Babahinta

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Babahinta, ugráló, hintaló, lengő és rugós hinta

 

 1. Hinták, hintázó

 

A hinta remek szórakozás és unaloműző egyben, ezen túl pedig tudományos kutatások bizonyítják, hogy hatékony fejlesztőeszköz is. Pozitív hatással van a gyermek egyensúlyérzékére és mozgáskoordinációjára. Ennek következtében alakulnak ki a precízebb izommozgások, azaz a finommotorika, ami például az írástanulás egyik elengedhetetlen feltétele. A hintázás lehetőségét érdemes a lakásban is biztosítani. Erre újszülött kortól is lehetőség van, hiszen létezik olyan hinta, amelyikbe már a legkisebbeket is bele lehet ültetni. Ebben a korban a hintáztatásnak további előnye, hogy a picit remekül megnyugtatja. Később, amikor a csöppség már biztosan tud ülni, a hintázás során a fejlődés a test állandó egyensúlykereséséből jön létre, ami egyes izmok feszítéséből, majd ezzel egy időben más izmok lazításából áll, így a kicsinek az izomcsoportok összetett munkáját kell koordinálnia.

A gyermek korától, a lakás vagy kert adottságaitól függően választhatsz a különféle hinták közül.

Vásárlás előtt ezt gondold végig: 

 • Hol fogod használni? Kül- vagy beltérben?
 • Mekkora a gyerek? Tud már önállóan ülni?
 • Vannak olyan típusok, melyeknél a vásárlás előtt javasolt a gyermeknek kipróbálni, hogy biztosan jó-e a méret, például a libikókánál leér-e a lába, kényelmesen eléri-e a fogantyút?

 

 1. Állványos babahinta

 

Ezeket minden esetben egy masszív állvány tartja, külön fúrást, rögzítést nem igényelnek, beltérben, esetleg fedett teraszon lehet őket használni. Egyes típusai akár újszülött kortól is használhatók, megnyugtatják, sőt akár el is altatják a babát, más típusokat pedig a már biztosan ülni tudó babáknak ajánljuk.

 

Típusok és tulajdonságok

Az elemmel működő hinták legtöbbjét újszülöttkortól körülbelül 9–11 kilóig használhatod, és amikor a gyermek már biztosan tud ülni, az elemes hintát felváltja a kézi hajtású, ami körülbelül 15 kilóig jó.

Az egyes típusok többféle extra funkcióval is bírnak.

 

Elemes hinta

 

Ezek között van, amelyik:

 • többféle dallamot játszik, illetve különböző hangokat ad, például a természet vagy az anyaméh hangjai,
 • többsebességes, azaz a különböző fokozatok állíthatók,
 • ülés dőlésszöge is változtatható,
 • játékkal vannak felszerelve,
 • rezeg, ami nyugtató hatással van a picire,
 • fejszűkítővel is kaphatók, hogy már az egészen kicsi babák is biztonságosan használhassák.

 

A legtöbb típus biztonsági övvel felszerelt, könnyen összecsukható, kis helyet foglal, huzata egyszerűen levehető és mosható.

 

Mechanikusan ringatható hinták

Ezek szintén összecsukhatók, némelyik biztonsági övvel és/vagy tálcával is fel van szerelve.

 

 1. Hintaló, bébihintáztató

 

A hintalovak, bébihintáztatók vidámságot hoznak a mindennapokba, körülbelül egyéves kortól ajánljuk őket. Először mindenképpen segíts a picinek a felülésben, a hintázásban, később, amikor már biztonságosan ül rajta, a fogantyúba vagy karba kapaszkodva már egyedül is tudja lökni magát. Ha nagyon mozgékony a csemetéd, akkor mindenképpen szerezz be egyet, mert ezzel a játékkal rengeteg fölösleges energiáját le tudja vezetni, miközben nagyon jól szórakozik. A megfelelő méret kiválasztása miatt ajánlott, hogy vásárlás előtt kipróbálja a gyermek.

 

Típusok és tulajdonságok 

 • Vannak fatalpakkal rendelkező hintalovak, egyéb színes állatok vagy járgányok, melyek hívogatják a csöppségeket, akik szívesen pattannak a nyergükbe. Ezeket beltérben javasoljuk.
 • Kínálatunkban találhatók műanyagok is, melyeket akár a kertben is használhattok.
 • Mindkét típusban létezik kerekes változattá alakítható modell is, tehát a kerekek lehajtásával lábbal hajtós járműként is használható. Némelyik világít és/vagy hangot ad.

 

 1. Lengőhinta

 

Ezeket a fából vagy műanyagból készült hintákat kampó segítségével tudod az ajtófélfába fúrni/csavarozni, a kertben pedig egy fához vagy állványhoz erősítheted. Körülbelül 9-10 hónapos kortól 3 éves korig ajánljuk. Ennek a típusnak a háttámla nélküli változatát kétéves kortól tudja használni csemetéd, ennek felső súlyhatára 23–30 kiló.

 

Tulajdonságok 

 • A legtöbb modell biztonsági övvel ellátott, amit mindig használj, de még így se hagyd soha felügyelet nélkül a kicsit.
 • A háttámlás változatok a megfelelő kényelem érdekében általában magasabb támlával rendelkeznek.
 • Ha éppen nincs rá szükség, könnyen és gyorsan leszerelhető és eltehető.

 

 1. Ajtóhinta

 

Az ajtóhinta érdekessége, hogy nem kell lökni, hanem a gyermek súlya és intenzív mozgása hozza lendületbe, így a kicsi saját magát szórakoztatja. Rögzítése fúrást nem igényel, az ajtókeretre kell felhelyezni, de nagyon fontos, hogy a keretnek legyen pereme. Használatát kimondottan beltérben javasoljuk. Már ülni tudó babáknak ajánljuk, körülbelül 12 kilós súlyhatárig.

 

Típusok és tulajdonságok 

 • Egyes típusok textilből készült ülőrésszel rendelkeznek, illetve van műanyag keretes, textilhuzattal is. Ez utóbbi változat különböző játékokkal van ellátva.
 • Hossza állítható a gyerek méretének megfelelően.
 • Ha épp nincs használatban, könnyen és gyorsan leszerelhető és eltehető.
 • Biztonsági övvel ellátottak, amit mindig használni kell.
 • Van játéktálcával ellátott változat is.

 

 1. Ugráló

 

A felfújható ugrálókat kb. 3 éves kortól tudja használni csemetéd. Kifejezetten ajánljuk, ha gyermeked nagyon mozgékony, és szüksége van arra, hogy változatos mozgásformákkal vezesse le fölösleges energiáit. Persze akkor is kitűnő, ha a kicsit épp mozgásra kell ösztönözni, az ugrálók vidám színeikkel, formájukkal felkeltik a figyelmüket, és önfeledt játékra hívogatnak, feszültségoldásra is kiválóak. Ahogy a legtöbb játék, úgy ez is, nemcsak szórakoztató, de fejlesztő hatású is, mert miközben a gyermek előre, hátra és oldalra ugrál, meg kell magát tartania az ugrálón, így fejlődik az egyensúlyérzéke, a mozgáskoordinációja, az állóképessége. Használatát inkább beltérben ajánljuk, vagy odakint olyan területen, ahol semmi nem tudja kivágni az anyagát (gumi). Leengedve kis helyen elfér, így akkor is magaddal viheted, ha elutaztok.