Babablog

Ilyen egy jó etetőszék!

Egy jó etetőszék kényelmes és legfőképp biztonságos, de ezen kívül még számos hasznos funkciója lehet, amire az etetőszék-választáskor érdemes odafigyelni.

Az etetőszék választása a hozzátápláláshoz közeledve biztos, hogy téma lesz otthon. A széles kínálatot látva könnyen elbizonytalanodik az ember, hogy milyen a jó etetőszék. A hozzátáplálás amúgy is egy új lépcsőfok a gyermek és a szülők számára is. Jöjjön most egy kis útmutató az etetőszék-választáshoz.

Mikor van szükség etetőszékre?

Az etetőszék beszerzése nagyjából egybeesik a hozzátáplálás megkezdésével. Egy etetőszéket a baba általában hat hónapos korától hároméves koráig használhat. Ehhez persze az kell, hogy olyan etetőszéket vegyél, ami ezt a baba fejlődése szempontjából hosszú időszakot le tudja követni, vagyis a baba méreteihez igazítható.

etetőszék mikortól

Fotó: www.shutterstock.com

Az etetőszék-választásnál mindenképpen nézd meg, hogy az adott etetőszék hány hónapos kortól használható. Létezik etetőszék újszülöttkortól is, de vannak olyanok, amelyek például csak 6 hónapos kortól használhatóak.

Az etetőszék legyen kényelmes és biztonságos!

A babaetetőszékek tárháza nagyon széles és rengeteg tulajdonság van, ami alapján lehetne válogatni. De mind közül kettő kiemelkedik, ezek pedig a biztonság és a kényelem.

Egy etetőszéknél a biztonság alapkövetelmény. Mit jelent a biztonság egy etetőszék kapcsán? Több mindent:

  • Egyrészt maga az etetőszék stabil kell legyen, tehát véletlenül sem fordulhat elő, hogy felborul. 
  • Másrészt az etetőszék biztonsága azt is jelenti, hogy a babát be lehet úgy csatolni, hogy akármennyire is ficánkol, nem tud belőle kiesni.

A kényelem a másik alapkövetelmény. Ez talán kevésbé egyértelmű, hogy miért. Az olcsóbb árfekvésű babaetetőszékek körében gyakori probléma, hogy bár biztonságosak, de nem annyira kényelmesek. Pedig a babáknak is szükségük van egy kényelmes ülőhelyre, hogy jóízűen elfogyaszthassák az ételt.

Amikor a hozzátáplálásban nehézségekbe ütközöl, akár az is okozhatja a gondot, hogy az etetőszék nem kényelmes, és olyan pozícióban ül benne a baba, aminél nehezen megy a falatok lenyelése.

A kényelem persze nem egy olyan tényező, amit feketén-fehéren az etetőszékek tulajdonságai között megtalálsz, hanem több funkció járul hozzá, hogy egy etetőszék kényelmes legyen. Úgyhogy nézzük is meg, hogy milyen funkciói lehetnek egy baba etetőszéknek!

Az etetőszék funkciói

A biztonsági öv

Amikor sürögsz-forogsz a konyhában, nem tudod állandóan szemmel tartani a babádat. Az etetőszék kapcsán ezért is elvárás, hogy a baba biztonságban legyen benne. Az etetőszékek biztonsági övével bekötheted a babád, hogy véletlenül se tudjon belőle kiesni.

A 3 vagy 5 pontos biztonsági övek számítanak a legbiztonságosabbnak, ezért érdemes ilyen biztonsági övvel ellátott etetőszéket választani.

etetőszék mikortól kell

Infantino Grow-with-Me 4-in-1 etetőszék

Állítható ülésmagasság

Az állítható ülésmagasság több szempontból is hasznos funkció. Hasznos a babának és neked is. Hacsak nem a BLW táplálkozás mellé teszed le a voksod, a hozzátáplálás elején biztosan valamelyik szülő lesz az, aki eteti a babát. Az állítható magasságnak köszönhetően a babát pont olyan magasságba tudod állítani, ami neked is kényelmes. Így etetés közben sem görnyedni, sem magasra nyújtózkodni nem kell.

Ha már magától eszik a baba, akkor is egy fontos funkció marad az állítható ülésmagasság. Ha tálca nélkül szeretnéd használni az etetőszéket, akkor ennek a funkciónak hála az étkezőasztal magasságához tudod állítani az etetőszéket.

