Segítség a választáshoz

Járóka

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: járóka, járókabetét, utazó járóka

A járóka biztonságos hely babádnak amikor ébren van és pihen, vagy játszik. Érdemes minél korábban hozzászoktatnod, mert különben lehet, hogy később nehezebben fogadja majd el! Akár már újszülöttkortól beleteheted, így könnyedén megszokja az általa nyújtott biztonságot.

A járóka alja kemény, ami előnyt jelent, amikor már feláll a pici és lépegetni próbál. Ám amíg csak fekszik a baba, addig érdemes külön vásárolható járókabetétet tenni bele. Így kényelmesebb, komfortosabb lesz a csöppség számára. Sőt, a kicsi szórakoztatására is nagyszerű lehetőség nyílik a járókában: szerelhetsz rá kiságyforgót, vagy akár tehetsz bele bébitornázót is.

A kiságy és az utazóágy nem helyettesíti a járókát!

 • A kiságy nem helyettesíti a járókát, és ez fordítva is igaz. Míg a kiságy a nyugodt alvást biztosítja a babának, a járóka elsősorban a gondtalan nézelődés, heverés és a játék színtere. Ha a gyermek napközben a járókában játszik, éjjel pedig a kiságyban alszik, egykettőre megtanul különbséget tenni a nappal és az éjszaka között. A járóka alakjából és méretéből adódóan alkalmas arra, hogy a kisgyermek forogjon, felüljön, sőt fel is álljon benne, míg a kiságy valóban csak az alvás színtere.
 • Jóllehet a járóka és az utazóágy „első ránézésre” hasonlónak tűnnek, kialakításukat tekintve mégis eltérő használatra alkalmasak. Az utazóágyat kizárólag az alvás idején használd! A napközben ébren töltött időre válassz járókát a babának, mert az alja kemény, stabil alap a kis talpacskáknak. A kapaszkodókba vagy a rácsokba fogódzkodva a gyermek biztonságosan fel tud benne állni. Létezik már a kínálatban utazójáróka is, ami ugyanezt a célt szolgálja: egy ilyen összecsukható járóka jól jöhet bármikor, amikor elutaztok.

Fa járóka

A fa járókák természetes anyaguk és stabilitásuk miatt kedveltek. Kellemes, természetes tapintású anyaguk harmonizálhat a lakás bútorzatával.

 • Fenyőből, vagy bükkfából készülnek, melyek között tartósságban nincs különbség. A fenyőfa – miután a puhafa kategóriába tartozik – a külső behatásokkal szemben kevésbé ellenálló. Könnyebben meglátszanak rajta a mindennapi használatból adódó esetleges sérülések.
 • Több modell aljának állítható a magassága, így pici babánál feljebb rakható, hogy ne kelljen olyan mélyre hajolni.
 • A csemeték a farácsokba kapaszkodva gyakorolhatják a felállást, illetve – bizonyos modellek esetén – a kiszedhető rácsok helyén önállóan ki-be közlekedhetnek.
 • A kerekekkel felszerelt modelleket könnyedén arrébb tolhatod a lakásban. Ha gyakran van erre szükség, érdemes egy gurulós járóka mellett letenni a voksodat. A kerekeket a pici biztonsága érdekében le kell fékezni, amikor a baba a járókában van.
 • A fa járókák rácsozata a kiságyakhoz hasonlóan a kisgyerekek méreteihez alkalmazkodik: a baba feje, illetve keze nem szorulhat be közé.
 • Anyaga szálkamentes kidolgozottságú, a szélek legömbölyítettek, a bevonathoz használt lakk nem tartalmaz mérgező anyagot, szintén a pici biztonsága érdekében.
 • Könnyedén tisztán tarthatók.
 • Fontos szempont, hogy a járóka összecsukható-e, hiszen előfordulhat, hogy magatokkal viszitek, amikor utaztok.  De, ha kicsi a lakás, az is lehet, hogy rendszeresen szükséges összecsukni és félretenni, például akkor, ha vendégek jönnek. Vásárlás előtt annak is érdemes utánanézni, hogy mindez mennyire egyszerű, illetve mennyi időt vesz igénybe. (Néhány modell esetén ez csupán néhány másodperc).
 • Többféle méretben kaphatóak, formájuk lehet ovális, négyszög, téglalap, hatszögletű vagy nyolcszög.  Egy nagyméretű járóka mindig remek választás, de természetesen csak akkor, ha igazodik a lakás vagy a szoba területéhez.

Műanyag járóka

A műanyag járókák színesek, mintásak, nagyon egyszerűen és gyorsan összecsukhatóak.

 • A műanyag járókákat oldalt háló veszi körbe. A hálós járóka strapabíró anyagból készül, amelynek a lyukaiba nem akadhatnak bele a kicsi ujjacskái.
 • Duplán párnázott kávájuk különösen kényelmes az apró kezek számára.
 • A picit kapaszkodók segítik a felállás gyakorlásában.
 • A műanyag járókák általában könnyűek, kicsire csukhatók, ami fontos lehet, ha várhatóan rendszeresen el kell majd pakolni. Vásárlás előtt azt is érdemes megnézni, hogy mennyire egyszerűen lehet összecsukni az adott járókát. Néhány modell esetén ez pár másodpercnél többet nem vesz igénybe.
 • Egy gurulós babajáróka nagy segítség lehet, ha gyakran kell helyet változtatni a kicsivel a lakásban.
 • Többféle méretben kaphatóak. A babának az a legjobb, ha jókora tér áll rendelkezésére, ezért érdemes minél nagyobbat választani, természetesen igazodva a lakás adottságaihoz.

Járókabetétek

Fa járókához külön puha járókabetétet is vásárolhatsz, így a baba sokkal komfortosabban fogja magát érezni benne. Választhatsz olyat is, amelyiknél még rácsvédő is védi a kicsit , hogy ne üsse be magát. Ezeket a pamutból készült betéteket többféle méretben áruljuk, többségüket kötőkével kell a járókához rögzíteni. Amennyiben szükséges, mosógépben moshatóak.