Babablog

Lázmérő teszt - mindent a lázmérőkről

Sose tudhatod, hogy gyermeked mikor lázasodik be. A lázméréshez szükséged lesz egy megbízható lázmérőre. De vajon milyen lázmérőt érdemes venni?

Bármennyire is védjük, óvjuk a gyermekeinket, sajnos a betegségek nem mindig kerülik el őket. A betegségek pedig gyakran lázzal járnak. Bevett szokás, hogy ilyenkor azonnal lázcsillapításba kezdünk. De vajon jól tesszük? Mi a teendő, ha lázas a gyerek? Szükség van-e lázcsillapításra? Mivel mérjük a lázat? Melyik a legjobb lázmérő?

A lázról és lázcsillapításról

Számos orvosi kutatás kimutatta, hogy a láz alapvetően hasznos. Maga a láz ugyanis nem betegség. A láz az emberi szervezet válasza a betegségre. Egy jel arra, hogy szervezetünk dolgozik a betegség ellen. Ha lázcsillapításba kezdesz, akkor pont ezt a természetes védekezési folyamatot nyomod el. Ezért is megfontolandó, hogy mikor kell lázcsillapításba fogni és mikor kell “lázasan hagyni” a gyereket. De mikortól beszélhetünk egyáltalán lázról?

 • 36 - 37°C: normális testhőmérséklet
 • 37 - 38°C: hőemelkedés
 • 38 - 39°C: mérsékelt láz
 • 39 - 40,5°C: magas láz
 • 40,5°C felett: igen magas láz

Lázról 38°C feletti testhőmérsékletnél beszélhetünk. Ez alatt legfeljebb hőemelkedésről lehet szó. 

lázmérő lázcsillapítás

Tudtad? A fülben, a szájban, a végbélben mért maghőmérséklet magasabb, mint a hónaljban mért testhőmérséklet, ezért fülben, szájban vagy végbélben való mérés után 0,5 °C fokot le kell vonni a mért értékből és így kell megállapítani a fenti skála alapján a láz mértékét.

Fontos észben tartani, hogy csupán a láz mértékéből még nem lehet egyértelműen a betegség súlyosságára következtetni. Egy komolyabb betegség is járhat alacsonyabb lázzal, míg egy kevésbé súlyos betegséget akár igen magas láz is kísérhet. 

A láz veszélyes is lehet?

Lehet veszélyes a láz? Habár a láz az esetek túlnyomó többségében alapvetően hasznos védekezési mechanizmus, de vannak ritka, kirívó esetek, amikor a láz veszélyes is lehet. Ilyen helyzetek:

 • A szervezet hőszabályozásáért felelős agyi központ sérül. Például oxigénhiányos vagy friss traumás agyi sérülés esetén.
 • Magzatoknál az utolsó trimeszterben és újszülötteknél.
 • Súlyos szívbetegség miatt a szív nem képes fokozott szívműködésre.
 • Örökletes szív-ingerületvezetési rendellenességnél.

Ezen esetekben egyértelmű, hogy mielőbb lázcsillapítást kell alkalmazni és azonnal orvoshoz kell fordulni! Egyéb esetekben viszont alapvetően a gyerek közérzete a döntő. A közérzete alapján tudod eldönteni, hogy szükség van-e lázcsillapításra vagy sem.

Láz lefolyása, a lázmenet

A láz lefolyásának, azaz a lázmenetnek 4 szakasza van: emelkedő, tetőző, csökkenő és normalizálódó fázis. Egy normál lefolyású láz bizonyítottan véd visszatérő fertőzésekkel és későbbi allergiákkal szemben is. Ezért is fontos, hogy lehetőleg csak úgy és akkor avatkozz be a láz lefolyásába, hogy az ne borítsa fel a ciklusos lázmenetet. 

Ha szeretnél többet tudni arról, hogy tudsz a lázmenetnek megfelelően, vagyis azt nem megbolygatva segíteni a gyermeked lázas állapotán, olvasd el ezt a cikkünket, ahol részletesen írunk a megfelelő lázcsillapítási lehetőségekről: Meglepő újdonságok a láz és a lázcsillapítás kérdéseiről

A FeverFriend kétnyelvű telefonos applikáció (iOS, Android) sokat segít a szülőknek abban, hogy könnyebben megítéljék, milyen súlyos a gyermek lázas állapota. Lehet-e otthon nyugodtan ápolni, kell-e orvoshoz fordulni?

