Baba körömcsipesz

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Körömcsipesz

Az újszülött körömvágása fontos része a baba ápolásának. Felnőttként meglepő lehet, hogy milyen gyorsan nő a babád körme. De ez teljesen természetes, ugyanis a babák körme sokkal gyorsabban nő, mint a felnőtteké. Készülj fel tehát, hogy hetente legalább egyszer kell vágni a baba körmét. De az is lehet, hogy heti két alkalommal is sort kell rá keríteni. A babák ugyanis előszeretettel hadonásznak a kezükkel és ha túl hosszú a körmük, meg tudják magukat csikarni.

Mikor kell vágni a baba körmét?

Vannak babák, akik eleve hosszú körömmel születnek. Ilyenkor rögtön felmerülhet benned, hogy levágd neki. A szakemberek viszont azt javasolják, hogy a születést követő 1-2 hétben még ne vágd le az újszülött körmét. Helyette érdemes beszerezni újszülött kesztyűt, hogy ne tudja magát megkarmolni.

Azért kell ennyi időt várni, hogy a baba körme jól kivehetően elváljon a bőrtől. Ha ez megtörtént, akkor lehet biztonságosan levágni a körmét anélkül, hogy megsérülne. Amikor már nagyobb a baba, akkor is érdemes megvárni, amikor a köröm túlnő az ujjbegyen.

Körömvágás lépései

A köröm levágása során mindig követni kell a köröm természetes vonalát és nem szabad teljesen tövig levágni a körmöt. Nagyjából 0,5-1 millimétert érdemes hagyni. A sarkokat nem kell kivágni, mert azzal megnő a köröm benövés kockázata. A vágás után ellenőrizd le, hogy ne maradjon éles rész, ami megcsikarhatja.

Baba körömcsipesz

A baba körömvágáshoz többféle eszközt is használhatsz. Bármelyiket is használod, azt rendszeresen kell fertőtleníteni. Higiéniai okokból pedig csak a baba körmének levágására használd ezeket.

A baba körömcsipesz talán kevésbé közismert, mint a baba körömvágó olló, de ez teljesen alkalmas a baba körömvágására. Sőt! A baba körömcsipesz még akár hasznosabb is, mint egy baba körömvágó olló. A körömcsipeszt ugyanis nyugodtan a baba kezébe is adhatod, hogy ismerkedjen vele. Nem kell attól tartani, hogy megvágja magát. Ráadásul a körömcsipesszel, még gyorsabb is a körömvágás.

Tippek körömvágáshoz

A babák általában nem rajonganak a körömvágásért. Míg a legkisebbek számára teljesen idegen a helyzet és nem igazán értik mi történik, ezért nyugtalanok, addig a nagyobbak már egészen más okból tiltakoznak a körömvágás ellen. 

Nagyjából 2-3 éves korban érkezik meg egyfajta dackorszak a gyerekeknél, amikor teljesen elutasítóak a körömvágással. Egyrészt nem szeretik, hogy sokáig (számukra legalábbis ez sok idő) mozdulatlanul, egy helyben kell ülni. Másrészt, bár felnőttként ez furcsán hangzik, de kötődnek a körmükhöz és körömvágásnál úgy érzik, hogy egy részüket elveszed tőle. Bennük ezt a fajta szorongást úgy tudod feloldani, ha:

  • a kezébe adod a körömcsipeszt, hogy megismerkedjen vele,
  • miután levágtad a körmét, megengeded, hogy megnézze, mit vágtál le. 
  • öledbe veszed őt és közben ujjas mondókákat énekelsz neki.

A pici babáknál még egyszerűbb a megoldás. Náluk az első néhány hétben, hónapban alvás közben le tudod úgy vágni a körmöt, hogy nem ébred fel rá.