközés során fellépő erőket, ezáltal védi a nyakat és a fejet.
 • A 15–36 kg-ig használható ülések, ülésmagasítók a gyermek súlyából adódóan már nem használhatnak belső biztonsági övrendszert, védőpajzsot. Az ülést is és a gyermeket is az autó saját, hárompontos biztonsági övével kell rögzíteni. Fontos, hogy a mellkason és a csípő vonalán menjen keresztül az autó biztonsági öve. Az övvezetők és a jól kialakított forma feladata, hogy minden körülmény között a helyükön tartsák az övet, hogy egy esetleges ütközés során az ne tudjon a nyakra rácsúszni.

 

A gyerekülések általános jellemzői

 

Belső biztonsági öv állítása

A megfelelő pozícióba állított öv nagyon lényeges biztonsági és kényelmi funkcióval bír. A gyermek növekedésének megfelelően az öv magasságát be kell állítani. Az átfűzés nélkül állítható rendszer segítségével az övmagasság könnyen, az ülés szétszerelése nélkül szabályozható.

Mindig fordíts kellő figyelmet a belső biztonsági öv helyes beállítására! Semmiképp se legyen laza, mert akkor kibújik a gyermek, illetve ütközés során nem tartja megfelelően a picit. A túl feszesre húzott biztonsági öv viszont elszorítja a vérkeringést, zavarja a csemetét.

 

Vállpárna

Ez kényelmi és biztonsági funkciót is ellát. Ezzel a párnázott kiegészítővel a babának kényelmesebb a biztonsági övet magán (el)viselni, illetve egy esetleges ütközés során tompítja a testet érő erőhatásokat.

 

Fejszűkítő betét

Kettős funkciót lát el: ha elalszik a gyermek, megtámasztja a fejet, illetve egy esetleges baleset során az ülés oldalvédelmét kiegészítve nagyobb fokú védelmet biztosít.

Vannak textil szűkítőbetétek, illetve továbbfejlesztett, külön vázszerkezettel rendelkező merevített változatok is.

Ideális, ha a szűkítő követi a gyermek fejlődését, magassága állítható.

 

Oldalvédelem

Baleseti statisztikák szerint az oldalirányú ütközés az egyik leggyakoribb. A magas oldalfal és a zárt fejrész az oldalütközés elleni védelmet szolgálja.

Az újabb fejlesztésű típusok akár extra oldalvédelemmel is rendelkeznek. Ezek az egyedi rendszerek az oldalirányú ütközés során fellépő erőket minimálisra csökkentik, megvédve a fejet és a vállakat a komolyabb sérülésektől.

 

Dupla héjszerkezetű váz

Bizonyos típusoknál az általánosan használt műanyag vázszerkezetet kiegészítve, egy energiaelnyelő betét kerül az ülésbe, hogy az ütközés során keletkező erőhatásokat csillapítsa.

 

Dönthetőség

A hordozók kivételével minden kategóriában találsz dönthető üléseket. Vannak olyanok, amelyek menet közben is dönthetőek, ami hosszabb út során praktikus, hiszen a gyermekek gyakran elalszanak az autóban.

 

Elforgatható ülés

Ha sokat utazol, ügyes megoldás az oldalra kifordítható gyerekülés. Ez a típus az ajtó felé fordítható, ezért a gyermek nagyon könnyen ki-, illetve behelyezhető. Egy hosszabb út során, kifordított pozícióban etetni is tudod a csöppséget. Menet közben tilos elforgatni az ülést és persze a kicsit sem szabad etetni!

 

A huzat anyaga

 • A gyártók többnyire poliészterhuzatokat használnak. Ezek jó nedvszívó képességűek és moshatóak. Praktikusak, főleg ha nagyon sok időt tölt a gyermek az ülésben.
 • Melegebb hónapokra ajánljuk a nyári huzatokat.
 • A párnázottság is lényeges szempont. A hosszabb utat jobban viseli a gyermek, ha kényelmes az ülés. Van olyan is, amely alakját visszanyerő speciális szivacsot (Memory Foam) tartalmaz. Ez nagy százalékban csökkenti a testfelszínre ható nyomást, így a gyermek testén nem alakulnak ki nyomáspontok vagy feszültséggócok.

