Babablog

Koraszülött baba a családban

Váratlan helyzet elé állítja a szülőket, mikor koraszülött baba érkezik a családba. Ilyenkor nagy jelentősége van a környezet támogatásának is.

A koraszülés a fejlett országokban is nagy kihívást jelent, a picik körülbelül 10-12 százaléka koraszülött babaként látja meg a napvilágot. A koraszülés a babát, az édesanyát és az egész családot mélyen érinti, és speciális helyzetet teremt a megszületés utáni időszakban.

A betöltött 37. terhességi hét előtt világra jött babákat tekintjük koraszülöttnek. A koraszülött babák kinézete a normál újszülöttekhez hasonlít, a végtagjaik ki vannak fejlődve, de a méreteik sokkal kisebbek és a szerveik még éretlenek. Testarányaik jellegzetesek, minél éretlenebb a koraszülött baba, a feje a testéhez képest annál nagyobb. A koraszülött babák soványak lehetnek, végtagjaik hosszúak és vékonyak.

mikor koraszülött egy baba

Amikor világra jött a koraszülött baba, a tehetetlenség a legrosszabb, de fontos tudni, hogy lehet tenni a piciért ebben a helyzetben szülőként is: az anyatej minden cseppje aranyat ér, és érdemes kommunikációs utat találni a koraszülött babához, ahogyan a pocakban lakó magzattal, úgy a megszületett babával is sikerülhet ez, akár énekelve, dúdolva vagy a testközelség útján. Ez utóbbinak kiemelt jelentősége van.

Testközelben a koraszülött babák

A Kenguru-módszer, melyet ma már egyre több koraszülött intenzív osztályon is alkalmaznak a koraszülött babáknál 1979-ben indult útjára Bogotából, ahol Martinez doktor és munkatársai a kenguruknál látott módszerhez folyamodtak, mivel a megfelelő technikai feltételek hiányosak voltak. A módszer lényege, hogy a koraszülött babát az anya vagy az apa csupasz mellkasára helyezik, hogy egymás közelségében legyenek. A testközelség szorosra fűzi a kapcsolatot, jelentősen csökkenti a koraszülött baba szervezetében a stresszhormonokat, pozitív hatással van életfunkcióira, súlygyarapodására, és fokozza az anya tejtermelését. A hordozás, a szoros testkontaktus a későbbiekben is jó hatással van a koraszülött babára.

Hogyan biztosíthatsz nyugalmat a koraszülött babának? 

  • A babaöbölben megnyugtató közelségben lehet melletted a babád. Különálló kiságyként is használható, de oldalának leszerelésével a szülői ágyhoz is rögzíthető.
  • A koraszülött baba számára kiemelten fontos, hogy olyan környezetet teremts, ami az anyaméh megnyugtató biztonságát idézi. Épp ezért a pólya az ő esetükben még hasznosabb lehet, mint az újszülött babáknál!
  • Ezen kívül pedig a babafészek is jó szolgálatot tehet. Ennek különlegessége, hogy peremének köszönhetően körbeöleli a picit. Használhatod a kiságyban vagy máshol. 

A babahintában könnyen megnyugtathatod, álomba ringathatod a csöppséget. Bölcsőszerűen körbeöleli a babát, védi és biztonságos helyet biztosít számára.

koraszülött

Kapcsolódó termékek:

Koraszülött baba szoptatása, táplálása

A koraszülött baba számára különösen nagy jelentősége van, hogy anyatejet kapjon. Koraszülött baba esetén a termelődő anyatejet nagyobb fehérje-, zsír- energia- és immunanyag-tartalom jellemzi, több ásványi só, kevesebb laktóz található benne, és olyan faktorok, melyek hozzájárulnak az idegrendszer, a retina fejlődéséhez, a bélrendszer éréséhez.

