Babablog Babablog

Mesélj a pocaklakónak, mesélj a babának!

A babának mondott mese örömmel eltöltött idővel ajándékozza meg a kicsit és szüleit is.

Április 2. – A gyermekkönyvek nemzetközi napja. E jeles nap célja, hogy a gyerekekkel megszerettessék az olvasást. Ez pedig nem akkor kezdődik, amikor a kicsi olvasni tanul. Amikor a várandós anya mesél a pocaklakónak, akkor segíti fejlődését. Hiszen a magzat számára a legfontosabb hang az édesanyáé. A babának mondott mese örömmel eltöltött idővel ajándékozza meg a kicsit és szüleit is, később pedig a gyerekkönyvek egy mágikus világba röpítenek. A mesék sok-sok kincset rejtenek, érdemes felfedezni őket.

Az első pillanattól…

Ahogy az olvasás megszerettetése sem az első kimondott szóval kezdődik, úgy a beszédfejlődés sem. Ha az édesanya sokat beszél a magzathoz, segíti az agy és a kognitív funkciók, a hallórendszer fejlődését, de ugyanígy az érzelmi fejlődést, kötődési képességét is, hiszen a mesélés különleges figyelem és idő, amivel megajándékozzuk a kicsit. Nem számít, hogy ő még nem érti a szavakat. A dallam, a ritmus, az anya érzelmi átélése a lényeg. Ugyanezért érdemes mesélni a babának is: amikor a szülei hangját hallja, megnyugszik. A mesélés ilyenkor még egyszerű történeteket jelent többnyire a kicsi mindennapjairól. Amellett, hogy ezeket hallgatva megnyugszik a gyermek, jó hatással van a beszédfejlődésére, szókincsére, koncentrációs készségére is. Már az első pillanattól a mindennapok része lehet a mesélés.

Mesélés a babának

Könyvek babáknak, könyvek gyerekeknek

  • Az újszülött babának elmesélheted, ami körülveszi, beszélhetsz hozzá, hogy éppen mit csináltok együtt, vagy milyen napotok volt. A lényeg számára a hangod megnyugtató rezgése, és hogy ezáltal érzi, hogy rá figyelsz.
  • Később a textilkönyv nemcsak azt a célt szolgálja, hogy a kicsi kézbe vegye, forgassa, nézegesse, hanem mesélhetsz is neki azokról a figurákról, amiket rajta láttok. Ne ijedj meg attól, hogy esetleg neked kell kitalálnod a történetet! A kicsik élvezettel hallgatják a fejből mondott mesét.
  • A leporello könyv babáknak sok képpel és éppen annyi szöveggel szórakoztatja a gyerekeket, amennyi ebben a korban (akár már fél éves kortól másfél éves korig vagy tovább) leköti a figyelmüket. Persze ezeket egyedül is forgathatják, és a képek segítségével akár saját mesét is szőhetnek.
  • Később a gyermekeket egyre inkább elvarázsolják azok a mesék, amelyek állatokról, járművekről, színekről és formákról és persze a mindennapi életről szólnak. Ezek a legegyszerűbb történetek a legszívmelengetőbbek számukra, hiszen könnyen tudnak azonosulni velük.
  • A meséken túl a mondókák, versek is jó, ha részei a mindennapoknak. Ezeknek a ritmusa, dallama örömteli pillanatokkal ajándékozhat meg mindkettőtöket.
  • Körülbelül hároméves korban következhetnek a klasszikus mesék, a népmesék. Ekkor a gyermek már képes hosszabban figyelni, jobban elmélyülni. Vannak történetek, amelyek segítenek az egyes fejlődési szakaszokon való átlépésben is. A ma mesélt népmesék, tündérmesék, állatmesék tartalma évezredeken át alakult, magába foglalva a hallgatóság minden tapasztalatát az őket körülvevő világról és önmagukról. Éppen ezért a mesékbe szőtt tudás egyetemes, minden korban érvényes.

Gyerekkönyvek életre szóló útravalóval

A kicsik számára a világ túl nagy, túl gyors és nehezen érthető, ráadásul gyakran felfoghatatlan és kezelhetetlen érzelmeket, vágyakat élnek át, emiatt gyakran szoronganak. Szükségük van a mesére, ami segít megérteni a tapasztaltakat és eligazodni az életben. A mesélés, a gyerekkönyvek lelassítanak – erre pedig most nagy szükség van, hiszen a digitális világ gyorsasága a gyerekeket is eléri. A mese segíti az önmagunkhoz, a másik emberhez és a természethez való viszonyunk összhangját, fejleszti az érzelmi intelligenciát, azaz az érzelmek megértését, kifejezését és szabályozását. A mesék azt üzenik, hogy az akadályok leküzdhetők; mindig találhatunk segítőket az életünkben; a hősök cselekszenek; egyedül a jelen létezik; túlléphetünk a korlátainkon, egyre többé válhatunk; és hogy a kudarcok után újra talpra állhatunk.

A mesélés intim együttlét a családtagok között: amikor nyugalomban, gyakran összebújva mesélünk gyermekünknek, akkor a legtöbbet adjuk számára: magunkat és az időnket. Emellett segítjük őt abban is, hogy megszeresse majd az olvasást, vagyis egy életre szóló útravalót kap tőlünk.

Kapcsolódó termékek:

fotó: www.shutterstock.com

Feliratkozás hírlevélre
Hétről hétre tanácsokkal segítünk, megtudhatod mi történik a babáddal és veled.
Mikor érkezik a baba?

Kérjük használj más böngészőt!

Az általad használt böngészőn (Internet explorer) ez az oldal sajnos nem működik. Kérjük próbáld meg egy másik böngészőben! Köszönjük!