 

Szín

A legtöbb modellünk többféle színben kapható. Vannak „lányos”, „fiús” és semleges színű gyerekülések is. Érdemes az utóbbiak közül választani, ha úgy tervezed, hogy a kisebb testvér is meg fogja örökölni az ülést.

 

Extrák, tartozékok és kiegészítők

Sok autósülés több extrával is büszkélkedhet, más modellek mellé a különféle kiegészítők önállóan is beszerezhetők (típustól függően): nyári huzat, árnyékoló, ülésvédő, nyakpárna, baby on board jelzés, pohártartó, ülésvédő, szúnyogháló, visszapillantó tükrök, olvasólámpa, háttámla- és ülőfelület-védő stb. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a kiegészítők használhatók-e az adott gyereküléshez!

 

Nagycsaládos utazás: 3 gyerekülés az autóban

Ha három gyermek van a családban, komoly fejtörést okozhat a három gyerekülés elhelyezése a hátsó üléssorra. A különböző autótípusok hátsó üléssor szélessége eltérő, ráadásul ez esetben nem csak ez a mérvadó, hiszen figyelembe kell venni az üléssor ülőlap kialakítását is. Emellett a gyerekülések különböző típusai is eltérő szélességűek. Egyszóval a helyzet soktényezős, nincsen rá érvényes szabály. Egyetlen tökéletes megoldás van, az pedig a kipróbálás. Áruházainkban lehetőség van arra, hogy a kiválasztott gyerekülés(eke)t bepróbáld az autódba, hogy azok biztosan elférjenek és a kicsiket biztonságosan tudd szállítani. Az üléspróbára a gyermekeket is hozd magaddal, hiszen így láthatod, hogy mindez a gyakorlatban hogy fog működni.

 

Mikor kell ülést cserélni?

 • Ha a gyermek kinőtte:
 • A megjelölt maximális súlyhatár csak tájékoztató jellegű adat. Ha vállban már szűk, illetve a fej középvonala elérte a háttámla végét, akkor szükséges cserélni, mert az ülés nem nyújt kellő védelmet. Évszaktól függően is felmerülhet szélességgel kapcsolatos probléma, hiszen télen jobban fel van öltöztetve a gyermek.
 • Bizonyos típusok állítható szélességgel rendelkeznek, de van olyan is, ahol az ülés vállrészének szélessége és magassága gázhidraulikusan működtetve arányosan igazítható a gyermek méretéhez.
 • Baleset miatt: Új ülésre van szükség, ha az 10 km/h feletti sebességnél balesetben vett részt. Baleset során a dinamikus övek megnyúlnak, a gyerekülés biztonsági rendszere megváltozik, így a későbbiekben már nem tudja ellátni a feladatát.

 (A kategória további elnevezései: autósülés, gyermekülés, biztonsági ülés, autós gyerekülés, babaülés.)

Segítség a választáshoz
Sorrend
Szűrők
Sorrend
Akció
  ( db)
  54 990 Ft

  Maxi-Cosi Axiss Nomad Red gyerekülés 9-18 kg

  Még 3 színben
  Kedvezmény 06.11-ig!
  Megtakarítás: -2 500 Ft
  94 990 Ft 92 490 Ft

  Maxi-Cosi AxissFix Plus 45-105cm Nomad Blue reboard gyerekülés

  Még 2 színben
  Kedvezmény 06.11-ig!
  Megtakarítás: -14 700 Ft
  169 690 Ft 154 990 Ft
  • Áruházainkban bővebb kínálatot is elérhetsz, kérd eladóink segítségét!
  • Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett, minden termékre.
  • Gyors kiszállítás, készletről.
  • Ügyintézés bármelyik Brendon áruházban.