A megbízható lázmérők 

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy lázas-e a gyerek vagy sem, szükséged lesz egy megbízható lázmérőre. A megbízható szó nem véletlen! Különféle lázmérők léteznek, amik más-más módon hivatottak mérni a testhőmérsékletet. Bár a gyártók egytől egyig mind a saját terméküket dicsérik és állítják be a legjobb és legpontosabb lázmérőnek, de a gyakorlatban  azért minden típusnak megvan a maga előnye és hátránya. Ezúttal a lázmérők útvesztőjében szeretnénk nektek némi segítséget nyújtani.

A lázmérők típusai

Hagyományos higanyos lázmérő 

Bizonyára emlékszel még ezekre a saját gyerekkorodból. Ez a klasszikus üveg borítású, merev lázmérő, ami higany segítségével méri a testhőmérsékletet. Egy Európai Uniós szabályozás miatt 2009 óta ezt a típusú lázmérőt már nem lehet forgalmazni. Így tehát a patikákban, üzletekben hiába is kérnél ilyen típusú lázmérőt, már legfeljebb csak az otthoni készleteidben találhatsz ilyet. Ha otthon találsz is ilyen lázmérőt azt tanácsoljuk, inkább ne használd, hiszen nem véletlenül tiltották be. Ha véletlen eltörik, nagyon egészségkárosító rád és a babára nézve is.

A higanyos lázmérők betiltásának hátterében egészségügyi megfontolások húzódtak. A lázmérő higanytartalma ugyanis mérgező az emberi szervezet számára. Ha véletlen eltörik egy ilyen lázmérő, mérgező higanygőz szabadul ki.

Hagyományos higanymentes lázmérő

A hagyományos higanymentes lázmérő, ahogy a nevéből is látszik, már csak formájában hagyományos. E tekintetben ugyanúgy néznek ki, mint a régi típusú lázmérők, de ezekkel szemben már nem higany segítségével történik a lázmérés, hanem más anyaggal, például gallium-ón ötvözettel vagy színezett, általában piros vagy kék alkohollal. A működési mechanizmusa hőtáguláson alapszik.

Ezek a lázmérők is üvegből készülnek, tehát a törékenységre oda kell figyelni. Nincs digitális kijelzés, a testhőmérsékletet a skáláról kell leolvasni és használat után ugyanúgy le kell rázni. Pontosság tekintetében a higanymentes lázmérők is megbízhatóak, viszont itt is számolni kell a hosszabb lázmérési folyamattal.

Hagyományos higanymentes lázmérővel szájban, hónaljban lehet testhőmérsékletet mérni.

Hagyományos digitális lázmérők

Önmagában a digitális lázmérők kifejezés elég tág fogalom, hiszen minden olyan lázmérő, ami digitálisan mutatja a testhőmérsékletet ide kerülne, de ezért került elé a hagyományos jelző. A hagyományos jelző ebben az esetben is a lázmérő formájára utal. Ez továbbra is formailag majdnem teljes egészében követi akár a higanyos lázmérők, akár a higanymentes lázmérők formáját. 

lázmérő digitális

Bébé Confort lázmérő

A digitális lázmérő használata nagyon egyszerű: mérés közben fixen a helyén kell tartani és megvárni, amíg befejeződik a mérés. Ezután a kijelzőről már leolvasható a mért testhőmérséklet. Amiért kedvelik ezeket a típusokat:

 • Nem üvegből készültek, így kevésbé törékenyek.
 • Egyes típusok már gyors mérési funkcióval is rendelkeznek, így akár 10-20 másodperc alatt meglehet az eredmény. Ez kifejezetten hasznos funkció egy izgi-mozgó gyerekeknél.
 • Létezik merev és flexibilis kivitelben is. A flexibilis kivitel gyerekek számára kimondottan ajánlott, főleg akkor, ha végbélben méred a testhőmérsékletet. A baba lázméréséhez is inkább flexiblis digitális lázmérőt válassz, ne merev végűt.
 • Egyes modellek memóriában tudják tárolni a korábbi mérési eredményeket.
 • Egyes típusok a mérés befejeztével hangjelzést adnak le.

Hagyományos digitális lázmérővel szájban, hónaljban és végbélben lehet testhőmérsékletet mérni.