Tipp: Ha érdekel, hogy mi az a BLW vagy a hozzátáplálásról szeretnél többet tudni, akkor érdemes elolvasnod az alábbi cikkünket: A baba hozzátáplálása A-tól Z-ig

Dönthető háttámla

Az etetőszéket általában 6 hónapos korban, a hozzátáplálás megkezdésével kezdi el használni a baba. Az önállóan ülés viszont ebben a korban még nem alakult ki, jellemzően még jó pár hónap kell ahhoz, hogy a baba magától ülni tudjon.

Csakúgy, mint mondjuk a járást, úgy ezt sem szabad erőltetni. Lehet, hogy ha 7-8 hónapos korában a babát ülő pozícióban teszed le, nem dől el, de ez nem azt jelenti, hogy ez egy jó gyakorlat. Nem egészséges, ha idő előtt ülteted a babát, mert a gerincét ezzel komolyan megterheled!

És mi köze ennek a dönthető háttámlának? A dönthető háttámla nem csupán egy kényelmi funkció. Nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a babák testtartása az etetőszékben is egészséges legyen. Hat hónapos korban nagyon ritka, hogy egy baba már magától üljön, hiszen ilyenkor még a kúszásnál jár a mozgásfejlődésben. Ezért ha az etetőszékben ül a baba, akkor az nem egészséges a gerincére nézve. A dönthető háttámla abban segít, hogy döntött pozícióban a baba már nem a klasszikus ülő helyzetben ül, hanem megdöntve, hátát megtámasztva helyezkedik el. Ez a testhelyzet pedig már nem terheli a gerincet.

Tipp: Ha szeretnél megismerkedni a baba mozgásfejlődésének szakaszaival, olvasd el az erről szóló cikkünket: A baba mozgásfejlődésének szakaszai: apró lépésekben előre!

Lábtartó

Az etetőszék lábtartója első blikkre egy felesleges kiegészítőnek tűnhet, pedig nagyon fontos szerepe van abban, hogy egy etetőszéket kényelmesnek lehessen titulálni. A egyik legnagyobb hiba, amit az etetőszék-választásnál el lehet követni, ha olyan etetőszéket veszel, aminek nincsen lábtartója.

Felnőttként adottnak veszed, hogy asztalnál ülve leér a lábad a földre. Igazából fel sem tűnik, hogy ez kell ahhoz, hogy kényelmesen tudj enni. Próbálj ki egy bárszéken, lógó lábakkal enni. Egy rövid ideig még lehet semmi különöset nem tapasztalsz, de egy kis idő után érezni fogod, hogy valami kényelmetlen.

milyen a jó etetőszék

Fotó: www.shutterstock.com

Ha szeretnéd evés közben is maximálisan kényelemben tudni a babádat, akkor olyan etetőszéket válassz, aminek van lábtartója! A választásnál arra is figyelj oda, hogy lehetőleg állítható lábtartóval rendelkező etetőszéket válassz, mert hiába van lábtartó, ha a babád még nem elég nagy, és nem éri el.

Tálca

Kétféle etetőszék létezik: olyan, aminek van tálcája és olyan, aminek nincs. Utóbbinál az etetőszéket az asztalhoz kell tolni, vagyis a tálca szerepét maga az asztal tölti be. A hagyományos etetőszékeknek van tálcája, de tálca nélkül is ugyanolyan jól funkcionálhat egy etetőszék.

Ha van tálca, akkor viszont nem mindegy, hogy az milyen. A fix tálcás etetőszékek a legkevésbé praktikusak. Sokkal jobban használhatóak azok, amik levehető tálcásak, mert könnyebb ezeket takarítani. Azok az igazán praktikusak, amiket akár mosogatógépbe is be lehet tenni.

Szintén egy hasznos funkció, ha a tálca állítható. Ez annyit jelent, hogy a tálcát a babához közelebb vagy távolabb tudod beállítani. Ha túl messze ül a baba a tálcától, akkor nagyobb valószínűséggel eszi le magát.

állítható etetőszék

Touragoo Candy Plus etetőszék

Üléshuzat

Nem minden etetőszéknek van üléshuzata. Az üléshuzat abban segíthet, hogy körülöleli a babát, így nemcsak kényelmi funkciója van, hanem tartja is a babát, hogy ne tudjon eldőlni.

Üléshuzat tekintetében olyat kell választani, ami könnyen tisztítható, mert garantáltan össze fogja kenni a baba. Plusz pont, ha nemcsak mosható, hanem levehető is a huzata, mert ez alaposabb tisztítást tesz lehetővé.

Összecsukható etetőszék

Az etetőszékek általában elég sok helyet elfoglalnak, hiszen így tudnak elég stabilak lenni. Viszont azokban a lakásokban, ahol minden egyes négyzetcenti számít, ez nem annyira szerencsés. A megoldást az összecsukható etetőszékek jelentik.

