Babablog

Hasleszorító a szülés utáni regenerálódáshoz

A várandósság és a szülés nagyon megterheli a női testet. A hasleszorító pántok és hasleszorító bugyik hozzájárulnak a hasfal szülés utáni regenerálódásához.

Amikor hasleszorító pántról vagy hasleszorító bugyiról hallunk, akkor a legtöbbeknek elsőre az alakformálás, a karcsúsítás jut az eszébe. És nem is tévednek, hiszen a hasleszorító bugyik és pántok egy része bizony abszolút esztétikai célokat szolgál. De ha szülés előtt állsz, akkor jó ha tudod, hogy nem ez az egyetlen és nem is ez a fő céljuk. Az igazi célt sokkal inkább az egészségügyi vonalon kell keresni.

Mi történik a hasizommal a várandósság alatt?

Hogy megértsd mire is kellhet egy hasleszorító pánt, jobb ha tisztában vagy azzal, mi történik a testeddel és konkrétan a hasizommal a várandósság alatt. Az nem újdonság, hogy bizony a szülés hatalmas megterhelés a női test számára. De maga a várandósság is komoly fizikai próba a testednek. 9 hónapon keresztül egy gyermeket hordasz a szíved alatt, ez pedig hatással lesz az izmaidra, a bőrödre, a teljes testedre.

Szétnyílt hasizom, avagy rectus diastasis

Szülés után sokan tapasztalják azt, hogy a hasfaluk előre domborodik és a hasizom megfeszítésére sem a megszokott módon reagál. Mi okozza ezt? Szétnyílt hasizom.

Az egyenes hasizom a hasfal közepén, a bordáktól egészen a szeméremcsontig halad. Egy páros izomról van szó, amit egy kötőszövetes Linea Alba nevű rész köt össze (lásd a lenti képen).

szétnyilt hasizom

Várandósság alatt a hasfal növekedésével összhangban a hasizom két oldalra tolódik, a Linea Alba pedig megnyúlik, elvékonyodik és legrosszabb esetben nem bírja a terhelést és szétnyílik. 

Szülés után lehet pontosan felmérni, hogy milyen mértékű a szétnyílás. Így végezz önvizsgálatot, ha tudni szeretnéd, hogy szétnyílt-e a hasizmod:

  1. Feküdj le a hátadra és tedd szabaddá a hasad.
  2. Az egyik kezed tedd tarkóra, a másik, szabadon lévő kezed pedig helyezd a köldöktől felfelé úgy, hogy a tenyered magad felé nézzen.
  3. Csinálj hasprést és közben a szabad kezedet nyomd a hasüreg felé.
  4. A köldököd feletti résztől kiindulva egészen a szeméremcsontig több helyen is ismételd meg az előző lépést. 
  5. Ha azt tapasztalod, hogy nem tudod benyomni az ujjaid, akkor nincs probléma, nem nyílt szét a hasizmod. De ha az egyik ujjad, vagy akár több ujjad is “szabad utat kap”, akkor sajnos szétnyílt hasizomról beszélhetünk.
  6. Ilyenkor a szétnyílás mértéke úgy állapítható meg, ha megnézed hány ujjad tud bentebb nyomódni. Ha három ujjad is befér, ott bizony egy komolyabb szétnyílásról van szó.

Miért probléma a szétnyílt hasizom?

Lehet, hogy téged esztétikailag zavar a kidomborodó hasfal, de nem ez a fő probléma. A hasizomnak komoly tartó funkciója van és mikor a hasizom szétnyílik ezt a támasztó funkciót már nem tudja betölteni. Ilyenkor pedig a hasizom mögötti szervek kitüremkedhetnek. 

Mivel a hasizom nem tudja maximálisan ellátni a támasztó funkcióját, ezért a várandósság előtti időszakhoz képest sokkal nagyobb terhelés jut a gerincre, a gerinc melletti izmokra és a gátizmokra. Ezért van az, hogy a szétnyílt hasizom derékpanaszokhoz és vizelettartási problémákhoz, inkontinenciához vezethet.

Mi a megoldás? Az orvos ilyenkor javasolhatja, hogy valamilyen hasleszorítót használj. Emellett különböző tornával is lehet segíteni a helyzeten.

Mire jó a hasleszorító pánt és a hasleszorító bugyi?

