Kiegészítők utazáshoz

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Kiegészítők utazáshoz

 

Háttámla- és ülőfelületvédő, gyermekülésvédő

 

Ezekre a kiegészítőkre az autó üléshuzatának megóvása miatt van szükség – különösen a kényes anyagúaknál (plüss, bőr) elengedhetetlen. Már a hordozóhoz vagy a rögzítőtalpakhoz is használhatók, hevederekkel, tépőzárral, csatokkal rögzíthetők.

 

Háttámlavédő

Az autó első üléssorának háttámláját a gyermek akaratlanul is eléri a cipőjével, így azt könnyen összekoszolhatja. Erre a problémára ad kiváló megoldást a háttámlavédő. 

Zsebes változata a háttámla védelmén túl praktikus tárolózsebekkel rendelkezik, játékok, ital, egyéb apróságok számára. Létezik ebből olyan modell, ami táskaként összehajtható, így nem csak az autóban használható.

 

Ülőfelületvédő

Használatával teljesen kiküszöbölhető az üléshuzat esetleges koszolódása, kopása, megóvja azt a fokozott igénybevételtől. Csúszásmentes felületének köszönhetően nem engedi mozogni a gyermekülést.

 

Típusok

 • Néhány típus csak az ülőfelületet védi.
 • Létezik olyan, amelyik a háttámlát és az ülőfelületet egyaránt óvja. Ennek extra funkciója, hogy a menetiránnyal ellentétesen rögzített ülésnél az apró utas a lábával nem tudja összekoszolni a háttámlát.
 • Különleges változata a gyermekülés ülőfelületére is tehető, így megvédi azt a különböző szennyeződésektől. Ez a szobatisztaságra nevelés időszakában lehet hasznos.

 

Tulajdonságok

 • Kialakítása nem gátolja az isofixes rögzítést.
 • Bizonyos típusok praktikus tárolózsebekkel is rendelkeznek.
 • Anyagösszetételüknek köszönhetően könnyen tisztán tarthatók.

 

Gyermekülésvédő 

Veszélyes, amikor a gyermekülés felmelegszik a napon álló autóban, így a kicsi akár égési sérüléseket is szenvedhet. Óvd az ülést hővisszaverő gyermekülésvédő használatával, így a kicsit is biztonságban ültetheted bele!

 

Árnyékolók

 

Az autó ablaküvegén keresztül betűző naptól a gyermeket is szükséges megvédeni, és fokozottan vonatkozik az újszülöttekre, hiszen őket egyáltalán nem szabad kitenni a napsugarak okozta veszélynek. Ezért fontos már a pici babának árnyékolót felszerelni az autó oldalsó üvegére vagy a hátsó szélvédőjére, de a legjobb megoldás, ha mindkettőre teszel.

 

Különböző típusok közül választhatsz, többféle színben és mintával kaphatók. Érdemes a gyermeket is megkérdezni, mert biztosan szívesen nézegetné kedvenc mesefiguráját az autóban is.

 

Típusok és tulajdonságok

 • Egy vagy több helyen tapadókoronggal rögzíthető. Egyszerűen feltehető és levehető. Ezek között létezik olyan, amelyiket az oldalsó ablaküvegre tudod feltenni, és olyan is, amelyiket a hátsó szélvédőre. Ez utóbbit mindenképpen javasoljuk, amíg a gyermek hordozóban utazik és a menetiránnyal ellentétesen van bekötve.
 • Műanyag akasztóval és tapadókoronggal rögzíthető rolós, amelyik egy mozdulattal felhúzható és leengedhető. Létezik olyan is, amelyik teljes sötétítő és átlátszó árnyékoló kombinációja, illetve olyan is, amelyik 50+ faktoros UV-védelemmel rendelkezik.
 • Sík felületre, elektrosztatikusan rögzíthető, öntapadós típusok is léteznek, ezek többször felhasználhatók (tehát le lehet szedni az üvegről, majd újra felhelyezni), méretre vághatók.
 • A rolós és az öntapadós típusoknál az ablaküveget akkor is le lehet engedni, ha rajta van a rögzített árnyékoló.

 

 

Ülőbetét bevásárlókocsihoz

 

Ha gyermeked már önállóan tud ülni, beültetheted a bevásárlókocsi ülőrekeszébe. Az ilyen alkalmakhoz érdemes beszerezni egy ülőbetétet, amelyet könnyedén felrögzíthetsz. Választhatsz multifunkciós ülőkebetétet is, amely alkalmas etetőszékek, bevásárlókocsik, kültéri hinták, éttermi székek ülőrészének a letakarására is.

 

Miért jó?

 • Mert a puha, pamutból készült ülőbetét nagyobb kényelmet biztosít, ráadásul a hűvösebb napokon nem a hideg ülőkén kell ülnie a csöppségnek.
 • Mert higiénikusabb környezetben lehet a baba, hiszen ennek használatával nem érintkezik a bevásárlókocsi kapaszkodójával.
 • Mert praktikus, hiszen a kicsi játékait rögzítheted az anyaghoz, így még menet közben sem tudnak leesni.

 

Tulajdonságok

 • Saját tartójába visszatehető, kis helyen elfér.
 • Biztonsági övvel ellátott.

 

Baby on board jelzések

 

A piktogram egyrészt a közlekedésben résztvevőket figyelmezteti arra, hogy gyermek, vagy várandós kismama utazik az autóban, másrészt egy esetleges baleset során is hasznos információval szolgál a helyszínre érkező mentősöknek, hiszen ennek köszönhetően fokozott figyelemmel tudnak eljárni.

 

A Baby on board jelzés az autó hátsó szélvédőjére vagy az ablakba tehető.


Létezik babás és kismamás jelzőtábla is.

Tapadókoronggal rögzíthető, de van öntapadós változat is.