  Autós gyerekülések, isofix, i-size autósülések, biztonsági babaülések

  Az autó biztonsági rendszerét felnőttekhez méretezik, ezért nem alkalmas arra, hogy a gyermekek védelmét ellássa. Utazás során a gyermek biztonságára különösen ügyelni kell. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő gyerekülés és a szülő odafigyelése a rögzítés, bekötés során.
  Az érvényben lévő KRESZ szerint a gyermekeket 12 éves korig, 150 cm magasságig biztonsági gyerekülésben kell utaztatni.

  Két típus: i-size vagy testsúly alapú

  Jelenleg két szabvány létezik: a gyermek súlyát alapul vevő ECE 44/04 és a testmagasságot alapul vevő i-Size (R129)

  Gyerekülések testmagasság alapján történő besorolása, i-Size (R129)

  Az i-Size a gyerekülésekre vonatkozó új biztonsági szabályozás, amely a ECE 44/04-es szabályozás mellett párhuzamosan van érvényben. A két érvényben lévő szabvány közti alapvető különbség, hogy az i-Size a gyermek magasságát veszi alapul, nem pedig a súlyát. Ez a fajta besorolás megkönnyíti a gyerekülés kiválasztását. Az i-Size gyerekülés csak isofixes rögzítéssel készülhet, így sokkal kisebb az esélye a rossz bekötésnek: egy nagyon egyszerű művelettel elhelyezhető, és nem kell használni az autó biztonsági övét sem.

  A jó ülés kiválasztásához mindenképp vidd magaddal a gyermeket is, ültesd bele, mert a megfelelő méret a gyermek biztonságát szolgálja. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik típus lenne ideális, eladóink készséggel segítenek, sőt abban is, hogy megtanuld helyesen bekötni a kicsit, illetve beszerelni az ülést az autóba. Ha gyermeked már nagyobb, az ülés színének kiválasztásába be is vonhatod, így még jobban a sajátjának érezheti.

  Gyerekülések súlycsoportok alapján történő besorolása (R44/04)

  Az ülések forgalomba hozatalához speciális engedély szükséges, amelynek meglétét könnyű ellenőrizni, hiszen egy narancssárga címke jelzi, hogy melyik országban lett bevizsgálva („E” jelölés melletti szám az engedélyező ország kódja), illetve ha a címkén található hosszú számsor 04-gyel kezdődik, akkor az ülés eleget tesz a legmodernebb európai szabványoknak (ECE 44/04). Áruházainkban csak ilyen üléseket találsz, újszülöttkortól egészen 36 kg-os súlyig (ez nagyjából 12 éves kornak felel meg).

   

  A különböző súlycsoportok igazodnak a gyermek életkorához, magasságához, súlyához és fejlettségéhez. A kínálat sokfélesége abból adódik, hogy a gyerekülésnek más szempontoknak kell megfelelnie egy újszülött és másnak egy nagyobb gyermek esetén, de léteznek típusok, amik több súlycsoportot is lefednek.

   

  Csoport

  Súly (kg)

  Életkor (körülbelül)

  0 (mózeskosár)

  0-10 kg

  újszülöttkortól 6 hónaposig

  0+ (hordozó)

  0-13 kg

  újszülött kortól 15 hónaposig

  0/I

  0-18 kg

  újszülött kortól 4 évesig

  0/I/II

  0-25 kg

  újszülött kortól kb. 6 évesig

  I

  9-18 kg

  9 hónapostól 4 évesig

  I/II

  9-25 kg

  9 hónapostól 6 évesig

  I/II/III

  9-36 kg

  9 hónapostól 12 évesig

  II/III

  15-36 kg

  kb. 3 évestől 12 évesig

   

  Rögzítés: isofix vagy az autó biztonsági öve

  Nincs általánosan használt rögzítési forma, ez típustól függően változik.

