Iker babakocsi, testvér babakocsi

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Iker babakocsi

Ikerpárok és hármas ikrek esetén mindenképp, de akár kisebb korkülönbséggel született gyermekek esetén is az iker babakocsik között kell megtalálnod az ideális típust. A választás nagy körültekintést igényel. Lássuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni!

Ezek a babakocsik egymás melletti (csak kettes ikerkocsiknál), vagy egymás mögötti elhelyezéssel készülnek (kettes vagy hármas ikerkocsiknál). A normál babakocsikhoz képest – a két vagy három felsőrésznek köszönhetően – jóval nagyobbak.

 • Az egymás mögötti babakocsikra a keskenyebb, de hosszabb forma a jellemző.
 • Az egymás melletti babakocsik rövidebbek, ám szélesebbek. Ezeknél a típusoknál a szélesség minden esetben a normál ajtóméret, vagyis 80 cm alatt marad. Azért, hogy a megfelelő szélességet tudják tartani a gyártók, előfordul, hogy egy átlag babakocsikhoz képest keskenyebb ülőrésszel rendelkeznek. A túlságosan széles babakocsi ugyanis gondot okozna a közlekedésben, továbbá szállítani is nehézkes lenne. Hiszen lényeges szempont az is, hogy ha utaztok és vinni kell, hogy a babakocsi összecsukva az autó csomagtartójába beférjen.

 

Extrán fontos a méret!

Érdemes előre végiggondolni – már a babák érkezése előtt –, hogy hová akarsz majd eljutni babakocsival, milyen széles otthon vagy a gyakran látogatott helyeken az ajtó, a járda, a kedvenc kisbolt bejárata, ha van, mekkora a lift… Azt is vizsgáld meg, hogy mennyire egyszerű összecsukni. A legideálisabb a könnyen, kisméretűre összecsukható típus. Bárhogy csukódik is a kiválasztott darab, ne csak a szemmértékedet használd, üzleteinkben bele is próbálhatod a kiszemelt babakocsit az autódba.

 

Iker babakocsi típusok

 

Újszülöttkortól használható iker babakocsik

A multifunkciós babakocsik újszülöttkortól használhatók, illetve azok is, melyeknél a háttámlák dőlésszöge ezt megengedi. A mózeskosarakat külön kell megvásárolni (amelyik modellnél lehetőség van arra, hogy mózeskosarat tegyél a babakocsivázra).

A mózeskosár előnye, hogy vastagon bélelt matracának és kialakításának köszönhetően olyan vízszintes fekhelyet biztosít a babáknak, ami a gerincük szempontjából a legideálisabb. Ráadásul a mosható vagy éppen antiallergén huzat higiéniai szempontból is kifogástalan. A mózeskosárban hason is tudod altatni a kicsiket, ami más újszülöttkortól használható kocsi esetében általában kivitelezhetetlen. A multifunkciós babakocsik ráadásul végigkísérik a babákat a születésüktől 2-3 éves korukig, hiszen kezdetben a mózeskosár, majd később az ülőrész nyújt maximális kényelmet.

A multifunkciós babakocsik egyéb előnyei:

 • A mózeskosár nagy előnye, hogy ki tudod tenni benne a babákat levegőzni az erkélyre, a teraszra – még nagyobb hidegben, szelesebb időben is, hiszen magas oldalfala és kupolás teteje védi a piciket, sőt ez utóbbi még árnyékot is ad számukra. Létezik olyan típusú mózeskosár is, amelynél kupolás tetejének hátsó cikkét le lehet cipzárazni, így lesz a kupolás tetőből napfénytető – szellőzni tud, miközben árnyékot is ad.
 • Vannak olyan babakocsira rögzíthető mózeskosártípusok, melyek különleges extrákkal vannak ellátva, mint például állítható szellőzőrendszer, állítható belső dőlésszög – mely segítségével a fej- és hátrész követi a babák növekedését, néhány mozdulattal fel tudod emelni, ha a picik ébren vannak, és le is tudod engedni, ha alszanak –, ringatható bölcsőfunkció, betekintőablak.
 • A babakocsi vázáról levéve, bizonyos mózeskosármodellek személygépkocsiba is rögzíthetők, így az első hónapokban helyettesíthetik a biztonsági gyermekülést. Ezeket a mózeskosarakat ugyanúgy a legmodernebb európai szabvány szerint tesztelték, mint az autósüléseket, „E” jelzéssel minősítették, melyet a mózeskosáron található narancssárga minősítő matrica tanúsít. A speciális, autóban rögzíthető mózeskosár a menetirányra merőlegesen kerül beszerelésre az autóba, így két vagy három üléshelyet foglal el. Kettes ikrek esetében ez azt jelenti, hogy csak két hátsó üléssorral rendelkező autóba lehet szabályosan rögzíteni a két mózeskosarat.

