Segítség a választáshoz

Kiságy matrac

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: babamatrac, gyerekágy matrac

SEGÍTSÉG A VÁLASZTÁSHOZ

Kiságy kókuszmatracok

A matracot a kiságyhoz külön kell megvásárolnod. A kettőt érdemes egyidőben beszerezni. Remek választás a kókuszmatrac, ami különböző méretekben kapható. A kókuszmatrac egy természetes alapú biomatrac, 100% kókuszháncs felhasználásával, préselt kókuszból készül. A legjobb választás a „sajtolt” eljárással készített kókuszmatrac, ennek ugyanis laza és rugalmas a szerkezete.

Tulajdonságok, jellemzők

 • A különleges tömörítésnek köszönhetően a kókuszmatracok tökéletesen tartják a gerincet, kiválóan alátámasztják a gyermek fejét, nyakát és hátát. A fejlődő csontoknak ugyanis szükségük van a megfelelő alátámasztásra. Gerincproblémák esetén is érdemes ilyet választani.
 • További nagy előnye, hogy optimális szellőzést biztosít, így a baba által kipárologtatott izzadtság nem tud a matrac belsejében maradni. Ezért ajánlott ágyráccsal rendelkező kiságyat választani, ami nem zárja le alulról a levegő útját. A megfelelő szellőzés különösen fontos, ha a gyermeked hason alszik.
 • Antiallergén, a jó szellőzésnek köszönhetően az atkák, a baktériumok nem tudnak megtelepedni benne.
 • A legtöbb kókuszmatracnál speciális gyapjúfilc réteg biztosítja a levegő megfelelő ki- és beáramlását.
 • A kókuszmatracok tartósak, strapabíróak, így hosszú évekig jó szolgálatot tesznek. Ennek érdekében fontos, hogy időnként elforgasd. Ha mindenhol egyenletes terhelést kap, elkerülheted a deformálódást.
 • Huzata cipzárral ellátott, levehető, mosható.

Az Öko-Tex szabvány szerint hitelesített matracok anyagösszetételében a vegyi anyagok aránya egészen minimális. A baba szervezetére egyáltalán nem jelentenek veszélyt.

Kiságy kombinált matracok

A kombinált matracok 5 cm-es latexált kókuszrost és 2 cm vastag viszkoelasztikus Memory Foam borítást tartalmaznak - ötvözve e két anyag pozitív tulajdonságait:

 • A kókuszrost réteg préselt kókuszból áll, legtöbbször úgynevezett „sajtolt” eljárással készül, szerkezete laza és rugalmas.
 • A Memory Foam réteg egy speciális szivacs, ami nagy százalékban csökkenti a testfelszínre ható nyomást. Így a gyermek testén nem alakulnak ki nyomáspontok vagy feszültséggócok.

A kiságy matrac 60×120 cm-es méretben a legnépszerűbb illetve még a 70×140 matrac kapható fix méretben. Van olyan modell is, amely az ágy méretéhez igazítható (ez 140 cm-ről 190-re bővíthető).

Tulajdonságok, jellemzők

 • A különleges tömörítésnek köszönhetően a kombinált matrac tökéletesen tartja a gerincet, kiválóan alátámasztja a gyermek fejét, nyakát és hátát. Ez pedig nagyon lényeges a csontfejlődés időszakában.
 • További nagy előnye, hogy mivel a kókuszrostok laza szerkezetűek, a matrac optimális szellőzést biztosít. A baba által kipárologtatott izzadtság nem tud a matrac belsejében maradni. Ezért ajánlott ágyráccsal rendelkező kiságyat választani, ami nem zárja le alulról a levegő útját. A megfelelő szellőzés különösen fontos, ha a gyermeked hason alszik.
 • Antiallergén, a jó szellőzésnek köszönhetően az atkák, a baktériumok nem tudnak megtelepedni benne.
 • A legtöbb kombinált matracnál speciális gyapjúfilc réteg biztosítja a levegő megfelelő ki- és beáramlását.
 • Tartósak, strapabírók, így hosszú évekig jó szolgálatot tesznek. Fontos, hogy időnként elforgasd, hogy egyenletes terhelést kapjon, így elkerülhető a deformálódás.
 • Huzata cipzárral van ellátva, levehető, mosható.

Az Öko-Tex szabvány szerint hitelesített matracok anyagösszetételében a vegyi anyagok aránya egészen minimális. A baba szervezetére egyáltalán nem jelentenek veszélyt.

Kiságy szivacsmatracok

A szivacsmatracok poliuretánhabból készülnek, közepesen tömör szerkezetűek. A kiságyhoz kétféle méretben (60×120 matrac, 140×70 matrac) kaphatók, de olyat is találsz kínálatunkban, melyet bölcsőben tudsz használni. Léteznek speciális ágyakhoz való ovális formájúak és nyolcszögletűek is.

Tulajdonságok, jellemzők

 • Kényelmes a gerincnek, alátámasztja a gyermek fejét, nyakát és hátát, ami a csontfejlődés időszakában nagyon fontos.
 • Lényeges az is, hogy a matrac szellőzni tudjon, és a gyermek ne izzadjon bele, mert a nedvesség jó táptalajt nyújt a baktériumoknak, atkáknak. A legjobb, ha ágyráccsal rendelkező kiságyat választasz, hogy a matrac alul ne legyen lezárva, vagyis a levegő szabadon tudjon áramlani. A megfelelő szellőzés még fontosabb, ha a pici hason alszik. Szivacsmatracaink antiallergének.
 • Tartós, mert a poliuretánhab nem porlik, nem mállik.
 • Huzatuk cipzárral ellátott, levehető, mosható, a matrac is áttörölhető.
 • Fontos, hogy időnként átforgasd a matracot, hogy egyenletesen legyen terhelve a felülete, így elkerülhető deformálódása.

Típusok

 • Normál szivacsmatrac
 • Memory Foam borítású, amely egy speciális szivacs. Nagy százalékban csökkenti a testfelszínre ható nyomást, így a gyermek testén nem alakulnak ki nyomáspontok, vagy feszültséggócok.
 • Vannak légcsatornás kialakítással rendelkezők is, melyek még jobb szellőzést biztosítanak.

Az Öko-Tex szabvány szerint hitelesített matracok anyagösszetételében a vegyi anyagok aránya egészen minimális. A baba szervezetére egyáltalán nem jelentenek veszélyt.

Kiegészítők matrachoz

A különféle matrackiegészítők megvédik a matracot az esetleges szennyeződésektől, növelik élettartamát, és a babának kényelmes pihenést biztosítanak. Már az egyéb textilek, például az ágyneműgarnitúra megvásárlásánál érdemes ezeket is beszerezni, hogy színben, mintában igazítani tudd őket egymáshoz. Javasolt többet venni, hogy legyen belőlük váltás.

Típusok

 • Védőlepedő: a felső része frottír vagy flanel, az alsó pedig a viaszos vászonhoz hasonlóan vízálló. Megvédi a matracot a különféle „balesetektől”, vagy más ráömlő folyadéktól. A négy sarkán gumipántokkal kell rögzíteni a matrachoz, majd erre kell tenni a sztreccs lepedőt. Létezik egyrétegű BPA-mentes műanyag is.
 • Matracfeltét: a felülete lyukacsos, egyedi felépítésének köszönhetően szabadon áramlik a levegő a gyermek teste alatt. Elszállítja a test által kibocsátott hőt és nedvességet, valamint véd a szennyeződéstől. Gumipánttal rögzíthető a matracra, majd ennek a tetejére kerül a lepedő.

Szivacs matracfeltét: habszivacsból készül és 2 cm vastag Memory Foam betétet tartalmaz, ami nagy százalékban csökkenti a testfelszínre ható nyomást. Így a gyermek testén nem alakulnak ki nyomáspontok vagy feszültséggócok. Közvetlenül a matracra kell helyezni, ami növeli a komfortérzetet. A lepedőt erre kell felhelyezni.