Babablog

Így kezeld jól a dackorszakot!

A dackorszak egy teljesen normális jelenség, ami általában 2-3 éves korban jelentkezik. A dackorszak kezelése igencsak megterhelő a szülők számára.

A dackorszak a legtöbb szülő rémálma. Egy olyan időszak, amihez rengeteg türelemre és megértésre van szükség. Mivel nem igazán tudod elkerülni, így jobb, ha felkészülsz rá, és megtanulod a dühkitörés kezelését, mert a gyermeked előbb-utóbb belép a dackorszakba.

Mi az a dackorszak?

Ugye ismerős az a szituáció, amikor a bevásárlás közben azt veszed észre, hogy a közelben egy anyuka éppen ádáz küzdelmet vív a földön fetrengő és kiabáló gyermekével? Vagy éppen mikor az utcán sétálva egy toporzékoló, síró kisgyereket látsz, akit hiába próbál az apukája megnyugtatni?

dackorszak

A dackorszak nem egy ritka jelenség, így nem kell nagyon keresgélni az ilyen helyzeteket. Minden gyereknél előjön ez az időszak, kinél hosszabb, kinél rövidebb időre és kinél intenzívebben, kinél szolidabban.

Szülőként – főleg első gyermekes szülőként – joggal tartasz attól, hogy mi lesz, ha te kerülsz a fentiekhez hasonló helyzetbe. A dackorszak és a vele járó heves hiszti megértéséhez és kezeléséhez fontos tudni, hogy ez egy alapvetően természetes jelenség. A kisgyermekek szellemi fejlődésének egy fontos szakasza ez az időszak.

A születést követően a gyermeked óriási fejlődési utat jár be. Amikor a néhány hónapos babák vagy esetleg 1-2 éves gyerekek fejlődéséről esik szó, akkor általában a testsúly, a testhossz és a mozgásfejlődés szavak szoktak felmerülni. A személyiség fejlődése általában nem kap ekkora figyelmet, holott ezen a téren is nagy változások zajlanak, így nem szabad megfeledkezni róla.

A dackorszaknak például pont a személyiség fejlődéséhez van köze. A gyermek ugyanis ebben az időszakban jut el arra a felismerésre, hogy ő egy különálló személyiség, saját akarattal. Ehhez hozzájön egy erőteljes, önállósodásra való vágyakozás is. Ezért is fontos, hogy a dackorszakkal együtt járó dühkitörés lelki okaival is foglalkozz!

A dackorszak kezdete és vége

Azt a kérdést ritkábban teszik fel a szülők, hogy mikor kezdődik a dackorszak, hacsaknem éppen azt próbálják kideríteni, hogy a gyermek szokatlan viselkedése már ennek tudható-e be. Ehhez képest már sokkal gyakrabban hagyja el a szülők száját a mikor ér véget a dackorszak kérdés.

A dackorszak kezdete jellemzően 2-3 éves korra tehető, de akár hamarabb, másfél éves gyereknél is jelentkezhet. A dackorszak kezdete tehát nem köthető szigorúan egy bizonyos életkorhoz, sokkal inkább gyerekfüggő.

Amint szülőként megtapasztalod a dackorszak ízét, biztosan alig várod majd, hogy véget érjen. A jó hír, hogy ez nem tart örökké, egy idő után elmúlik. A rossz hír, hogy azért ez nem napok, hetek kérdése. Nem lehet pontosan megmondani, hogy meddig tart a dackorszak, mert minden gyerek más. Minden gyereknél más a lefolyása, az intenzitása. De készülj fel, akár évekbe is telhet, mire nyoma se lesz a dacos, akaratos gyereknek.

Mi okozza a dackorszakot?

Mint az előbb már volt róla szó, a dackorszak kezdete a gyermek személyiségfejlődésével jár együtt. Az önálló akaratra, tudatra ébredés velejárója. A gond az, hogy ebben az időszakban a gyermek érzelmi fejlődése még nem tart ott, hogy ezt megfelelően tudja kezelni.

