Segítség a választáshoz

Kiságy matrac

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Kókuszmatracok, kombinált matracok, matrackiegészítők kiságyhoz

 

Kókuszmatracok

 

A matracot a kiságyhoz külön kell megvásárolnod  (a kettőt érdemes egy időben beszerezni). Remek választás a kókuszmatrac, ami különböző méretekben kapható.

 

A kókuszmatrac egy természetes alapú biomatrac, 100% kókuszháncs felhasználásával préselt kókuszból készül. A legjobb választás a „sajtolt” eljárással készített kókuszmatrac, ennek ugyanis laza és rugalmas a szerkezete.

 

Tulajdonságok

 • A különleges tömörítésnek köszönhetően a kókuszmatracok tökéletesen tartják a gerincet, kiválóan alátámasztják a gyermek fejét, nyakát és hátát. A fejlődő csontoknak szükségük van a megfelelő alátámasztásra. Gerincproblémák esetén is érdemes ilyet választani.
 • További nagy előnye, hogy optimális szellőzést biztosít, így a baba által kipárologtatott izzadtság nem tud a matrac belsejében maradni. Ezért ajánlott ágyráccsal rendelkező kiságyat választani, ami nem zárja le alulról a levegő útját. A megfelelő szellőzés különösen fontos, ha a gyermeked hason alszik.
 • Antiallergén, a jó szellőzésnek köszönhetően az atkák, a baktériumok nem tudnak megtelepedni benne.
 • A legtöbb kókuszmatracnál speciális gyapjúfilc réteg biztosítja a levegő megfelelő ki- és beáramlását.
 • A kókuszmatracok tartósak, strapabírók, melyek hosszú évekig jó szolgálatot tesznek. Ennek érdekében fontos, hogy időnként elforgasd, hogy egyenletes terhelést kapjon. Így elkerülhető annak deformálódása.
 • Huzata cipzárral ellátott, levehető, mosható.

 

Az Öko-Tex szabvány szerint hitelesített matracok anyagösszetételében a vegyi anyagok aránya egészen minimális, így a baba szervezetére nem jelentenek veszélyt.

 

Kombinált matracok

 

A matracot a kiságyhoz külön kell megvásárolni (a kettőt érdemes egy időben beszerezni). A kombinált matracok 5 cm-es latexált kókuszrost és 2 cm vastag viszkoelasztikus Memory Foam borítást tartalmaznak - ötvözve e két anyag pozitív tulajdonságait:

 • A kókuszrost réteg, préselt kókuszból áll, némelyik úgynevezett „sajtolt” eljárással készül, ennek laza és rugalmas a szerkezete.
 • A Memory Foam rétegegy speciális szivacs, ami nagy százalékban csökkenti a testfelszínre ható nyomást, így a gyermek testén nem alakulnak ki nyomáspontok vagy feszültséggócok.

 

Kiságyhoz kétféle fix méretben (60×120 cm, 70×140 cm) kapható, de van olyan is, amelyik az ágy méretéhez igazítható (ez 140 cm-ről 190-re bővíthető).

 

Tulajdonságok

 • A különleges tömörítésnek köszönhetően a kombinált matrac tökéletesen tartja a gerincet, kiválóan alátámasztja a gyermek fejét, nyakát és hátát, ami nagyon lényeges a csontfejlődés időszakában.
 • További nagy előnye, hogy mivel a kókuszrostok laza szerkezetűek, a matrac optimális szellőzést biztosít. A baba által kipárologtatott izzadtság nem tud a matrac belsejében maradni. Ezért ajánlott ágyráccsal rendelkező kiságyat választani, ami nem zárja le alulról a levegő útját. A megfelelő szellőzés különösen fontos, ha a gyermeked hason alszik.
 • Antiallergén, a jó szellőzésnek köszönhetően az atkák, a baktériumok nem tudnak megtelepedni benne.
 • A legtöbb kombinált matracnál speciális gyapjúfilc réteg biztosítja a levegő megfelelő ki- és beáramlását.
 • Tartósak, strapabírók, melyek hosszú évekig jó szolgálatot tesznek. Fontos, hogy időnként elforgasd, hogy egyenletes terhelést kapjon, így elkerülhető a deformálódás.
 • Huzata cipzárral van ellátva, levehető, mosható.

