Kiegészítők gyereküléshez

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Kiegészítők gyereküléshez

 

Bundazsák gyereküléshez

A zord téli hidegben szükség lehet arra, hogy a hordozót egy olyan bundazsákkal egészítsd ki, amiben nem fázik a baba. Ezeknek a bundazsákoknak a szabása a hordozók általános méretéhez igazodik, de a 0–18 kilós súlykategóriában is van olyan gyerekülés, amiben szintén kényelmesen használhatja a csöppség.

 

Miért és mikor hasznos, ha bundazsák van a gyereküléshez?

 • Téli babáknál érdemes beszerezni már a szülés előtt, hiszen így már ebben viheted haza a kicsit a kórházból.
 • Amennyiben a hordozót nemcsak az autóban, hanem a babakocsira rögzítve is használod, akkor különösen fontos, hogy legyen hozzá bundazsák a téli időszakra.
 • Akkor is melegen tartja a gyermeket, amikor az autó még nem melegedett fel kellőképpen.

 

Típusok és tulajdonságok

 • Akkor is be tudod kötni a biztonsági övvel gyermekedet, ha bundazsák van a hordozón, hiszen a zsákon lyukak találhatók, melyeken könnyedén átfűzheted a biztonsági övet, ezt követően a kiegészítőket (szűkítőbetét, vállpárna, csatpárna) egyszerűen csak vissza kell tenni a helyére. A legtöbb bundazsákot a három- vagy az ötpontos övrendszerrel felszerelt hordozóba is rögzíteni lehet, de erről vásárlás előtt mindenképpen tájékozódj!
 • A természetes anyagokból, merinó gyapjúból készült bundazsákok kitűnő hőtárolós képességgel rendelkeznek, nemcsak hidegben használhatók, átmeneti időjárási körülményekre is kitűnő választás.
 • A tollból és a pehelyből készült bundazsákok, amellett, hogy nagyon könnyűek, a legmelegebbek is, mert a toll kiváló hőszigetelő, így a leghidegebb napokon ez a legjobb választás.

 

Hordtáska gyereküléshez

A gyerekülésekhez használható hordtáska akkor tesz jó szolgálatot a számodra, amikor szállítanod kell a gyerekülést:

 • a masszív, erős poliészterhuzat véd a környezeti hatásoktól (mint por, bármilyen külső szennyeződés, ütődés, karcolódás);
 • vízhatlan anyagból készül, így véd az esőtől és a hótól;
 • megkönnyíti számodra a gyerekülés szállítását;
 • könnyen tisztítható.

 

Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a hordtáska megfelel-e a gyereküléshez!

 

Nyakpárna

A nyakpárna elsősorban a gyerekülésben használható. A csöppség nyakába téve kellő támasztékot nyújt a fejnek, amikor a pici elalszik. Persze kényelmes akkor is, ha ébren van a baba.

Betölthet biztonsági funkciót is, például egy esetleges oldalirányú ütközéskor, vagy a másodlagos visszacsapódás sérüléseinek tompítására.
A nyakpárna más, mint a fejtámasz (szűkítőbetét). Ez utóbbi általában újszülöttkortól használható, a nyakpárna viszont néhány hónapos kortól. Bizonyos típusa akár még kamaszoknak vagy felnőtteknek is ideális, vagy a kismamák számára is kényelmesebb utazást biztosít, a méretét a tömöttség mértéke határozza meg.

 

Vásárlási tanácsok

 • úgy tudod kiválasztani a legmegfelelőbb típust, ha gyermekeddel felpróbáltatod, és megnézed, hogy kellően stabilan tartja-e a fejét;
 • ha több autót is használtok, érdemes mindegyikben tartani egyet.

 

Típusok és tulajdonságok

 • létezik olyan, amelyik a gyermek tarkóját is megtámasztja;
 • kisebb babáknak a felfújható, levehető pamuthuzatos változat ajánlott, mert ezt könnyebb tisztítani és méretre állítani;
 • áruházaink gazdag kínálatában találsz vidámabb, színesebb mintájút is, sőt egyes modelleken még egy kisebb plüssjáték is szórakoztatja a kicsit.

 

Övpárna, övcsat

Övpárna

Az övpárna kényelmessé teszi a biztonsági öv használatát, mivel megakadályozza, hogy az öv erős széle irritálja a gyermek testét, érzékeny bőrét.