 

A mózeskosár puhán párnázott, textil oldalfalú, hordozófülekkel ellátott verziója a textilmózes, mely a babakocsiba téve meleget és védelmet biztosít a babáknak. Ezt azonban a fentebb leírt változattal ellentétben nem lehet biztonsági gyermekülésként használni. Majdnem vízszintesre dönthető babakocsiban viszont nagyon hasznos, hiszen vízszintesbe hozhatja a fekvőfelületet, és így a piciket akár hason is lehet altatni.

 

Travel system

A Travel System azt jelenti, hogy a babakocsihoz hordozó csatlakoztatható. A hordozó (gyermekülés) rendeltetése szerint arra szolgál, hogy a gyermek az autóban biztonságosan utazzon, de a Travel System számtalan helyzetben könnyítheti meg a dolgodat, hiszen így a gyermekülést nagyon egyszerűen a babakocsi vázához vagy az ülőrészhez illesztheted, és már indulhattok is. Hálás leszel a Travel Systemért akkor is, ha a piciket elnyomja az álom, neked viszont épp az autóból a babakocsiba, vagy a babakocsiból az autóba kellene áttenned őket. Így könnyedén ki tudod emelni és a hordozót fel tudod tenni a babakocsivázra anélkül, hogy felébrednének. Iker babakocsik esetén a Travel System még nagyobb jelentőséggel bír, hiszen két babával még nagyobb szükség van a praktikus megoldásokra. Az iker babakocsik között is megtalálod a Travel System előnyeivel kecsegtető modelleket.

Bizonyos típusoknál a mózeskosár vagy a hordozó babakocsivázra történő rögzítéséhez adaptert kell használni. Az adapter egy szabványos, bevizsgált, biztonságos eszköz, melynek segítségével akár a babakocsiváztól eltérő márkájú biztonsági gyermekülést vagy mózeskosarat is lehet rögzíteni. Önmagában is megvásárolható, praktikus lehet például akkor, ha a már meglévő hordozóhoz/hordozókhoz keresel babakocsivázat.

 

Iker babakocsik ülni tudó babáknak

Ahogy nőnek a gyermekek, elképzelhető, hogy más szempontok lesznek fontosak, mint amelyek szerint az újszülött babakocsit kiválasztottad, így szükség lehet egy könnyű és vagány sportbabakocsira. Habár a már önállóan ülni tudó babáknak ideális iker babakocsik között vannak olyanok, melyek háttámlája fix, érdemes a dönthetőt választani, hiszen a gyermekek bármikor elszenderedhetnek. A lapra csukható iker babakocsik mellett helytakarékossága miatt előkelő helyet vívott ki magának az esernyő alakúra összecsukható forma. Ezek többnyire 3 éves korig használhatóak, így végigkísérnek a babakocsis időszakon.

 

Fontos szempontok:

 1. Kerekek és terepviszonyok

 

Babakocsi-vásárlás előtt mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen terepen fogod használni.

Városi közlekedés, beton vagy aszfaltút: Ha jó minőségű beton- vagy aszfaltúton tolod a babakocsit, akkor inkább kisebb, bolygósítható kerékkel rendelkező típust válassz, mert az ilyen kerék bolygósított állapotban egy függőleges tengely körül 360°-ban tud forogni, így a kocsi fordulékonyabb, például kanyarodásnál nem szükséges megemelni. A legtöbb bolygósítható kerék fixálható, egyenetlen úton így érdemes használni. Rögzített kerekkel is tudsz fordulni, de ha éles szögben vagy szűk helyen kell manőverezni, érdemes a kerekeket ismét bolygósítani, melyet egy kar felengedésével tudsz könnyedén megtenni.

Rosszabb, egyenetlen talaj, kavicsos vagy földút: Ha ilyen terepen jársz gyakrabban, akkor a babák kényelme érdekében célszerű nagy kerékkel rendelkező típust választani, hiszen a nagyobb kerekek jobban tompítják a talaj egyenetlenségeit. Ilyen esetben lehetnek fontosak az alábbi keréktulajdonságok:

 

Rugózás, a rázkódás csillapítása:

 • A legtöbb babakocsi kereke puhább, habosított műanyagból készült, amely csillapítja az egyenetlen terepből adódó rázkódást, de vannak olyan típusok is, amelynek a kerekei felfújhatóak, pumpálhatóak, pluszrugózást biztosítanak. Ezek a tömlős kerekek biztonsági szeleppel vannak ellátva, amely garantálja a hosszú és problémamentes használatot.
 • Van olyan babakocsi, melynek kerekei felfújhatóak, pumpálhatóak, és mivel nem kemények, csillapítják az egyenetlen terepből adódó rázkódást. A kerekek biztonsági szeleppel vannak ellátva, melyeket 3-4 hetente érdemes ellenőrizni, és amennyiben szükséges, fel kell őket pumpálni. Bizonyos típusoknál a pumpa a babakocsi tartozéka.
 • Bizonyos modellek állítható rugózással rendelkeznek. A babák súlyához és a terepviszonyokhoz lehet igazítani a rugózás mértékét.

 

A kerekek karbantartást igényelnek!

Megéri a fáradtságot, hogy rendszeresen megtisztítsd őket a rájuk rakódott kosztól és portól, így megnövelheted a kocsi élettartamát. Nemcsak tisztítani, de ápolni is tanácsos a kerekeket. Tisztítás után, olajozóspray használatával a kerekek könnyebb forgását (fordulását), hangtalan gördülését tudod biztosítani.

 

 1. Mindkét irányból rögzíthető ülőrész

Az első időkben megnyugtató lehet hogy séta közben látod a kicsiket és ők is téged. Aztán ahogy nőnek, egyre jobban kinyílik számukra a világ, előszeretettel szemlélődnek. Praktikus, ha a babakocsi menetiránya változtatható, ezt az ülőrész megfordításával lehet elérni. Egymás mögötti iker babakocsi esetén, ha az ülőrészek mindkét irányból rögzíthetőek, akkor többféle lehetőség közül választhatsz: a gyermekek lehetnek például egymással szemben, nézhetnek feléd, illetve ülhetnek neked háttal.

 

 1. A babakocsi súlya

A babakocsi súlyának nagy jelentősége van a mindennapokban, minden életszakaszban lényeges szempont lesz. Habár az ikerkocsik jellegükből adódóan semmiképpen nem tartoznak a könnyű kocsik közé, mégis vannak közöttük könnyebb típusok.

Az alumíniumvázas kocsik általában könnyebbek, az acélvázasak nehezebbek.

 

 1. A háttámla dönthetősége

Amennyiben a gyermekek a későbbiekben sok időt töltenek a babakocsiban, hasznos a több fokozatban dönthető háttámla (ahogy azt fentebb is említettük), hiszen ha például séta közben elalszanak, egyszerűen le tudod dönteni a támlát, biztosítva ezáltal a kicsik kényelmes pihenését, felemelve pedig tovább tudnak majd nézelődni.

Praktikus megoldás, ha a háttámlák külön-külön szabályozhatóak, hiszen gyakran előfordul, hogy a két gyermek nincs egyszerre ébren, illetve nem alszanak egyszerre.

 

 1. A biztonság alapvető
 • A nálunk vásárolható összes babakocsiban alapvető biztonsági tartozék az ötpontos biztonsági öv. Az ötpontos öv a gyermekek vállai fölött is át van vezetve, így nyújtva nagyobb biztonságot.
 • Szintén alapkövetelmény, hogy a babakocsinak fékezhető kerekei legyenek. Befékezéskor mindig győződj meg róla, hogy valóban stabilan áll-e, de lejtőn mégse engedd el soha, még befékezett állapotban se!

 

 1. Extrák, tartozékok és kiegészítők

Sok babakocsi több extrával is büszkélkedhet, más modellek mellé külön meg lehet vásárolni egyes kiegészítőket (típustól függően). A teljesség igénye nélkül ezek a következők lehetnek: lábzsák, bundazsák, esővédő, szúnyogháló, bevásárlóháló, pohár- és cumisüvegtartók, huzat, betét, hordtáska, hordozópánt, napernyő. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy használhatók-e az adott babakocsihoz!

 • Nyári huzat: könnyen levehető és mosható, univerzális, nem izzadnak bele a gyermekek, mert egyedi felépítésének köszönhetően szabadon áramlik a levegő a kicsik teste alatt, elszállítva a test által kibocsátott hőt és nedvességet.
 • Babakocsibetét: könnyen levehető és mosható, nagyobb kényelmet biztosít, segítségével megváltoztathatod a babakocsi színét, stílusát.
 • Bevásárlókosár, tárolók: ezekben jut hely azoknak a holmiknak, melyeket a sétára magaddal viszel, vagy éppen a bevásárló körúton beszerzel.
 • Állítható ülőrész: Van olyan típus, amelynél az ülőrész magassága állítható, így nem kell olyan mélyre hajolnod a babához, ezen kívül asztalhoz is lehet tolni, etetőszékként is lehet használni (praktikus, ha például betértek egy étterembe, kávézóba).
 • Lépcsőző funkció: ez azt jelenti, hogy egy sorba össze lehet csukni a kerekeket anélkül, hogy a babakocsit összecsuknád, így pedig könnyebben és biztonságosabban tudod a lépcsőn ledöcögtetni.
 • A tolókar fogantyúja több magassági fokozatban, illetve dőlésszögben állítható: Így még a hosszú séta során sem fárad el a karod, és akkor is jól jön ez a funkció, ha lejtőn vagy emelkedőn közlekedtek. Arról nem is beszélve, hogy így mindenki a magasságának megfelelően állíthatja be a tolókart.

 

Az ikerkapocs segítségével két hasonló felépítésű babakocsit is tudsz használni iker babakocsiként.

 

Sportoláshoz ajánljuk

Az ikrekhez tervezett háromkerekű futó babakocsi sajátos kialakítású: speciálisan épített kerekek, masszívabb váz és kézifék jellemzik, a három keréknek köszönhetően elől kisebb a súlyterhelés, így könnyebben el tudod fordítani, a jobb láthatóság érdekében pedig az oldala fényvisszaverővel felszerelt. A futó babakocsi kiválasztásánál figyelj arra, hogy nem minden háromkerekű babakocsi futó babakocsi. Ez utóbbiaknak speciális követelményeknek, szigorú szabályoknak kell megfelelni. Ellenőrizd a használati útmutatóban, hogy a babakocsi alkalmas-e futáshoz, görkorcsolyázáshoz!

 

Testvér babakocsi

 • A testvér babakocsit az újszülött babának vízszintesen fekvő résszel, az idősebb testvérnek dönthető ülőrésszel szerelik fel.
 • Iker babakocsit is tudsz tesvér babakocsiként használni.
 • A különféle felsőrészek kombinálásával – mint ülőrész, mózeskosár, hordozó – több típus is rugalmasan alakítható a gyermekek eltérő korához.

 

Testvérfellépő és -kapaszkodó

A testvérfellépő is remek segítséget nyújt abban az időszakban, amikor kicsi a korkülönbség a gyermekek között, és a nagy tesó könnyen elfárad a séták során. Ha pedig a kicsi szívesen sétál, akkor is jól jön egy babakocsira szerelhető testvérkapaszkodó, hogy a picit biztonságosan magad mellett tudhasd például egy forgalmasabb helyen.