Babablog

Karácsonyi ajándékötletek

Karácsonykor minek örülne a kicsi a fa alatt, mivel lephetjük meg a nagyit és a várandós kismamát? Az ünnephez az ajándékozás is hozzá tartozik.

Hamarosan itt a karácsony, az ünnep meséket sző a gyerekek köré. Ezek a történetek elindulnak a Mikulással december elején, majd folytatódnak az angyalkákkal, a Jézuskával, a rénszarvasokkal. A karácsonyfa és alatta a meglepetések teszik teljessé a varázslatot. A várakozás izgalma, az együtt megélt meghitt pillanatok vannak jelen ezekben a hetekben, ami idén talán még inkább felértékelődik.

karácsonyi ajándék család babával

A karácsony mesés, titokzatos elemei fontosak a kisgyermekek számára, szükségük van a csodára, a készülődésre, a várakozásra. Mindez az ünnep misztériumának része. Egy olyan nyelv, amelyen a gyerekek jól értenek. A bensőséges ünnep hangulatát mi hozhatjuk létre, természetes, hogy azokban a családokban, ahol kisbaba és kisgyermek van, ott az övék a főszerep, és izgalommal tölti el a szülőket és a családtagokat, hogy a gyerekeket mivel lephetik meg, mivel okozhatnak örömet nekik.

Az első karácsony – ajándék a babának

A szülők számára az első karácsony egy különleges alkalom, az újszülött vagy pár hónapos kisbaba azonban még nem érzékel sokat az eseményekből. Érdemes nyugodt légkört teremteni számára, amennyire lehet tartani a napirendet, és ellenállni a kísértésnek, hogy minden úgy menjen, mint a korábbi években, még a kicsi megszületése előtt. Milyen ajándéknak örül a baba? Valójában minden felkelti a figyelmét, ami új, színes, vagy éppen dallamot játszik.

karácsonyi ajándék 2

 • A mozgás öröme már akkor is jelen van, amikor még nem mászik a csöppség. Egy vidám játszószőnyeg vagy bébitornázó biztosan lenyűgözi majd.
 • Az első időkben megfigyel mindent, ami körbeveszi, megpróbálja megérinteni, ezért örömet okoznak számára a babakocsiban, a hordozóban, a kiságyban vagy máshol a különböző vidám, színes rögzíthető játékok.
 • Ha valami apróbb meglepetést keresel ajándékba a babának, akkor jó ötlet a rágóka, a csörgő, de egy vidám textilkönyv is remek választás, hiszen sok szép pillanatot tartogat, ha együtt nézegetitek.
 • Ha szeretnél igazán meghitt ajándékot a kicsinek, akkor válassz egy kedves altató játékot vagy egy puha „plüss barátot”, egy plüssjátékot, ami biztonságérzetet nyújthat számára és nagy kedvencévé válhat.
 • Ha a kicsi imád fürdeni, akkor jó ötlet, ha nemcsak a karácsonyfa alatt leped meg, hanem akár az esti fürdésnél is egy új fürdőjátékkal. Így azonnal ki is próbálhatja.
 • Az első életév második felében nagyobb szerepet kapnak a készségfejlesztők, így a sokoldalú tanulóasztal, a kézügyesség fejlesztők, az illesztő játékok. Ezekkel együtt is játsszhattok, és így minőségi időt tölthettek el.

A lényeg, hogy figyeld meg a kicsit, mi köti le a figyelmét, hangolódj rá vagy akár próbálkozz új játékkal, ami eddig még nem volt neki. Sosem tudhatod előre, mi kelti fel az érdeklődését.

Milyen ajándéknak örül a kisgyermek?

Két-három éves korban már jobban áthatja a kicsit a karácsony varázslata, vágyik is rá, mert szeretné átélni a csodát. Ha titokban marad előtte a karácsonyi készülődés, akkor igazi meglepetésben lehet része. Ilyenkor már általában jobban kialakul az érdeklődése, hogy inkább aktívan tölti a napot vagy nyugodtabb, elmélyültebb szemlélődő. Persze a karácsonyi ajándék alkalmat adhat valami egészen új kipróbálására.

