Kézfertőtlenítő

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Kézfertőtlenítő

A gyermek első éveiben a szülők általában egy nagy pelenkázó táskával felszerelkezve mennek el otthonról. A pelenkázó táska rengeteg mindent rejt. Minden olyan dolgot megtalálsz benne, amire szüksége lehet a gyereknek. Vannak benne pelenkázáshoz szükséges dolgok, váltóruha, nassolnivaló, innivaló. A felsorolásból egy dolog kimaradt, ami biztosan mindenki táskájában ott figyel: kéztörlők, kézfertőtlenítők. 

Kézfertőtlenítők a tiszta kézért

A gyerekek kíváncsisága határtalan, a mindent a szemnek, semmit a kéznek szabályt nem igazán tudják betartani. Az utcán, a játszótéren, a boltokban mindent végigfogdosnak. Ezzel csak annyi a gond, hogy nincs mindenhol kézmosási lehetőség. Pedig a kézmosás, a tiszta kéz nagyon fontos. A kéztörlők jól használhatóak arra, hogy tiszta legyen a kéz, de igazi tisztaságot a kézfertőtlenítőkkel lehet elérni.

Milyen kézfertőtlenítőt válassz?

Míg a szappanos kézmosás lényege, hogy a kezünkről eltávolítsuk a kórokozókat, addig a különböző kézfertőtlenítők elpusztítják a kórokozókat. A kézfertőtlenítő gélek hatóanyaga általában alkohol, ez öli meg a kórokozókat.

Van viszont néhány dolog, amire a kézfertőtlenítő választás és használat során oda kell figyelni, hogy valóban hatásos legyen:

  • A kézfertőtlenítők forgalmazása Magyarországon engedélyköteles, csak olyan kézfertőtlenítőt vegyél, ami rendelkezik ilyen engedéllyel!
  • Minden kézfertőtlenítő gélnél megvan, hogy milyen típusú kórokozó ellen nyújt védelmet. A kézfertőtlenítő címkéjén az antimikrobiális spektrumot kell figyelni. Ez mutatja, hogy milyen típusú kórokozó ellen véd. A koronavírus ellen például olyan kézfertőtlenítőt kell választani, ami vírusölő, azaz virucid hatású.
  • A kézfertőtlenítő alkoholtartalma is számít. Nagy általánosságban legalább 60%-os alkoholtartalmú fertőtlenítő szerek a hatásosak a baktériumok és vírusok ellen. Koronavírus ellen pedig legalább 70-80%-os alkoholtartalom szükséges.
  • Ahhoz, hogy a kézfertőtlenítő kellő hatású legyen, be kell tartani a címkén feltüntetett használati utasítást. Így például lényeges a használt kézfertőtlenítő gél mennyisége. Ha túl keveset teszel a kezedre, akkor nem tudja tökéletesen kifejteni a hatását. A mennyiség mellett arra is figyelni kell, hogy mennyi ideig dörzsölöd vele a kezed és hagynod kell megszáradni.