Babablog

Itt a szabadtéri játék ideje!

Járgányok, csúszdázás, hintázás és kalandok a kertben, a játszótéren. Ennek van most itt az ideje. A jó időben a szabadban eltöltött játék nagyon fontos a kicsik fejlődésében.

A szép idő mindenkit, így a gyerekeket is kicsalogatja a szabadba. Legyen az a saját kert vagy a játszótér, a kicsiknek óriási szükségük van arra, hogy jó levegőn legyenek és sokkal nagyobb térben mozoghassanak, játszhassanak, mint amit a ház falai jelentenek. Előkerülnek ilyenkor a járgányok is, a szabadtéri játékokkal pedig igazi gyerekparadicsommá varázsolhatod otthon a kertet. A játszótér fontos helyszín a kicsi számára, hogy a társas kapcsolatokkal ismerkedjen, persze a jelen helyzetben mindig a megfelelő biztonsági előírások betartásával.

szabadtéri játék 1

A különféle kültéri játékokkal hihetetlen gyorsasággal indul meg a csöppségek mozgásfejlődése. Körülbelül másfél éves kor körül jön el a járgányok ideje, de némelyik már akár egyéves kortól is használható. A különböző járgányok más-más izomcsoportot hoznak mozgásba, és mindegyik hozzátesz ahhoz, hogy a kicsi egyre magabiztosabban és ügyesebben mozogjon, megtapasztalja a sebesség élményét és a biztonságos lendületkezelést.

Lábbal hajtható járgányok

 • A lábbal hajtható beülős bébitaxik nagy biztonságot nyújtanak a legkisebbeknek a kezdeti időszakban, amikor elkezdenek ismerkedni a „száguldással”. Az a mozgás, amit ezeken végeznek, hasonlít a járáshoz, amit nemrégiben sajátítottak el.
 • Hamar elérkezik a műanyag kismotorok ideje is. Időnként hihetetlen sebességre kapcsolnak vele a gyerekek, és érdemes cipővédőt is beszerezni hozzájuk.
 • Körülbelül két-három éves kortól tudják használni a futóbiciklit, ami remekül fejleszti az egyensúlyérzéket, ráadásul fontos előkészítése a biciklizés megtanulásának is.

Érdemes a háromkerekű rollerezést is kipróbálni, ami szintén másfajta mozgást jelent a kicsi számára, és segíti a mozgásfejlődését.

szabadtéri játék 2

Tricikli, bicikli – a pedálozás szerelmeseinek

A tekerés jó hatással van az idegrendszer fejlődésére, a koordinációra, a koncentrációra, a memóriára és gyorsítja a reakcióidőt.

A tricikli stabilabb és nagyobb biztonságérzetet adhat, mint a kismotor, így nagyon jó választás azoknak a gyerekeknek, akik óvatosabbak. Az a tricikli, amelyik együtt nő a kicsivel a különböző életkorokban új funkciókkal bővül. Kezdetben a szülői tolókarral tudod segíteni a picit, és a biztonsági keret nyújt védelmet, amíg rá nem érez a pedálozás technikájára. Az a klassz ezekben a járgányokban, hogy a kicsi tényleg a saját ütemében barátkozhat vele, hiszen kezdetben az aprócska lábai a lábtartón pihenhetnek. Persze többféle tricikli közül választhatsz, az egyszerűbbtől a többfunkciósig.

szabadtéri játék 3

Ha már korábban is használt a kicsi futóbiciklit, triciklit, akkor könnyebben megtanulja a biciklizést két keréken. Semmiképp nem kell azonban ezt erőltetni, csak hagyni és segíteni őt, hogy a maga tempójában, örömmel érezzen rá a tekerésre és az egyensúlyozásra.

A járgányokon nagyon fontos a sisak használata, egyúttal most szoktathatod hozzá ahhoz a kicsit, hogy később is, amikor nagyobb biciklin, nagyobb sebességgel halad majd, természetes legyen számára, hogy viseli. 

Tipp: Hasonlít az igazihoz: ez az elektromos járművek varázsa. Önfeledt szórakozást nyújt a kicsiknek, és nagyon trendi. Próbáljátok ki!

Kapcsolódó termékek:

Játszótér otthon a kertben

Biztosíts otthon is változatos mozgáslehetőséget a kicsinek! A szabadban, jó levegőn történő mozgás alapban nagyon fontos a gyerekek egészséges fejlődéséhez, de a különböző játékok sokban színesíthetik a palettát, és elősegíthetik a mozgásügyességet.

 • A trambulin vagy ugráló jókedvre derít és erősíti az izomzatot.
 • A csúszda nemcsak örömöt, de bátorságot is ad. A lecsúszásért pedig meg kell dolgozni, fel kell mászni hozzá, ami fejleszti a szem-kéz és a szem-láb koordinációt is.
 • Homokozás közben a kicsi kedvére alkothat, de fejlődik nemcsak a kreativitása, hanem a kézügyessége is. Válassz egy homokozó medencét, amit akár pancsolásra is használhat a gyerkőc!
 • Labdázni jó. A labda a maga gömbölyű egyszerűségével játékra hív, és sosem lehet megunni. A labdás játékszerek remek élményt nyújtanak a kicsiknek, legyen szó labdafürdőről, kosárlabdaállványról, vagy focikapuról. Szerezz be labdás játékot a kicsinek!
 • Fújjatok együtt buborékot! A buborékfújó a nagy klasszikus, ami nem veszít a varázsából!

szabadtéri játék 4

Little Tikes gyerekházikó

 • A gyerekek nagyon szeretik, amikor a kertben, játszósátorban vagy gyerek házikóban kuckózhatnak, ahol külön világot teremthetnek. A ház mellé illik a piknik asztal szett, ahol kedvükre tevékenykedhetnek vagy akár uzsonnázhatnak is.
 • Játék talicska, fűnyíró, dömper és még sok más kerti játék várja a kicsiket a kalandra vagy akár arra, hogy akár együtt kertészkedjetek.
 • A babázásra, játék babakocsi tologatásra is nagyobb tér van odakint, és akár magatokkal vihetitek a játszótéri sétára is.
 • A hintázás nemcsak remek időtöltés, de nagyszerű fejlesztő hatással is bír. Szakértők szerint az a gyermek, aki sokat hintázott, később könnyebben tanul meg írni, olvasni; mozgáskoordinációja és egyensúlyérzéke is fejlődik. Legyen az libikóka, felfüggeszthető hinta vagy éppen fészekhinta – a hintázás izomfeszítő és izomlazító mozdulatsorai fantasztikusan hatnak.

Tipp: A hintázás fejlesztő hatásairól A hintázás, ami több mint szórakozás című blogunkban olvashatsz.

A pancsolás örömei

Hamarosan itt a nyár. A jókedvű pancsolás idén sem maradhat el. A kicsi otthon a kertben vagy a teraszon is élvezheti a medencézést és a vizes élményeket.

szabadtéri játék 5

Intex gyerekmedence

Kapcsolódó termékek:

Van néhány tippünk, hogy a szokásos holmik mellett (úgy, mint váltóruha, kellékek a pelenkacseréhez, stb) mi az, amire feltétlenül szükség lesz tavasszal vagy nyáron vagy éppen megkönnyíti a szabadban töltött napokat:

 

Örömteli és játékos szabadban töltött napokat kívánunk!

Fotó: www.shutterstock.com