Nincsenek meg azok az eszközei, amikkel a frusztrációját le tudja vezetni. Egy 2-2,5 éves gyermek beszédfejlődésben sem tart ott feltétlen, hogy a már ismert szavakkal ki tudja fejezni mit érez, mit hogyan él meg.

dackorszak kezdete

Szülőként ezért is nagy a felelősség, hogy hogyan kezeled a gyermeked dackorszakát, milyen példát mutatsz számára. Hiszen ezek lesznek azok a tapasztalások, amelyekből ő megtanulja kezelni a különféle érzelmi állapotait. Amennyire nehéz tehát ez a korszak szülőként, a gyermeked érzelmi fejlődése szempontjából legalább annyira meghatározó.

A dackorszak jellemzői

Milyen jelei vannak a dackorszaknak? Két tipikus jellemzőt érdemes megemlíteni:

  • a frusztrációt és
  • a dühkitörést.

A kettő szorosan összekapcsolódik, hiszen a felgyülemlett frusztráció jellemzően düh formájában tör elő a gyermekből.

A dackorszakra jellemző, hogy egy teljesen ártalmatlan szituáció is okozhat frusztráltságot a gyermekben, ami aztán dühkitörésbe torkollik. Amikor a gyermek azt tapasztalja, hogy az akaratát nem tudja érvényesíteni, az rögtön frusztrációt vált ki nála. Mivel nincsenek meg az eszközei, hogy ezt csillapítsa, feloldja magában, ezért szinte elkerülhetetlen a dühkitörés. A dühkitörést pedig talán nem is kell bemutatni. Ilyenkor a gyermek szinte önkívületi állapotban tombol, „se lát, se hall” üzemmódba kapcsol és nagyon nehéz őt megnyugtatni még a hozzá közel állók számára is. Nem csoda, hogy a szülők rettegnek ezektől a helyzetektől.

A dackorszak kezelése

Kétségtelenül a dackorszak az egyik legnehezebb időszaka a gyereknevelésnek és végtelen türelemre van szükség hozzá. Ha teljesen felkészületlenül találkozol egy dackorszakra jellemző hisztivel, akkor bizony nagyon kellemetlen emlék marad.

dackorszak kezelése

Ezért jobb, ha már jó előre felkészülsz az ilyenkor gyakran előforduló dühkitörés kezelésére. A dackorszak alatt a legjobb amit tehetsz, hogy előre felvértezed magad különféle eszközökkel, amik segítenek a hiszti kezelésében. Jöjjön most néhány ezek közül:

Következetesség

A következetesség nemcsak a dackorszakkal kapcsolatban, hanem a gyereknevelés más területén is az egyik legfontosabb, amit érdemes betartani. A gyermekek állandóan olyan helyzetek elé állítják a szülőket, amikor szülőként valahogy reagálni kell.

Ilyenkor a következetesség – azaz, amikor ugyanazokra a helyzetekre ugyanúgy reagálsz, amikor ugyanazon elvek mentén viselkedsz – nagyon fontos.

Ha nem vagy következetes, akkor az egy bizonytalan helyzetet teremt a gyermek számára, nem fogja tudni hol a határ, nem fog tudni különbséget tenni jó és rossz között. A dackorszak kezelésében is következetesnek kell lenned, ha egyszer valamiben nem engedsz, ha valami nem szabad, akkor azt máskor se engedd meg!

És nemcsak az a fontos, hogy te következetes legyél, itt bizony a pároddal együtt kell következetesnek lennetek, különben könnyen kialakulnak a „jó zsaru, rossz zsaru” szerepek. Szülőként fontos, hogy egyetértsetek és ugyanúgy lépjetek fel a dac és a hiszti kezelésében, mert ezzel teremtetek egyértelmű szituációt a gyermek számára.

Ki a főnök?

A dackorszak során az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni, hogy egy-egy dühkitörés során mindenben engedsz a gyereknek, csak hagyja abba a hisztit. Az egészséges szülő-gyermek viszonyban a szülő kell legyen a „főnök”.

dackorszak meddig tart

Kezelheted egyenrangúként a gyermeket, de a döntések meghozatalában fontos, hogy legyen szavad. A kettő nem zárja ki egymást!