Amikor a koraszülött baba világra jött, a megszületés után talán a legutolsó dolog, ami az édesanyának eszébe jut, hogy fejjen, ami teljesen érthető ebben a helyzetben. Viszont mégis nagyon lényeges, hogy ezt megkezdje a szülést követő 6 órán belül. Teljesen természetes, hogy az első napokban csak cseppekben mérhető a mennyiség, ami napról napra növekedni fog. Legalább napi 8-10 alkalommal, alkalmanként legalább 15 percig szükséges fejni, melyből jó, ha egy az éjszakai órákra esik, amikor a prolaktin szintje magasabb.

Mivel előfordulhat, hogy a koraszülött baba mellett hetekig, hónapokig fejésre lesz szükség, ezért érdemes elektromos mellszívót beszerezni, lehetőleg olyat, ami két szívófejes.

Ebben a stresszes időszakban nem könnyű feladat a fejés, de halk zene, finom tea, a babával kapcsolatos pozitív gondolatok vagy egy lazító hátmasszázs segíthet.

Mivel a szopizás-nyelés-légzés a 32-35. terhességi hét között válik koordinálttá, elképzelhető, hogy ha a baba ennél korábban születik, akkor infúzión keresztül táplálják, vagy orrszondával juttatják le a gyomorba a táplálékot. Az is lehet, hogy a „kenguruzás” során, ahogy a baba növekszik időnként megpróbál szopizni, ekkor érdemes gyakorlásra ösztönözni, eztán jöhet majd a nagybetűs szopizás.

Amikor hazakerül a koraszülött baba, a fejésre, az esetleges pótlásra egyre kevésbé lesz szükség, hiszen egyre ügyesebb és élénkebb lesz. Akkor sem szabad azonban elkeseredni, ha a szoptatás valami miatt nem sikerül, hiszen a legfontosabb, hogy a koraszülött babát nyugodt légkör és gondoskodó szeretet vegye körbe.

Higiénia a koraszülött baba körül

Nagyon fontos betartani a higiénés szabályokat a koraszülött baba körül. Ennek kiemelt jelentősége van a fejés és az anyatejtárolás kapcsán is. Ha kezdetben nem kaphatja meg a pici a lefejt anyatejet, érdemes eltenni. Az is lehet, hogy a koraszülött baba táplálása során tápszerre van szükség, de ez esetben is fontos az eszközök sterilizálása.

Tipp: A legideálisabb mellszívó kiválasztásáról ebben a cikkünkben olvashatsz: Milyen mellszívót vegyek? Útmutató az anyatej fejéséhez. Az anyatej tárolásának szabályairól pedig itt tájékozódhatsz: Az anyatej tárolása és melegítése.

Kapcsolódó termékek:

A koraszülött baba biztonsága

Amikor hazakerül a koraszülött baba, sok kérdés és bizonytalanság felmerülhet a szülőkben. Sok anya küzdhet nehézséggel amiatt, hogy a baba korábban született, és sérülhet az anyai önbizalom. A környezet támogatása ilyenkor óriási jelentőségű. A biztatás aranyat ér nemcsak az anya, de az apa számára is. Fel kell hogy dolgozzák a történteket és gyógyulniuk kell, hogy hinni tudjanak magukban. Érthető, hogy még nagyobb figyelemmel és óvatossággal veszik körbe a babát, mint azok, akiknek a gyermeke érett újszülöttként látta meg a napvilágot.

koraszülött baba

Kapcsolódó termékek:

Apró ruha az apró korababákra

A fentieken túl van néhány olyan praktikus dolog, amire szükség lesz, amikor a koraszülött baba világra jön. Ilyen például a 44-es vagy 50-es méretű babaruha, az aprócska babasapka vagy az eldobható pelenka koraszülött babáknak.

Kapcsolódó termékek:

Ruhák 44-es és 50-es méretben:

Minden praktikus és ezt az időszakot támogató eszköz és babaholmi mellett a legfontosabb a koraszülött baba számára a szülői közelség, ami segíti a regenerálódást, a fejlődést, emellett pedig gyógyítja a babát és a szülőket is, hogy az őket ért nehézségeket együtt, szeretetben feldolgozzák.

Fotó: www.shutterstock.com