Segítség a választáshoz

Járóka

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Járóka, Járókabetét

 

A járóka biztonságos hely babádnak amikor ébren van és pihen, és játék közben is.

 

Érdemes minél korábban hozzászoktatnod, mert különben lehet, hogy később nehezebben fogadja majd el! Akár már újszülöttkortól beleteheted, így könnyedén megszokja az általa nyújtott biztonságot.

 

A járóka alja kemény, ami előnyt jelent, amikor már feláll a pici és lépegetni próbál. Ám amíg csak fekszik a baba, addig érdemes külön vásárolható járókabetétet tenni bele, hogy kényelmesebb, komfortosabb legyen a csöppség számára. Sőt, a kicsi szórakoztatására is nagyszerű lehetőség nyílik a járókában: szerelhetsz rá zenélő körforgót, vagy akár tehetsz bele bébitornázót is.

 

A kiságy és az utazóágy nem helyettesíti a járókát!

 • A kiságy nem helyettesíti a járókát, és ez fordítva is igaz. Míg az előbbi a nyugodt alvást biztosítja a babának, az utóbbi elsősorban a gondtalan nézelődés, heverés és a játék színtere. Ha a gyermek napközben a járókában játszik, éjjel pedig a kiságyban alszik, egykettőre megtanul különbséget tenni a nappal és az éjszaka között. A járóka alakjából és méretéből adódóan alkalmas arra, hogy a kisgyermek forogjon, felüljön, sőt fel is álljon benne, míg a kiságy valóban csak az alvás színtere.
 • Jóllehet a járóka és az utazóágy „első ránézésre” hasonlónak tűnnek, kialakításukat tekintve mégis eltérő használatra alkalmasak. Az utazóágyat kizárólag az alvás idején használd! A napközben ébren töltött időre válassz járókát a babának, mert az alja kemény, stabil alap a kis talpacskáknak, valamint a kapaszkodókba vagy a rácsokba fogódzkodva a gyermek biztonságosan fel tud benne állni. Létezik már a kínálatban utazójáróka is, ami ugyanezt a célt szolgálja, de mivel kicsire összecsukható, könnyedén magaddal tudod vinni, ha elutaztok.

 

Fa járóka

A fa járókák természetes anyaguk és stabilitásuk miatt kedveltek. Kellemes, természetes tapintású anyaguk harmonizálhat a lakás bútorzatával.

 • Fenyőből, vagy bükkfából készülnek, melyek között tartósságban nincs különbség. A fenyőfa – miután a puhafa kategóriába tartozik – a külső behatásokkal szemben kevésbé ellenálló, könnyebben meglátszanak rajta a mindennapi használatból adódó esetleges sérülések.
 • Több modell aljának állítható a magassága, így pici babánál feljebb rakható, hogy ne kelljen olyan mélyre hajolni.
 • A csemeték a farácsokba kapaszkodva gyakorolhatják a felállást, illetve – bizonyos modellek esetén – a kiszedhető rácsok helyén önállóan ki-be közlekedhetnek.
 • A kerekekkel felszerelt modelleket könnyedén arrébb tolhatod a lakásban. Ha gyakran van erre szükség, érdemes ilyen modellt választanod. A kerekeket a pici biztonsága érdekében le kell fékezni, amikor a kicsi a járókában van.
 • A fa járókák rácsozata a kiságyakhoz hasonlóan a kisgyerekek méreteihez alkalmazkodik: a baba feje, illetve keze nem szorulhat be közé.
 • Anyaga szálkamentes kidolgozottságú, a szélek legömbölyítettek, a bevonathoz használt lakk nem tartalmaz mérgező anyagot, szintén a pici biztonsága érdekében.
 • Könnyedén tisztán tarthatók.
 • Fontos szempont, hogy a járóka összecsukható-e, hiszen előfordulhat, hogy magatokkal viszitek, amikor utaztok, de – különösen kisebb lakásokban – az is lehet, hogy rendszeresen szükséges összecsukni és félretenni, például akkor, ha vendégek jönnek. Vásárlás előtt annak is érdemes utánanézni, hogy mindez mennyire egyszerű, illetve mennyi időt vesz igénybe (néhány modell esetén ez csupán néhány másodperc).
 • Többféle méretben kaphatók, ovális, négyszög, téglalap, hatszögletű vagy nyolcszög formában. Érdemes a lehetőségekhez képest minél nagyobb méretűt választani, természetesen a lakás, szoba méretéhez igazodva.

 

Műanyag járóka

A műanyag járókák színesek, mintásak, nagyon egyszerűen és gyorsan összecsukhatóak.

 • A műanyag járókákat oldalt háló veszi körbe. Strapabíró anyagból készült, amelynek a lyukaiba nem akadhatnak bele a kicsi ujjacskái.
 • Duplán párnázott kávájuk különösen kényelmes a kis kezek számára.
 • A picit kapaszkodók segítik a felállás gyakorlásában.
 • A műanyag járókák általában könnyűek, kicsire csukhatók, ami fontos lehet, ha várhatóan rendszeresen össze kell majd csukni. Vásárlás előtt azt is érdemes megnézni, hogy mennyire egyszerűen lehet összecsukni az adott járókát (néhány modell esetén ez néhány másodpercnél többet nem vesz igénybe).
 • Többféle méretben kaphatók. A babának az a legjobb, ha terjedelmes tér áll a rendelkezésére, ezért érdemes minél nagyobbat választani, természetesen igazodva a lakás adottságaihoz.

 

Járókabetétek

 

Fa járókához külön puha járókabetétet is vásárolhatsz, így a baba sokkal komfortosabban fogja magát érezni a járókában.

Választhatsz olyat is, amelyiknél még rácsvédő is védi a kicsit azért, hogy ne üsse be magát.

Ezeket a pamutból készült betéteket többféle méretben áruljuk, többségüket kötőkével kell a járókához rögzíteni.

 

Amennyiben szükséges, mosógépben moshatók.