Kiságy

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Kiságy

 

A kiságy az a bútordarab, amire mindenképpen szükség van, amikor megszületik a kis jövevény. Ebben biztonságban és nyugodtan alhat. Veszélyes lehet (fulladásveszély miatt), ha veled egy ágyban alszik a csöppség, ráadásul egyikőtök számára sem ígér valódi pihenést az együttalvás. 

 

Vásárlás előtt ezeket a szempontokat gondold át:

  • Ha egyéb bútordarabokat is vásároltok a kicsinek, érdemes átgondolni, hogy mekkora tér áll rendelkezésre, valamint színben és mintában harmonizáló bútorokat célszerű választani. Érdemes egy bútorcsaládból választani a kiságyat, a pelenkázókomódot, a ruhásszekrényt stb. A kiságyat a gyermek legfeljebb 3 éves koráig használhatja, de a többi bútordarabot legalább kisiskoláskoráig.
  • Milyen sokáig szeretnétek majd használni a kiságyat? Ez a típus újszülöttkortól kb. a gyermek 2 éves koráig (maximum 3 éves korig) használható. Mérete: általában 120×60 cm, terhelhetősége: 15 kg. Ennek a méretnek az előnye, hogy kis helyen elfér és könnyen mozgatható.

 

Típusok és tulajdonságok:

  • A fekvőfelületet tekintve létezik olyan típus, amelynél pozdorjalap tartja a matracot. Ennél jobb az ágyrács, mert az rugalmas alátámasztást biztosít a baba testének. Másik előnye, hogy így folyamatosan tud szellőzni a matrac, valamint lehetővé teszi a nedvesség elpárolgását.
  • A fekvőfelület magassága a legtöbb kiságy esetében 3 magassági fokozatba állítható, de bizonyos modelleknél van több, illetve kevesebb fokozat is. A különböző magassági fokozatokkal könnyen követni tudod a baba fejlődését. Az állítható fekvőfelület-magasság azért fontos, mert így nem kell olyan mélyre hajolni a pici babához, könnyebben szemmel tudod tartani, mert jobban rálátsz. Mielőtt a kicsi már önállóan fel tud ülni, a fekvőfelületet az alsó pozícióba kell helyezni.
  • Van olyan típus, melynek egyik oldala leengedhető: így könnyebben ki tudod venni a babát.
  • Vannak olyan típusok, melyeknél az oldalrács peremét műanyag fogvédő veszi körül, ez védi a gyermek tejfogait és lágy ínyét, ha esetleg rágja az oldalrácsot. (Ilyen kiegészítő külön is vásárolható.)
  • Van olyan, amelyik ágyneműtartóval rendelkezik.
  • A kivehető oldalráccsal ellátott típus azért praktikus, mert ha már nagyobb a gyermek, önállóan is tud ki-be közlekedni, miközben mégis biztonságosabban alszik, mint egy sima heverőn, hiszen így a rácsoknak köszönhetően nem gurul le.
  • Anyaguk: fenyő, nyír, laminált ágyvégekkel rendelkező, fém, aluminium, textillel kombinált. A fából készült részek felületkezeltek, tehát csiszolva és lakkozva vannak gyerekbarát vízbázisú lakkal.
  • Létezik olyan típus is, amelyiket kifejezetten szülői ágy mellé ajánljuk. Fekvőfelülete sok magasságban állítható, így a szülői ággyal egy szintbe lehet hozni (akár hozzá is lehet rögzíteni egy hevederrel, amit az ár tartalmaz). Így ahhoz, hogy megetesd, megnyugtasd gyermekedet, nem kell felkelned az ágyból. Ez a típus később szófává is alakítható.

 

A kiságyhoz külön kell matracot vásárolni, melyből széles választékot találsz. >>