Babablog

Ha beteg a gyermek – tippek a megelőzéshez és a gyógyuláshoz

Ha a felső légúti betegségeket nem is lehet teljesen elkerülni a gyermekkorban, de sokat tehetsz a megelőzésért és a kis beteg mielőbbi gyógyulásáért.

A legtöbb kisgyermek élete első néhány évében számos betegséggel találkozik, bármennyire is igyekszünk egészségesen táplálni, ápolni és nevelni őt. Ez az élet természetes velejárója, és nem lehet teljesen kikerülni. Odafigyeléssel és gondoskodással azonban megelőzhető jó néhány betegség, illetve elősegíthető a gyorsabb gyógyulás.

A gyermekorvoshoz forduló szülők leggyakrabban nátháról számolnak be, és az ehhez társuló tünetek széles palettán mozognak. Legtöbbször köhögés, torokfájás, hőemelkedés, illetve láz fordulnak elő, melyet többnyire vírusok okoznak. A kórokozók a hűvösebb, hidegebb évszakban könnyebben meg tudnak telepedni a lehűlt nyálkahártyán.

baba betegség

A koronavírus-járvány idején még nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés, amelyben kiemelt szerepe van a megfelelő higiéniai szabályok pontos betartásának és a megfelelő távolságtartásnak, ahogy annak is, hogy a gyermekek csak egészségesen menjenek közösségbe. Fontos az immunerősítés, vagyis a szervezet felkészítése a védekezésre. A vitaminokat és étrendkiegészítőket mindenképpen a gyermekorvossal érdemes átbeszélni, de persze más módja is van annak, hogy gyermeked (és saját magad) egészségét támogasd.

3 dolog, amit a megelőzés érdekében tehetsz 

 1. Egészséges táplálkozás, egészséges környezet
 2. Sok-sok játék és mozgás a szabadban
 3. Stresszmentes, nyugodt napok

baba betegség nyugalom

Jó levegő otthonodban

Mindenekelőtt érdemes szobahőmérőt használni, helyesebben hőmérséklet- és páratartalom-mérőt, hogy ideális hőmérsékletet tudj biztosítani. Az optimális nappali szobahőmérséklet 23-24 fok, az éjszakai azonban 20 fok körül van. Az ideális páratartalom értéke 40-60 százalék.

 • PÁRÁSÍTÁS: A levegő megfelelő páratartalma alapvető jelentőségű, amire figyelni kell a fűtési szezonban. A száraz levegő ugyanis irritálja a nyálkahártyát, kiszárítja azt, és melegágya lehet a gyakoribb légúti megbetegedéseknek. Párásító készülékkel ennek elejét veheted, melynek használata betegség idején kiemelten fontos.
 • PÁRÁSÍTÁS + AZ ILLÓOLAJOK EREJE: Az aroma diffúzort illóolajokkal is használhatod. Ez az okos kis készülék hőhatás nélkül juttatja a levegőbe az ultrahang segítségével a molekulákra bontott illóolajat, mely így belélegezhetővé válik, és jótékony hatással bír.
 • PÁRÁSÍTÁS + LÉGTISZTÍTÁS: Az ideális páratartalom mellett fontos a szoba levegőjének tisztasága is. A légtisztítók nemcsak a kórokozóktól mentesítik a levegőt, de a portól, az állati szőrtől és az allergénektől is.

Tipp: Egyéves kor feletti kisgyermek mellett bátran használható az illóolajok közül az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) és a citrom (Citrus limon) együtt, ami kiváló a levegő fertőtlenítésére, és kellemes az illata. Egy átlagos szobában a diffúzor vízzel telt tartályába összesen 5-7 cseppet kell tenni.

baba aroma diffúzorAlecto BC-21 aroma diffúzor

Tipp: A párásítókról és a légtisztítókról bővebben is olvashatsz a Párásítás és légtisztítás a babaszobában – tippek, tanácsok párásításhoz, légtisztításhoz című cikkünkben. 

Fontos az alvás minősége is, aminek kulcseleme a matrac. Válassz antiallergén matracot a babának a kiságyba, mert a jó szellőzésnek köszönhetően az atkák és a baktériumok ebben nem tudnak megtelepedni, és egyébként is ideális fekhely azok számára, akik gyakran küzdenek felső légúti megbetegedésekkel.

Érdemes a gyerekszobát úgy berendezni, hogy azt könnyen lehessen tisztítani. A kárpitok és szőnyegek kedvenc búvóhelyei a poratkának, ezért a babaszobába (is) különösen ideális a mosható szőnyeg, a könnyen mosható függöny és tisztítható parketta.

Takarításhoz pedig az egész lakásban, de különösen a gyerekszobába válassz környezetbarát tisztítószereket, melyekkel nemcsak a kisebb ökológiai lábnyomhoz járulsz hozzá, de a közvetlen környezetedet, így otthonod levegőjét is kíméled.

