Készségfejlesztő játék

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Készségfejlesztő játékok

 

Építők, illesztők

A különböző építők és illesztők könnyen megmarkolhatók, egymásba és egymásra illeszthető, rakodható formákból vagy elemekből állnak. Azoknak a babáknak ajánljuk, akik már önállóan tudnak ülni, tehát nagyjából 6-12 hónapos kortól.

 

A játék folyamata 

 • A kicsi először csak figyeli, ahogy felépíted a tornyot, aztán segít lerombolni. Amikor ezt már kellő ideig gyakorolta, ő is építeni kezd!
 • Az építők, illesztők szerepjátékra is alkalmasak. Így lesz a kockahalomból elvarázsolt torony, ahonnan már csak a különböző ember- vagy állatfigurák hiányoznak.
 • Ezt követően játszhattok tovább együtt: nevezzétek meg a formákat, a színeket, számoljatok! Nagyon fontos, hogy megdicsérd a csöppség minden próbálkozását, hiszen ezzel tudod tovább ösztönözni.
 • Egyes típusok később homokozó- vagy vizesjátékként is használhatók.
 • Anyaguk műanyag vagy fa

 

Az építők, illesztők fejlesztik a gyermek 

 • finommotorikus és logikai készségét;
 • konstruktív gondolkodását;
 • szín- és formalátását;
 • hallását, hiszen némelyik hangot ad, zenél, csörög, zörög;
 • szín- és formafelismerő képességét;
 • a kisebb-nagyobb viszonylatáról alkotott fogalmát.

 

Érdemes belőle többfélét vásárolni, esetleg más formájút, hogy a változatosság varázsával érdeklődését minél tovább fenntartsd. Egyes típusok kompatibilisek egymással, ezáltal folyamatosan bővíthető a kollekció. Létezik saját „terepasztalkával” rendelkező modell is.

 

Forma- és színegyeztetők

Ezek a fából vagy műanyagból készült játékok amellett, hogy a színek és formák megismeréséhez nyújtanak segítséget, fejlesztik gyermeked: 

 • koordinációs és logikai képességét;
 • megfigyelőkészségét;
 • a formák illesztése során kézügyességét;
 • látását, hiszen minél színesebb, annál jobb;
 • hallását, mivel létezik zenélő vagy egyéb hangot adó változat is.

 

A kicsi egyéni fejlettségének függvényében kb. 6–12 hónapos kortól ajánljuk. Érdemes a könnyebb formákkal, a körrel, a négyzettel kezdeni, hogy a csöppségnek minél hamarabb sikerélménye legyen. Ne siettesd a picit, engedd, hogy saját maga jöjjön rá és oldhassa meg a feladatot! Választhatsz olyat is, amelyik zenél vagy olyat is, amelyik állathangot ad ki, amikor sikerült beledobni a formát, ez ösztönzi majd gyermekedet a folytatásra. Ha többfélét is vásárolsz, és ezekkel felváltva játszotok, a gyermek számára újra és újra kihívást jelentenek majd.

Közben persze beszélgethettek is a különböző állatfigurákról, színekről, dicsérheted, buzdíthatod csemetédet, még énekelhettek is. Van olyan típus is, amelyik a siker zálogaként dalokat vagy mondókákat játszik.

 

Hallásfejlesztők, hangutánzók

A különböző hallásfejlesztők és hangutánzók dallamokkal vagy egyéb hangokkal keltik fel a kicsik érdeklődését, és játékra vagy mozgásra ösztönzik őket.

 

Vannak közöttük olyanok, melyeket már újszülöttkortól ajánlunk, de olyanok is, melyeket fél- vagy egyéves kortól, amikor a kicsi már ülve játszik vagy mászik.

 

Vannak olyan fajták, melyek könnyen megjegyezhető dalokat játszanak, így ezeket közösen is énekelhetitek, dúdolhatjátok. Más típusok világítanak, a labda formájúak mozgásra is ösztönzik a babát. Létezik rágókával felszerelt, vagy olyan, amelyik formaillesztő is egyben. Ez utóbbi a kicsi kézügyességét, logikai készségét is erősíti. Létezik mozgóképes és tükörrel kombinált változat is.

 

Játékvásárlás előtt érdemes a pici korát és fejlettségét is figyelembe venni. Az is fontos, hogy mi iránt érdeklődik, de lehetséges, hogy egy érdekes játékkal fel tudod kelteni az figyelmét újfajta tevékenységre, ami által más készségei is fejlődhetnek.

Járást segítők, húzó-toló, görgető játékok

A különféle járást segítő, húzó-toló és görgető játékok – amellett hogy remekül elszórakoztatják gyermekedet – mozgásfejlődését is segítik, ráadásként egyéb extra tulajdonságaik más készségek finomításában is támogatják a csöppséget.

 

Járást segítők

A különböző fából vagy műanyagból készült járást segítők mozgásra ösztönzik a kicsit, segítségükkel könnyedén teszi meg első lépéseit, örömmel fedezi fel a körülötte lévő világot. Akkor érdemes beszerezni, ha már próbál felállni a pici, vagy ha már áll, de önálló lépéseket még nem tud tenni (vagyis nagyjából 12 hónapos kortól).

Egyes járássegítők még zenélni is tudnak és színes formabeillesztővel is rendelkezhetnek, így az egyensúlyérzékelés és izomműködés fejlesztésén túl a kicsi hallását, látását, kombinációs és logikai készségét is alakítják.

 

Típusok

Egyszerű járássegítők

 

Van olyan, mely egyéb játékkal is felszerelt:

 • készségfejlesztő játékkal ellátott modell elé oda tud ülni a baba, és formabeillesztős játékkal foglalhatja el magát;
 • az újszülöttkortól használható típusról a játék leszedhető és a kiságyra rögzíthető;
 • létezik olyan, amelyikhez ráadásként építőjáték is tartozik. Ez sokáig használhatja a pici, hiszen később akár tárolóként is praktikus lehet.

