Babablog

Mekkora a baba alvásigénye?

A baba alvásigénye az életkorának megfelelően változik. Kiderül milyen a babák alvási ritmusa és mit tehetsz, hogy jól aludjon a babád.

A várandósság alatti klasszikus tanács az ismerősöktől: „Addig aludj, amíg tudsz. Ha megszületik a baba, úgysem tudsz majd aludni.” Persze azt senki nem mondja, hogy az utolsó hetekben már amúgy sem alszol jókat, mert már nincs olyan póz, amiben igazán kényelmesen tudnál aludni és amúgy is alig várod, hogy megérkezzen a pici és elhalmozd a szereteteddel.

De térjünk vissza a baba alvásához. Valóban annyira rossz a helyzet, mint ahogyan azt sokan mesélik? Mindenki abban reménykedik, hogy az ő babájának jó lesz az alvókája. Aztán majd az élet eldönti, hogy egy apró neszre is felébred a kisbabád vagy akár egy zenekar is húzhatja mellette a talpalávalót és mégis édesdeden alszik.

baba alvás

Mi az igazság? Mire számíthatsz, mikor mennyit fog aludni a babád? A baba alvásigénye adja meg a választ.

A baba alvásigénye

Az újszülött kortól kezdve egészen 3 éves korig a csecsemő alvásigénye folyamatosan változik. Három fogalmat érdemes már az elején tisztázni, hogy utána érthető legyen mit is jelent a babák alvásigénye és hogyan alakul a babák életkor szerinti alvásigénye.

 1. Átlagos éjszakai alvásidő az órák számában határozza meg, hogy egy baba átlagosan hány órát alszik éjszaka. Tehát a napközbeni alvás nem számít bele. Mivel a babák és legfőképpen a csecsemők nagyon különbözőek az alvásigényt tekintve, ezért sokszor inkább egy -tól-ig számot lehet átlagos éjszakai alvásidőre mondani, mint egy konkrét számot.
 2. Átlagos nappali alvásidő az órák számában határozza meg, hogy egy baba átlagosan hány órát alszik napközben. Tehát az éjszakai alvás nem számít bele. Itt is igaz az, hogy a babák alvásigénye annyira változó, hogy sokszor inkább egy -tól-ig számot lehet átlagos nappali alvásidőre meghatározni, mint egy konkrét számot.
 3. Átlagos nap alvásidő az átlagos napi alvásidő az órák számában adja meg, hogy a nap 24 órájából a baba átlagosan mennyit tölt alvással. Tehát ebbe beleszámít a baba éjszakai alvása és a nappali alvása is.

És akkor most nézzük is meg, hogyan alakul a babák életkor szerinti alvásigénye:

Újszülött alvásigénye

Az újszülöttek megszületésük után rengeteget alszanak, nem csoda, hiszen az újszülöttek alvásigénye nagyon magas. A szülés, a megszületés számukra is egy nagyon fárasztó procedúra volt. Nem csak az édesanyának, hanem neki is ki kell ezt pihenni. És arról se feledkezzünk meg, hogy az újszülött idegrendszere még fejletlen és a születés utáni rengeteg környezeti inger nagyon hamar lefárasztja őket. Az éjszaka és a nappal gyakorlatilag összefolyik, nincs igazán kialakulva a külön éjszakai és a külön nappali alvás.

Az egész napjukat az evés és az alvás teszi ki. Gyakorlatilag felváltva esznek, alszanak, esznek, alszanak és így tovább.

 • Átlagos napi alvásidő: 16-18 óra
 • Átlagos éjszakai alvásidő: 8-9 óra
 • Átlagos nappali alvásidő: 7-9 óra
 • A napközbeni alvások átlagos száma: 3-5

1 hónapos baba alvásigénye

Az 1 hónapos baba alvásigényében észrevehető egy minimális csökkenés. Már a születés “traumája” sincs rájuk akkora hatással és a környezeti ingerekhez is kezdenek hozzászokni, de még mindig rengeteg újdonságra lesznek figyelmesek.