  • Leggyakrabban az autó saját biztonsági övével beköthető gyerekülésekkel találkozhatsz. Fontos, hogy a beszerelésre mindig kellő figyelmet fordíts. Akkor van megfelelően rögzítve a gyerekülés, ha nem tud semmilyen irányba elcsúszni, elmozdulni. Bizonyos modellek a lazán bekötött, nem megfelelően feszített biztonsági övet egy beépített övfeszítő rendszer segítségével húzzák feszesre.
  • Az isofixes és rögzítőtalpas rendszerek megkönnyítik a beszerelést. Az isofix rendszer az egész világon szabadalmaztatott rögzítési eljárás, amely megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a gyerekülés beszerelését az autóba. A hibás bekötés aránya minimális. A stabil rögzítésnek köszönhetően optimális biztonságot nyújt. Bizonyos modellek esetében az isofixes rögzítés külön megvásárolható rögzítőtalppal oldható meg. Az i-Size ülések kizárólag ezt a rögzítési módot használják.

   

  A rögzítés iránya

  • Menetiránnyal ellentétesen: Újszülött babánál a nyakizmok még nem elég erősek ahhoz, hogy a fejet megtartsák egy esetleges ütközéskor vagy vészfékezéskor, ezért az újszülöttkortól használható gyerekülést menetiránynak háttal kell rögzíteni. Így a fej, a nyak nincs közvetlenül terhelve. 
  • Az utasoldali légzsákkal felszerelt autók esetében ki kell kapcsolni a légzsákot, ha a hordozót a jobb első ülésre (vagyis az „anyósülésre”) rögzíted. Ezzel a gyermek életét óvod, mivel egy frontális ütközés esetén a légzsák hatalmas erővel csapódhat a hordozónak, ami súlyos sérüléseket okoz.
  • Ha a légzsák kikapcsolására nincs lehetőség, akkor a hordozó csak a hátsó üléssoron rögzíthető. Ebben az esetben az áruházainkban kapható speciális visszapillantó tükör segítségével tökéletesen láthatod a csöppséget.
  • Menetiránnyal ellentétesen és megegyezően is rögzíthetőek a 0–18, a 0–25 és a 0-36 kg-ig használható gyerekülések.
  • Reboard ülések: A menetiránynak háttal történő utazás a gyermek fejének, nyakának és gerincének védelmét szolgálja. Ebben a pozícióban ugyanis hirtelen fékezéskor a kicsi belesimul a gyerekülésbe, kisebb erőhatás éri, mintha a menetiránnyal megegyezően helyezkedne el. A világ legnagyobb ülésgyártó cégei is azt javasolják, hogy ameddig csak lehetséges, szállítsuk a babát háttal. A hátra néző gyermekülés több mint 80%-kal csökkenti a sérülés kockázatát frontális ütközés esetén az előre néző üléssel szemben. Ez fontos szempont lehet az első években, még azt követően is, ha kinövi a baba a hordozót. Az úgynevezett reboard ülésben a gyermek menetiránnyal ellentétesen utazhat akár 2-3 éves koráig. Fontos figyelembe venni azonban, hogy ha a gyerekülés ilyen módon – jellemzően (vagy az esetek többségében) a terjedelme miatt – a hátsó üléssoron van elhelyezve, a kicsi nem lát bennünket, ami zavaró lehet számára. Az is lényeges szempont, hogy ez a pozíció csak addig ideális, amíg a háttámlától kényelmesen elfér a gyermek lába. Összességében elmondható, hogy a reboard ülés fokozott biztonságot jelenthet, és jó választás lehet, ha a fenti gyakorlati szempontok is megvalósulnak.
  • Menetiránnyal megegyezően: 9 kg-os súlyhatártól már utazhat a gyermek a menetiránnyal megegyezően rögzíthető gyerekülésben, de ez esetben a gyártó által támasztott 9 kg-os súlyhatáron túl lényeges, hogy a gyermek megfelelő testi fejlettséggel rendelkezzen.

   

  Övrendszer, védőpajzs

  Az övrendszer és a védőpajzs a gyermeket rögzíti. Esetleges ütközés során ezek a kiegészítők is elnyelik, csillapítják a keletkező erőket.

