Babablog

Harap a baba? Így szoktasd le róla!

Amikor erőteljesen beléd mélyeszti a kisbaba a fogait, az korántsem kellemes élmény. De miért harap a baba, és hogyan tudod mielőbb leszoktatni erről?

Amikor a fogak elkezdenek kibújni, biztos lehetsz benne, hogy kisbabád ki akarja próbálni, mire is jók ezek az új szerzemények, így a harapdálás is bekerülhet az új mutatványok sorába. Míg a játékai nem sikítanak fel, amikor esetleg megrágja őket, a családtagok már nem viselik rezzenéstelen arccal, amikor harap a baba. Mi áll a jelenség mögött, és hogyan kell kezelni ezt a nem kellemes szokást?

Mi állhat a harapás hátterében?

Egy baba számos okból haraphat. Azt sem tudja, hogy nem szabad, mert ezzel szenvedést okoz másoknak.

  • Fájdalmat érez. Amikor a baba harap, az általában a fogzás miatt történik. Csak azért teszi, hogy enyhítse a duzzadt, érzékeny íny okozta fájdalmat.
  • Felfedezi a világot. A kisbabák ugyanúgy használják a szájukat felfedezésre, mint a kezüket. Szinte minden, amit megfognak, végül a szájukban köt ki. Ebben a korban a gyerekek még nem képesek kontrollálni, hogy megharapdálják az őket érdeklő dolgokat. Ekkor fedezik fel saját testük határait is, többek között a harapás által szembesülnek azzal, hogy az anya keze már nem hozzájuk tartozik.
  • Reakcióra vágyik. A felfedezés része a kíváncsiság. A kisgyermekek kísérleteznek, hogy lássák, milyen visszacsatolással járnak a cselekedeteik. Belesüllyesztik valakibe a fogukat, hogy meghallják a meglepett kiabálást, nem is sejtve, hogy ez az élmény milyen fájdalmas az illető számára. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem rosszindulatból harap a baba, csupán figyeli a hatást, amelyet kivált.
  • Figyelmet szeretne. Az idősebb gyerekeknél a harapdálás oka lehet a figyelemfelkeltés is, ha úgy érzik, nem kapnak elég odafigyelést.
  • Frusztrált. A harapás, akárcsak az ütés, egyes gyerekek számára az önérvényesítés egyik módja lehet, amikor még túl kicsik ahhoz, hogy szavakkal megfelelően kifejezzék az érzéseiket. Ilyenkor harapással jelzik, hogy például vissza akarják kapni kedvenc játékukat, vagy hogy tudassák a szüleikkel, hogy épp dühösek és frusztráltak.

Miért harap a baba?

Mit tegyünk, ha harap a baba?

Ahogy a csecsemők fejlődnek, folyamatosan új viselkedési formákat alakítanak ki. Ezek közül néhány imádnivaló, míg mások kevésbé fognak tetszeni. Utóbbiak közé tartozik a harapdálás is, ami nemcsak a szülőknek, hanem a testvéreknek és a játszótársaknak is fájdalmas élményeket okozhat. Ráadásul alaposan próbára teheti a türelmedet, különösen, ha nem tudod, mit tehetnél, hogy abbahagyja. Íme néhány lehetőség, amit kipróbálhatsz:

  • Kínálj neki valamit, amire ráharaphat! A fogzás folyamata fájdalmakkal járhat, amelyet rágókákkal vagy egy hűtött textilpelussal enyhíthetsz, de a kicsi ínyének masszírozása is segíthet.

Tipp: Olvasd el a fogzásról szóló cikkünket is, ha szeretnél még több tippet kapni arról, hogyan segíts a kicsinek, amikor a kibújó fogacskák fájdalmat okoznak. 

  • Maradj nyugodt, de határozott! Ha nagy ügyet csinálsz a harapásból, és felsírsz a fájdalomtól vagy csúnyán leteremted, azzal csak arra ösztönzöd, hogy újra megpróbálja, mivel kíváncsi, mit teszel legközelebb. A legjobb reakció: a szabály határozott kijelentése, azaz „Nincs harapás”! Minden egyes alkalommal, amikor újra megtörténik, ismételd meg egyértelműen, hogy a harapdálás fáj, és nem megengedett viselkedés! A következetesség előbb-utóbb segíthet megfékezni..
  • Ne bátorítsd ezt a szokást! Ha a baba játékosan harapdál például szoptatás közben, ne harapj vissza viccesen, hiszen ez arra ösztönözheti, hogy folytassa, mert így figyelmet kap tőled. Ehelyett mutass neki másféle játékot, és alkalmazz pozitív megerősítést, vagyis dicsérd meg a jó viselkedésért.
  • Segíts gyermekednek megérteni, hogy a harapás másoknak fáj! Ha kisbabád megharapja játszótársát vagy testvérét, vigasztald meg az áldozatot. Amikor a kicsi azt látja, hogy figyelmet szentelsz a másiknak, idővel rájön, hogy a harapás kellemetlen, és leszokik róla.
  • Megpróbálkozhatsz a time-out módszerrel is, ha kellően következetes tudsz maradni. Ilyenkor a gyermeknek minden egyes harapásnál pár perc gondolkodási időt kell adni egyedül, hogy megértse, a harapásnak következményei vannak. Vond el a harapáshoz vezető helyzettől, és hagyd, hogy az érzelmei csillapodjanak!

A hajhúzás, a harapás és az ütés a leggyakoribb agresszív viselkedés a kisgyerekek körében.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni a harapdálás miatt?

A harapdálás frusztráló probléma, de általában átmeneti, mivel sok kisgyermek három-négy éves korára kinövi ezt a szokást, főleg, ha a szülők következetesen kezelik a helyzetet. Viszont ha ezen az életkoron túl tartós viselkedési mintává válik, az más problémára utalhat, például iskolai gondokra vagy viselkedési zavarokra. Beszélj gyermekeddel, konzultálj a pedagógusaival, és szükség esetén fordulj gyermekpszichológushoz útmutatásért, hogy mielőbb rendeződhessenek a háttérben megbújó okok. Ingyenes ellátásért keresd az óvoda- vagy iskolapszichológust vagy a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Tanácsadójának pszichológusait.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com