Ezeket egy pillanat alatt, néhány mozdulattal fel lehet állítani és ugyanilyen könnyedén össze lehet csukni, hogy félretedd, amikor épp használaton kívül van.

Az összecsukható etetőszékek adott esetben utazásnál is jó szolgálatot tudnak tenni. Bár erre a célra már vannak kimondottan helytakarékos, utazáshoz ideális megoldások.

Etetőszékek utazáshoz

Ha gyakran utazgattok babával, akkor érdemes elgondolkodni egy hordozható etetőszék, az ún. székmagasító etetőszék beszerzésén. Ezek jóval kisebbek, mint a hagyományos társaik, de ugyanúgy biztonságosak. És aki utazott már kisgyerekkel az pontosan tudja, hogy a csomagtartóban minden hely, amit meg tudsz spórolni számít.

Ezeket az utazáshoz ideális etetőszékeket általában hevederrel sima székekhez vagy az asztallaphoz lehet rögzíteni.

baba etetőszék

Ingenuity Baby Base 2-in-1 Slate székmagasító

A multifunkciós etetőszékek

A multifunkciós etetőszék kifejezés egyszerűen annyit jelent, hogy az etetőszék nem csupán etetésre használható. Ezek a multifunkciós etetőszékek olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, ami miatt arra is jók, hogy a baba az étkezési időn kívül is etetőszékben legyen.

Ilyen tulajdonság például a dönthető háttámla, az állítható ülésmagasság. A profi multifunkciós etetőszékek akár hintaként is használhatóak.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a babának állandóan az etetőszékben kell ülnie. Csupán annyit jelent, hogy ezeknek a kialakítása olyan, hogy nem teszel rosszat, ha az étkezési időn kívül rövid időre máskor is ebben vár a baba, például amíg elkészíted az ebédet. 

etetőszék hány hónapos kortól

Peg Perego Tatamia Follow Me etetőszék

Az ilyen dönthető háttámlás multifunkciós etetőszékek nagy előnye, hogy akár már újszülöttkortól is használható. A megvásárlásával nem muszáj vele megvárni a hozzátáplálás időszakát, mert akár már korábban is jó hasznát veszed. Egy ilyen etetőszékbe „ültetve” a picit, amíg éppen eszel, vagy főzöl a konyhában végig melletted lehet a baba.

Tipp: Fontos, hogy jó hangulatban teljen a baba etetése, hiszen ez hosszú távon is meghatározhatja az evéshez való viszonyát. Olvass erről cikkünkben: A baba etetése az első évben. Kísérje nyugalom!

Az etetőszékek anyaga: fa vagy műanyag?

Sokunknak ismerősek lehetnek gyerekkorunkból a 2in1 étkezőszékek. Ezek fából készülnek és míg összerakva etetőszékként funkcionálnak, addig szétszedve kis asztalként és székként használhatóak. Ezek a retro vonalat képviselő fa etetőszékek még napjainkban is kaphatók. 

Klups AGA etetőszék

Klups AGA etetőszék

Aki nem annyira szereti ezeket a nosztalgikus darabokat, mégis szeretne fából készült etetőszéket, azoknak is van választásuk. Ma már nagyon trendi fa etetőszékeket is lehet találni. Ezek a legmodernebb otthonokba is beleillenek. És amiatt sem kell aggódnod, hogy a dizájn a funkció kárára menne. A babáknak abszolút jó helyük van egy ilyenben. Ráadásul ezeknek a modern fa etetőszékeknek a nagy előnye, hogy sokkal tovább is lehet őket használni, mint egy hagyományos etetőszéket. Akár még felnőttként is kényelmes ülőhelynek számítanak.

milyen etetőszéket vegyek

Stokke Tripp Trapp etetőszék

A fa etetőszékek mellett műanyag etetőszékek közül is lehet válogatni. Ezek is strapabíró darabok és nem mellesleg jól tisztíthatóak. Akinél az összecsukhatóság fontos szempont, annak egy műanyag etetőszék lehet ideális választás, merthogy fából nem készülnek összecsukható etetőszékek.

Melyik etetőszéket válasszam?

Lassan közeledik a hozzátáplálás, de még nem tudod milyen etetőszék lenne jó nektek? Most már tudod, hogy egy etetőszéknek milyen funkciói vannak, melyik miért fontos. Ezek alapján rangsorold, hogy nálad mi a legfontosabb szempont. Ha ez megvan, remélhetőleg már könnyedén megy a választás a valóban zavarba ejtően széles etetőszék-kínálatból.

Kapcsolódó termékek: