Babablog

Készülj a strandolásra!

A nyári programok között a legtöbb családban a strandolás is szerepel. Csodás élmény lehet a pancsolás a kicsiknek is, de azért nem árt betartani néhány szabályt, hogy valóban önfeledt szórakozásban legyen részük.

Milyen jó is az, amikor meleg van, süt a nap, és felkerekedhetünk, hogy vízparton töltsük az időt! Fontos azonban, hogy minden szükséges kellék nálunk legyen, hogy önfeledten, de mégis biztonságosan tudjunk strandolni a babával vagy a kisgyermekkel, akár egy medence partján, akár vízparton hűsölünk.

Kánikula idején érdemes kihasználni a kora reggeli órákat, amikor a nap sugarai még csak lágyan melengetnek. Nagy szükségünk is van az éltető napsugarakra, de persze csak mértékkel. A gyerekekre különösen kell figyelni, hiszen egyáltalán nem veszélytelen velük a napon tartózkodni. Nem kell sok idő, hogy leégjen az érzékeny bőrük vagy épp napszúrást kapjanak. Reggel és délelőtt is fontos azonban a napvédelem. Az pedig alapszabály, hogy kerülni kell a 11–15 óra közötti kritikus időszakot, amikor a legerősebb az UV-sugárzás – ilyenkor a legjobb, ha a kicsivel a hűvös szobába tudsz húzódni.

strand napvédelem

Fotó: www.shutterstock.com

Hogyan védheted gyermekedet a nap káros sugarai ellen?

 • Válassz a baba számára ideális, legalább 30-as – vagy ettől magasabb – faktorszámú készítményt! Fontos, hogy megfelelő mennyiségű baba naptejet vigyél fel a bőrre, ugyanis ha csak vékonyan kened fel, a védőhatás jelentősen csökkenhet. A naptejet 20-30 perccel azelőtt vidd fel a gyermek bőrére, hogy a napra mennétek! Fürdés, törölközés után, illetve 3-4 óra elteltével ismételd meg a krémezést! Ne feledd, hogy a bőrt nemcsak direkt sugárzás, hanem a víz felszínéről, a homokszemcsékről vagy a betonról visszaverődő fénysugarak is érik, és az árnyékban is fontos a napvédelem. A hat hónapnál fiatalabb babákat megfelelő ruházattal, (ami lehet egy könnyű nyári baba napozó) és árnyékolással kell védeni és a fényvédőt csak szükséges esetben kell használni a ruhával nem fedett testrészekre, ha semmiképp nem elkerülhető, hogy a kicsit nap érje. Az ő esetükben egyáltalán nem javasolt a napon tartózkodás, hiszen a bőrük különösen érzékeny, rájuk extrán kell vigyázni.
 • A strandon még a nagyobb gyermekeket is érdemes ruházattal is védeni az erős napsugárzástól: a strandon adhatsz a kicsire fürdőpólót vagy kétrészes úszóruhát, ami fényvédelemmel van ellátva. A fürdőbugyi, kislányoknak a fürdőruha, kisfiúknak a fürdőnadrág szintén lehet olyan, amelynek anyaga UV 50+ protection védelemmel van ellátva.
 • A fej védelme miatt a napellenzős sapka vagy kis kalap viselése kötelező! Ezek között szintén találsz olyat, melynek anyaga kiszűri a veszélyes sugarakat.
 • Az erős napfény a szemünket is bánthatja, így célszerű, ha már kisgyermekkortól hozzászoktatod gyermekedet a napszemüveg viseléséhez.
 • Jó, ha egy strandsátrat is viszel magaddal a vízpartra, ami árnyékot ad, bárhol is vagytok.

strandsátor

Babymoov strandsátor

Kapcsolódó termékek:

Mi legyen még a strandtáskában?

Ha elég körültekintően felszerelkeztél a nap káros sugarai ellen, akkor azt is érdemes végiggondolni, hogy mire lehet még szükséged a babával a strandon?

 • Úszópelusra, ha a pici még pelenkás vagy a szobatisztaságra szoktatás folyamatában vagytok, de a biztonság kedvéért a vízben még ráadnád az úszópelust. Választhatsz eldobhatót vagy moshatót.
 • Strandcipőre, amely óvja a gyermek lábát a sérülésektől, és a csúszásgátló felület nagyobb biztonságot nyújt a vizes közegben. Némelyik UV-védelemmel van ellátva, így a pici lábfeje nem fog leégni.
 • Törölközőre és fürdőköpenyre, hogy azonnal megtöröld a gyerkőcöt, amikor kijött a medencéből, majd beburkold egy köpenybe vagy fürdőponcsóba, hogy ne csak megszáradjon, de meg is pihenhessen az öledben. Utána majd újult erővel folytathatja a pancsolást.
 • A karúszó, az úszógumi mindenképpen szükséges a még úszni nem tudó csöppségeknek. Biztonságérzetet nyújt számukra, és számodra is. Persze ezek használata mellett is folyamatosan figyelned kell a kicsire, egy percre sem tévesztheted szem elől.
 • Ha a kicsi füle érzékeny és könnyen begyullad a bejutó víztől, akkor jó szolgálatot tehet a füldugós úszófejpánt, amivel megelőzhető a kellemetlen külső hallójárat gyulladás.

strand úszógumi

Intex Baby úszógumi

Kapcsolódó termékek:

Legyen öröm a pancsolás!

A körültekintés mellett aztán jöhet a kellemesebbik rész: örülni a jó időnek és az önfeledt strandolásnak. Ehhez sokféle vízben és vízparton használható játék áll rendelkezésre. Persze fontos, hogy ezeket csak sekély vízben és szülői felügyelet mellett használják a kicsik! Mókázzatok a felfújható játékokon, labdázzatok vagy úsztassatok mini állatkákat! Mindez nagy öröm a gyerekeknek, így megtapasztalják ennek a közegnek a nyugtató, simogató mivoltát és ringatóznak rajta, vagy éppen szelíden még csak ismerkednek, barátkoznak vele. Ezeket a kezdeti, esetleg bátortalan lépéseket segíteni is tudod ezekkel a vízi játékokkal, melyek motiválják a kicsit, hogy jobban meg akarja ismerni a vizes közeget. 

strand homokozás

Fotó: www.shutterstock.com

Tipp: Otthon is kedvére pancsolhat a kicsi, akár a teraszon vagy az erkélyen: egy felfújható medence jó szolgálatot tesz. Többféle méret, minta és szín közül választhatsz, a gyermeknek pedig nagy örömet okozol majd vele.

Kapcsolódó termékek:

Folyadékpótlás, falatozás a strandon

A strandon észrevétlenül megy az idő az önfeledt játék közben. Fontos azonban, hogy figyelj a folyadékpótlásra, ahogy az is, hogy előre gondolj rá, hogy a strandmenü többnyire nem bababarát.

strand evés ivás

Fotó: www.shutterstock.com

 • A babák a felnőttekhez képest még kevésbé érzékelik a szomjúságot, emiatt folyamatos kínálással kell biztosítani az izzadással és a vízi játékkal, mókával elveszített folyadékmennyiséget. Lehetőleg babavízzel kínáld a csöppséget, de jó, ha van nálad bébiital is, ha a nagy melegben esetleg nincs akkora étvágya, ez utóbbi energiát is ad. Érdemes hűtőtáskában tartani a vizet, mivel amikor már langyos vagy meleg, nehezebben itatja magát.
 • Mivel a hamburger és a lángos nem a babáknak való, ezért mindenképp vigyél magaddal olyan ételt a picinek, amit biztonsággal neki adhatsz. Ha még szopizik, akkor pedig bátran megetetheted bármikor – úgy, ahogy neked a legjobb. A szoptatós póló vagy egy vállra terített kendő megfelelően diszkrét, ha számodra így komfortosabb. Ha már mást is eszik a baba, vigyél magaddal bébiételt, aszalt gyümölcsöt, szárított gyümölcsöt vagy akár babakekszet is, amit nap közben kínálhatsz. Vannak olyan, akár már 4 hónapos kortól adható úgynevezett „szopókás” bébiételek és babadesszertek, amelyek evőeszköz nélkül adhatók a picinek. Ezeket egyszerűen csak kinyitod, és már fogyaszthatja is a baba. Nemcsak a strandon, de bármikor praktikusak, amikor utaztok. Nagyobb gyermeknek vagy akár az egész családnak ideális lehet az otthon elkészített szendvics, a bekészített gyümölcs és zöldség.

Kapcsolódó termékek:

Indulás haza

A vízi élményektől könnyen kifáradnak a gyerekek, és a legmelegebb órákban szükségük is van a pihenésre, hogy aztán délután ismét újult erővel vessék bele magukat a játékba. Csodás feltöltődést jelenthet a vízpart nemcsak a legkisebbeknek, de a szülőknek is. Még akkor is, ha nem mindig könnyű folyamatosan figyelemmel lenni a kicsik igényeire és biztonságára. A vízben boldogan lubickoló, bátor gyermek látványa azonban mindenért kárpótol.