Kapcsolódó termékek:

Higiénia a lakásban és azon kívül

Otthonod tisztasága nemcsak a betegségek megelőzésében fontos, de a közérzetedre is hatással van. A baba holmijainak (pl. játékok, etetőszék, matrac, kárpit) fertőtlenítéséhez, ahol ez szükséges, sprayt, oldatot vagy kendőt is használhatsz.

Tipp: Az UVC LED technológiával működő elektromos sterilizálóval gyorsan, egyszerűen és biztonságosan tudsz bármit fertőtleníteni. Mivel USB csatlakozóval tölthető, ezért nemcsak otthon, de út közben is használhatod.

baba sterilizátor59S X5 UVC LED elektromos sterilizáló

Amikor vásárolni mentek, használj bevásárlókocsi huzatot, így megvédheted a kicsit a kórokozóktól. Vásárlás után fontos a kézfertőtlenítés, amihez gélt vagy kendőt is választhatsz.

További praktikus tanácsokat ebben a cikkünkben olvashatsz: Higiénia a baba környezetében

Kapcsolódó termékek:

Betegség idején 

A kisgyermekeknél, különösen ha már közösségbe járnak, gyakori a felső légúti megbetegedés, melynek vezető tünete az orr váladékozása. Ezt kísérheti köhögés, torokfájás, hőemelkedés vagy láz.

Két alapvető dolog semmiképp sem hiányozhat otthonról:

 1. az orrszívó,
 2. és a lázmérő.

Kisgyermekkorban alapvető fontosságú az orrváladék rendszeres és alapos eltávolítása. A gyermekek nagy része 3-5 éves korig nem tud hatékonyan orrot fújni, így – bármennyire is tiltakozik ellene – muszáj bevetni az orrszívó készüléket. Létezik belőle kézi vagy elektromos változat, és olyan is, amit porszívóhoz tudsz csatlakoztatni. Fontos az is, hogy az orrszívót magaddal tudd vinni, amikor utaztok, hiszen bármikor szükség lehet rá.

A lázmérő legalább olyan fontos kellék. Az alábbi két cikkünkben részletesen írtunk a lázmérőkről, és láz esetén a teendőkről:

Lázmérő teszt – mindent a lázmérőkről

Meglepő újdonságok a láz és a lázcsillapítás kérdéseiről

Tipp: Egyeztess a gyermekorvossal, hogy milyen gyógyszereket érdemes tartanod otthon a házi babapatikában! Ezek jól jöhetnek, amikor gyors segítségre van szükség, mert így nem kell az ügyeletes patikába rohannod.

Mi segíthet még?

 • INHALÁTOR: Ez a kis készülék nagy gyógyító erővel bír. Azáltal, hogy az alsó és felső légutakba juttatja a porlasztott folyadékot, gyorsítja a gyógyulást és enyhíti a tüneteket köhögés, asztma, hurutos megbetegedés esetén. Elképzelhető, hogy a kisgyermek kissé idegenkedni fog tőle, hiszen a maszkot az arcára kell tenni. Viszont létezik olyan állatfigurás változat is, amelyiket könnyebben elfogadja. A működési elv és az egyéb extra tartozékok (pl. szájcsutora, felnőtt méretű maszk) szerint is több fajtája létezik az inhalátoroknak, érdemes körülnézned választékunkban. Ezeket többnyire sóoldattal, Salvus vízzel és/vagy folyékony gyógyszerkészítménnyel lehet használni.

baba betegség inhalátorBeurer IH 58 inhalátor

 • GYÓGYSZERADAGOLÓ: Ezzel akár újszülöttkortól könnyebben beadható a gyermeknek a gyógyszer.
 • INFRALÁMPA: Segítség lehet arc- és homloküreggyulladás esetén, torokfájásnál vagy például hörghurut és fülfájás idején, de a használatával kapcsolatban mindenképp egyeztess a gyermekorvossal – az infralámpát jellemzően néhány éves kortól javasolják, csecsemőknél nem.

Kapcsolódó termékek:

Nyugalom a gyógyulás kulcsa

A csecsemőknél és a kisgyermekeknél nagyon fontos, hogy a szülei ápolják, lehetőleg otthon, a megszokott környezetben, ami biztonságot és nyugalmat sugároz számára. Ez segíti a gyógyulást. Ahogy az ölelés, a szoros testkontaktus is. Kisebbeknél, ha használtok kengurut vagy hordozókendőt, most lehet, hogy többet igényli a pici, hogy a közeledben lehessen. Ez teljesen természetes vágya. Részben emiatt is előfordulhat, hogy ha még szopizik, akkor most ezt is gyakrabban kéri. Engedj most ennek, gyógyulás után pedig magától fog visszatérni minden a régi kerékvágásba!

Tipp: Nemcsak hasfájás vagy fejfájás esetén tehet jó szolgálatot egy bájos melegíthető plüss vagy melegíthető babaöv, de akkor is, amikor a pici megnyugtatásra vágyik.

Kapcsolódó termékek:

Jó egészséget, betegség idején pedig gyors gyógyulást kívánunk!

Fotó: www.shutterstock.com