Babablog

Készülj a hidegre!

Kellő előkészülettel nyugodtan várhatod a hideg időt, és kellemes sétát tehettek a babával együtt akkor is, ha hűvösebb van.

Amikor megszületik a baba és hazamentek a kórházból, idő kell, hogy kialakuljon a napirendetek. Ennek fontos része a levegőzés, amire a hidegebb idő beálltával is szükség van. Várd felkészülten a telet, hogy a mindennapi séták jó hangulatban teljenek!

Az újszülött babát is nyugodtan lehet levegőztetni, de nincs egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy mikor lehet megkezdeni azt. A korai levegőztetést támogató gyermekorvosi ajánlás szerint, ha melegebb az idő, akkor 7-10 napos kortól, ha hűvösebb van, akkor 12-14 napos kortól már ki lehet vinni a picit. Télen -5 fok alatt nem tanácsos sétálni, bár ez sem szentírás, ha a baba megfelelően fel van öltöztetve. Többségük a levegőn sokkal jobban alszik. A fokozatosságot azonban ebben is mindenképpen érdemes betartani, és napról napra növelni a kint töltött időt.

készülj a hidegre séta a babával

A baba öltöztetése

A babáknál a hőháztartásuk önálló szabályozása az első életévben fejlődik ki. Az öltöztetésüknél azt is figyelembe kell venni, hogy alig mozognak, egy réteggel többre van szükség náluk. Az is fontos azonban, hogy a túlöltöztetést elkerüljük. Ne ijedj meg, ha hidegebbnek érzed a kicsi kezét, ez nem a valódi testhőmérsékletet jelzi! Érdemes a tarkóját megtapintani, ami hitelesebb képet ad. Ha a ruha alá benyúlva a tarkóját hűvösnek érzed, akkor valószínűleg fázik, ám ha nyirkos és meleg a bőre, akkor túl van öltöztetve.

Hideg időben a kombidressz és rugdalózó fölé jöhet a kabát, majd az overál vagy az overál-bundazsák. Persze a sapka, a sál és a kesztyű is alapkellék a levegőzéshez.

Kapcsolódó termékek:

Séta babakocsival vagy kenguruval

Nemcsak a megfelelő öltözékre van szüksége a picinek, de a babakocsit is fel kell készíteni a hideg időre. Persze az is lehet, hogy kenguruval indultok sétára. Bárhogy is legyen, az ősszel és télen gyakori csapadékos napok sem kell, hogy visszatartsanak. Ha a hideg és az eső ellen megfelelőn véded magad és a picit, akkor ilyen időben is frissítő sétát tehettek.

Tipp: Vannak olyan babakocsi modellek, melyekhez olyan speciális talpat tudsz vásárolni, ami megkönnyíti a havon történő közlekedést.

A gyaloglás mint testmozgás

A séta a babával neked is segít a közérzeted javításában és a korábbi fittséged visszaszerzésében. A gyaloglás a szülés után a második héttől a hatodik hétig kis intenzitással kezdhető, később pedig ez fokozható.

készülj a hidegre gyaloglás

Milyen előnyei vannak?

  • A gyaloglás remek zsírégető mozgásforma. Végezd közepes intenzitással legalább fél órán át, ha a fogyás a cél!
  • A gyors ütemű sétának állóképesség-fejlesztő hatása van, különösen ha térdemeléssel, szökdeléssel, vagy éppen a gyaloglás-kocogás váltogatásával kombinálod.
  • A gyaloglás kiváló izomerősítés. A vádli edzése lábujjhelyen járással is végezhető, a combizom erősítése pedig kitöréssel. A hasizom erősítésére is lehetőség van gyaloglás során. Feszítsd meg 10 lépésen keresztül és tartsd behúzva a hasizmod, majd pihenj újabb 10 lépésig! Ezt ismételd meg 10-15-ször!

Kapcsolódó termékek:

Tipp: Fontos az is, hogy te is komfortosan érezd magad a séta során. A babakocsi kézmelegítőért hálás leszel a hidegebb napokon.

Járjatok egy jót!

 Amikor már nagyobb a gyermek és a séta alatt nem csak a babakocsiban üldögél, az is fontos, hogy olyan ruhában legyen, amiben könnyen mozog. Persze a réteges öltözködés ekkor is lényeges, de elképzelhető, hogy például praktikusabb az egyberészes overál helyett a kabát+nadrág (vagy sínadrág) kombináció.

Amikor a kicsi már jár, jó meleg csizmára és hótaposóra is szüksége lesz télen. Fontos a vízállóság, hogy ne legyen akadálya a sétának a hóban vagy az esőben sem.

készülj a hidegre séta a kisgyermekkel

Kapcsolódó termékek:

Éjszaka is rétegesen

Hideg időben a baba és a kisgyermek éjszakai öltöztetésénél érdemes a praktikus darabokat választani, amelyek állandó, egyenletes hőmérsékletet biztosítanak. A takaró vagy paplan mellett (vagy helyett) jó választás a meleg paplanos vagy wellsoft hálózsákba bújtatni a gyermeket, és egyberészes pizsamát választani ezekre a hónapokra.

Kapcsolódó termékek:

Hideg időben sem kell visszahúzódni a lakás melegébe, sőt, kifejezetten jót tesz a babának és neked is egy frissítő séta.