karácsonyi ajándék 3

Lego DUPLO Number Train

 • Mivel egyéves kor fölött lendül igazán mozgásba a kicsi, lenyűgözhetik a különféle mozgásra ösztönző játékok. Ilyenek a járássegítők, a húzó-toló vagy görgető játékok, de nagy örömet szerezhetsz egy felfújható állatfigurás ugrálóval is, ami a szívéhez nőhet, de emellett remekül fejleszti a mozgáskoordinációt és arra is jó, hogy le tudja vezetni a fölösleges energiáit.
 • Ebben a korban már eljöhet a nagyobb darabból álló építőjátékok ideje is. A lego hosszú éveken át lenyűgözi a kicsiket, gyakran az egész családot mozgósítja és egyetlen gyerekszobából sem hiányozhat.
 • Ha szívesen elmélyül a különféle logikai játékokban, akkor nagyszerű meglepetést szerezhetsz akár egy klassz memória fejlesztővel, a korának megfelelő társasjátékkal vagy kirakóval.
 • Bűvöletbe ejtik a kicsit a járművek, legyen az autó, autópálya vagy motor, hajó vagy repülő? Ajándékozd meg eggyel! Biztosan örömet okozol neki, mert ha szeret velük játszani, akkor ezekből sosem elég.

Tipp: Lepd meg egy bájos hintalóval vagy állatfigurás hintafotellel, amit nemcsak örömmel használ majd, de a gyerekszoba dísze is lehet.

Ajándékok hároméves kor fölött

 • Ilyenkor előtérbe kerülnek a kézműves játékok, hiszen a gyerekek boldogan alkotnak, főleg, ha azt veled együtt tehetik. Ilyen lehet például a közös gyurmázás, de izgalmas pillanatokat szerezhetsz egy matricás albummal vagy a kifestővel.
 • Egyre érdekesebbek lesznek számára azok a játékok, amikkel a felnőtteket utánozhatja: a szerepjáték elengedhetetlen kelléke lehet a kicsi számára az orvosi készlet, a konyha, a játék porszívó vagy például a takarító szett.
 • Ha a csöppség szeret babázni, meglepheted egy játék babakocsival, etetőszékkel vagy hordozóval, melyek az „igaziak” kicsinyített másai, ezért imádják a gyerekek. Remek ötlet, ha nemrég született kistestvére.
 • Válassz egy klassz sínpályát, ha érdeklik a vonatok, és játsszatok együtt.
 • Ebben a korban már bonyolultabb logikai játékokra is készen áll a kicsi, vagy jobban érdekelheti a társasjáték, a puzzle.
 • Ha korábban még nem is kötötte le annyira a figyelmét, most már nagy kedvencei lehetnek az építőjátékok.

karácsonyi ajándék 4

FISHER-PRICE sínpálya

A gyermek minden életkorában jó választás ajándékba a könyv, ami örök érték. Nézd meg gyerekkönyv választékunkat!

Ha szívesen olvasnál még arról, hogy mit játsszanak szívesen a gyerekek, akkor olvasd el a Benti játékok a gyerekek örömére című korábbi blogbejegyzésünket!

Tipp: Ha bájos ünnepi ruhát szeretnél gyermekednek, vagy meglepetésnek szánod a családban egy csöppségnek, nézd meg ünnepi ajánlatunkat!

Meglepni a nagyit!

A nagyszülők számára a személyes, szívhez szóló ajándékok jelenthetik a legtöbbet. Akkor is, ha távolabb élnek az unokáktól, de akkor is, ha sűrűbben van lehetőség a találkozásra. A személyes ajándék azt is üzeni: „gondoltam rád, fontos vagy nekem”. Egy kedves fénykép a babáról vagy a kicsi kéz- és láblenyomatát őrző dísz örök emlék lehet a nagyszülőknek.

karácsonyi ajándék 5

BABY ART karácsonyfadísz

Ajándékok várandósoknak

Ha éppen azon töröd a fejed, hogy várandós szerettedet mivel lephetnéd meg, akkor íme néhány ötlet:

Tipp: Az ajándékkártya mindig örömet okoz. Válaszd virtuális ajándékkártyánkat, melyet kényelmesen, otthonról online is megvásárolhatsz.

Az ünnepek nem az ajándékok mennyiségétől vagy árától lesznek fényesek, hanem attól, hogy szeretettel és egymásra figyeléssel választjuk ki őket.

Fotó: www.shutterstock.com