Babablog

Hajmosás a babáknál és a gyerekeknél könnyek nélkül

A hajmosás nem túl népszerű a babák és a kisebb gyerekek körében. Hogyan tegyük kellemesebbé a procedúrát, és mire ügyeljünk a babahajmosás kapcsán?

A helyes hajmosás legfontosabb tudnivalói kisbabáknál

A legtöbb baba éppen úgy várja a hajmosást, mint a lefekvést, a fogmosást vagy azt a sok más kellemetlen dolgot, amit szívesen kihagynának. Ha ez a helyzet a te gyermekeddel is, ne keseredj el, van rá mód, hogy ezt a nemszeretem eseményt némileg elviselhetőbbé tedd számára, és megkíméld az elkeseredett sírástól.

A legfőbb szabály, hogy nem kell minden nap hajat mosni. A túl gyakori hajmosás ugyanis száraz bőrhöz vezethet, ami nem segít a babának abban, hogy jobban élvezze a fürdetést. Még ha nincs is sok haja, akkor is fontos, hogy gyengéden mosd meg a fejbőrét, hogy megszabadítsd a felesleges zsíroktól.

Ha úgy érzed, hogy a baba hajának szüksége lehet egy kis tisztításra közben, egyszerűen használj egy fürdőkesztyűt vagy textilpelust, valamint langyos vizet. Nedvesítsd be a ruhát, csavard ki, majd óvatosan töröld át vele a baba haját. A következő hajmosásig ez is megteszi.

Samponos hajmosásra akkor lesz csak szükség, amikor a pici haja elkezd nőni. Győződj meg róla, hogy az általad használt sampont a babák érzékenyebb bőrére fejlesztették ki, hipoallergén és nem tartalmaz parabéneket!

Szükség esetén a baba hajmosás védő eszközök segítségével is történhet.

A koszmó kezelése

A koszmó a kisbaba fokozott faggyútermelésének következménye, amely gyakori bőrprobléma a csecsemőknél, és sárgás-fehéres, pikkelyes hámló foltokkal jelentkezik a kicsi fejbőrén vagy szemöldökén. Eltávolításához szükséged lesz egy cérnasapkára, puha hajkefére, növényi olajra, illetve körömvirágkrémre.

Tipp: Szeretnéd pontosan tudni, hogyan szabadulhatsz meg a koszmótól? Olvasd el cikkünket a koszmó kialakulásáról és kezeléséről bővebb információkért!

A babahajmosás védőeszközei

A legnagyobb kellemetlenség a kisbabák számára, amikor belemegy a sampon a szemükbe, ilyenkor többnyire garantált is a sírás. Szerencsére több hasznos kelléket is bevethetsz, ha szeretnéd elkerülni a könnyeket.

Gyerekhajmosó sapka, hajmosó karika

Ezeket a praktikus szemvédőket kifejezetten arra tervezték, hogy megvédjék a kicsik arcocskáját, szemét, fülét a sampontól és a víztől. A hajmosó sapkák és karikák puha, vízálló anyagból készülnek, hogy biztosan illeszkedjenek minden pici fejhez.

Tipp: Mi mindenre van szükség, amikor kisbabádat fürdeted? Hogyan zajlik a folyamat? Megtudhatod Az újszülött fürdetése című blogposztunkból.

A gyerek hajmosás nehézségei.

Hajmosás gyerekeknél: így csökkentsd a félelmet!

A babahajmosás „drámájában” nagy változást érhetsz el, ha a nagyobbacska gyermek megszokja, hogy az arcát nyugodtan megmerítheti a vízben. Ezt gyakorolni kell, amire nem a kád a legjobb helyszín, és nem a hajmosás a legjobb alkalom, amikor a kicsi többnyire minden energiáját arra fordítja, hogy ne kerüljön víz az arcára. Így kezdheted el hozzászoktatni ahhoz, hogy jól viselje, ha az arcát víz éri, de más trükköket is bevethetsz, ami segít, hogy megbarátkozzon a hajmosással::

Úszásoktatás

Az úszásoktatás során gyermeked nemcsak egy fontos, életre szóló készséget tanul meg, de közben rábízhatod egy olyan oktatóra, akinek minden türelme és tapasztalata megvan ahhoz, hogy segítsen a félelmek legyőzésében.

Válts zuhanyzásra!

Zuhanyzás közben egyáltalán nem kell hátrafelé billenteni a gyerkőc fejét ahhoz, hogy megmoshasd a haját. Furcsa módon a gyerekek is  jobban tűrik a vizet az arcukon, ha a zuhanyzóban állnak.

Engedd, hogy saját maga mossa meg a haját! 

Ha gyermekednek problémái vannak a hajmosás élményével, a leghatékonyabb módszer az lesz, ha átadod neki a feladatot, hogy leküzdhesse az ellenérzéseit. Így saját kezűleg fogja megtapasztalni a dörzsölő és nyomkodó mozdulatokat, amelyektől eddig annyira ódzkodott. Igaz, rá kell majd segítened a végén, de az önállósodási folyamat részeként mindenképp hasznos gyakorlatban lesz részetek.

Tedd játékká!

Találj ki valami játékot a hajmosásra, hogy a stresszes helyzetből szórakoztató eseményt varázsolj! Beválhat például a fodrászos játék. Tegyél úgy, mintha te lennél a fodrász, és készíts őrült frizurákat a samponos hajából. Mielőtt észbe kapna, máris ragyogóan tiszta lesz a haja, és mindez könnyek nélkül!

Kitartás! Míg elképzelhető, hogy a gyermeked a brokkolit sosem kedveli meg, a hajmosás a fenti módszerek kipróbálásával könnyebb lehet idővel.

Kapcsolódó termékek:

Fotók: www.shutterstock.com