Babablog

Íme a legnépszerűbb fiú nevek!

A névválasztás a szülők egyik legizgalmasabb feladata. De hogyan válassz az anyakönyvezett fiú nevek közül? Jó tanácsok és a legnépszerűbb fiú nevek.

A leendő szülők életének egyik legizgalmasabb pillanata, amikor kiderül, hogy a kis jövevény kisfiú vagy kislány lesz. Bár sok baba szeret egy kicsit rejtőzködni a pocakban, de a 16. hetes ultrahangon általában már egyértelműen megmutatkozik, ha a csöppség kisfiú lesz. Innentől kezdve pedig beindul a fantázia, és a család új kedvenc témája, hogy mi legyen a neve a születendő gyermeknek. De hogyan válasszunk a fiú nevek közül?

fiú nevek 1

Anyakönyvezhető fiú nevek

A világ legtöbb országához hasonlóan Magyarországon sem lehet bármilyen, a szülőknek tetsző nevet adni a gyermekeknek. A névadást ugyanis törvény szabályozza, amely szerint két lehetőségetek van:

 • Választhattok a Magyar Tudományos Akadémia által kiadott magyar férfi nevek listájából
 • Vagy, ha egyedi nevet szeretnétek, akkor el kell indítanotok egy utonév engedélyeztetési folyamatot

A keresztnevek engedélyeztetése

Ha nem találtatok olyan nevet az MTA által kiadott férfi keresztnevek listában, amit szívesen adnátok a kisfiatoknak, vagy van egy határozott elképzelésetek, hogy mit szeretnétek, akkor megpróbálkozhattok az engedélyeztetési eljárással. Ehhez mindössze egy formanyomtatványt kell kitölteni és elküldeni a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságára. Az Államtitkárság ezután továbbküldi a kérvényt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, ahol a végső döntés megszületik. A név elfogadásával kapcsolatban 30 napon belül kell döntést hozni.

Nem érdemes azonban bármilyen hirtelen ötlettel elindítani az eljárást, ugyanis a kiválasztott névnek meg kell felelni annak a 14 alapszabálynak, ami alapján a nyelvész szakemberekből álló bizottság dönt majd az engedélyeztetni kívánt névről. Ezek közül a legfontosabb alapelvek a következők: 

 • Egy gyermeknek maximum kettő, a nemének megfelelő keresztnév adható
 • A kiválasztott nevet mindig a magyar helyesírás szabályainak megfelelően, a köznyelvi kiejtés szerint kell írni. Ennek megfelelően Sebastian helyett például Szebasztián a helyes írásmód.
 • Nem szabad olyan utónevet választani, amely a későbbiekben gúnyolódásra adhat majd okot.
 • Becézett formájú keresztnevet a bizottság csak indokolt esetben fogad el.

Hogyan válassz fiúnevet? 

Ha a családba kisfiú érkezik, még mindig sokszor tartják azt a hagyományt, hogy az édesapa keresztnevét örökli meg. Ha nálatok nem ez a helyzet, vagy szeretnétek egy jól csengő második nevet is adni a kis trónörökösnek, akkor érdemes pár dologra odafigyelni a névválasztáskor. 

fiú nevek 2

Passzoljon a családnévhez! 

A fiú nevek közötti választáskor mindenképpen fontos szempont, hogy a név passzoljon a családnévhez. Ehhez érdemes az alábbi pár dolgot szem előtt tartani:

 • Bonyolultabb családnév esetén érdemes egyszerűbb keresztnevet választani, de gyakoribb családnév esetén jobb egy különlegesebb keresztnév. 
 • Ugyanígy figyeljetek oda a teljes név csengésére is: ha a vezetéknév mélyebb mássalhangzókból áll, és miatt esetleg túl komor a hangzása, egy magas hangrendű magánhangzókkal tűzdelt név ellensúlyozhatja azt. 
 • Szintén fontos szempont, hogy a teljes név legyen könnyen kimondható, erre egyszerű szabály, hogyha a családnév mássalhangzóra végződik, akkor érdemes a keresztnevet magánhangzóval kezdeni. 

A név ne legyen kinőhető

Lehet egy név bármilyen aranyos babakorban, de gondolj arra, hogy a kisfiad egyszer majd lázadó kamasz lesz, és ezután pedig elkezdi a karrierjét. Fontos olyan nevet választani, amely akármilyen pozíció betöltéséhez is jól passzol.

Kerüld el, hogy a gyermeked később csúfolódás tárgya legyen

A két név ne alkosson együtt semmilyen vicces szóösszetételt. Érdemes a monogramra is odafigyelni, mert kellemetlen lehet például egy W.C vagy egy K.O. monogram. Nem célszerű híres vagy hírhedt emberek nevét sem adni, mert a későbbiekben ez is hátrányos lehet.

A legnépszerűbb fiú nevek 2020-ban 

Ugyan a legnépszerűbb lány nevek között nagyobb a fluktuáció, mint a fiú nevek esetében, de ha összehasonlítjuk a mai trendet a néhány évtizeddel ezelőttiekkel, azért már egészen más neveket találunk. 

Míg régebben a klasszikus József, János, Sándor, Imre, Lajos nevek igen népszerűek voltak, ezek a nevek már a lista 40. helyére vagy annál is lejjebb csúsztak. És bár a László név évtizedekig kitartóan jól szerepelt, mostanra már csak a 24. helyen található.

fiú nevek 3

De akkor milyen fiú neveket adnak a mai szülők a legszívesebben? 2019-ben ezt a tíz fiú nevet adták a szülők születendő kisfiúnak a leggyakrabban:

 1. Bence
 2. Máté
 3. Levente
 4. Dominik
 5. Marcell
 6. Noel
 7. Ádám
 8. Dániel
 9. Dávid
 10. Olivér

Az elmúlt 5 év TOP listája pedig a következőképpen alakult: 

legnépszerűbb fiú nevek

Az elmúlt 5 évben láthatóan nem történtek túl nagy változások. A Bence, Máté nevek töretlenül a dobogó első két fokán állnak és a Levente név is szinte folyamatosan dobogós. Míg az első 3 helyezett már 2010-ben is ugyanez a 3 név volt, 2000-ben a Dávid és a Dániel, a 90-es évek elején születettek között pedig még inkább Zoltánok, Gáborok és Lászlók voltak a gyakoribbak.

Azt szeretnéd, hogy a kisfiadnak valamilyen különleges neve legyen? Választhatsz szép ősi magyar nevek közül, ilyen például a manapság egyre gyakoribb Zétény és a Botond, de nagyon szép hangzása van a Belián névnek is. Ha pedig valami teljesen újat szeretnél, utánanézhetsz a 2019-ben bejegyzett új fiúneveknek is, mint például a Beniel, Mateó vagy Nolan.

Egy a lényeg: a választáskor mindig tartsd szem előtt, hogy a gyermeked ezt a nevet egy életen át viselni fogja!

Fotó: www.shutterstock.com