Babablog

Higiénia a baba környezetében

Fontos a higiénikus környezet biztosítása, amikor a baba megszületik. Vannak olyan eszközök és praktikák, melyek megkönnyítik a dolgod.

Természetes, hogy amikor megszületik a baba, óvnád mindentől, és a legjobbat szeretnéd adni neki. Amikor felmerül a higiénia kérdése, érdemes szem előtt tartani, hogy a cél nem az „ultrasteril”, hanem az élhető, tiszta környezet biztosítása, ami egészségvédő és jó közérzetet teremt az egész család számára.

Mire kell tehát kiemelten figyelni a babás és a kisgyermekes otthonokban?

Tiszta szobalevegő

Mivel alapvetően sok időt töltünk otthon, kiemelt figyelmet érdemel a babaszoba és persze az egész lakás levegőjének tisztasága. Ezért nagyon fontos a gyakori szellőztetés, hogy az elhasznált és szennyezettebb benti levegő helyére friss érkezzen. Az első hónapokban, években a kicsi immunrendszere még gyengébb, az újszülött babák szervezete pedig különösen érzékeny a légúti és más problémákat okozó kórokozókra.

higiénia légtisztító

Philips párásító és légtisztító

A benti levegő tisztaságáért a szellőztetésen kívül is sokat tehetsz azzal, ha légtisztító készüléket szerzel be. Így biztosíthatod, hogy a levegő mentes legyen a vírusoktól, baktériumoktól vagy a különböző allergénektől. Vannak olyan kettő az egyben készülékek is, melyek párásításra és légtisztításra is használhatók. Az ideális páratartalom éppolyan fontos, mint a levegő tisztasága. A légtisztítónak különös jelentősége van akkor, ha kisállat is él a lakásban, hiszen annak levegőben szálló szőre és az egyéb oda nem illő részecskék egyébként akkor is a baba közelébe jutnak, ha megpróbáljuk kedvencünket lehetőség szerint távol tartani tőle.

Kapcsolódó termékek:

Mosható textilek a baba körül

A megfelelő higiénia megteremtése a baba közelében a textilek tekintetében is fontos. A kiságy matracát például matracvédővel vagy vízhatlan lepedővel védheted a szennyeződéstől és a nedvességtől, és ma már nem kell alkut kötnöd, hiszen létezik átlélegző, a babát puha felületével védő változat is. Annál könnyebb lesz a babaszobában és a kicsi közelében a higiénia fenntartása, minél inkább arra törekszel, hogy könnyen tisztítható textilek vegyenek körbe. Szerencsére ma már mosógépben mosható szőnyeget is találsz, így gyorsan és könnyedén varázsolhatod tisztává azt.

higiénia szőnyeg

Lorena Canals Tropical szőnyeg

Nemcsak az a fontos, hogy a mosható textileket rendszeresen tisztítsd, hanem arra is érdemes figyelned, hogy milyen mosószert használsz ehhez. A vegyszermentes, környezetbarát, tartósítószer és színezék mentes mosószerek és öblítők nemcsak azért jobbak, mert az ezzel tisztított textilek a baba érzékeny bőrével kontaktusba kerülve nem okoznak allergiát, hanem azért is, mert így a textilbe szívódott vegyszerektől is megkíméled a kicsit. Érdemes folttisztítóból is a környezetbarát változatot használni, amire nemcsak a ruhák mosásánál lehet szükség, hanem az ágyneműk, huzatok tisztításánál is.

Kapcsolódó termékek:

Játékok és egyéb eszközök higiéniája

Időről időre szükség van a kicsi játékainak, a játszó felületeknek, a pelenkázónak vagy éppen az etetőszéknek a tisztítására. Használhatsz bababarát fertőtlenítőt, de sterilizáló folyadékot vagy tablettát is. Azokban a hónapokban, amikor a baba már mászik, különös figyelmet kell szentelned a padló tisztaságára. Biztosan gyakrabban kell porszívóznod és felmosnod. Így van ez a konyhával is a hozzátáplálás kezdetén és aztán még jó ideig, amikor a baba az önálló evést igyekszik elsajátítani. Ilyenkor hasznos lehet a padlóvédő szőnyeg, ami egyszerűen felcsavarható, majd lerázható vagy letörölhető, és jó szolgálatot tesz nemcsak az étkezés idején, hanem gyurmázás, festés és egyéb alkotó tevékenységek során is.

higiénia padlóvédő

Prince LionHeart padlóvédő szőnyeg

Kapcsolódó termékek:

Ételhigiénia 

Ha van valami, amire kiemelt figyelmet kell fordítanod, az az ételhigiénia, és különösen így van ez a baba körül. Ez már akkor is felmerülhet, amikor még szoptatod a picit, hiszen a anyatej fejése és tárolása, ami valószínűleg felmerül ebben az időszakban, körültekintést igényel. Ehhez az erre a célra kifejlesztett speciális anyatejtároló zacskót és edényt javasoljuk, és természetesen a mellszívót is fertőtleníteni kell minden használatnál. A mikrohullámú vagy az elektromos sterilizálóval nemcsak a mellszívót, de a cumikat, a cumisüvegeket és az egyéb kellékeket is könnyen és gyorsan sterilizálhatod. A mikrohullámú sterilizáló zacskó utazás idején tesz jó szolgálatot.

higiénia sterilizáló

Chicco 739100 elektromos sterilizáló

A kicsi cumisüvegeit, edényeit mindenképp elkülönítve tisztítsd, melyhez olyan praktikus eszközöket is találsz a kínálatunkban, mint például a mosogatógép kosár vagy a cumisüvegszárító. A cumisüvegekhez pedig szükség lesz üvegmosó kefére. Válassz speciálisan a babatermékek tisztítására kifejlesztett mosószert!

Tipp: A gyermeket szoktasd már a hozzátáplálás kezdetétől az alapos kézmosáshoz. Tanítsd meg neki játékosan, akár verselhettek, mondókázhattok is közben. Legyen az étkezés előtti kézmosás alapszabály!

Kapcsolódó termékek:

Ha elmentek otthonról a babával

Amikor sétálni mentek a kicsivel, vagy épp a bevásárlást intézitek, a higiénia szempontjából a legfontosabb, hogy legyen lehetőségetek a kézfertőtlenítésre akkor, ha nincs kézmosási lehetőség. Jó ha mindig van nálad kézfertőtlenítő gél vagy kézfertőtlenítő kendő, hiszen pelenkacserére bármikor szükség lehet, és bármikor megéhezhet a gyermek. Fontos ilyenkor is biztosítani a megfelelő kézhigiéniát.

higiénia kézfertőtlenítő

Fotó: www.shutterstock.com

Tipp: A bevásárlókocsi huzat remek lehetőséget kínál arra, hogy az üzletekben higiénikusabb környezetet biztosíts a baba számára.

Kapcsolódó termékek: