Babablog

Ikrekkel az élet

Az ikrek érkezésükkel különleges helyzetet és kihívást teremtenek a szülők számára, az ikrek között szoros kötelék alakul ki.

Az ikrek életük első pillanatától kezdve kapcsolatban élnek és gyakori, hogy különleges, mások számára nehezen érthető, mély kötődés alakul ki köztük. A szülők számára kihívást jelenthet, amikor ikrek érkeznek a családba, mellette azonban csodás pillanatok is várnak rájuk.

ikrek 1

A méhen belüli életre irányuló kutatások során kiderült, hogy az ikrek között már a magzati korban is van kommunikáció, érzékelik, figyelik egymást. Mivel folyamatosan szoros testközelségben vannak, kiismerik egymás rezdüléseit, érzéseit, ezért gyakori az ikerpároknál, hogy később is olvasnak egymás gondolataiban, vagy éppen felnőttkorukban is kihívást jelent számukra függetlenségük megélése, elérése. 

Egypetéjű vagy kétpetéjű ikrek

  • A kétpetéjű ikrek genetikai állományának 50%-a azonos, ugyanúgy, mint az eltérő időben született testvéreké. Lehet különböző vagy azonos a nemük. Elképzelhető, hogy a megtévesztésig hasonlítanak, de tökéletesen különbözhetnek is. Számukra az egymástól való elkülönülés könnyebb lehet.
  • Az egypetéjű ikrek genetikai állományának 100%-a azonos. Ők csak azonos neműek lehetnek és általában nagyon hasonlítanak.

ikrek 2

Mi jellemzi az ikreket?

  • Kihívást jelenthet az ikrek számára a határhúzás, egyéniségük megtalálása, hiszen erős bennük az összetartozás érzése, a hasonlóság. Mégis fontos, hogy elkülönüljenek, hogy megtalálják önmagukat. Előfordul, hogy emiatt az ikrek különböző szerepeket vesznek fel.
  • Ma már egyre kevésbé divat az ikreket egyformába öltöztetni, szinte egyforma nevet adni nekik. Ez megkönnyítheti egyéni identitásuk kialakulását. Jó, ha beleszólhatnak, milyen hosszú legyen a hajuk, milyen színű legyen a ruhájuk, hogy jól érezhessék magukat és dönteni tudjanak a megjelenésükről.
  • Gyakran már az anyaméhben elkezdődik a versengés az ikrek között akár a kényelmesebb pozícióért vagy a tápanyaghoz való odaférésért. A versengéshez, dominanciához kapcsolódhat az is, hogy általában nagyon érdekli az ikreket, hogy ki született meg elsőként. A versengés és testvérféltékenység a megszületésük után is folytatódhat, és az a vágy hajthatja az ikreket, hogy ugyanolyan fontosak legyenek a szülők számára, mint a másik. Sokat segíthet ebben, ha vannak olyan programok, ahol csak az egyik gyermek van a szülővel, aki csak rá figyel, megismeri őt a testvére nélkül.
  • Az anyára nehéz terhet róhat az, hogy egy időben, egyszerre kell a picikre figyelni, ezért óriási szerepe van az ikrek fejlődésében az apának vagy nagyszülőnek, aki tud az egyik babára figyelni, amíg az anya a másikkal van.

ikrek 3

Prince Lionheart babakocsi ikerkapocs

Ikrekkel a mindennapok

Természetes, hogy a szülők szeretnék megadni a gyermeküknek mindenből a legjobbat, illetve – ha ikerbabákról van szó – akkor a két (vagy éppen három…) legjobbat. Vannak olyan praktikus dolgok, melyek nélkülözhetetlenek, ha ikrek születnek a családba, vagy amelyek megkönnyítik a mindennapokat.

Ikerbabák szoptatása

Az ikreket váró édesanyákban megfogalmazódhat a kérdés: hogyan lesz elég anyatej mindkét baba számára. A válasz az, hogy ugyanúgy, ahogyan egy baba esetében. Mivel az anyatej termelődése a kereslet-kínálat alapján működik, ezért a tejtermelés igazodni fog a nagyobb kereslethez. Ha a picik gyakran mellre kerülnek, és helyes pozícióban jó technikával szopiznak, nem lesz gond a mennyiséggel. A picik egyszerre történő szoptatásához valószínűleg segítségre lesz szükség, és jól jöhet ilyenkor egy szoptatós párna is.

ikrek 4

Elég gyakori, hogy az ikerbabák hamarabb látják meg a napvilágot. Ez sajnos jelentheti azt, hogy a megszületésük után és az azt követő időszakban nem szopizhatnak. Ebben az esetben a tejmennyiség növelésének, illetve a fenntartásának az egyetlen módja a fejés, addig, amíg ez a helyzet tart. Ez sok türelmet és kitartást igényel az anya részéről.

ikrek 5

Philips Avent két szívófejes elektromos mellszívó

A fejést a szülést követő néhány órán belül érdemes elkezdeni. Nagyon jó, ha van arra lehetőség, hogy a fejés alkalmával mindkét mell ürítése egyszerre történjen, hiszen ezzel a módszerrel nagyobb mennyiségű anyatej termelődése érhető el. Nagy segítség lehet egy két szívófejes elektromos mellszívó, így a két mellet egyszerre is lehet üríteni, és gyorsabbá tehető a fejés. Ez azért is nagyon lényeges, mert amíg a picik nem szopizhatnak, addig a tejtermelés fenntartásához, naponta minimum 8-10, de akár több alkalommal is szükséges fejéssel üríteni a melleket.

Ha pótlásra van szükség

Ha az ikreknél pótlásra van szükség, akkor lehetőség szerint érdemes az ő esetükben is

szoptatásbarát módszert választani, hogy semmi ne zavarja meg a szopizás technikáját. Szoptatásbarát eszköz lehet a pohár, vagy a mellen a pótlás lehetőségét nyújtó szoptanít készülék.

Elképzelhető, hogy az ikrekkel kezdetben nehezebben telnek a napok, és több kihívást jelent gondjukat viselni, de ugyanakkor semmihez sem fogható, különleges érzés ikerbabák szülőjének lenni.

Fotó: www.shutterstock.com