Fülhőmérő

A fülhőmérő is digitális lázmérő, hiszen digitálisan jelzi a mért testhőmérsékletet, de működésében és kinézetében mégis alapvetően különbözik az előbb bemutatott hagyományos digitális lázmérőktől. Nomen est omen, azaz a név kötelez! A fülhőmérővel a fülben tudod megmérni a testhőmérsékletet. A működési elv az infravörös sugárzás érzékelésén alapul. A fülben lévő dobhártya nagyon dús érhálózattal rendelkezik és infravörös sugárzást bocsát ki. A fülhőmérő fülbe helyezett vége alkalmas az infravörös sugárzás észlelésére, ezért szokás infra lázmérőnek is nevezni ezeket. A fülhőmérő az infravörös sugárzás komponenseinak arányából következtet a testhőmérsékletre.

lázmérő fülhőmérő

Sokak által kedvelt megoldásról van szó, hiszen gyors mérést biztosít és viszonylag kényelmes lázmérési megoldás. Gyerekeknél akár alvás közben is mérhető a láz, nem kell felkelteni emiatt az alvó gyereket. Általában rendelkeznek memóriával, ami a korábbi mérési eredményeket tárolja, illetve hangjelzéssel jelzik a mérés befejeztét. Akik ennek ellenére mégsem kedvelik a fülhőmérőt, azok a fülhőmérők pontatlanságát szokták felhozni indokként. 

Való igaz, hogy a fülhőmérővel való mérésnek megvannak a maga szabályai és vannak tényezők, amelyek befolyásolhatják a mérés eredményét, a mérési pontosságot. Így például fülgyulladás vagy túlzott fülzsír esetén nem mutat igazán pontos értéket. Hat hónapnál fiatalabb baba lázmérésre nem ajánlják, mivel az ő hallójárataik még túl szűkek a fülhőmérőhöz.

Fülhőmérővel kizárólag fülben lehet testhőmérsékletet mérni.  

Homlokmatrica

A homlokmatrica a homlokon való lázmérésre szolgáló lapocska, ami színváltozással jelzi a testhőmérsékletet. A felhelyezés után rövid időn belül megváltozik a homlokmatrica színe. A megváltozott színt kell összehasonlítani a lázmérési színskálával és így állapítható meg a testhőmérséklet mértéke. Bármennyire kényelmes, nem ad igazán pontos eredményt.

A homlokmatricával kizárólag homlokon lehet testhőmérsékletet mérni. 

Homlokhőmérő

A mostani COVID-19 járvány kapcsán is számos tudósításban látni lehetett működés közben a homlokhőmérőket. Ezek a készülékek érintkezés nélkül, a homloknál mérik a testhőmérsékletet. A homlokhőmérők a test által kibocsátott infravörös sugárzást észlelik, ezért is szokás infra lázmérőként is hivatkozni rájuk.

A gyors és kényelmes mérés miatt sokan kedvelik a homlokhőmérőket. Általában rendelkeznek memóriával, ami a korábbi mérési eredményeket tárolja és hangjelzéssel jelzik a mérés befejeztét.

A homlokhőmérőnél is vannak olyan tényezők, amik befolyásolhatják a mérési eredményt. Ilyen mérés torzító tényező lehet a bőr típusa, az izzadság, a bőr ereinek tágultsága, a külső levegő hőmérséklet ingadozása.

Homlokhőmérővel kizárólag a homloknál lehet testhőmérsékletet mérni.

+1 Lázmérős cumi

Plusz kategóriaként érdemes megemlíteni a lázmérős cumit, mint lázmérési lehetőséget. Értelemszerűen ez a fajta lázmérési megoldás inkább csak a kisgyerekek számára jelent valós alternatívát és ott is csak azoknál, akik egyébként is cumiznak. Viszont a cumizó gyerekek általában ragaszkodnak a már megszokott cumikhoz, így nem biztos, hogy elfogadnak egy másmilyen típusú cumit.


lázmérős cumi

Beurer BY 20 lázmérős cumi

A lázmérő cumi csak szájban való lázmérésre alkalmas és a lázméréshez nagyjából 3 percre van szükség. 

Lázmérő összehasonlító táblázat

lázmérő összehasonlító táblázat

A helyes lázmérés módja

A helyes lázmérési technika legalább annyira fontos, mint egy megbízható lázmérő. A nem jól elvégzett lázmérés ugyanis pontatlansághoz vezet. Ezért jobb tisztában lenni, hogy a különböző mérési helyeken mire figyelj oda ahhoz, hogy minél pontosabb eredményt kapj.

Lázmérés végbélben

A végbélben történő mérés a legpontosabb eredményt hozza. Miért? Mert a test valós hőmérséklete, a centrális hőmérséklet vagy más néven a maghőmérséklet a végbélben mért értéknek felel meg. Merev lázmérők helyett a végbélben való méréshez érdemes egy flexibilis lázmérőt választani. Mérés előtt krémezd be a lázmérőt, hogy csökkentsd a mérés kellemetlenségét! A méréshez a lázmérőt körülbelül 1,5 cm mélységig kell a végbélbe dugni, mélyebbre semmiképpen sem!

