Babablog

Kólika: hogyan enyhítsük a hasfájós baba panaszait?

A hasfájós baba engesztelhetetlenül sír, megnyugtatni szinte képtelenség. Mi az a kólika, és miről ismerheted fel? Hogyan enyhítsd gyermeked panaszait?

A csecsemők különböző okok miatt sírnak: ha éhesek, ha fáznak, ha fáradtak, ha melegük van, vagy ha pelenkát kell cserélni. A baba azonban akkor is sírhat, ha látszólag minden rendben van: megetettük, tisztába tettük, és gondoskodtunk az igényeiről. Ha vigasztalhatatlanul zokog, de látszólag egészséges, akkor meglehet, hogy kólikában szenved. Hogyan ismerjük fel, és miként enyhítsük a kólika tüneteit?

Miért sír a baba? A csecsemő hasfájásról

A babák számos ok miatt sírhatnak, hiszen a sírás a csecsemők elsődleges kommunikációs eszköze, ezzel jelzik, ha valami fáj nekik, ha fáznak, ha éhesek, ha csak egy kis szeretgetésre vágynak stb. Viszont sírás és sírás között is óriási különbségek vannak. Néha elegendő csupán egy ölelés és máris megnyugszanak, máskor bármit tehetsz, a sírás nem marad abba. Egy kólikában szenvedő baba nagyon keservesen, vigasztalhatatlanul tud sírni, nem igazán tudod megnyugtatni. De vajon mi okozza a csecsemő hasfájást?

Bár senki sem tudja pontosan, hogy mi okozza a kólikát, egyes szakértők szerint a következő bélrendszeri panaszok állhatnak a hátterében:

 • levegőnyelés, nem elég gyakori büfiztetés,
 • az emésztőrendszer viszonylagos éretlensége,
 • relatív laktáz-enzim hiány,
 • ételallergia vagy -érzékenység,
 • túl- vagy alultáplálás.

A hasfájós baba vigasztalhatatlanul sír.

Az újszülött hasfájás akár a baba éretlen idegrendszeréből is fakadhat, amely nagyon érzékennyé teheti őket az olyan ingerekre, mint a zaj, a hőmérséklet és a fény. A csecsemőknek időbe telhet, amíg megtanulják, hogyan nyugtassák meg magukat, de ha nagyon erős görcsöket tapasztalsz, mindenképp konzultálj a gyermekorvossal, hogy kizárja az egyéb bélrendszeri megbetegedéseket. 

Akár a túlzott szülői aggodalom is tényező lehet, hiszen a saját aggodalmaid nagyon könnyen átragadhatnak a babára és fokozhatja a panaszokat. 

Tipp: A babasírás mögött számos ok húzódhat. Szeretnéd megérteni, hogy miért sír a babád? Olvasd el az erről szóló cikkünket: A babasírás leggyakoribb okai

Meddig fáj a baba hasa?

A kólikás panaszok általában a csecsemő 6 hetes korában érik el a csúcspontjukat, és 3-4 hónapos kor után jelentősen csökkennek. Bár a keserves sírás idővel megszűnik, a hasfájós baba kezelése jelentős stresszt jelent a szülők számára. Akkor beszélünk kólikáról, ha a sírás:

 • napi szinten legalább 3 órán keresztül fennáll,
 • hetente legalább háromszor előfordul és
 • három héten át folyamatosan jelentkezik.

A hasfájós baba tünetei: honnan tudom, hogy fáj a baba hasa?

A kólika többnyire délután és estefelé jelentkezik a babánál a következő jellegzetességekkel:

 • nehéz megnyugtatni.
 • ökölbe szorítja a kezét,
 • kipirul az arca,
 • a térdét a hasához húzza, vagy a hátát ívben hátrafeszíti.

Előfordul, hogy a tünetek enyhülnek gázképződés vagy bélmozgás után. A szellentés jellemzően a hosszan tartó sírás során lenyelt levegő következménye.

A kólika sok csecsemőnél okoz problémákat.

Így enyhíthető a csecsemőkori kólika - tippek hasfájásra

A kétségbeesett, csillapíthatatlan sírás ijesztő lehet, tehetetlennek érezheted magad. A legfontosabb, hogy nyugtasd meg magad, hogy ez csak egy átmeneti időszak, amin hamarosan túlestek. A te nyugtalanságod ugyanis átragadhat rá is, így próbáld nyugodtan kezelni a helyzetet. Vedd fel, babusgasd, ölelgesd, ringasd, dúdolgass neki, hogy érezze, biztonságban van.

A következő praktikákat érdemes még kipróbálnod:

 • A szoptató anyukáknál előfordulhat, hogy ha mellőzik az étrendjükből a teát, a kávét, a fűszeres ételeket és a baba kólikás tünetei enyhülnek.
 • Érdemes megfigyelni, hogy van-e összefüggés az általad elfogyasztott étel és a baba hasfájásos panaszainak megjelenése között. Ha ilyen összefüggésre gyanakszol, akkor a gyanakvásra okot adó étel ideiglenes elhagyása az étrendedből segíthet.
 • Győződj meg róla, hogy minden etetés után büfizett a kisbabád, hogy a lenyelt levegő távozhasson. Előfordulhat, hogy gyermeked gyakran és sokat bukik ilyenkor, ám ez többnyire az érési folyamat része, és jellemzően az első év végére elmúlik. Ilyen esetekben, illetve diagnosztizált refluxbetegség esetén is, hasznos lehet egy refluxpárna, amin a pici enyhén dőlt helyzetben tud pihenni.

Tipp: Túl sokat és túl nagy mennyiségben bukik a babád? Arra gyanakszol, hogy talán reflux áll a háttérben? A refluxos baba tünetei és kezelése című cikkünkben részletesen körbejárjuk ezt a témát.

 • Néha egy háttérzaj, például a mosógép vagy a porszívó által keltett zaj is segít megnyugtatni a csecsemőt.
 • A babakocsizás vagy éppen az autózás csillapíthatja a kellemetlen tüneteket, vagy bármi, ami elringatja a picit, mint például a babahinták, a pihenőszékek és a babakocsi ringatók. Jó szolgálatot tehetnek a különféle zenélő és altató játékok is, amelyeket a kiságyra is felszerelhetsz, vagy magaddal viheted őket a babakocsiban és az autóban is.

Baby einstein pihenőszék a babának

Baby Einstein Ocean Adventure Rocker baba pihenőszék

Tipp: A vibrációs funkcióval is rendelkező és/vagy hintaként is használható, többnyire dallamot is lejátszó pihenőszékek szintén jó szolgálatot tehetnek a baba megnyugtatásában. Létezik olyan is, amelyikben külön vásárolható kiegészítővel hason is lehet a pici. Ez a pozíció elősegítheti az emésztést. Az újszülöttkortól használható állványos babahinták ritmikus mozgással nyugtatják meg a csöppséget, és egyben kényelmes helyet biztosítanak számára.

A babamasszázs erősíti a kötődést a szülő és gyermeke között az érintés, simogatás gyógyító ereje miatt. Érdemes tanfolyamon elsajátítani a mozdulatokat, hogy csillapíthasd kisbabád hasfájós panaszait. Mindenképp jó minőségű olajat válassz, ami nem irritálja a pici érzékeny bőrét.

Kapcsolódó termékek:

Kólika esetén a masszázs hasfájásra beválhat a kisbabáknál.

Baba hasfájás elleni szerek és eszközök

A baba hasfájása ellen kipróbálhatsz hascsikarás elleni készítményt is, amely támogatja a baba emésztését, és csökkenti a gázképződést.

Ha cumisüveget használsz, győződj meg arról, hogy a cumisüveg hasfájásmegelőző szeleppel van ellátva, ami megakadályozza, hogy a baba sok levegőt nyeljen. Érdemes inkább többször, kisebb etetéseket beiktatni, hogy ne legyen túl éhes a kicsi, ami miatt kapkodva, levegőt nyelve szopizik.

Hasfájásra a szélcső is jó megoldás lehet puffadós, szeles babák számára, mivel segít, hogy a kicsi beleiben felgyülemlő gázok könnyebben távozzanak.

A hascsikarás elleni készítmények és a szélcső használatáról egyeztess a gyerekorvossal!

Kapcsolódó termékek:

Tápszer hasfájós babáknak

A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej, és a legegészségesebb táplálási mód a szoptatás. Ha nem áll rendelkezésre elég anyatej, vagy a szoptatás más akadályba ütközik, ma már számos szigorúan ellenőrzött tápszer közül válogathatsz, hogy megfelelően tudd táplálni kisbabádat. Kifejlesztettek már tápszert enyhe emésztési problémákra (hasfájás, haspuffadás, székrekedés, bukás) is, amelyeket kizárólag orvosi javaslatra, ellenőrzés mellett, a használati utasítás szerint szabad alkalmazni.

Babás napirend

A baba megnyugtatásában fontos szerepe van a család életére szabott ideális napirend kialakításának is. Ez persze nem az első héten áll össze, hanem a babára való ráhangolódás eredményeképpen mintegy magától is kialakulhat, bár elkelhet némi tudatosság ebben is. 

Tipp: Hogyan alakítható ki a csecsemő napirendje? Miért fontos egyáltalán, hogy legyen napirendetek? Ebből a cikkből többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz: Csecsemő napirend minta

Fontos elengedni a korábbi terveket, ha azok nem szolgálják a nyugodt napokat és újakat írni helyettük úgy, ahogy az a család minden tagja számára jó vagy legalábbis elfogadható. Hamarosan úgyis jön a baba és így a család életében egy újabb szakasz, amikor újra kell tervezni. A kólikás időszak sem tart a végtelenségig, még ha akkor az a pár hónap örökkévalóságnak is tűnik.

Fotó: www.shutterstock.com