 

Az Öko-Tex szabvány szerint hitelesített matracok anyagösszetételében a vegyi anyagok aránya egészen minimális, így a baba szervezetére nem jelentenek veszélyt.

 

Szivacsmatracok

 

A matracot a kiságyhoz külön kell megvásárolni, a kettőt érdemes egy időben beszerezni.

A szivacsmatracok poliuretánhabból készülnek, közepesen tömör szerkezetűek.

 

A kiságyhoz kétféle méretben (60×120 cm, 70×140 cm) kaphatók, de olyat is találsz kínálatunkban, melyet bölcsőben tudsz használni. Léteznek speciális ágyakhoz való ovális formájúak és nyolcszögletűek is.

 

Tulajdonságok

 • Kényelmes a gerincnek, alátámasztja a gyermek fejét, nyakát és hátát, ami a csontfejlődés időszakában nagyon fontos.
 • Lényeges az is, hogy a matrac szellőzni tudjon, és a gyermek ne izzadjon bele, mert a nedvesség jó táptalajt nyújt a baktériumoknak, atkáknak. A legjobb, ha ágyráccsal rendelkező kiságyat választasz, hogy a matrac alul ne legyen lezárva, vagyis a levegő szabadon tudjon áramlani. A megfelelő szellőzés még fontosabb, ha a pici hason alszik. Szivacsmatracaink antiallergének.
 • Tartós, mert a poliuretánhab nem porlik, nem mállik.
 • Huzatuk cipzárral ellátott, levehető, mosható, a matrac is áttörölhető.
 • Fontos, hogy időnként átforgasd a matracot, hogy egyenletesen legyen terhelve a felülete, így elkerülhető deformálódása.

 

Típusok

 • Normál szivacsmatrac
 • Memory Foam borítású, mely egy speciális szivacs, ami nagy százalékban csökkenti a testfelszínre ható nyomást, így a gyermek testén nem alakulnak ki nyomáspontok, vagy feszültséggócok.
 • Vannak légcsatornás kialakítással rendelkezők is, melyek még jobb szellőzést biztosítanak.

 

Az Öko-Tex szabvány szerint hitelesített matracok anyagösszetételében a vegyi anyagok aránya egészen minimális, így a baba szervezetére nem jelentenek veszélyt.

 

Matrackiegészítők

 

A különféle matrackiegészítők megvédik a matracot az esetleges szennyeződésektől, növelik élettartamát, és a babának kényelmes pihenést biztosítanak.

 

Már az egyéb textilek, például az ágyneműgarnitúra megvásárlásánál érdemes ezeket is beszerezni, hogy színben, mintában igazítani tudd őket egymáshoz.

Javasolt többet venni, hogy legyen belőlük váltás.

 

Típusok

 • Védőlepedő: a felső része frottír vagy flanel, az alsó pedig a viaszos vászonhoz hasonlóan vízálló, hogy megvédje a matracot a különféle „balesetektől”, vagy más ráömlő folyadéktól. A négy sarkán gumipántokkal kell rögzíteni a matrachoz, és erre kell tenni a sztreccs lepedőt. Létezik egyrétegű BPA-mentes műanyag is.
 • Matracfeltét: a felülete lyukacsos, egyedi felépítésének köszönhetően szabadon áramlik a levegő a gyermek teste alatt, elszállítva a test által kibocsátott hőt és nedvességet. Gumipánttal rögzíthető a matracra, védi is azt a szennyeződéstől, nedvességtől, ennek a tetejére kerül a lepedő.
 • Szivacs matracfeltét: habszivacsból készült és 2 cm vastag Memory Foam betétet tartalmaz, ami nagy százalékban csökkenti a testfelszínre ható nyomást, így a gyermek testén nem alakulnak ki nyomáspontok vagy feszültséggócok. Közvetlenül a matracra kell helyezni, ami növeli a komfortérzetet. A lepedőt erre kell tenni.