Babakönyv

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Babakönyv, gyerekkönyv, leporelló

A mese kortalan, örökérvényű. A könyv pedig időtálló, generációról generációra száll, melyből nem lehet eleget vásárolni.

Mikor mit mesélj: mesekönyvek 0-3 éves korig

  • A szülők hangja nyugtató hatással van a gyermekre. Ez már az anyaméhben kialakul, így nyugodtan mesélhetsz, verselhetsz már a várandósság alatt is a kis jövevénynek.
  • Amikor a baba megszületik, az első hetekben-hónapokban kezdheted az egyszerűbb rövidebb történetekkel, versikékkel. A baba mesekönyv lapjait neki is mutasd meg, és mesélj a képekről. Vannak kifejezetten az első időszakra szóló ún. simogató- vagy ujj-báb könyvek és kemény kartonlapból készülő ún. leporellók is. Léteznek olyanok is, melyek szöveget egyáltalán nem tartalmaznak, helyettük maguk a képek „mesélnek”.
  • Mesekönyv 1 éveseknek? Miért is ne! Itt már bevetheted a színeket, játékos feladatokat is. A mondókás, verses gyerekkönyv mindig jó ajándék!
  • Később pedig, csemetéd érdeklődésének és érettségének megfelelően választhatsz a bonyolultabb, hosszabb történetek közül.

Babakönyvek: miért mesélj?

A mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze. Olyan lelki táplálék, egyben útravaló, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. A mesélés tartalmasan együtt töltött, minőségi idő, amikor senki nem siet sehova, gyermekeddel kizárólag egymásra figyeltek. Az olvasással, meséléssel töltött idő keretet ad a napnak, s tovább erősíti a köztetek lévő szoros érzelmi köteléket. Ennek bensőséges hangulata adja meg azt a nyugodt, egyben szeretetteljes légkört, amelyben el lehet lazulni, amivel le lehet zárni egy eseménydús napot. A kisgyermek a meséken keresztül tud azonosulni érzelmeivel, ami segít neki eligazodni későbbi társas kapcsolataiban. Ezeken túl a mesehallgatás egy sor egyéb fejlesztő hatással is bír: növeli a szókincset, fejleszti a koncentrációs képességet, nem utolsósorban pedig szárnyakat ad a képzelőerőnek.

Gyerekkönyv, mesekönyv babáknak az egészséges lelki fejlődésért

A mesék gyógyító erővel is bírnak. Ha szeretnél többet tudni arról, mit üzennek még nekünk ezek a történetek, olvasd el A mesék ereje segíti a gyerekeket című cikkünket is!