Járássegítő, húzó-toló, görgető játék

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Járást segítők, húzó-toló, görgető játékok

A különféle járást segítő, húzó-toló és görgető játékok – amellett hogy remekül elszórakoztatják gyermekedet – mozgásfejlődését is segítik, ráadásként egyéb extra tulajdonságaik más készségek finomításában is támogatják a csöppséget.

 

Járást segítők

A különböző fából vagy műanyagból készült járást segítők mozgásra ösztönzik a kicsit, segítségükkel könnyedén teszi meg első lépéseit, örömmel fedezi fel a körülötte lévő világot. Akkor érdemes beszerezni, ha már próbál felállni a pici, vagy ha már áll, de önálló lépéseket még nem tud tenni (vagyis nagyjából 12 hónapos kortól).

Egyes járássegítők még zenélni is tudnak és színes formabeillesztővel is rendelkezhetnek, így az egyensúlyérzékelés és izomműködés fejlesztésén túl a kicsi hallását, látását, kombinációs és logikai készségét is alakítják.

 

Típusok

Egyszerű járássegítők

 

Van olyan, mely egyéb játékkal is felszerelt:

  • készségfejlesztő játékkal ellátott modell elé oda tud ülni a baba, és formabeillesztős játékkal foglalhatja el magát;
  • az újszülöttkortól használható típusról a játék leszedhető és a kiságyra rögzíthető;
  • létezik olyan, amelyikhez ráadásként építőjáték is tartozik. Ez sokáig használhatja a pici, hiszen később akár tárolóként is praktikus lehet.

Egyéb extrával ellátott:

  • van olyan játék, amelyik azonnal elkezd zenélni, amikor a baba feláll, rátámaszkodik és elindul, ezáltal motiválja gyermekedet;
  • egyes modelleknél a kerék forgási sebességének állításával te magad is szabályozhatod, hogy milyen gyorsan guruljon;
  • létezik olyan fából készült változat is, melyet tolhat a baba, vagy akár bele is ülhet.

 

Tulajdonságok

  • A tolókart kényelmesen meg tudja fogni a pici.
  • Mindegyik könnyen szállítható, a nagyobb modellek összecsukhatók.
  • Fontos a megfelelő, egyenletes, akadály nélküli terep biztosítása, hogy minél könnyebben tudja használni a baba, így a sikerélmény újabb és újabb lépések megtételére ösztönzi. Stabil talajon akár kültéren is használható, azonban nem árt az óvatosság, hiszen ilyenkor bizony még előfordulhatnak esések.

 

Húzó-toló játékok

Ezeket a fából vagy műanyagból készült húzó-toló játékokat egy kis madzag vagy fa tolókar segítségével húzhatja vagy tolhatja a gyermek, használatukat beltéren ajánljuk. Jó választás a már járni tudó gyerekeknek, hiszen a színes kis állatfigurák motiválják a csöppséget. Nagyon fontos, hogy a hozzá tartozó szabványméretű madzagot ne hosszabbítsd meg, mert balesetveszélyes lehet, hiszen a gyermek a nyaka köré tekerheti.

 

Görgető játékok

A mozgásfejlődésnek nagyon fontos fázisai a kúszás és a mászás, ebben segítik gyermekedet a játszóhengerek, melyekkel ösztönözni lehet a csöppséget. Nagyon mozgékony babáknál akár már féléves kortól is használhatod. Van olyan, amelyik zenél és csörög görgetés közben, így még izgalmasabb a pici számára. A legtöbb játszóhenger felfújható, többféle méretben kapható.