Rengeteg olyan dolog van, amiben a gyermek nem tud önállóan dönteni, amiben egyszerűen nem tudja, hogy mi a jó neki. A fogmosás például egy egyszerű példa. A gyerekeknek nem mindig van kedvük fogat mosni és ha rajtuk múlna, bizony néha el is maradna, pedig a fogak rendszeres ápolása nagyon fontos. Szülőként pedig az is a dolgod, hogy a gyermek érdekeit nézve ne engedj bizonyos dolgokat, akkor sem, ha ő azt szeretné.

Priorizálj!

Ahogy az előzőekben is volt róla szó, fontos, hogy ne engedj mindenben a gyereknek, de ne ess át a ló túloldalára! Tudnod kell priorizálni, mert a dackorszak nagyon sok konfliktushelyzet elé állít téged és sem neked, sem a gyermeknek nem tesz jót, ha ezek mindig dühkitöréssé eszkalálódnak.

Bár a gyermekre minden szituáció érzelmileg ugyanúgy hat, de te szülőként tudsz mérlegelni, hogy mik azok a helyzetek, amiben lehet engedni és mik azok, ahol viszont nem szabad.

A könnyebb érthetőség kedvéért egy egyszerű példa erre a reggeli öltözködés. Télen a mínuszokban kabát nélkül nem mehet ki a gyermek, ebből értelemszerűen nem szabad engedni, hiába nem szeretne felvenni kabátot. De annak nincs jelentősége, hogy kék vagy zöld zoknit vesz fel. Ha te zöld zoknit készítettél elő neki, de ő kéket szeretne felvenni, ebben nyugodtan engedhetsz. Ezzel egyrészt elkerültél egy lehetséges dühkitörést, másrészt a gyermek is jobban érzi magát, mert valamiben dönthetett.

Figyelemelterelés

Ha már kitört a hiszti, nagyon nehéz kezelni, merthogy ilyenkor meg sem hallják, amit mondasz, hiába próbálod őt a szavaiddal megnyugtatni. Ilyen helyzetekben ami viszont működhet, az a figyelemelterelés.

A cél az, hogy kizökkentsd őt abból a közegből, amiben frusztrálttá vált, amiben a dühét kiadja. Kezdj el róla teljesen más témáról beszélni! A „Tudod, hogy…” típusú kérdések mindig jól jönnek ilyenkor. Például ha van egy cáparajongó kisfiú, akkor kérdezz tőle valamit a cápákról, akár olyat, amire tudja a választ, akár mesélhetsz valami újdonságot neki. De az „Emlékszel, még…” kezdetű mondatok is jó figyelemelterelők. Juttass eszébe egy szép emléket, kérdezd őt róla! Ez segít neki megnyugodni.

Ha éppen nem jut eszedbe semmilyen kérdés, akkor egyszerűen tegyél úgy, mintha valami érdekeset láttál volna: „Láttad, ahogy a kismókus felszaladt a fán?” Ha szerencséd van, ezután a gyermeked minden keserűségét elfeledve, teljesen elmélyülve fogja keresni azt a kismókust a fán és észre sem veszi, hogy közben szépen megnyugodott.

Ha a szavak nem segítenek, akkor érdemes megpróbálni a helyváltoztatást. Szó szerint emeld ki őt a környezetből! Ha otthon vagytok, menj át vele egy másik szobába, ha pedig egy üzletben vagytok, akkor hozd ki onnan! A környezetváltozás is egyfajta figyelemelterelés.