 • Átlagos napi alvásidő: 14-16 óra
 • Átlagos éjszakai alvásidő: 8-9 óra
 • Átlagos nappali alvásidő: 6-7 óra
 • A napközbeni alvások átlagos száma: 3-5 

2-3 hónapos baba alvásigénye

A 2-3 hónapos baba alvásigénye az átlagos napi alvásidőt tekintve nem változik, de a nappali és az éjszakai alvásidőben történik egy eltolódás. Az éjszakai alvásidő megnövekszik, a nappali alvásidő pedig lecsökken.

 • Átlagos napi alvásidő: 14-15 óra
 • Átlagos éjszakai alvásidő: 9-10 óra
 • Átlagos nappali alvásidő: 4-5 óra
 • A napközbeni alvások átlagos száma: 3

4-6 hónapos baba alvásigénye

A 4-6 hónapos baba alvásigénye az átlagos napi alvásidőt nézve picit csökken, átlagosan napi 14-15 óra alvásra van szüksége a babának. A napszakok közti alvások eltolódása tovább folytatódik: nő az éjszakai alvásidő, csökken a nappali. Ez a folyamat megegyezik azzal, hogy a baba egyre többet, egyre hosszabb ideig van már ébren napközben.

 • Átlagos napi alvásidő: 14-15 óra
 • Átlagos éjszakai alvásidő: 10-11 óra
 • Átlagos nappali alvásidő: 4 óra
 • A napközbeni alvások átlagos száma: 2-3

baba alszik

7-9 hónapos baba alvásigénye

A 7-9 hónapos baba alvásigényénél is az látható, hogy folytatódik a korábbi tendencia. Mégis azért érdemes külön kiemelni ezt a korszakot, mert a 6 hónapos babák fejlődési ugrása utáni időszakról van szó. A fejlődési ugrás pedig akár fel is boríthatja a babák addigi alvási szokását. Sokat hallani olyanról, hogy az eddig jól alvó babák elkezdtek gyakrabban felébredni vagy pont fordítva, az eddig rosszul alvó babák “megjavultak”.

 • Átlagos napi alvásidő: 14 óra
 • Átlagos éjszakai alvásidő: 11 óra
 • Átlagos nappali alvásidő: 3-4 óra
 • A napközbeni alvások átlagos száma: 2

10-12 hónapos baba alvásigénye

A 10-12 hónapos baba alvásigénye is folytatja azt a tendenciát, hogy a nappali alvásidő visszaszorul miközben az éjszakai alvásidő picit meghosszabbodik.

 • Átlagos napi alvásidő: 14 óra
 • Átlagos éjszakai alvásidő: 11-12 óra
 • Átlagos nappali alvásidő: 2-3 óra
 • A napközbeni alvások átlagos száma: 2

13-18 hónapos baba alvásigénye

A 13-18 hónapos baba alvásigénye egyre jobban ahhoz a napirendhez alakul, ami nagyjából 5 éves korig jellemző lesz. Általában a gyerekek ilyenkor térnek át napi 2 alvásról csak 1, délutáni alvásra. Ez az egy délutáni alvás általában 2 órás alvást jelent.

 • Átlagos napi alvásidő: 13-14 óra
 • Átlagos éjszakai alvásidő: 11-12 óra
 • Átlagos nappali alvásidő: 2 óra
 • A napközbeni alvások átlagos száma: 1-2

19-24 hónapos baba alvásigénye

A 19-24 hónapos baba alvásigénye minimálisan változik, hiszen a napirendben sincs jelentős változás. A babának szüksége van egy napközbeni alvásra, amire általában délután kerül sor és nagyjából 1-2 óráig tart.

 • Átlagos napi alvásidő: 13-14 óra
 • Átlagos éjszakai alvásidő: 11-12 óra
 • Átlagos nappali alvásidő: 1-2 óra
 • A napközbeni alvások átlagos száma: 1

25-36 hónapos baba alvásigénye

A 25-36 hónapos baba alvásigénye már teljesen kialakult napirendet követ. Délután egy alvásra mindenképpen szüksége van ahhoz, hogy a baba ne legyen nagyon nyűgös a nap vége felé. Ez a délutáni alvás általában 1-2 órás.

