Babablog

Magzatod titkos élete

A tudománynak köszönhetően egyre inkább feltárul előttünk a magzati lét csodája.

A magzatkor csodálatos fejlődési mérföldkövekkel van tele, egészen a fogantatás pillanatától kezdve. Vajon a fogantatást követően mikortól beszélhetünk emberről, mikortól datálódik az emberi élet? A tudomány válasza egyértelmű…

A dinamikus morfológia úgynevezett „megtartott individualitás” elve rámutat arra, hogy az emberi élet a fogantatás pillanatától kezdve egységes egész, és semelyik korai fázisa nem tekintendő kevésbé értékesnek, kevésbé emberinek, mint a későbbiek. Az emberi élet megjelenési és kifejeződési formái, legyenek azok bármely természetűek a fiziológiaitól kezdve a pszichésig, a legkorábbi stádiumoktól kezdődően emberi viselkedésként értelmezhetőek. A fejlődés nem passzív folyamat; aktív, szervező tevékenységet igényel az embrió, majd a magzat részéről.

magzat ultrahang

Mit mutat az ultrahang?

Sokáig a kisbabák méhen belüli fejlődését titok övezte. Mára azonban nemcsak a kismamák megérzésein keresztül, hanem tudományos módszerek segítségével is feltárul előttünk ez a csoda. Ideális esetben a kettő, anyai megérzés és tudomány egyszerre, egymást segítve lehetnek jelen a várandósság során, anya és baba összehangolt fizikai és érzelmi szükségleteit szem előtt tartva. A magzatkori szűrő- és ultrahangos vizsgálatok során szerzett tapasztalatok meghatározóak az anya-magzat kapcsolat alakulásában, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgálatot végző szakember megfelelő, megnyugtató módon kommunikáljon a családdal. Az ultrahangos felvételek és vizsgálatok megmutatják, a magzatok méhen belül hogyan alszanak, játszanak, táncolnak, sőt, egyénre jellemző szokásokat építenek ki, melyeket magukkal hoznak a születésük utáni időszakra is. Szerencsés az a szülőpáros, akinek valamely tevékenység közben mutat magáról életképet az ultrahangfelvételen a baba – ilyenkor érdemes az anyának hangosan is elgondolkodni azon, vajon mit csinál épp és miért.

Kapcsolódik a környezetéhez  

A várandósság hónapjai során a pár bizonyosan elgondolkodik: vajon milyen lehet a babának odabent? Mivel foglalkozik, és milyen érzés neki ott lenni? Az élet a fogantatás pillanatától kezdve folyamatos kommunikáció: a szülői ivarsejtek kapcsolódása, majd a baba és az anya szervezete közt zajló folytonos kapcsolódás, oda-vissza ható kommunikáció. A méhen belüli élet az anyai szervezetbe ágyazottan történik, melyben az anyai rezdülések környezeti ingerként érkeznek meg a magzathoz. A magzat egy több szinten zajló, folyamatos párbeszédben fejlődik: élete az apai és anyai ivarsejtek találkozásával indult, majd az anyai szervezettel folyamatos összefonottságban, az anyán keresztül pedig a külvilággal is kölcsönhatásra lép. Kiemelendő a kapcsolata az édesapjával, akinek jelenlétét már magzatkorban érzékeli, édesanyja mellett édesapja hangját is emlékezetébe vési, újszülöttként felismeri. Az életről alkotott elképzeléseit itt kezdi kialakítani: hipotéziseket alkot és tesztel, emlékezetét pallérozza és tanulságokat von le tapasztalataiból. Képes meséket, dallamokat megjegyezni, és születése után az ismerős rigmusok hallatára megnyugszik. Előfordul, hogy csecsemőként megszületése időpontjában megébred, ha feldolgozni valója akad, sír. A szülői életvitelhez is igazodik: már magzatként is anya vagy apa munkaidejéhez igazítja aktív éber fázisait, hogy mindenképp fenn legyen, mikor el lehet tölteni együtt egy kis időt. A magzat tehát ilyen, és ehhez hasonló kompetenciákat épít ki magában – ízlelés, hallás, látás, szaglás, mozgás és fájdalomérzékelés, stb. – melyeket a megfelelő környezeti ingerek, intrauterin (méhen belüli) tapasztalatok hatására tud kifejleszteni.

magzat kapcsolat

Miről álmodik a baba?

Az első trimeszter elképesztő jelentőségű, hiszen ilyenkor minden főbb szerve és szervrendszere kialakul a babának; a végére arca, végtagjai, kézujjain még körmei is vannak. A második trimeszterben pedig már kialakítja azokat a mozgásformákat, melyeket újszülöttkorába örökít át – a csecsemőkori tudását ugyanis itt, méhen belül gyakorolja be. A magzatra jellemző, úgynevezett viselkedési állapotok is épp olyanok, mint amelyeket újszülötteknél észlelhetünk. Négyféle állapotot különíthetünk el: non-REM alvási, REM-alvási, nyugodt éberségi, és aktív éberségi állapotokat. A magzat tehát álomtevékenységet is folytat – vajon miről álmodik? A hetedik hónaptól gyakran nyitva tartja szemét, és egy-egy nézelődés után nem ritka, hogy elalszik, mintha elfáradt volna. Éberségi állapotában pedig nem csak reagál az őt érő környezeti ingerekre, s nem csak „beszélgetésre” bírható, reagál, maga is interakciót kezdeményez! A magzat keresi és szereti az anyai és apai figyelmet. Az anyai és apai érintést, simogatást pocakon keresztül is érzékeli. Sőt, már a rá irányuló anyai figyelem is kimutathatóan jótékony hatással van rá.

Folytonos mozgásban

A magzati mozgás és az idegrendszer szoros összekapcsoltságban fejlődik. A hatodik héttől spontán testmozgások figyelhetőek meg, ami a tizedik hétre olyan intenzívvé válik, hogy a szakirodalomban a magzati tánc elnevezést is kiérdemelte. Az embrió állandó mozgásban van, melyet az anya még nem érzékel, de a tudomány szempontjából ezek a magzati viselkedés legfőbb elemei: a testmozgások, légző-, száj-, és szemmozgások, valamint a szívritmus-mintázatok első megjelenései. A mozgás hatalmas jelentőséggel bír. Egyrészt a magzat mozgással fejezi önmagát. Jóllétéről ad hírt a szakemberek számára, s egyben önmagát fejleszti. Másrészt a második trimeszter közepe táján rugdalózásával határkő megtételéhez érleli kapcsolatát édesanyjával: a kötődés megszilárdulásában ezek a mozzanatok óriási szolgálatot tesznek. Végül, ideális esetben, megszületésének időpontját is ő határozhatja meg. Mielőtt elindul, megszületése előtti két-három napban egy kicsit többet pihen, mint addig. Születése után pedig alig várja, hogy szülei hangja, szaga, látványa és szerető érintései vegyék őt körbe.

Ördögh Csilla pszichológus, perinatális szaktanácsadó

Ez a cikk a gyógyszertárakban ingyenesen elérhető szaklap, a Baba Patika 2017. januári számában jelent meg.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com