Egyéb extrával ellátott:

 • van olyan játék, amelyik azonnal elkezd zenélni, amikor a baba feláll, rátámaszkodik és elindul, ezáltal motiválja gyermekedet;
 • egyes modelleknél a kerék forgási sebességének állításával te magad is szabályozhatod, hogy milyen gyorsan guruljon;
 • létezik olyan fából készült változat is, melyet tolhat a baba, vagy akár bele is ülhet.

 

Tulajdonságok

 • A tolókart kényelmesen meg tudja fogni a pici.
 • Mindegyik könnyen szállítható, a nagyobb modellek összecsukhatók.
 • Fontos a megfelelő, egyenletes, akadály nélküli terep biztosítása, hogy minél könnyebben tudja használni a baba, így a sikerélmény újabb és újabb lépések megtételére ösztönzi. Stabil talajon akár kültéren is használható, azonban nem árt az óvatosság, hiszen ilyenkor bizony még előfordulhatnak esések.

 

Húzó-toló játékok

Ezeket a fából vagy műanyagból készült húzó-toló játékokat egy kis madzag vagy fa tolókar segítségével húzhatja vagy tolhatja a gyermek, használatukat beltéren ajánljuk. Jó választás a már járni tudó gyerekeknek, hiszen a színes kis állatfigurák motiválják a csöppséget. Nagyon fontos, hogy a hozzá tartozó szabványméretű madzagot ne hosszabbítsd meg, mert balesetveszélyes lehet, hiszen a gyermek a nyaka köré tekerheti.

 

Görgető játékok

A mozgásfejlődésnek nagyon fontos fázisai a kúszás és a mászás, ebben segítik gyermekedet a játszóhengerek, melyekkel ösztönözni lehet a csöppséget. Nagyon mozgékony babáknál akár már féléves kortól is használhatod. Van olyan, amelyik zenél és csörög görgetés közben, így még izgalmasabb a pici számára. A legtöbb játszóhenger felfújható, többféle méretben kapható.

 

Kézügyesség-fejlesztők

Sokféle kézügyességet fejlesztő játék közül válogathatsz. Ezek a játékok a finommotorikát, a logikai készséget, a kreativitást is fejlesztik, illetve segítik megtanulni a színeket, a különböző formákat. 

 

Típusok 

Mivel kínálatunk hatalmas, így a teljesség igénye nélkül néhányat sorolunk csak fel:

 • Vannak olyan labdák, amelyek a rajtuk lévő lyukaknak köszönhetően a babák számára is könnyen kézbe foghatók, összenyomhatók.
 • A búgócsigát a legkisebbek is élvezettel nézik, és nemsokára ők próbálják megpörgetni.
 • Léteznek komplett tanulóasztalok és –székek, amelyek többféle készség fejlesztésére kínálnak csörgőket, sípoló formákat a gyereknek, melyeket tekergethetnek, nyomkodhatnak.
 • A legtöbb apróság szeret rajzolni. A letörölhető mágneses rajztábla egy örök kedvenc, amely nemcsak a kézügyességet, de a kreativitást is fejleszti.
 • A golyóvezetős játék a vonalvezetést segíti, ami a későbbi írás előkészítője lehet.
 • A kalapálós játékok a kézügyességen túl segítik a szem-kéz koordinációt is.
 • A tanuló földgömb segítségével a kontinensekkel is ismerkedhet a pici és sok egyéb érdekességet is megtudhat a világról.

 

Játékvásárlás során feltétlenül vedd figyelembe a pici korát és fejlettségét!

 

Memóriafejlesztők

A memóriafejlesztőket egyéves kortól ajánljuk, mert a csöppségek ekkor már kezdik megérteni a tárgyak közötti összefüggéseket, hasonlóságokat, különbségeket. Ahogy a legtöbb készségfejlesztő, úgy ezek sem csak egy területre vannak hatással, hiszen játék közben fejlődik a kicsi kézügyessége, problémamegoldó és logikai képessége, segítségével megérti az ok-okozati összefüggéseket. Ezek a játékok remek lehetőséget adnak a pici önbizalmának erősítésére is, hiszen ha megdicséred ügyességéért, sikerélménye lesz, öröm lesz számára a tanulás.

 

Készségfejlesztő fürdőjátékok

Kezdetben a csöppség még csak nézegeti a színes fürdőjátékokat, de nemsokára feléled a kísérletező kedve, amihez érdemes változatos készségfejlesztő játékokat biztosítani számára.

 

Ha a kicsinek hosszabb ideig tart megszokni a vizes közeget, akkor kedvet csinálhatsz számára egy színes játékkal.

 

Az örömteli pillanatok mellett remek fejlesztő hatással van gyermeked számra ez a közeg és a sok játék, hiszen fejlődik a szem-kéz koordinációs képessége, ismerkedik a különféle formákkal és színekkel, és megtanulja, hogy „viselkedik” a víz, amikor csobog, spriccel, vagy éppen kitölt egy formát. Vannak olyanok is, amelyek a kreativitást, a gondolkodást, a kézügyességet is fejlesztik.

 

Babaúszásra, nyári fürdőzések alkalmával vagy wellness-pihenésekre is magatokkal vihetitek őket.

 

Típusok

 • úszós-mozgós állatfigura, vagy jármű;
 • formabeillesztős;
 • szivacs;
 • csempére rögzíthető különböző készségfejlesztők.

 

Ezeket fürdőjáték-tárolóban is tarthatod, így mindig kéznél lesznek.