Babablog

Karácsony babával: az első közös ünnep

Az első karácsony a babával feledhetetlen lesz, bár a pici még nem sokat érzékel belőle. Hogyan legyen minél szebb és nyugodtabb az ünnep? Adunk néhány tippet!

Az első karácsony a kisbabával igazán különleges ünnep. Karácsonykor mindig a tökéletességre törekszünk: a fa ússzon ezerféle fényben, az ételek legyenek a legeslegfinomabbak, az ajándékok szemkápráztatóak, és mindent hasson át a béke és a szeretet érzése. De te is jól tudod, hogy egy kisbabával nem lehet mindig mindent megtervezni és nem is kell mindig mindennek tökéletesnek lennie. Adunk néhány tippet, hogy a karácsonyi hangulat mégse menjen veszendőbe, és mindenki jól érezze magát a családban az első közös ünneplés során!

Karácsonyi készülődés gyerekekkel

A csalódások és félreértések elkerülése érdekében a karácsonyi rituálékat, karácsonyi hagyományokat érdemes időben megbeszélni és megtervezni a pároddal, majd pedig megosztani a családtagokkal és a vendégekkel.

Ezeket a kérdéseket érdemes a pároddal közösen átbeszélni:

 • Mi a fontos nektek karácsonykor?
 • Maga az ünnep miről szól?
 • Mikor legyen az ajándékbontás?
 • Nálatok ki hozza az ajándékot? A Jézuska? Az angyalok?
 • Otthon szeretnétek ünnepelni vagy a szülőkkel?
 • Hozzátok jönnek látogatók, esetleg ti utaztok el?
 • Hogyan osztjátok fel a családtagok, barátok közt az ünnepnapokat?

A tervezés során ne csak a szentestére gondolj, hanem az ünnep többi részét, karácsony első és második napját is tervezd meg!

Az első karácsony babával különleges élmény lesz számotokra.

A sok tervezés mellett viszont a legfontosabb szabály: a lehető legrugalmasabbak maradjatok a babával kapcsolatban: ha túl sok neki a zaj, a fény, és esetleg sírni kezd, ő akkor is elsőbbséget élvez, még ha épp karácsonyi dalokat énekelnétek, vagy ha már az ajándékokat csomagolnátok ki. A karácsonyi sürgés-forgás nagyon más, mint amihez a babád hozzászokott, és ez megzavarhatja a nyugalmát. Ezért ne lepődj meg, ha kicsit nyugtalanabb, és több ölelésre van szüksége, jobban igényli a közelséged. Éppen ezért ne vállald túl magad, mert nem biztos, hogy mindenre lesz időd a baba mellett!

Karácsonyi feladatok, amelyeket közösen is elláthattok

A nagyobb gyerekek már igazi segítségként vehetnek részt a karácsonyi készülődésben. Segíthetnek anyának és apának az előkészületekben – legyen szó akár a fa díszítéséről, a konyhai segédkezésről vagy például a kistestvér szórakoztatásáról. Ez nemcsak a nagyok önbizalmát erősíti, hanem a családi harmóniát is, amelyet karácsonykor szépen lehet építgetni.

Ha szívesen olvasnál még a karácsonyi hangolódásról, olvasd el az adventi készülődésről szóló cikkünket is!

8 tipp, hogy mindenki jól érezze magát – karácsony babával

A karácsony előtti mozgalmas időszak forgószélszerű káosza, a szülők idegeskedése automatikusan átragad a babára, még akkor is, sőt leginkább akkor, amikor még csak néhány hetes. Ezért az a legjobb, ha előre megtervezed a családdal, hogy ki mikor milyen feladatot vállal, mit kell előre megrendelni, megvenni a karácsonyi menühöz, és hogyan kell feldíszíteni a lakást.

Egy karácsony babával egészen más, mint amikor a babáról még csak álmodoztatok. Ha babával karácsonyoztok, érdemes átgondolni, hogy talán idén kivételesen egy visszafogottabb kivitelezés is megteszi. Minél jobban beosztod az idődet, annál több nyugodt időszakod lesz az ünnepek alatt, és így a baba is automatikusan jobban fogja érezni magát. Íme néhány tipp a meghitt karácsonyozáshoz:

