Újszülött multifunkciós 3in1 babakocsi

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Újszülött, multifunkciós babakocsi

Amikor újszülött babádnak vásárolsz babakocsit, számtalan szempontot kell átgondolnod, hogy valóban azt a modellt válaszd ki, amelyik minden igényedet kielégíti. Lássuk, mi alapján érdemes dönteni!

Babakocsiárak – mi van benne az árban: a multifunkciós, 2 az 1-ben és 3 az 1-ben babakocsi különbségei

 • Multifunkciós 3in1 babakocsi: a hordozó és a mózeskosár is benne van az árban
 • Multifunkciós 2in1 babakocsi: a mózeskosár benne van az árban
 • Multifunkciós babakocsi: külön vásárolhatsz hozzá mózeskosarat és/vagy hordozót

A multifunkciós babakocsik végigkísérik a gyermeket a születésétől 2-3 éves koráig, hiszen kezdetben a mózeskosár, majd később az ülőrész nyújt maximális kényelmet, a vázra rögzíthető hordozó pedig praktikus megoldás a mindennapokban.

A mózeskosár előnyei

A mózeskosaras babakocsi egyik legfontosabb előnye, hogy vastagon bélelt matracának és kialakításának köszönhetően olyan vízszintes fekhelyet biztosít a babának, ami a gerince szempontjából a legideálisabb. A mózeskosarat a 2 az 1-ben babakocsi, illetve a 3 az 1-ben babakocsi is tartalmazza.

További előnyök:

 • A mosható vagy éppen antiallergén huzat higiéniai szempontból is kifogástalan.
 • A mózeskosárban hason is tudod altatni a kicsit.
 • A mózeskosarat a babakocsivázról leemelve ki tudod tenni benne a babát levegőzni az erkélyre, a teraszra, vagy ha a sétából hazaértek, az alvás megzavarása nélkül be tudod vinni a lakásba.
 • A mózeskosár zárt és védett helyet biztosít a kicsinek, így hidegben, szelesebb időben vagy épp nagy melegben is biztonságban van benne. Magas oldalfala és kupolás teteje megfelelő védelmet nyújt. Létezik olyan modell is, melynek kupolás teteje naptetővé alakítható át, ami jó szellőzést biztosít, de emellett kellő árnyékot is ad.
 • A legtöbb multifunkciós babakocsi Travel Systemként is működik, vagyis hordozó csatlakoztatható hozzá. (A Travel Systemről lentebb olvashatsz.)
 • A legtöbb multifunkciós babakocsi esetében a sportrész leszedhető a babakocsivázról, és a mózeskosarat a vázra kell csatlakoztatni. Ennek nagy előnye, hogy a babakocsi így könnyebb, összecsukva kisebb, és addig nem használódik a sportrész, amíg nincs rá valóban szükség.
 • Vannak olyan mózeskosarak, melyek különleges extrákkal vannak ellátva: például állítható szellőzőrendszer, állítható belső dőlésszög (így a fej- és hátrész követi a baba növekedését, néhány mozdulattal fel lehet emelni, ha a pici ébren van, és leengedni, ha alszik), bölcsőfunkció, betekintő ablak.

Speciális mózeskosarak:

 • Léteznek gyermekülésként (a hordozó helyett) is használható mózeskosarak. Ezeket, akárcsak az autósüléseket, az európai szabvány szerint tesztelték, „E” jelzéssel minősítették, melyet a mózeskosáron található narancssárga minősítő matrica tanúsít.
 • Hely szűkében remek megoldás az a különleges, kettő az egyben mózeskosár, amely pillanatok alatt teljes értékű sportrésszé alakítható, így jóval tovább használható.

Travel System

A Travel System azt jelenti, hogy a babakocsihoz hordozó csatlakoztatható. A hordozó (gyermekülés) rendeltetése szerint arra szolgál, hogy a gyermek az autóban biztonságosan utazzon, de a Travel System számtalan helyzetben könnyítheti meg a dolgodat, hiszen így a gyermekülést nagyon egyszerűen a babakocsi vázához vagy az ülőrészhez illesztheted, és már indulhattok is. Hálás leszel a Travel Systemért akkor is, ha a picit elnyomja az álom, neked viszont épp az autóból a babakocsiba, vagy a babakocsiból az autóba kellene áttenned őt. Így könnyedén ki tudod emelni és a hordozót fel tudod tenni a babakocsivázra anélkül, hogy a pici felébredne.

Bizonyos típusoknál a mózeskosár vagy a hordozó babakocsivázra történő rögzítéséhez adaptert kell használni. Az adapter egy szabványos, bevizsgált, biztonságos eszköz, melynek segítségével akár a babakocsiváztól eltérő márkájú biztonsági gyermekülést vagy mózeskosarat is lehet rögzíteni. Önmagában is megvásárolható, praktikus lehet például akkor, ha a már meglévő hordozóhoz keresel babakocsivázat.

