Babablog

Kismamamasszázs: ellazulás és kényeztetés várandósság alatt is

A kismamamasszázs remek alkalom a feltöltődésre, ellazulásra és a feszültség levezetésére a várandósság alatt. Hogyan zajlik és mire kell figyelni?

Még a mai napig gyakran hallható az a tévhit, hogy várandósság alatt a masszázs semmilyen formája nem javasolt. Szerencsére ez az állítás ebben a formában nem igaz! A kismamamasszázzsal még a terhesség időszakában is van lehetőség az ellazulásra, feltöltődésre.

A cikkből megtudhatod, mi is pontosan a kismamamasszázs, mikortól érdemes elkezdeni, és mitől más, mint a masszázs többi formája. Arról is szó lesz, hogy kinek nem javasolt a várandósság alatti masszázs, illetve melyik testrészeket nem szabad masszírozni.

kismamamasszázs 1

Mi a kismamamasszázs?

A kismamamasszázs a masszírozás egy speciális formája, amely kifejezetten várandósok számára alkalmas. A többi masszázshoz képest az a legnagyobb különbség, hogy nem célja a gyors méregtelenítés. A távozó salakanyagok ugyanis a magzat szervezetébe jutva káros hatással lehetnének a fejlődésére. Ehelyett inkább a megnyugtatás, kellemes ellazulás, testi és lelki feltöltődés a cél.

Milyen pozitív hatásokra számíthatsz a kismamamasszázson?

  • Javul a közérzeted.
  • Tapasztalhatsz fájdalomcsillapító hatást.
  • Segít ellazulni, relaxálni.
  • Jótékony hatással van a babádra, aki a kezelés ideje alatt aktívabb lehet, majd pihentető álomba merül a pocakodban.
  • Enyhe vízhajtó hatásának köszönhetően segít leküzdeni a vizesedést.

A kismamamasszázs fogásai eredetileg a svéd masszázsból származnak, ugyanakkor manapság már az olyan keleti, alternatív masszázsformák is elterjednek, mint a thai vagy yumeiho masszázs. A keleti masszázsok sokkal inkább az izmok nyújtására, mint gyúrására alapulnak, ez pedig nagyon jól illeszkedik a várandósság alatti igényekhez.

Miért van szükség a kismamamasszázsra?

A terhesség ideje alatt zajló folyamatok rengeteg változást indítanak el a szervezetedben. Ahogy a növekvő pocakod elkezdi előrehúzni a gerincoszlopodat, a hátizmok terhelése megváltozik. A tested automatikusan kompenzálja a megváltozott testtartást, ennek köszönhetően azonban bizonyos izmok túlterhelődhetnek, és különösen érzékennyé válhatnak.

Ezzel egy időben a hormonváltozások hatására a szövetek kissé fellazulnak, a medencéd kiszélesedik, ahogy a növekvő magzathoz idomul. A lazább szalagok és ízületek tovább növelik az izmok terhelését. A hát felső részén, a vállöv izmainak fájdalma és a csuklyás izmok területén megjelenő fájdalom szintén gyakori, ez azonban inkább a lelki folyamatok okozta stressznek tudható be.

A kismamamasszázs képes enyhíteni a testi és lelki tüneteket, ezáltal felüdülést és felfrissülést okozva.

kismamamasszázs 2

Mire számíthatsz a kismamamasszázs alatt?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis hogy zajlik egy kifejezetten kismamáknak szánt masszázs. Hiszen a nagy pocak miatt a hasonfekvés problémás és nem is ajánlott! A kezelés éppen ezért vagy ülő helyzetben, vagy oldalt fekvésben történik. Utóbbi esetben a fej alá és a térdek közé párnát helyeznek.

De eltérést tapasztalhatsz majd az alkalmazott fogásokban és technikákban is. A gerinc háti és nyaki szakaszán, valamint a felső végtagok esetében használhatók kicsit erőteljesebb, lazító mozdulatok, de fájdalmat okozni szigorúan tilos! A fájdalom ugyanis oxitocin hormon felszabadulását eredményezheti, amely méhösszehúzódásokat eredményezhet, és ezáltal megnöveli az esélyét a vetélésnek vagy koraszülésnek.