A különböző súlycsoportba tartozó ülésekhez különböző típusok használhatók.

 

Övcsat

Az övcsat a gyerekülés vagy mózeskosár autóban való rögzítését segíti, amit kifejezetten egy-egy adott modellhez gyártanak. Vásárlás előtt tájékozódj, hogy kompatibilis-e a gyereküléssel!

 

Pohártartó 

Még akár egy rövidebb utazás során is hasznos kiegészítő lehet a gyerekülésre tehető pohártartó. Nagyon fontos, különösen nyáron, a nagy melegben, hogy a csöppségek eleget igyanak, ezért célszerű, ha mindig van a kezük ügyében valamilyen ital. A pohártartó a cumisüveget, az üdítős flakont is megfelelően tartja, kb. 1 éves kortól tudja használni a kicsi.

 

Ezeket kifejezetten egy-egy adott modellhez gyártják, ezért vásárlás előtt feltétlenül tájékozódj, hogy az adott pohártartó kompatibilis-e a gyereküléssel.

 

Szűkítőbetét

Az újszülött baba még nem tudja megtartani a fejét. A gyerekülésbe tehető szűkítőbetét puhán párnázott, körülöleli a pici fejét. Ezen túl biztonsági funkciót is ellát, egy esetleges oldalirányú ütközés esetén mérsékeli a sérülés mértékét.

A legtöbb gyerekülés tartalmaz szűkítőbetétet, de ha mégsem, vagy ha az, ami benne van, nem nyújt elegendő támasztékot, akkor külön is vásárolhatsz.

Használata leginkább a hordozóban szükséges, a nagyobb gyereküléseknél – a 9-18 kg-os kategóriában – már inkább csak alvás közben tesz jó szolgálatot.

Típusok és tulajdonságok

 • Egyes típusok nemcsak a fejet, hanem az egész testet tartják. Ezeknél gerinckiemelő betét teszi kellemesebbé az ülő/fekvő pozíciót. Az igazán pici babáknak ez ajánlott, később azonban kivehető.
 • Létezik olyan is, amiben kétféle nagyságú betét van - az életkornak és a baba méretének megfelelően cserélendő.
 • Némelyik babakocsiba is tehető, háton fekvő pozícióban. Jól megtartja a babát, a babakocsit is puhábbá teszi, de csökkenti a fekvőfelület méretét.

Esővédő hordozóhoz

A hordozóra tehető esővédő nemcsak az esőtől, de a széltől, a hótól és egyéb szélsőséges időjárási körülményektől is védi a babát.

Mivel bármikor szükséged lehet rá, érdemes a hordozó megvásárlásával egyidejűleg beszerezni, függetlenül attól, hogy mely évszakban születik a pici.

Választhatsz univerzális vagy speciálisan csak egy-egy adott modellre gyártott típust. Vásárlás előtt tájékozódj, hogy az adott esővédő kompatibilis-e a hordozóddal!

 

Tulajdonságok

 • egyszerűen rögzíthetők;
 • szellőzőnyílások biztosítják a megfelelő légáramlást;
 • amikor nincs rá szükséged, kis helyen, akár egy pelenkázótáska zsebében is elfér.

 

Szúnyogháló babahordozóhoz

A hordozóhoz használható szúnyoghálót érdemes már a gyerekülés vásárlásakor beszerezni, hiszen megóvja gyerekedet a szúnyogoktól, legyektől, egyéb rovaroktól, vagy az éppen alvás közben lehulló falevelektől.

A hordozóra rögzíthető szúnyoghálók univerzálisak, vagyis pontosan illeszkednek a legtöbb babahordozóra (ez nagyon fontos), de léteznek speciális, csupán egy-egy adott modellre gyártott típusok is. Mivel többféle közül választhatsz, vásárlás előtt mindenképpen tájékozódj weboldalunkon, vagy érdeklődj eladóinknál, hogy a kiválasztott szúnyogháló kompatibilis-e a babahordozóddal.

 

Tulajdonságok

 • gumis szélének köszönhetően egyszerűen rögzíthető;
 • könnyen tisztítható;
 • légáteresztő;
 • hosszú ideig használható, végig kíséri a teljes babahordozóban töltött időszakot;
 • ha nincs rá szükséged, kis helyen, akár egy pelenkázótáska zsebében is elfér.