Fontos szempontok modern babakocsi vásárláshoz

1. Kerekek és terepviszonyok

Babakocsi vásárlás előtt mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen terepen fogod használni.

 • Városi közlekedés, beton vagy aszfaltút: Ha jó minőségű beton- vagy aszfaltúton tolod a babakocsit, akkor inkább kisebb, bolygósítható kerékkel rendelkező típust válassz, mert az ilyen kerék bolygósított állapotban egy függőleges tengely körül 360°-ban tud forogni, így a kocsi fordulékonyabb, például kanyarodásnál nem szükséges megemelni. A legtöbb bolygósítható kerék fixálható, egyenetlen úton így érdemes használni. Rögzített kerékkel is tudsz fordulni, de ha éles szögben vagy szűk helyen kell manőverezni, érdemes a kerekeket ismét bolygósítani, melyet egy kar felengedésével tudsz könnyedén megtenni.
 • Rosszabb, egyenetlen talaj, kavicsos vagy földút: Ha ilyen terepen jársz gyakrabban, akkor a kicsi kényelme érdekében célszerű nagy kerékkel rendelkező típust választani, hiszen a nagyobb kerekek jobban tompítják a talaj egyenetlenségeit. Ilyen esetben lehetnek fontosak az alábbi keréktulajdonságok:
Rugózás, a rázkódás csillapítása:
 • A legtöbb modern babakocsi kereke puhább, habosított műanyagból készült, amely csillapítja az egyenetlen terepből adódó rázkódást, de vannak olyan típusok is, amelynek a kerekei felfújhatóak, pumpálhatóak, pluszrugózást biztosítanak. Ezek a tömlős kerekek biztonsági szeleppel vannak ellátva, amely garantálja a hosszú és problémamentes használatot. A biztonsági szelepeket 3-4 hetente érdemes ellenőrizni, és amennyiben szükséges, fel kell a kerekeket pumpálni. 
 • Bizonyos modern babakocsi modellek állítható rugózással rendelkeznek. A baba súlyához és a terepviszonyokhoz lehet igazítani a rugózás mértékét.
Megoldás minden útviszonyra

Van olyan babakocsi, amelyikhez külön kerékszettet tudsz vásárolni. Ez esetben az első kerekét (vagy kerekeit) tudod leszerelni, és a helyére feltenni a rossz terepviszonyokhoz jobban illő kerékszettet, ami jól jöhet akkor, amikor a babakocsit például nem a szokásos városi közlekedésre használod, hanem kirándulni mentek.

A kerekek karbantartást igényelnek!

Megéri a fáradtságot, hogy rendszeresen megtisztítsd őket a rájuk rakódott kosztól és portól, így megnövelheted a kocsi élettartamát. Nemcsak tisztítani, de ápolni is tanácsos a kerekeket. Tisztítás után, olajozóspray használatával a kerekek könnyebb forgását (fordulását), hangtalan gördülését tudod biztosítani.

2. ​​Mindkét irányból rögzíthető ülőrész

Az első időkben megnyugtató lehet hogy séta közben látod a kicsit és ő is téged. A multifunkciós babakocsiknál ez minden esetben így van. Aztán ahogy nő a gyermek, egyre jobban kinyílik számára a világ, előszeretettel szemlélődik. Praktikus, ha a babakocsi menetiránya változtatható: ezt az ülőrész megfordításával lehet elérni.

3. A babakocsi súlya

A babakocsi súlyának nagy jelentősége lehet a mindennapokban, akár kisbabával, akár kisgyermekkel közlekedsz. Az is elég, ha naponta csak néhány lépcsőfokot kell le- vagy felvinned… Célszerű előnyben részesíteni a könnyebb típusokat, ha gyakran kell emeletre vinni, vagy sokat használjátok a tömegközlekedési eszközöket. Gondolj arra is, hogy ha utaztok, be kell emelni az autó csomagtartójába. Jó tudni, hogy az alumíniumvázas kocsik általában könnyebbek, az acélvázasak nehezebbek.

4. Nyitott és csukott méret

 • Kinyitott állapotban is lényeges lehet a babakocsi mérete, főleg, ha lakásban tárolod, és nem akarod mindig összecsukni. Ha gyakran használtok liftet, érdemes végiggondolni, be tudsz-e szállni majd vele. Jó, ha számításba veszed azokat a helyzeteket, amikor számít a babakocsi nyitott mérete!
 • Nagyon lényeges, hogy a babakocsi összecsukva az autó csomagtartójába beférjen, ha utaztok és vinni kell. Fontos, hogy ne csak a szemmértékedet használd, üzleteinkben bele is tudod próbálni a kiszemelt babakocsit az autódba. Ne csak azt nézd meg, hogy mekkorára, hanem azt is, hogy mennyire egyszerűen lehet összecsukni a kiválasztott darabot.