 • Átlagos napi alvásidő: 13-14 óra
 • Átlagos éjszakai alvásidő: 11 óra
 • Átlagos nappali alvásidő: 1-2 óra
 • A napközbeni alvások átlagos száma: 1

Ahogy életkorban haladunk előre a baba alvásigényében, pontosabban a különböző alvásidők hosszában fel lehet fedezni törvényszerűségeket:

 • Az átlagos nappali alvásidő jelentősen csökken, ami összefügg azzal, hogy a nappali alvások száma is fokozatosan csökken. Három év alatt a napi 4-5 órányi nappali alvás 1-2 órára csökken. És nagyjából a baba 1,5 éves korától már egyre redukálódik le a napközbeni alvások száma.
 • Az átlagos éjszakai alvásidő nő, 8-9 óráról körülbelül 11 órára.
 • Az átlagos napi alvásidő pedig csökken 16-18 óráról, 13-14 órára.

Ebben a táblázatban összefoglaltuk neked, hogy könnyebben átlásd hogyan is alakul a csecsemő alvásigénye újszülött kortól egészen 3 éves korig.:

Életkor

Átlagos napi alvásidő

Átlagos éjszakai alvásidő

Átlagos nappali alvásidő

Napközbeni alvások átlagos száma

újszülött

16-18

8-9

7-9

3-5

1 hónapos baba

14-16

8-9

6-7

3-5

2-4 hónapos baba

14-15

9-10

4-5

3

4-6 hónapos baba

14-15

10-11

4

2-3

7-9 hónapos baba

14

11

3-4

2

10-12 hónapos baba

14

11-12

2-3

2

13-18 hónapos baba

13-14

11-12

2

1-2

19-24 hónapos baba

13-14

11-12

1-2

1

25-36 hónapos baba

13-14

11

1-2

1

baba alvás

A baba alvási ritmusa

A baba alvási ciklusában egy mély alvási fázist egy éberebb alvási fázis követi. A mély alvási fázisban a babát kevésbé zavarják a hangok és más ingerek, de az éberebb fázisban könnyen felébredhet egy-egy nagyobb zajra. Az éberebb fázisban még akár álmai is lehetnek.

Jellemző a babákra, hogy nagyon szakaszosan alszanak és az egyes szakaszok között hajlamosak pillanatokra felébredni. Ilyenkor előfordul, hogy szükségük van egy kis szülői segítségre, hogy átlendüljenek egy következő alvási szakaszba. Egy-egy alvással töltött szakasz 1-3 óra is lehet. Az alvás időtartama sok mindentől függ, de az egyik legfontosabb, hogy mikor éhezik meg a baba, mennyi időt bír ki két etetés között.

Az éjszakai és a nappali alvás egyfajta keretet ad a baba alvásának. Vannak babák, akik inkább éjszaka alszanak jókat és nappal vannak többet ébren, míg vannak babák akik pont ellenkezőleg alakítják ki a szokásaikat. Inkább nappal alszanak jókat és éjszaka csak annyit időt töltenek alvással, amennyire szervezetüknek minimálisan szüksége van.

Ahány ház, annyi szokás - ahány baba, annyi alvás

A baba alvásigénye egy központi kérdés. A kezdő szülők hajlamosak arra gondolni, hogy nem alszik eleget a babájuk és aggódnak, hogy esetleg valami baj lehet. (Pedig könnyen lehet, hogy csak a saját fáradtságukat vetítik a babára.) Ilyenkor fordulnak a tudományhoz és keresnek rá az interneten, hogy mégis mennyit kellene a babának aludnia?

A statisztikák nem hazudnak, valóban ki lehet számolni, hogy a különböző életkorú babáknak mekkora az alvásigénye. De ne felejtsük el, ezek “csak számok”, a te karodban viszont ott van egy valós, lélegző csöppség. Bár a statisztika leírja a valóságot, de ez nem azt jelenti, hogy ezt minden babának lépésről lépésre maximálisan követnie kell. Lesznek olyan időszakok, amikor teljesen ráillik a statisztika és lesz, amikor abszolút a végletek lesznek inkább jellemzőek a babád alvásigényére. Akár te magad is megtapasztalhatod, mennyire nem szentírás a babák alvásigénye táblázat. Simán előfordulhat, hogy két testvér alvási szokásai teljesen eltérnek.