 1. A karácsony babával nem lesz egyszerű menet. Bátran kérj segítséget a családtól, ne vállald túl magad! Ha akár hetekkel az ünnepek előtt elkezditek a közös felkészülést, semmi nem marad az utolsó pillanatra és kevésbé lesz stresszes az ünnepi készülődés.
 2. Jól tárazzatok be babaápolási szerekből, mivel az ünnepek alatt minden zárva lesz! Pelenka, törlőkendő, popsikenőcs: szerezz be mindent jó előre, hogy ne legyen részed kellemetlen meglepetésben!
 3. Idén az ünneplés egy kicsit másképp zajlik, mert a korlátozások még mindig a mindennapjaink része. Ha tehát karácsonykor meglátogatnátok szeretteiteket a babával, ezt csak akkor tegyétek, ha mindenki egészséges és nincsenek tünetei.
 4. Az első karácsony babával természetesen nagyon különleges a szülők számára. Hihetetlenül szépnek képzeljük el, és mindent gondosan megtervezünk, de nem szabad túl magas elvárásokat támasztani, mert bármennyire is sokat jelent nekünk az első babával töltött karácsony, a kicsi még nem igazán érti, mi történik. Ő ugyanúgy a megszokott rutinjára vágyik – karácsony ide vagy oda. Ne tervezzétek túl ezt a napot, és főleg ne terheljétek túl magatokat és a gyermeket! Legyen idő ünnepelni, és ne csak a feladatokkal foglalkozni!
 5. A pici napirendjét tartsátok be még akkor is, ha vendégségbe mentek: fontosak a pihenők, az alvási idők, hogy a szokásos időben tudjon szundikálni. Ha családlátogatóba mentek, vigyetek magatokkal játszószőnyeget, utazóágyat és játékokat. Fontos, hogy a kicsi mellett idegen környezetben is ott legyenek az ismerős dolgai, kedvenc játékai, amivel el tudja magát foglalni.
 6. Persze nagyon szép gondolat, hogy az ünnepek alatt az egész család megállás nélkül együtt legyen, de a valóság egy kisbabával többnyire egészen más. Tervezz olyan idősávokat, amikor az egyik szülő teljes mértékben a babának szentelheti magát, míg a másik beleveti magát valami nagyszerű elfoglaltságba a többi családtaggal! A korcsolyázás vagy a karácsonyi vásárban a körhinta egyszerűen nem kisbaba-kompatibilis, de ez nem jelenti azt, hogy a többiek ne élvezhetnék ezeket a karácsonyi mókákat. Kulcsszó: ésszerű feladatmegosztás!
 7. Amikor a baba már abban a korban van, hogy mindent megragad, ami felkelti az érdeklődését, vigyázni kell, hogy mi van a közelében. Ezért a gyertyákat, karácsonyfadíszeket és mindent, ami lenyelhető vagy törékeny, úgy kell elhelyezni, hogy ne érje el őket.
 8. A nappaliból nem kell karácsonykor fotóstúdiót csinálni, de mindenképp örökítsd meg a baba első karácsonyát, majd ha lehet, mentsd el a képeket külön tárolóra, hogy mindenképp megmaradjanak a családi album számára. Emlékként készíthettek kéz- vagy lábnyomatot akár karácsonyi díszként is.

Az első karácsonyfa és az ajándékok

Az ajándékok ugyanúgy hozzátartoznak a karácsonyhoz, mint a karácsonyfa és a sütemények. De mit adhatsz egy babának? Tedd a szívedre a kezed: a piciknek mindenekelőtt pihenésre és a szüleikre van szükségük.

 • Az első évben egy egyszerű fajáték, vagy éppen egy csörgő, egy kis plüssfigura tökéletesen megfelel a babáknak karácsonyi ajándékként.
 • A rokonoknak, barátoknak érdemes lehet ötletet adni, hogy mi az, ami igazán hasznos számotokra: például a babaruhák vagy egy kis megtakarítás a későbbiekre a kisgyermek nevére.
 • A babát elárasztották karácsonyi ajándékokkal? Tegyél el a holmikból későbbre, hogy ne egyszerre zúduljon a picire a sok újdonság. A túl sok inger zavaró lehet egy kisbabának, elég ha egyszerre csak néhány új ajándékkal játszik.
 • A csomagolás rejthet olyan elemeket, amelyek veszélyesek lehetnek a baba számára. Nézd át előre, bontsd szét, és tedd olyan zacskóba, papírba az ajándékot, ami meghagyja a bontogatás örömét, de nem okoz balesetet!

Karácsonyi babaruha

Ha a tematikus ruhák nagy rajongója vagy, akkor most igazán elengedheted magad: ennivaló karácsonyi bodyk, rugdalózók várnak rád, hogy a babád ruhája is passzoljon az ünnepekhez. Persze itt is fontos, hogy a választott darabok kényelmesek és mérethelyesek legyenek.

A karácsonyi készülődés hangulata meghatározza az ünnepeket.

Ünnepi menü – a piciknek csak egészen egyszerűen!

Már rettegve látod magad, ahogy órákig állsz a tűzhely mellett, miközben a baba sír a bölcsőben, apa pedig gyorsan elintézi az utolsó karácsonyi teendőket? Ez nem a legjobb út, ha örömteli, nyugodt karácsonyra vágysz. A legfontosabb most is: a kevesebb néha több!

Miért ne választhatnál idén egy egyszerű, finom és már kipróbált ételt? Nem biztos, hogy most kell kísérletezni a legmenőbb gourmet-falatokkal. De ha mégis valami bonyolultabbra vágysz, akkor érdemes időben leosztani a szerepeket: apa, nagymama vagy nagypapa felel a babáért, míg te a konyhában foglalatoskodsz.

Ha ételről van szó, a kisbabák gyakran elég válogatósak és az újdonságok helyett általában a megszokott ízeket választják. Kisgyermekeknél ez különösen igaz. Az anyatejes babák karácsonykor sem szeretnek lemondani az anyatejről, ezért mindenképp tervezz elegendő szoptatási szünetet. Ha már a hozzátáplálási szakaszban van a baba, akkor is a már megszokott ételeket add neki, és csak olyat, ami a korának megfelelő. Nem feltétlenül a karácsony a legjobb időszak az új dolgok kipróbálására, az új ételek bevezetésére.

Nincs más hátra, minthogy nyugodtan élvezd az ünnepeket. Ha idén nagy családi karácsonyra nem is feltétlen lesz lehetőség, ne feledd, egy összebújós kis családi ünneplés is ugyanolyan meghitt lehet. A kisbabád mindenképp boldog lesz, mert te ott leszel mellette.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com