5. ​​A biztonság alapvető

 • Alapvető biztonsági tartozék a nálunk vásárolható összes modern babakocsiban az ötpontos biztonsági öv, amely a gyermek vállai fölött is át van vezetve, így nagyobb biztonságot nyújt.
 • Szintén alapkövetelmény, hogy a babakocsinak fékezhető kerekei legyenek. Befékezéskor mindig győződj meg róla, hogy valóban stabilan áll-e, de lejtőn soha ne engedd el, még befékezett állapotban se!

6. Ülőrész, háttámla és huzat

 • A kicsi kényelme szempontjából nagy jelentősége van az ülőrész és a háttámla, a hordozó és a mózeskosár párnázottságának. Van olyan típus, amelyiknél a még nagyobb kényelem érdekében a derék-, a hát- és az ülőrész eltérő párnázottsággal rendelkezik.
 • A huzat minősége is lényeges: a hálós, rácsos szerkezetű huzat jól átszellőzik, de bizonyos babakocsitípusokon speciális anyagból készült huzat van, amely higiénikus, felszívja a nedvességet. Vannak olyan típusok, melyek huzata speciális: antiallergén, antisztatikus és penészedésgátló anyagból készült, amely elnyeli a nedvességet.
 • A babakocsit minden nap használod, és általában a gyermek sem kíméli, ezért kiemelten fontos a huzat tisztítása. Van olyan huzat, amelyik helyileg tisztítható, a legtöbb azonban leszedhető és mosható. Figyelj arra, hogy tisztítás után enyhén nedves állapotban szereld fel, mert akkor nyeri vissza legkönnyebben az eredeti formáját.

7. Extrák, tartozékok és kiegészítők

Sok babakocsi több extrával is büszkélkedhet, más modellek mellé külön meg lehet vásárolni egyes kiegészítőket (típustól függően). A teljesség igénye nélkül ezek a következők lehetnek: lábzsák, bundazsák, esővédő, szúnyogháló, bevásárlóháló, pohár- és cumisüvegtartók, huzat, betét, hordtáska, hordozópánt, napernyő stb. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy használhatók-e az adott babakocsihoz!

 • Nyári huzat: Könnyen levehető és mosható, univerzális, nem izzad bele a gyermek, mert egyedi felépítésének köszönhetően szabadon áramlik a levegő a kicsi teste alatt, elszállítva a test által kibocsátott hőt és nedvességet.
 • Babakocsibetét: Könnyen levehető és mosható, nagyobb kényelmet biztosít, segítségével megváltoztathatod a babakocsi színét, stílusát.
 • Bevásárlókosár, tárolók: Ezekben jut hely azoknak a holmiknak, melyeket a sétára magaddal viszel, vagy éppen a bevásárló körúton beszerzel.
 • Állítható ülőrész: Van olyan típus, amelynél az ülőrész magassága állítható. A magas babakocsi előnye, hogy nem kell olyan mélyre hajolnod a babához – de ezen kívül (az állíthatóság miatt) asztalhoz is lehet tolni, etetőszékként is lehet használni (praktikus, ha például betértek egy étterembe, kávézóba).
 • Lépcsőző funkció: Ez azt jelenti, hogy egy sorba össze lehet csukni a kerekeket anélkül, hogy a babakocsit összecsuknád, így pedig könnyebben és biztonságosabban tudod a lépcsőn ledöcögtetni.
 • A tolókar fogantyúja több magassági fokozatban, illetve dőlésszögben állítható: Így még a hosszú séta során sem fárad el a karod, és akkor is jól jön ez a funkció, ha lejtőn vagy emelkedőn közlekedtek. Arról nem is beszélve, hogy így mindenki a magasságának megfelelően állíthatja be a tolókart.

8. A babakocsi színe

A legtöbb modellünk többféle színben kapható. Vannak lányos babakocsik, fiús babakocsik és semleges színűek is. Érdemes az utóbbiak közül választani, ha nem biztos a kicsi neme, vagy ha már előre gondoltok a kistestvérre. Bizonyos márkák kínálatában vannak olyan limitált színek, melyeket neves divattervezők álmodtak meg.

Egy vagy akár két-három gyerkőc is használni fogja majd a családban? Ha várhatóan a kistestvér megörökli majd a babakocsit, akkor érdemes multifunkciós, semleges színű, strapabíró, jó minőségű darabot választani.

Szakértői segítség a legjobb babakocsi kiválasztásához | Brendon babaáruház