Hinta, libikóka

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Libikóka

A gyerekek alapvetően a játék öröméért, a játszótársak miatt szeretnek játszótérre járni. Szülőként is szívesen viszed őt a játszótérre, mivel nagyon jól lefoglalja a gyereket. Ráadásul ami egy egyszerű játszóterezésnek tűnik, az valójában sokkal több. Testileg és lelkileg is fejleszti a gyerek képességeit. 

A játszótéri játékoknak nagy szerepe van a gyermekek mozgásfejlődésében, kiválóan fejleszti a koordinációs képességeket. A játszótéri játékoknak köszönhetően a gyerekek ügyesebbek is lesznek. És ne felejtsük el, hogy a társas kapcsolatok fejlődésére is nagy hatással van a játszóterezés. A játszótéren a gyerekek megtanulnak együtt játszani, osztozkodni a játékokon.

Bármilyen szuperek is a játszóterek, nincs mindig lehetőség elmenni oda. Nem biztos, hogy a lakóhelyed közelében vannak játszóterek és ha van is, nem biztos, hogy az ottani játékok életkorban a gyermekednek megfelelőek. Ezért sokan döntenek amellett, hogy inkább a saját otthonukban rendeznek be egy kisebb játszóteret. 

A legtöbb kisgyerekes ház udvarán találhatsz műanyag csúszdákat, hintákat, libikókákat. MIndegyik más-más módon fejleszti a gyerek képességeit.

A libikóka avagy a mérleghinta

A libikóka az egyensúlyérzék fejlesztésére van nagyon jó hatással. Ahogy a libikóka fel-le jár és átbillen a középpontján, úgy fejlődik a gyerek ritmusérzéke. A mérleghinta ráadásul abban is segít, hogy megtanulják külön-külön megfeszíteni az izmaikat. Mit is jelent ez? Miközben kezével szorosan kapaszkodik, addig a lábait el kell lazítania, hogy csillapítsa a földre érkezéssel járó “ütődést”. Ennek a kettős izomfeszítésnek és -lazításnak az elsajátítása fontos mérföldköve a testtudat fejlődésének. A billenési pont érzékelése fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét és a koncentrációját is.

Szemben a mászókával és a hintával, a libikóka egy társas játékszer. Ahhoz, hogy a gyerek tudjon libikókázni szükség van egy játszótársra. A két gyerek közösen hozza működésbe a libikókát. Mivel együtt tesznek azért, hogy játszhassanak, így libikókázás közben folyamatosan fejlődik a gyerekek együttműködési hajlama. Lehetőséget ad az ismerkedésre, a társas kapcsolatok kialakítására. A mérleghinta nagyon jó eszköz, hogy a gyereknek más gyerekekkel együtt közös élményre tegyenek szert.  

A libikóka méretétől, a magasságától függ, hogy hány éves gyereknek való. A legkisebbeknek való ún. krokodil hinták akár már 1,5 éves kortól is használhatóak. Ezek alsó része íves, ezen gördülnek a gyerekek libikókázás közben és mivel kvázi székként funkcionálnak, ezért nem is tud nagyot esni róla a gyerek. A nagyobbaknak való klasszikus libikókák szülői felügyelet mellett jellemzően 3 éves kortól használhatóak.