Légzésfigyelő

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Légzésfigyelő

A bölcsőhalál (SIDS) gondolata még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Szerencsére a baba légvételét alvás közben is nyomon követheted a légzésfigyelő használatával. Ezeket a pici egyéves koráig érdemes használni.

Kétféle légzésfigyelő közül választhatsz:

  1. Az érzékelőtáblás készülék használatához vízszintes, kemény felületre van szükség. Ilyen például a kiságy, a bölcső, vagy a járóka alja. Az érzékelőtáblá(ka)t (típustól függően 1 vagy 2 lehet) az ágyrács és a matrac közé kell helyezni.

Ez a fajta légzésfigyelő alvás közben nagyon megbízhatóan nyomon követi a kicsi légzését, figyeli a légzésszámot. Légvételnél a mellkas szabályos időközönkénti (periodikus) mozgást végez, amelynek következtében a test tömege kicsit elmozdul. Az érzékelőtáblás légzésfigyelő pedig ezt a mozgást érzékeli.

A bébiegység vezetékes kapcsolatban van az érzékelőtáblával, és éles hanggal és fénnyel riaszt, ha légzéskimaradást érzékel.

Létezik olyan légzésfigyelő, amely már lelassult légzés esetén is riaszt.

A legjobb légzésfigyelő: légzésfigyelő és bébiőr egyben

Választhatsz olyan légzésfigyelőt is, amelyik egyben bébiőr is. Ezeknél a modelleknél a bébiegység mellett van még egy plusz szülői egység. Ez légzéskimaradás esetén hanggal és fényjelzéssel is riaszt a megadott hatótávolságon belül. Ezek a típusok csak bébiőrként is használhatók: a bébiegységet a baba, a szülői egységet pedig a szülő mellé kell helyezni. Kapható LCD-kijelzős bébiőr és légzésfigyelő is, így a babát éjszaka is figyelni tudod. Ez a készülék infrafénnyel világítja meg a sötét szobát. Ennél a típusnál a kommunikáció kétirányú, pár nyugtató szóval vissza lehet jelezni a kicsinek, ha szükséges.

  1. A mobil légzésfigyelő egy egységből áll, amit a kicsi pelenkájára kell csíptetni.

Előnye, hogy könnyű, kicsi és hordozható. Elemmel működik, így szinte bárhol, akár álló babakocsiban, vagy utazóágyban is használhatod. Ez a fajta légzésfigyelő a baba hasának mozgását figyeli, beleértve a lélegzetvételhez szükséges hasi mozgást. Ha a mozgás túlságosan lelassul vagy túl lapossá válik, egyes mobil légzésfigyelők gyengéd rezgéssel lélegzetvételre ösztönzik a babát. (15 másodperc elteltével.) Ha a mozgás nem tér vissza, hangos riasztással figyelmezteti a legközelebbi felügyelő személyt a veszélyre.

Akkor is használható, ha a baba hason alszik, ugyanis a készülék olyan kicsi, és puha, hogy nem nyomja a baba hasát.

Milyen légzésfigyelőt vegyek?

Az érzékelőtáblás készülékekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdések:

Előfordulhat, hogy a készülék tévesen riaszt, pedig a baba légzésével nincs is gond?

A matrac alá helyezett érzékelőtáblák a matrac teljes felületét érzékelik. Ezért nem fordulhat elő, hogy a baba „lefordul” ezekről, és emiatt tévesen riaszt a készülék. Sok szülő mégis arról számol be, hogy a légzésfigyelő annak ellenére jelzett, hogy a babával semmi probléma nem volt. Érdemes ilyenkor a készülék érzékenységén állítani. Újszülött esetében magas érzékenységet állíts be, míg idősebb és súlyban gyarapodó gyermekek számára alacsonyabbat. Vastagabb matrac esetében szintén magasabb érzékenységre van szükség.

Az egészséges csecsemők légzési sajátosságaihoz tartoznak a hosszabb, több másodpercig tartó szünetek (apnoe). A túlságosan hosszú ideig tartó légzési szünetek, a légzés kimaradása, a pici egészségére, életére veszélyesek lehetnek. Amikor légzéskimaradás esetén a készülék riaszt, a babát is felébreszti, légvételre ösztönzi, ez is a célja. Ezért előfordulhat, hogy mire a szülő a kiságy mellé ér, már mindent rendben talál.

Utazóágyban is használhatom az érzékelőtáblás készüléket?

Nem, mert az érzékelőtáblákat csak vízszintes, kemény felületen lehet használni.

Milyen matraccal használhatom a légzésfigyelőt?

Kókusz-, kókusz-latex és memóriahabos matraccal használhatod őket, a matracvastagságnak 3–12 cm között kell lennie. Az áruházainkban megtalálható matracok mindegyike alkalmas arra, hogy érzékelőtáblás légzésfigyelővel használd őket. A szülői ágyban viszont nem tudod használni, mert a készülék a te légvételedet is érzékelné.

Mennyi ideig tartó légzéskimaradás esetén riaszt a készülék?

A légzésfigyelő 15–20 másodperc után ad hangjelzést, és ha ezt követően sem vesz levegőt a gyermek, újabb 5 másodperc múlva folyamatosan riaszt.

Kapható légzésfigyelő ikreknek? Vagy két készüléket kell vásárolni?

Igen, ilyen esetben mindegyik kiságyba külön készülékre van szükség.