Szülés után megkezdődik a belső szervek “visszarendeződése”. Ahogy a hasfal regenerálódik, elkezd visszahúzódni. A különböző hasleszorítók és haskötők segítik tartani a hasfalat, rögzítik azt, így a hasfal mögötti belső szervek nem tudnak kitüremkedni. Vagyis lényegében támogatja a hasfal regenerálódását.

A tartós használat viszont akár a visszájára is elsülhet, mivel a hasizmok „elkényelmesedhetnek”. Hogy ezt megelőzd ne használd néhány hétnél tovább a hasleszorítót!

Hasleszorító öv vagy hasleszorító bugyi? Melyiket válasszam?

A hasleszorító pánt vagy más néven hasleszorító öv gyakorlatilag egy széles gumírozott szalag, amit egy nagyméretű tépőzár segítségével tudsz magadra igazítani. Sose húzd meg túl erősen, mert a túl nagy nyomás nem tesz jót a szervezetednek, de túl laza se legyen, hiszen akkor nem tölti be a funkcióját. 

hasleszorító bugyi

Legjobb, ha fokozatosan szoktatod magad hozzá. Az a jó, ha azt érzed, hogy tart, de nem kényelmetlenül szorít. Ahogy a hasfal visszahúzódik, úgy kell fokozatosan szorosabbra venni és magadhoz igazítani. 

A hasleszorító öv előnye, hogy könnyen fel-levehető, viszont ami miatt nem szokták szeretni az az, hogy elmozdulhat és igazgatni kell.

A hasleszorító bugyi, ahogy a nevében is áll valójában egy fehérnemű. Egy magas derekú bugyiról van szó, ahol ez a magasított derékrész látja el a leszorító funkciót. A hasleszorító bugyi előnye a hasleszorító pánttal szemben, hogy nem mozdul el, nem kell igazgatni. 

Az egyedüli hátulütője a helyes méret kiválasztása. Ha belegondolsz, ez nem is triviális dolog, hiszen nagy valószínűséggel már igencsak gömbölyű pocakod lesz, amikor el kellene döntened, hogy szülés után mekkora hasleszorító bugyi lesz jó rád. És bizony nem vagyunk jósnők. De hát ki tudja, hogy mi lesz a jó méret szülés után?

A hasleszorító bugyi méretének kiválasztásához két módszert szoktak javasolni:

  • A várandósság előtti haskörfogatodhoz képest nagyjából +10 centiméterrel számolj.
  • A várandósság 6.-7. hónapjában lévő haskörfogatoddal számolj. 

A második opcióval talán valamivel pontosabban lehet becsülni, de rád bízzuk a választást.

Természetesen a hasleszorító bugyinál is van állítási lehetőség. A hasleszorító bugyi esetében nem tépőzárral, hanem kapcsokkal tudod nagyon pontosan a saját alakodra igazítani.

Hogy hasleszorító övet vagy hasleszorító bugyit választasz, az teljesen tőled függ. Amelyik neked kényelmesebb, amit jobban el tudsz magadon képzelni. Egy dologból viszont ne engedj: a minőségből. A haskötő anyagából már következtetni tudsz a minőségére. A jó minőségű anyag megfelelő szellőzést biztosít a bőrödnek és nem irritálja azt. Érdemes olyan hasleszorítót választani, amiben vannak merevítők, amik tovább segítik a támogató funkciót.

Felmerülhet kérdésként, hogy császármetszés esetén is lehet-e viselni. A válasz igen. Az orvos császármetszéses szülés után is javasolhatja a viselését. A seb körüli részt tehermentesíti, elősegítve ezzel a sebgyógyulást. Ezzel összefüggésben pedig csillapítja a seb okozta fájdalmat.

Konzultálj az orvosoddal!

Mielőtt használni kezdenél valamilyen haskötőt az orvosoddal mindenképpen konzultálj, mert előfordulhatnak olyan esetek, helyzetek, amikor nem javasolt a hasleszorító viselése. A haskötő szorosan fogja a hasfalat. Ez a nyomás pedig esetenként emésztési problémákat, gyomorfájdalmat okozhat. Vérellátási zavarok is felléphetnek, ami visszerek és trombózis kialakulásához vezethet. Preeklampszia vagy valamilyen egyéb várandóssági szövődmény esetén például kimondottan ellenjavalt a viselése.

De mindezekről az orvosod pontosan tud majd téged tájékoztatni. Tőle megtudhatod, hogy felmerült-e nálad olyan körülmény, ami miatt nem javasolt viselni.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com