Kommunikáció

A figyelemelterelés nagyon jól használható, de ez inkább csak rövid távon oldja meg a problémákat. Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked tanuljon is ezekből a helyzetekből és megtanulja kezelni az érzelmi ingadozásokat, akkor a figyelemelterelés nem elég, főleg nem idősebb korban!

dackorszak jellemzői

A fiatalabb gyermekeknél is fontos, de az idősebbeknél még inkább az, hogy beszéljetek arról mi történt. Vitassátok meg, hogy mi váltotta ki benne a frusztráltságot és mit érzett közben. Értesd meg vele, hogy mi az, ami ebben a viselkedésben nem helyes és persze ezzel egyidejűleg adj a kezébe egy megoldást. Mondd el neki, hogy legközelebb, ha hasonló helyzetben érzi magát, mit tud tenni.

Sokat tud segíteni, ha beszélteted őt arról, hogy mi bántja és ha ő nem találja a szavakat, akkor próbálj neki segíteni és együtt fejtsétek meg, mi okozhatta nála a frusztrációt. Az olyan kezdetű mondatok, mint az „Az a baj, hogy…”, „Azért vagyok szomorú, mert…” hasznosak ilyen helyzetekben, ezért érdemes ezeket is megismertetni már a kisebbekkel is. Idővel ezek szépen beépülnek a szókincsükbe, és könnyebben fogják tudni kifejezni magukat.

Ne hagyd magára!

Egy-egy dühkitörés során az ember legszívesebben a világ másik végére menekülne és semmiképpen sem az éppen teljes erejével tomboló gyerek mellett lenne. Pedig ilyenkor pontosan akkor teszed a legjobbat, ha ott vagy mellette fizikailag és érzelmileg is. Persze hiszti közben általában teljes az elutasítás, és a gyermek „ellöki” magától a szülőt, ezért finoman kell hozzá közeledni.

A lelki támogatás kifejezése sokat számít. A gyermeknek fontos tudnia, hogy ha a megnyugvásban segítségre van szüksége, akkor ott vagy, számíthat rád, hozzád bújhat.

Vannak gyerekek, akik szeretnek maguk megnyugodni, ezért némi egyedüllétre van szükségük ehhez. De ez nem azt jelenti, hogy szó nélkül magára hagyod őt. Ilyenkor mindig mondd el neki, hogy ha egyedül szeretne megnyugodni, akkor erre van lehetősége, de éreztesd, hogy te támaszként ott vagy neki. (Persze közben megfelelő távolságból szemmel tartva őt.)

Amit semmiképp se tegyél, hogy szó nélkül hagyod magára ebben a frusztrált állapotban.

Humor

A humornak a gyereknevelés több területén nagy hasznát veszed. Egy kis csikizés, bohóckodás segít belefeledkezni a fájó sebekről, de akár hiszti kezelésére is remekül használható.

A humor ereje azért nagyon erős, mert a gyermek hisztizés közben egyáltalán nem számít arra, hogy te ilyenkor humorral fordulsz felé. Már ennyi is elég, hogy meglepődve megfeledkezzen arról, hogy miért hisztizik.

Kiút a dackorszakból

A dackorszak kezelése egy rendkívül megterhelő feladat a szülők számára. A stresszes hétköznapok, a fáradtság mellett könnyű elveszteni a türelmünket. Mégis törekedni kell arra, hogy a gyermek dühkitöréseit türelmesen, megértően kezeljük, mert a gyermeknek erre van szüksége. Ebből látja a pozitív példát, amiből tud építkezni, amit apránként be tud építeni a saját személyiségébe.

De ne áltassuk magunkat! Ez nem fog mindig sikerülni, bizony lesznek olyan helyzetek, amikor nem a nagykönyv szerint fogsz reagálni. A dac kezelése során a cél az, hogy az olykor meglehetősen akaratos gyerek többnyire jó példát lásson, még ha időnként el is szakad a cérna a szülőknél.

Biztos rengetegszer fogod feltenni magadnak a kérdést, hogy mikor ér véget a dackorszak, de ne csüggedj, a dackorszak nem tart örökké, egyszer a dackorszak vége is eljön! A hisztis gyerek pedig nem feltétlen rossz gyerek, egyszerűen csak egy nagyon nehéz időszakot él meg, amiben szükség van a te támogató jelenlétedre.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com