Babablog

Húsvéti hangolódás

A húsvét az együttlét, a meglepetés örömét hozza el a gyerekeknek. A húsvét előtti készülődés legalább annyira izgalmas, mint maga az ünnep.

Idén a húsvét akkor is hozhat örömöt a gyerekeknek, ha más lesz, mint a megszokott. Az ünnep különösen fontos a kicsik számára, hiszen kifénylik a többi nap közül és meglepetést tartogat. Sőt, lehet rá már napokkal előtte hangolódni. Ünnepi menü, díszítés, családi programok otthon: íme néhány jó ötlet.

húsvéti hangolódás 1

Készülődés: nyuszis girland, tojásfestés, húsvéti fa

Rajzok és festett tojások, papírból készült húsvéti díszek – a gyerekek örömmel készülődnek az ünnepre. Arról nem is beszélve, hogy büszkeség tölti el őket, amikor a műveiket viszont láthatják a ház különböző pontjain. Ezek a bájos alkotások jókedvet hoznak a mindennapokba. Persze akár a kertben is díszíthetitek a bokrokat, a fák ágait, ha jó az idő. A nyuszis papírgirlandhoz nem kell más, csak fonal, amire felkötöd vagy felragasztod a tetszés szerint kidekorált papírnyuszikat.

húsvéti hangolódás 2

A vázában rügyező barka a húsvét egyik legszebb jelképe. Készíthettek belőle színes húsvéti fát. Az ágakat érdemes enyhén sós vízbe tenni, hogy sokáig szépek maradjanak. Maga a díszítés is egy jó program a gyerekekkel, a fa pedig sokáig ékeskedhet a lakásban.

húsvéti hangolódás 3

Régi, jól bevált, mutatós és egyszerű technika a tojásfestés hagymahéjjal. Tedd 8 vöröshagyma héját 1 liter vízbe, főzd egy órán át, majd hagyd kihűlni a vizet, míg langyos nem lesz! Ekkor tedd bele a tojásokat és főzd 15 percig! Hagyd őket másnapig az edényben pihenni! Ha a főzés előtt a tojásokra leveleket teszel és nejlonharisnyába bújtatod őket, akkor különösen szép mintás tojásokat kapsz.

Íme:

húsvéti hangolódás 4

Tipp: Só-liszt gyurmából is készíthettek tojásokat vagy más húsvéti díszt, amit kedvetekre kifesthettek. Olvasd el cikkünket a gyurmakészítés rejtelmeiről: A legjobb só-liszt gyurma recept titka

Programok húsvét napjára

Otthon a négy fal között vagy a kertben is lehet jó programmal készülni a gyerekeknek. Például rajzolhatsz kincses térképet, ami megmutatja, hol rejtőznek a házban vagy a kertben az apró csokik, tojások és meglepetések. Már kezdődhet is a nagy felfedező túra!

Húsvét vasárnap reggelén vagy akár már előtte este izgalmas feladat vár a gyerekekre: nyuszifészket kell építeni, amiben aztán majd ott várnak a meglepetések. A fészek készülhet a kertben, a parkban szedett ágakból, fűből, levélből.

húsvéti hangolódás 5

A gyerekek nagyon lelkesek, amikor a konyhában tevékenykedhetnek. A húsvéti menü elkészítése, a közös kalácssütés még akkor is jó program, ha sok takarítani valót hagy maga után. Talán könnyebb elnézni ezt, ha belegondolunk, hogy ilyenkor nem is az ételkészítés az elsődleges, hanem a gyerekekkel együtt töltött idő, és a kicsi számára a közös készülődés öröme.

húsvéti hangolódás 6

Az ünnepi asztal díszítése, a terítés is lehet kreatív családi program. A gyerekek imádni fogják! Csinálhattok együtt ültetőkártyákat, hajtogathattok szalvétát. Éppen az ünnep az, amikor számítanak az apró részletek. A közös készülődés a húsvéti reggelire pedig megalapozhatja annak jó hangulatát.

Örömteli készülődést, boldog húsvétot kívánunk!

Fotó: www.shutterstock.com