Ha minden baba a statisztikáknak megfelelően “működne”, akkor nem lennének kialvatlan szülők. Sajnos rengeteg minden beleszól abba, hogy egy baba ne az “előírtaknak” megfelelően aludjon:

 • hol egy fogácskája jön éppen és az kínozza őt,
 • hol a pocakja rendetlenkedik és amiatt nem tud aludni,
 • hol épp a fejlődési ugrás szakaszában tart és ez zavarja őt,
 • hol a környezet nem ideális a tökéletes alváshoz.

Ha szeretnéd megnyugtatni magad, hogy tényleg eleget alszik-e a baba, akkor az alvásigény táblázat böngészése mellett figyeld meg egy-egy alvás után és napközben milyen hangulata van a babának. Ébredés után sokszor még kicsit sirdogálnak a babák és nyűgösek is lehetnek, de ez kis idő után elmúlik. Ha azt tapasztalod, hogy egész nap nyűgös és sokat sír, akkor biztos, hogy van valami a háttérben, ami zavarja őt.

Mit tegyek, hogy jól aludjon a baba?

Vannak helyzetek, amikor sajnos semmit sem tehetünk, hogy egy baba jobban aludjon. A fogzás időszaka például tipikusan ilyen. Enyhíthetünk a fájdalmakon, de a baba alvásán meglátszik, hogy ez az időszak bizony fájdalommal járhat. Fájdalmas sírások közepette gyakran felébred éjszaka. A vigasztalhatatlan sírás a visszaaltatást is jócskán megnehezíti.

Összeszedtünk néhány ötletet, hogy miket tehetsz a baba jó alvásáért:

 • Próbálj tartani egy napirendet legalább az esti alvásnál. Legyen meg az esti fürdetés, etetés, alvás hármasának rendje. Kezd el időben a fürdetést, hogy ne legyen túl fáradt, mert akkor csak nyűgös lesz a baba, ami se neked, se neki nem jó.
 • Alakítsd ki a baba saját alvóhelyét. A kialakult rutin és a megszokott környezet nagyon jó hatással van a babára.

baba kiságyban alszik

 • Fürdetés után már ne használj erős fényeket és lefekvés előtt sötétíts be.
 • Az éjszakai etetéshez, pelenkacseréhez ne kapcsolj fel erős világítást. Az éjszakai fény kellően sejtelmes megvilágítást ad. Nem túl erős, de mégis látos azt, amit kell.
 • Alvás előtt már ne legyenek zavaró körülmények, teremts nyugodt környezetet az alváshoz. Alvás előtt legyen egy csendes ráhangolódási szakasz.
 • A babaszoba hőmérséklete ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Mindkettő megzavarhatja a baba alvását. A babaszoba ideális szobahőmérséklete 21-22 fok.
 • A babaszoba páratartalma legalább olyan fontos, mint a megfelelő hőmérséklet. A babaszoba ideális páratartalma 50-60% között van. Ha túl alacsony a páratartalom, egy párásító segít elérni az ideális értéket.
 • Rendszeresen szellőztess a szobában. A babák általában nagyon jókat alszanak a szabad levegőn, de nem alhatnak állandóan kint babakocsiban. De ennyit megtehetsz, hogy mindig friss levegő legyen a babaszobában.
 • Kerüld a túlöltöztetést. Az egyik leggyakoribb hiba, amit friss szülők elkövetnek, hogy túlöltöztetik a babát, nehogy megfázzon. A réteges öltözködés fontos, de a túl sok rétegtől a baba éjszaka nem fog tudni szabadon mozogni és ez zavarni fogja.
 • Éjszakai alvás előtt a baba mindig kapjon tiszta pelenkát. Ha éjszaka felébred nem kell feltétlen cserélni. Nézd meg a pelenkáját és ha sok pisi vagy esetleg kaka is van benne mindenképpen cseréld ki, máskülönben viszont ne zavard meg az éjszakai alvását egy pelenka cserével.

Végezetül fogadj el egy jó tanácsot. Ne stresszelj rá, hogyan alszik a baba, főleg ne akkor amikor a babád még meg sem született. Tény: lesznek nehéz napok, nehéz éjszakák, de előbb-utóbb minden babánál kialakul az alvás.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com