Baba körömvágó olló

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Körömvágó olló

Az újszülött körömvágása fontos része a baba ápolásának. Felnőttként meglepő lehet, hogy milyen gyorsan nő a babád körme. De ez teljesen természetes, ugyanis a babák körme sokkal gyorsabban nő, mint a felnőtteké. Készülj fel tehát, hogy hetente legalább egyszer kell vágni a baba körmét. De az is lehet, hogy heti két alkalommal is sort kell rá keríteni. A babák ugyanis előszeretettel hadonásznak a kezükkel és ha túl hosszú a körmük, meg tudják magukat csikarni.

Mikor kell vágni a baba körmét?

Vannak babák, akik eleve hosszú körömmel születnek. Ilyenkor rögtön felmerülhet benned, hogy levágd neki. A szakemberek viszont azt javasolják, hogy a születést követő 1-2 hétben még ne vágd le az újszülött körmét. Helyette érdemes beszerezni újszülött kesztyűt, hogy ne tudja magát megkarmolni.

Azért kell ennyi időt várni, hogy a baba körme jól kivehetően elváljon a bőrtől. Ha ez megtörtént, akkor lehet biztonságosan levágni a körmét anélkül, hogy megsérülne. Amikor már nagyobb a baba, akkor is érdemes megvárni, amikor a köröm túlnő az ujjbegyen.

Körömvágás lépései

A köröm levágása során mindig követni kell a köröm természetes vonalát és nem szabad teljesen tövig levágni a körmöt. Nagyjából 0,5-1 millimétert érdemes hagyni. A sarkokat nem kell kivágni, mert azzal megnő a köröm benövés kockázata. A vágás után ellenőrizd le, hogy ne maradjon éles rész, ami megcsikarhatja.

Baba körömvágó olló

A baba körömvágáshoz többféle eszközt is használhatsz, a hagyományos körömvágó olló mellett léteznek már lekerekített végű baba körömvágó ollók. Bármelyiket is használod, azt rendszeresen kell fertőtleníteni. Higiéniai okokból pedig csak a baba körmének levágására használd ezeket. 

A baba körömvágó olló előnye a hagyományos ollókkal szemben, hogy a lekerekített végüknek köszönhetően biztonságosabb velük a körömvágás. Ha a baba hadonászik is közben, nem kell attól tartani, hogy az olló vége megszúrja őt.

Tippek körömvágáshoz

A babák általában nem rajonganak a körömvágásért. Míg a legkisebbek számára teljesen idegen a helyzet és nem igazán értik mi történik, ezért nyugtalanok, addig a nagyobbak már egészen más okból tiltakoznak a körömvágás ellen. 

Nagyjából 2-3 éves korban érkezik meg egyfajta dackorszak a gyerekeknél, amikor teljesen elutasítóak a körömvágással. Egyrészt nem szeretik, hogy sokáig (számukra legalábbis ez sok idő) mozdulatlanul, egy helyben kell ülni. Másrészt, bár felnőttként ez furcsán hangzik, de kötődnek a körmükhöz és körömvágásnál úgy érzik, hogy egy részüket elveszed tőle. Bennük ezt a fajta szorongást úgy tudod feloldani, ha:

  • a kezébe adod a körömcsipeszt, hogy megismerkedjen vele,
  • miután levágtad a körmét, megengeded, hogy megnézze, mit vágtál le. 
  • öledbe veszed őt és közben ujjas mondókákat énekelsz neki.

Néhány mondóka ilyen helyzetre:

  • Hüvelykujjam almafa, mutatóujjam megrázta, középső ujjam felszedte, gyűrűsujjam hazavitte, a kisujjam mind megette, megfájdult a hasa tőle.
  • Ez a malac piacra ment, ez otthon maradt, ez kap finom pecsenyét, ez semmit se kap, ez a malac visít nagyot: uiii uiii éhes vagyok!
  • Kicsi kövér hüvelykapó, mellette van a mutató, langaléta hosszú bátyja, meg a gyenge fiacskája, Pöttöm Jancsi itt a végén, kicsi (baba neve) kezecskéjén.

A pici babáknál még egyszerűbb a megoldás. Náluk az első néhány hétben, hónapban alvás közben le tudod úgy vágni a körmöt, hogy nem ébred fel rá.