Tudtad? A hazai szakmai ajánlások a gyerekeknél 1 éves korig a végbélben való lázmérést, 1 és 3 éves kor között a végbélban vagy hónaljban való lázmérést, 3 éves kor felett pedig a hónaljban való lázmérést ajánlják.

Lázmérés hónaljban

A hónaljban való mérés a legelterjedtebb. A hónaljban való mérésre is alkalmas digitális lázmérőket alapvetően az ott mérhető hőmérséklethez kalibrálják. A helyes méréshez a lázmérőt a hónaljban a testhez kell szorítani. Ahhoz, hogy pontos értéket kapj, a lázmérőt a mérés során végig fixen a helyén kell tartani. Ez gyerekeknél nem is olyan egyszerű feladat, így érdemes olyan lázmérőt választani, ami már rendelkezik gyors mérési funkcióval. Így az egyébként közel 10 perces mérési időt 20-30 másodpercre le lehet rövidíteni. 

Tanács: A gyerekeknél mindenképpen felügyelni kell, hogy a mérés során végig jó helyen legyen a lázmérő.

lázmérés hónaljban

Lázmérés szájban

Bár a szájban való lázmérés az elterjedt kifejezés, de valójában nyelv alatti mérésről van szó. Tehát helytelen, ha úgy mérsz lázat, hogy csak simán beveszed a szádba a lázmérőt. Az a helyes mérési technika, ha a lázmérőt oldalt, a nyelved alá, a fogléc belső oldalára helyezed. A pontos mérés érdekében 10 perccel a mérés előtt már ne igyál, ne egyél se hideget se meleget!

Gyerekeknél a szájban való lázmérés nem igazán ajánlott, mivel ráharaphat a lázmérőre.

Lázmérés fülben

Első és legfontosabb szabály, hogy fülben való lázméréshez csak és kizárólag erre a célra szolgáló fülhőmérőt használj! Egy hagyományos lázmérő (higanyos lázmérő, higanymentes lázmérő, digitális lázmérő) ugyanis megsértheti a dobhártyát vagy a hallójáratot. A fülhőmérőt kiegyenesített hallójárat mellett kell használni, ehhez kicsit hátrafelé fell húzni a fület. Használat előtt mindenképpen olvasd el a gyártó használati utasítást és azt követve végezd el a lázmérést!

Hiába nagyon kényelmes a fülhőmérő használata, mégsem alkalmazható minden esetben, mivel vannak olyan helyzetek, ami pontatlanságot okoz az eredményben. Így például túlzottan zsíros fül, fülön való alvás, hallójárat gyulladás vagy középfülgyulladás esetén a tényleges testhőmérsékletnél magasabb értéket mutat, mivel ilyenkor a fülben hőtorlódás következik be.

Ha mindenképpen fülben szeretnél lázat mérni, akkor mindkét fülben meg kell mérni a testhőmérsékletet és a két mért érték közül a magasabbat kell alapul venni.

lázmérés a fülben

Lázmérés homloknál

A homloknál való lázmérés pontossága nagyban függ a lázmérés módjától. Gyártó függő, hogy a különböző homlokhőmérővel hogyan kell elvégezni a lázmérést. Éppen ezért mindenképpen érdemes elolvasni a lázmérő használati utasítását és azt szigorúan követve elvégezni a mérést. Ezeket a hibákat szokás elkövetni a homlokhőmérő használatánál:

 • Nem megfelelő távolságban tartod a homlokhőmérőt.
 • Nem elég ideig tartod a homlokhőmérőt.
 • Bekapcsolás után túl hamar elkezded a lázmérést.

Csak ép bőrfelületen lehet mérni; nedves, izzadt, sérült esetleg gyulladt bőrön nem alkalmazható, mert a lázmérés ilyenkor torz eredményt hoz. 

Lázmérő a házi patikában

Mindenki arra vágyik, hogy gyermeke egészséges legyen, de jó ha felkészülsz arra, ha megbetegszik. Mivel a betegségek sokszor lázzal járnak, ezért fontos, hogy legyen otthon a házi patikában megbízható lázmérő. Amikor a gyereket elviszed a gyerekorvoshoz, biztos, hogy meg fogja kérdezni, hogy volt-e láza a gyereknek? Mennyi volt a láza? Ezekre a kérdésekre csak akkor tudsz pontos választ adni, ha van otthon megbízható lázmérőd.

Kapcsolódó termékek:

Fotók: www.shutterstock.com