Babablog

A legjobb gyerekfilmek a kicsiknek és az egész családnak

A legjobb gyerekfilmek szórakoztatóak és szolgálnak valamilyen tanulsággal is. Hogyan válassz a hatalmas választékból? Mi való egy kisgyereknek és mi nem?

A legjobb gyerekfilmek között biztos te is számos olyan klasszikust találsz, amelyeket még ma is szívesen újranézel, mivel kellemes emlékek fűződnek hozzájuk gyerekkorodból. Az olyan családi filmek, mint például a Váratlan utazás, lehet, hogy most is nosztalgikus érzéseket keltenek benned, nemsokára pedig a te gyerekeid is ugyanígy megtalálják a kedvenceiket. Hogyan válogass a legjobb gyerekfilmek közül? Melyik korcsoportnak mi ajánlott? Melyik családi filmet fogod te is ugyanúgy élvezni, ahogy gyermekeid?

Gyerekfilmek: szempontok a képernyőidő kialakításához

A képernyő előtt töltött idő ugyanolyan megosztó nevelési kérdés, mint az, hogy ehet-e a gyermek például édességet, vagy hogy milyen és mennyi játékot engedtek neki. Pároddal érdemes ezeket a témákat minél előbb átbeszélni, hogy közös elveket alakítsatok ki, amelyeket a nagyszülőkkel és az esetleges bébiszitterrel, segítő családtagokkal, barátokkal is megoszthattok. Fontos, hogy a döntéseteket azok is tiszteletben tartsák, akik rajtatok kívül a gyermekkel foglalkoznak.

  • Vannak, akik a teljes képernyőtilalom mellett teszik le a voksukat, hogy gyermekük fejlődését ne befolyásolják a túlzott vizuális ingerek. 
  • A másik véglethez tartoznak azok, akik korlátlanul engedik a gyerekeket tévézni, mesét nézni a tableten, laptopon, telefonon. 
  • A harmadik csoportba azokat sorolhatjuk, akik valamennyi képernyőidőt engedélyeznek a kicsiknek, de bizonyos, előre meghatározott korlátok közt.  

Ha engeded a filmezést, mindenképpen figyelj a mértékre. Ne ez legyen számára az egyetlen kikapcsolódási lehetőség, hiszen egy gyermek fejlődéséhez a közös és az önálló játéknak felbecsülhetetlen jelentősége van.

Ha úgy határoztok, engeditek mesét nézni, nagyon fontos, hogy szűrjétek a tartalmat, ami a szeme elé kerül. Mivel a kicsik lelke nagyon érzékeny, óvatosnak kell lenni, nehogy túl ijesztő legyen a választott film, vagy olyasmit lássanak, ami számukra még nem megemészthető. A korcsoport-besorolások segíthetnek ebben, de mi is készültünk nektek néhány ajánlattal, hogy segítsünk, ha úgy döntötök, hogy a gyermeketek nézhet mesét. 

legjobb gyerekfilmek

A legjobb gyerekfilmek, mesefilmek a kicsiknek

Bár kérve-kéretlenül özönlenek a szülőkre az olykor egymással ellentétes tanácsok a képernyőidő tekintetében, a szakértők között konszenzus van a kisgyermekek médiahasználatát illetően. Azt ajánlják, hogy a 18 hónapos kor alatt inkább kerüljük a képernyőt, sőt, a szigorúbbak egészen 3-4 éves korig tiltanák a tévézést a kicsiknek, de utána is azt javasolják, hogy a szülők nézzék együtt a műsort a gyermekkel, hogy segítsenek neki megérteni, amit lát. 

Melyik az a mesefilm, amelyet már megmutathatsz 3 éves kor felett, ha úgy döntötök, engedtek egy kis tévézést? Az egész kicsiknek való legjobb gyerekfilmek közé tartozik többek közt a Mancs őrjárat szuperkutyijai mellett még sokak szerint Maja, a méhecske, illetve Peppa malac is.  Ezek a mesék nem tartalmaznak erőszakos jeleneteket, és tekintettel vannak a kicsik érzékenységére is. 

Fontos szem előtt tartani, hogy egyvégtében ne üljetek a képernyő előtt túl sokat, mert a kisgyerekeknek leginkább mozgásra és játékra van szükségük. Hosszú távon és rendszeresen az egy helyben ücsörgés és a képernyő figyelése nem tesz jót sem a testüknek, sem az idegrendszerüknek. 

A mesefilmek közötti választásnál érdemes utánanézni a korhatár besorolásnak és csak olyan mesét nézni a gyermekkel, ami az életkorának megfelel. Az interneten számos olyan oldalt találsz, ahol fellelhetőek ezek a besorolások. Például ilyen az imdb.com vagy a childrenandmedia.org.au

Top 10: mesefilmek 7 éves korig (és akár utána)

Nagyobbacska ovisok – megszakításokkal – már talán megbirkóznak egy-egy hosszabb filmmel is, főleg, ha a szereplőkkel azonosulni is lehet. Következzenek a legjobb gyerekfilmek – szerintünk! Ezeket korhatárra való tekintet nélkül nézhetik a gyermekek.

Derült égből fasírt

Egy tudós feltalál egy olyan gépet, amelynek segítségével étel hullik az égből. De nem is sejti, hogy a dolgok hamarosan a legrosszabbra fordulnak.

Bajkeverő majom

A sárga kalapos Ted, aki egy furcsa múzeumi alkalmazott, belebotlik George-ba, a kíváncsi majomba, akit lelkesedése gyakran bajba sodor. 

Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts-film

A Peanuts-filmek azért nagyszerűek, mert nem nézik le a gyerekeket, és többnyire arról – is – szólnak, hogy gyereknek lenni néha nagyon nehéz.

L'ecsó

Remy, aki remekel a főzés terén, és nem mellesleg egy patkány, szokatlan szövetséget köt egy híres párizsi étterem fiatal konyhai dolgozójával.

Némo nyomában

Miután fiát, Némót elrabolják, és Sydneybe viszik, egy félénk bohóchal, Pizsi, útnak indul, hogy barátai segítségével hazahozza őt.

WALL-E

A távoli jövőben egy kis hulladékgyűjtő robot véletlenül olyan űrutazásra indul, amely az emberiség sorsára is befolyással lehet. 

Toy Story - Játékháború

Egy cowboybaba mélységesen fenyegetve érzi magát, amikor egy új űrhajós figura veszélyeztetni látszik pozícióját kedvenc játékként. 

Lilo és Stitch - A csillagkutya

Egy fiatal lány találkozása a galaxis legkeresettebb földönkívülijével. A lecke:  bárki képes a szeretetre, még a legfurább szerzetek is!

Kedvenc filmek gyerekeknek 7 éves kor felett 

Az iskoláskorú gyerekek már igen fogékonyak a gyerekfilmekben megjelenő tanulságokra, amelyekben a következő filmek bővelkednek. Mindegyiket jó szívvel ajánljuk figyelmetekbe, mert felnőttként is nagyon szerethetőek.

Agymanók

Ez a film fontos „taneszköz" a szülők és a tanárok számára, akik segíthetnek a gyerekeknek megtanulni hogyan bánjanak az érzelmeikkel.

Fel!

Ez a film azt tanítja, hogy az élet egy nagy kaland, és sosem késő megtalálni az értelmét és a célját. 

Jégvarázs

Még egy Disney-film, amely örök kedvenc lesz, főleg a kislányok körében. Amikor királyságuk örökös télben ragad, a rettenthetetlen Anna összefog a jeges emberrel, Kristoffal és rénszarvas cimborájával, hogy megtalálják Anna nővérét, Elza királynőt, és megtörjék a jeges varázslatot. 

Kung Fu Panda

A Kung Fu Pandában Pónak, a tésztát szürcsölgető álmodozónak fel kell vállalnia valódi énjét, hogy Sárkányharcos lehessen. 

Coco

A kitartás, a csapatmunka és a hála fontosságát üzeni ez a film: értékeld a családodat, és kövesd az álmaidat!

Kedvenc ifjúsági filmek nagyobbacska gyerekeknek.

A legjobb családi filmek

Végre együtt a család, és a pattogatott kukorica mellé egy olyan filmet kerestek, amelyik egyszerre vicces, kedves és még tanulságos is? 

Családi vígjátékok, amelyek feldobják a közös estéteket

Nem könnyű feladat olyan filmet választani, amely az egész család igényeit kielégíti, és ha nem vigyázol, sokáig is eltarthat a keresgélés. Hogy megoldást nyújtsunk a hosszú téli délutánokra, leszűkítettük a választékot néhány örök kedvencre a legjobb gyerekfilmek mezőnyéből.  

Zootropolis - Állati nagy balhé

Az állatok városában egy újonc nyuszi zsarunak és egy cinikus szélhámos rókának együtt kell dolgoznia egy összeesküvés felderítésén.

Énekelj

Buster Moon-nak még van egy utolsó esélye, hogy visszaszerezze színháza régi dicsőségét: a világ legnagyobb énekversenyét kell megrendeznie!

Égigérő fű

Poldi bácsi, a parkőr nyugdíjba vonul, a szomszédai pedig meglepetéssel készülnek, hogy ne hiányozzon neki annyira az a szép, zöld gyep. Igazi magyar klasszikus, amiért talán már te is rajongtál gyermekként. 

Egészen biztosak vagyunk abban, hogy néhány kedvenced kimaradt a sorból, hiszen a legjobb gyerekfilmek mindenkinek a saját gyerekkorát idézik elsősorban, amikor lélegzet-visszafojtva ült a tévé vagy a mozivászon előtt. Reméljük, adtunk néhány jó tippet, ha gyermekeddel szeretnél kicsit a tévé előtt kikapcsolódni: kalandra fel, számos remek történet várja, hogy együtt elmerüljetek bennük!

Fotó: www.shutterstock.com