Babakozmetikum

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Babakozmetikumok

 

Hintőporok

 

A hintőpor a baba bőrének ápolására szolgál:

  • Fürdetés után használhatod a hajlatokban, illetve ha izzadékony a baba (főleg a nyári időszakban), akkor nagyon jó lehet arra is, hogy megvédje a kicsi bőrét az esetleges kidörzsölődéstől.
  • Használható a baba popsijára is pelenkakiütés ellen (ilyenkor azonban ne használj popsikrémet, mert a kettő együtt nem alkalmazható).


Újszülötteknél köldökcsonk ápolására csak a gyógyszertári hintőport használd!

 

Popsikrémek

 

A popsikrém a pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére szolgál, használata minden pelenkacsere és az esti fürdetés után is szükséges.

Vízhatlan réteget képez a kicsi popsiján, védi a bőrt a kiszáradástól, a pelenkában lévő nedvességtől (védelmet nyújt a vizelet és a székletirritáló anyagaival szemben), csökkenti a gyulladást és használatával megelőzhető a pelenkakiütés.

A legtöbb nemcsak popsikrémként használható, hanem például kidörzsölődött hajlatoknál, felszíni hámsérüléseknél, ekcémás, felfekvéses, aknés bőrfelületek kezelésére, valamint enyhe égési, vagy fagyási bőrsérülésekre is, továbbá ideális felnőttek számára is.

Még olyan típus is megtalálható a kínálatban, amelyik a szájpenész által fertőzött mellbimbó ápolására alkalmas.

Használata: a baba popsijára (vagy más felületre) vékony rétegben kell felvinni.

 

Popsikrémek különböző kiszerelésben:

  • tubusos: higiénikus marad
  • tégelyes: gazdaságosan adagolható
  • spray: egyszerű a használata, mert ráfújás után nem fontos elkenni

 

A nagyobb kiszerelés gazdaságosabb, érdemes azonban kisebb kiszerelést is tartani otthon, amit utazáshoz könnyebben magaddal viszel, és jó, ha a pelenkázótáskában is tartasz egyet. Gondoskodj mindig tartalék popsikrémről is, mert ebből tényleg soha nem fogyhat ki a készlet.

Összetételükben is jelentős eltérések lehetnek. Van popsikrém extra vitamintartalommal, magas lanolintartalommal, bio összetevőkkel, gyógynövénytartalommal, cinkoxiddal, panthenollal. Van olyan, amelyik nem tartalmaz színezőanyagot, konzerválóanyagot, paraffinolajat.

 

Fürdetőszerek

 

A fürdetőszerek a baba testének tisztántartására szolgálnak, gyengédek a bőrhöz, kellemes illatuk megnyugtatja a babát, javítja közérzetét.

Újszülöttkortól, napi rendszerességgel használható az esti fürdetéseknél. Ilyenkor még nincs szükség tusfürdőre, hiszen a kicsi nem tudja még igazán összekoszolni magát.

A fürdetőszert közvetlenül a fürdővízbe kell tenni, és azzal kell locsolni a baba testét. Később, amikor már elkezd kúszni-mászni, érdemes tusfürdőre váltani, ezt közvetlenül a pici bőrére kell tenni.

Érdemes egy termékcsaládot használni, s ha bármilyen irritációt észlelsz, az azt jelzi, hogy a baba bőre érzékeny az összetevők valamelyikére. Ez esetben célszerű kifejezetten érzékeny bőrű babáknak való, illetve bio alapanyagokból készült fürdetőket használni.

Különbség nemcsak az összetevőkben, de a kiszerelésben is lehet. Praktikus pumpás adagolóval ellátott fürdetőszer is kapható, melynek segítségével könnyebben tudod kijuttatni a szükséges mennyiséget.

A kicsi fürdetéséhez mosdókesztyű, vagy mosdószivacs használatát javasoljuk.

A fürdetőszerre minden nap szükség van, és soha nem fogyhat el otthon, ezért érdemes belőle nagyobb kiszerelést vásárolni. Ráadásul így gazdaságosabb is.

 

Samponok

 

Samponnal kell tisztítani a kicsi fejbőrét és haját. A fürdetés fontos kelléke, már újszülöttkortól használható az esti fürdetéseknél, hígítás nélkül, közvetlenül a hajon/fejbőrön, akár napi rendszerességgel is (például hosszú hajú, vagy izzadékony babáknál).

Alapvető különbség az összetevőkben lehet (például bio, aloé, kamilla). A könnymentes sampon nem okoz irritációt, nem csípi a baba szemét, ha esetleg hajmosás közben belekerül.

Kapható kifejezetten koszmó elleni sampon is – használatával hamarabb gyógyul meg a sérült hámréteg a baba fejbőrén.
Ha a babának a hajmosás nehézséget okoz, és emiatt sír, ajánljuk a hajmosó karika használatát, mert így biztosan nem érintkezik a szemével/arcával sem a sampon, sem a víz.

Hajmosás és hajszárítás után hajkefe vagy fésű használatát javasoljuk.

 

Szappanok

 

A szappan a baba bőrének tisztán tartására szolgál. Újszülöttkorban is használható, de inkább akkor van rá szükség, amikor a gyerkőc már kúszik-mászik, és szennyeződés kerül a bőrére.

Napi rendszerességgel, az esti fürdetésnél is használhatod közvetlenül a baba bőrén, vagy nagyobb gyereknél többszöri kézmosásra.

Adagolás szempontjából a szappan gazdaságosabb, mint a tusfürdő. Különbség az összetevőkben van.

Vannak olyan szappanok, melyek szembe kerülve sem csípnek, nem okoznak kellemetlen érzést a baba számára.

Érdemes külön zárható dobozban tárolni, hogy ne kerüljön rá más szennyeződés. A baba szappanját – higiéniai okokból – más ne használja a családból!
A kicsi fürdetésénél mosdókesztyű, mosdószivacs használatát javasoljuk.

 

Test- és arcápolók

 

A test- és arcápolók a baba érzékeny bőrére lettek kifejlesztve, újszülöttkortól, napi rendszerességgel, fürdetés után használhatóak, vékony rétegben kell felkenni a bőrre (arcon, testen).

 

Elsősorban akkor javasoljuk a használatukat, ha száraz a baba bőre, ami a hűvösebb téli napokon, vagy a nyári időszakban (például ha sokat van a pici vízben, vagy ha nap éri) gyakrabban előfordulhat.

Fürdetés után a testápoló megnyugtatja, puhává és bársonyossá teszi a baba érzékeny bőrét, véd a kiszáradástól, segíti a sebgyógyulást (például horzsolások) is, javítja a kicsi általános közérzetét.

Léteznek szél és hideg időjárás elleni arcápolók, melyek a baba különösen érzékeny arcbőrének ápolására szolgálnak, védik az időjárás viszontagságaitól, a kiszáradástól.

Különbség az összetevőkben és a kiszerelésekben van (tubusos, flakonos, tégelyes).