  • A hordozók három- vagy ötpontos övrendszert használnak. Az ötpontos övrendszerrel rendelkezők a csípő mentén elvezetett övszáraknak köszönhetően nagyobb felületen fogják a gyermek testét.
  • Négyéves korig belső övrendszert vagy védőpajzsot használnak a gyártók. A speciális kialakítású rendszer a gyermek felsőtestét, gerincét és nyakát fokozottan védi. Ütközés esetén a védőpajzs egy felfújt légzsákhoz hasonlóan szétosztja és elnyeli az ütközés során fellépő erőket, ezáltal védi a nyakat és a fejet.
  • A 15–36 kg-ig használható ülések, ülésmagasítók a gyermek súlyából adódóan már nem használhatnak belső biztonsági övrendszert, védőpajzsot. Az ülést is és a gyermeket is az autó saját, hárompontos biztonsági övével kell rögzíteni. Fontos, hogy a mellkason és a csípő vonalán menjen keresztül az autó biztonsági öve. Az övvezetők és a jól kialakított forma feladata, hogy minden körülmény között a helyükön tartsák az övet, hogy egy esetleges ütközés során az ne tudjon a nyakra rácsúszni.

   

  A gyerekülések általános jellemzői

   

  Belső biztonsági öv állítása

  A megfelelő pozícióba állított öv nagyon lényeges biztonsági és kényelmi funkcióval bír. A gyermek növekedésének megfelelően az öv magasságát be kell állítani. Az átfűzés nélkül állítható rendszer segítségével az övmagasság könnyen, az ülés szétszerelése nélkül szabályozható.

  Mindig fordíts kellő figyelmet a belső biztonsági öv helyes beállítására! Semmiképp se legyen laza, mert akkor kibújik a gyermek, illetve ütközés során nem tartja megfelelően a picit. A túl feszesre húzott biztonsági öv viszont elszorítja a vérkeringést, zavarja a csemetét.

   

  Vállpárna

  Ez kényelmi és biztonsági funkciót is ellát. Ezzel a párnázott kiegészítővel a babának kényelmesebb a biztonsági övet magán (el)viselni, illetve egy esetleges ütközés során tompítja a testet érő erőhatásokat.

   

  Fejszűkítő betét

  Kettős funkciót lát el: ha elalszik a gyermek, megtámasztja a fejet, illetve egy esetleges baleset során az ülés oldalvédelmét kiegészítve nagyobb fokú védelmet biztosít.

  Vannak textil szűkítőbetétek, illetve továbbfejlesztett, külön vázszerkezettel rendelkező merevített változatok is.

  Ideális, ha a szűkítő követi a gyermek fejlődését, magassága állítható.

   

  Oldalvédelem

  Baleseti statisztikák szerint az oldalirányú ütközés az egyik leggyakoribb. A magas oldalfal és a zárt fejrész az oldalütközés elleni védelmet szolgálja.

  Az újabb fejlesztésű típusok akár extra oldalvédelemmel is rendelkeznek. Ezek az egyedi rendszerek az oldalirányú ütközés során fellépő erőket minimálisra csökkentik, megvédve a fejet és a vállakat a komolyabb sérülésektől.

   

  Dupla héjszerkezetű váz

  Bizonyos típusoknál az általánosan használt műanyag vázszerkezetet kiegészítve, egy energiaelnyelő betét kerül az ülésbe, hogy az ütközés során keletkező erőhatásokat csillapítsa.

   

  Dönthetőség

  A hordozók kivételével minden kategóriában találsz dönthető üléseket. Vannak olyanok, amelyek menet közben is dönthetőek, ami hosszabb út során praktikus, hiszen a gyermekek gyakran elalszanak az autóban.

   

  Elforgatható ülés

  Ha sokat utazol, ügyes megoldás az oldalra kifordítható gyerekülés. Ez a típus az ajtó felé fordítható, ezért a gyermek nagyon könnyen ki-, illetve behelyezhető. Egy hosszabb út során, kifordított pozícióban etetni is tudod a csöppséget. Menet közben tilos elforgatni az ülést és persze a kicsit sem szabad etetni!