Ugyanez igaz a deréktáji, vagy hasi masszázsra, ezeket ebben az időszakban kerülni kell! Felszíni, jóleső simítások ugyanakkor gond nélkül végezhetőek a medencetájékon, a gerinc alsó szakaszán és a combokon is. A talpak masszírozása szintén csak simító jelleggel lehetséges, reflexológiai kezelés ilyenkor nem végezhető!

Az alsó lábszár masszírozása ismét lehet kissé erősebb, ami jótékony vízhajtó hatással bírhat, ha hajlamos vagy a vízvisszatartásra. Szintén nagyon kellemes a csípő, a combok és a vádlik finom átmozgatása is.

kismamamasszázs 3

Milyen olajat lehet használni a kezeléshez?

A terhesség alatt különösen fontos, hogy kizárólag természetes alapanyagú olajjal végezzék a masszírozást. Ez lehet valamilyen bázisolaj és kellemes illatú illóolaj keveréke. A következő olajak nemcsak ellazítják a kismamát, de a bőrre is jótékony hatást gyakorolnak. Emellett csökkentik a striák kialakulásának az esélyét is:

  • Bázisolajnak szuper választás a mandulaolaj, jojobaolaj, szőlőmagolaj vagy akár a sheavaj.
  • Illóolajnak remek a levendulaolaj, rózsa-, ilang-ilang, szantálfa illóolaj.

kismamamasszázs 4

A kismamamasszázs több, mint csupán masszázs

A masszírozás ezen formáját gyakran végzik olyan szakemberek, akik a várandósság egyéb területeivel is foglalkoznak. Szülésznők, dúlák, de akár a területen jártas pszichológusok is vállalhatnak ilyen kezelést. A több területen is gyakorlott, jól felkészült szakemberek hatalmas előnye, hogy a bizalom kialakulása után a terhesség alatt felmerülő egyéb kérdésekről is tudtok beszélni.

Ilyenkor a kezelések értéke felbecsülhetetlen, hiszen olyan intim és bensőséges kérdésekre is választ kaphatsz, amelyeket még egy szülésfelkészítő tanfolyamon sem mernél megkérdezni. Ezért mindenképp érdemes egy kis kutatást végezni mielőtt szakembert választanál, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

Mikortól és meddig végezhető a kismamamasszázs?

A kérdéssel kapcsolatban nincs egységes szakmai konszenzus! Egyes szakemberek egészen a teherbeeséstől a szülésig vállalják a kezelést, míg mások csak a terhesség 12. hetének betöltése után körülbelül a 30. hétig fogadnak pácienseket.

Tény és való, hogy a terhesség első trimeszterében a magzat még rendkívül érzékeny, ezért kerülni kell az erősebb impulzusokat! Ilyenkor legfeljebb a nyaki tájék, a karok és a lábszárok finom átdolgozása javasolt. A legjobb amit tehetsz, hogy a kérdést megbeszéled kezelőorvosoddal.

További érdekesség, hogy a szülésben segítőknek javasolják, hogy bizonyos masszírozó mozdulatokat sajátítsanak el. A vajúdás alatt ugyanis a speciális, fentről lefelé irányuló masszírozás segítheti a szülés folyamatát, a belső combok masszázsa pedig fájdalomcsillapító hatással lehet.

Kinek nem ajánlott a kismamamasszázs?

Veszélyeztetett terhesség alatt nem javasolt kismamamasszázst végezni, hiszen bármilyen intenzívebb külső inger negatív hatással lehet a magzatra!

Mi az, amit kerülni kell a kismamamasszázs alatt?

Ahogy már említettük, kerülni kell az intenzívebb, méregtelenítő jellegű kezeléseket, mivel a felszabaduló méreganyagok a baba szervezetébe juthatnak, és káros hatással lehetnek rá. 

Ugyanígy tilos a derék, a mellkas és a hasi tájék erősebb masszírozása is, valamint a reflexológiai kezelés! Ezek ugyanis vérbőséget okozhatnak a hasi területen, megnövelve a koraszülés vagy vetélés kockázatát. 

A várandósság időszaka egy nagyon szép és rendkívül izgalmas időszak. Ugyanakkor nem mindig könnyű a baba érkezésére és az ezzel járó felelősségre felkészülni, és a tested változása is okozhat nehézségeket. Úgyhogy érdemes egy kicsit körbekérdezni az ismerősök között, vagy végezni egy rövid kutatást és ha megtaláltad a számodra legszimpatikusabb szakembert, akkor ne habozz: megérdemled a kényeztetést!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com