   

  A huzat anyaga

  • A gyártók többnyire poliészterhuzatokat használnak. Ezek jó nedvszívó képességűek és moshatóak. Praktikusak, főleg ha nagyon sok időt tölt a gyermek az ülésben.
  • Melegebb hónapokra ajánljuk a nyári huzatokat.
  • A párnázottság is lényeges szempont. A hosszabb utat jobban viseli a gyermek, ha kényelmes az ülés. Van olyan is, amely alakját visszanyerő speciális szivacsot (Memory Foam) tartalmaz. Ez nagy százalékban csökkenti a testfelszínre ható nyomást, így a gyermek testén nem alakulnak ki nyomáspontok vagy feszültséggócok.

   

  Szín

  A legtöbb modellünk többféle színben kapható. Vannak „lányos”, „fiús” és semleges színű gyerekülések is. Érdemes az utóbbiak közül választani, ha úgy tervezed, hogy a kisebb testvér is meg fogja örökölni az ülést.

   

  Extrák, tartozékok és kiegészítők

  Sok autósülés több extrával is büszkélkedhet, más modellek mellé a különféle kiegészítők önállóan is beszerezhetők (típustól függően): nyári huzat, árnyékoló, ülésvédő, nyakpárna, baby on board jelzés, pohártartó, ülésvédő, szúnyogháló, visszapillantó tükrök, olvasólámpa, háttámla- és ülőfelület-védő stb. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a kiegészítők használhatók-e az adott gyereküléshez!

   

  Nagycsaládos utazás: 3 gyerekülés az autóban

  Ha három gyermek van a családban, komoly fejtörést okozhat a három gyerekülés elhelyezése a hátsó üléssorra. A különböző autótípusok hátsó üléssor szélessége eltérő, ráadásul ez esetben nem csak ez a mérvadó, hiszen figyelembe kell venni az üléssor ülőlap kialakítását is. Emellett a gyerekülések különböző típusai is eltérő szélességűek. Egyszóval a helyzet soktényezős, nincsen rá érvényes szabály. Egyetlen tökéletes megoldás van, az pedig a kipróbálás. Áruházainkban lehetőség van arra, hogy a kiválasztott gyerekülés(eke)t bepróbáld az autódba, hogy azok biztosan elférjenek és a kicsiket biztonságosan tudd szállítani. Az üléspróbára a gyermekeket is hozd magaddal, hiszen így láthatod, hogy mindez a gyakorlatban hogy fog működni.

   

  Mikor kell ülést cserélni?

  • Ha a gyermek kinőtte:
  • A megjelölt maximális súlyhatár csak tájékoztató jellegű adat. Ha vállban már szűk, illetve a fej középvonala elérte a háttámla végét, akkor szükséges cserélni, mert az ülés nem nyújt kellő védelmet. Évszaktól függően is felmerülhet szélességgel kapcsolatos probléma, hiszen télen jobban fel van öltöztetve a gyermek.
  • Bizonyos típusok állítható szélességgel rendelkeznek, de van olyan is, ahol az ülés vállrészének szélessége és magassága gázhidraulikusan működtetve arányosan igazítható a gyermek méretéhez.
  • Baleset miatt: Új ülésre van szükség, ha az 10 km/h feletti sebességnél balesetben vett részt. Baleset során a dinamikus övek megnyúlnak, a gyerekülés biztonsági rendszere megváltozik, így a későbbiekben már nem tudja ellátni a feladatát.

   (A kategória további elnevezései: autósülés, gyermekülés, biztonsági ülés, autós gyerekülés, babaülés.)

  Feliratkozás hírlevélre
  Hétről hétre tanácsokkal segítünk, megtudhatod mi történik a babáddal és veled.
  Mikor érkezik a baba?

  Kérjük használj más böngészőt!

  Az általad használt böngészőn (Internet explorer) ez az oldal sajnos nem működik. Kérjük próbáld meg egy másik böngészőben! Köszönjük!