Babablog

Miért jó a babaúszás? Érvek és tanácsok babaúszáshoz

A babaúszás erősíti az izmokat, fejleszti a koordinációt és jó hatással van a mozgásfejlődésére. Egy olyan időtöltés, ami építi a szülő-gyermek bizalmi kapcsolatát.

A babaúszás egy elég megosztó téma. Valaki szerint rendkívül hasznos a csupán néhány hónapos babák számára, míg mások szerint inkább kerülni kell, mert veszélyes lehet a babára. Lássuk mi az igazság?

A babaúszás nem úszásoktatás!

A babaúszás nem a legszerencsésebb elnevezés, hiszen nem írja le jól, mi is zajlik egy ilyen foglalkozáson. Azért félrevezető, mert a babaúszáson nem fognak a babák megtanulni úszni, hiszen nem úszásoktatás zajlik. Egy fejlesztő tevékenységként kell rá gondolni, amit történetesen vizes környezetben végeznek.

babaúszás 1

Miért jó a babaúszás?

A babaúszás támogatói egyértelműen a baba fejlődésére gyakorolt pozitív hatásokra hivatkoznak. A foglalkozásokon olyan gyakorlatokat végeznek, amelyek fejlesztik a baba mozgáskoordinációját és jó hatással vannak a gyermek mozgásfejlődésére. Sokak szerint azok a babák, akik rendszeresen járnak babaúszásra könnyebben, hamarabb elsajátítják a mozgásfejlődés legfontosabb mérföldköveit, mint a forgást, a mászást vagy éppen az ülést.

Tipp: Érdekel, hogy a babád hol tart a mozgásfejlődésben? Olvasd el az erről szóló cikkünket: A baba mozgásfejlődésének szakaszai: apró lépésekben előre!

A babaúszás mozgásfejlődésre gyakorolt jótékony hatása kapcsán mindig tartsd észben, hogy sosem az a cél, hogy a babád megelőzze a korát és idő előtt sajátítson el mozgásformákat. Ugyanis mindennek megvan a maga ideje! Nem kell, hogy a babád idejekorán üljön vagy éppen másszon.

Mint minden mozgásforma, a babaúszás is erősíti az izomzatot és az izületeket. Emellett hasznos a koordináció fejlesztésében, jó hatással van a légzőrendszerre és a keringési rendszerre is:

  • A babaúszás során az egész szervezetben fokozódik a vérellátás, ezzel erősítve a szívet.
  • A légzőrendszer fejlődése a tüdőkapacitásban és a tüdőizomzat erősödésében mutatkozik meg.

A rendszeresen „úsztatott” babák immunrendszere is erősödik és jobban tudnak alkalmazkodni a hőmérséklet-változásokra.

A babaúszás még a gyermekek mindennapjaira is kihatnak. Sajnos sok gyereknek vannak problémái az alvással. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a babaúszáson résztvevő gyerekek alvása a foglalkozások hatására javul, sokkal nyugodtabban és mélyebben alszanak.

A babaúszás és a búvárreflex

A babaúszás alapja a búvárreflex, ami a csecsemők ösztönös képessége. Ha a baba arcát víz éri, akkor a búvárreflexnek köszönhetően automatikusan lezáródik a gégénél lévő porc, és a baba az orrán kezdi el kifújni a levegőt. Ez a reflex körülbelül a csecsemők 5-6 hónapos koráig váltható ki. Ezért is javasolják a szakemberek, hogy lehetőleg még ezelőtt kezdjük el a babaúszást. Ez persze nem azt jelenti, hogy a babaúszást ne lehetne később elkezdeni, de ez az ajánlás.

babaúszás 2

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy akkor mégis a babaúszás milyen kortól ajánlott? Három hónapos kortól már nyugodtan el lehet vinni a babát egy babaúszó foglalkozásra. Erre a korra, már az immunrendszere eléri azt a fejlettségi szintet, ami ezt lehetővé teszi. A babaúszásokon általában 4 éves korig lehet részt venni. Persze ez sem egy szigorúan vett korhatár, de ennél idősebb korban már általában tényleges úszásoktatáson vesznek részt a gyerekek.

A babaúszáson a gyermekek játékos keretek között szoknak hozzá a vízhez, sajátítják el a különféle feladatokat, mint például a víz alá merülést. Nagyon fontos, hogy ezeken az órákon mindig maximális figyelemmel kell a gyermekünk mellett lenni, hiszen a búvárreflex esetleges megléte nem véd a vízbefulladástól!

Ezekre figyelj oda!

Ma már nagyon sok helyen lehet részt venni babaúszáson. Legyél nagyon körültekintő, mikor kiválasztod, hogy hova mentek el! A helyszín mellett a babaúszás oktató a két legfontosabb szempont.

Bizonyosodj meg róla, hogy képzett oktató végzi a babaúszást, aki elsajátította a babaúszás módszertanát, hiszen ez egy rendkívül felelősségteljes feladat és nagy szakértelmet igényel.

A babaúszás oktató mellett a helyszín is egy fontos tényező. Nem mindegy ugyanis, hogy hol és milyen körülmények között zajlik a foglalkozás:

  • Számít például a víz hőmérséklete: 29-30 °C körüli vízhőmérséklet az ideális, 30 °C felett ugyanis már könnyebben elszaporodnak a vízben a baktériumok. 
  • Emellett fontos a vízmélység. Ha túl mély a víz, akkor szülőként nem tudsz kellően stabilan állni és biztonságosan végezni a babával a feladatokat. Ezért maximum 140 cm mély vízben ajánlott babaúszást tartani.
  • Kerülni kell a gyógyvizes medencéket, hiszen a gyógyvíz nem ajánlott gyerekeknek!
  • Lehetőleg válassz klórmentes uszodát, a klóros víz ugyanis nem tesz jót a baba érzékeny bőrének!
  • A higiéniai szempontok miatt fontos, hogy a medence vize rendszeresen legyen cserélve és tisztítva!
  • A medence tisztasága mellett érdemes megnézni, hogy az átöltözéshez, az esetleges szoptatáshoz megfelelőek-e a körülmények. Jó ha van külön szoptató-pelenkázó helyiség, ahol zavartalanul tudod megetetni a babádat.

babaúszás 3

Ha megvan az oktató és a helyszín, akkor már csak neked kell felkészülni a foglalkozásra. Ez nem egy nagyon eszközigényes tevékenység, de azért néhány extra dologra szükséged lesz. Ilyen például az egyszer használatos úszópelenka, ami nevéből fakadóan vízben is használható, hiszen felfogja a székletet. Ha valaki környezettudatosabb megoldást szeretne, azok számára lett kitalálva a speciális fürdőbugyi, ami kialakításának köszönhetően szintén bent tartja a babák székletét.

Hogy elkerüld a megfázást, a vízből kiszállva rögtön takargasd be a babád egy száraz törölközőbe. Nem árt, ha ebből van nálad még egy. Az egyik törölközővel felitathatod a víz nagyját, a másikban pedig ismét szárazon, melegen lehet a baba. A baba hajáról se feledkezz meg, töröld azt is teljesen szárazra!

Készülj fel arra, hogy a babaúszás után a picik általában megéheznek. Ezért ha már nem szopizik a baba, akkor vigyél magaddal vagy tápszert, vagy ha már megkezdtétek a hozzátáplálást akkor másmilyen ennivalót. Ha még szopizik a baba, akkor keress egy helyet, ahol nyugodtan megetetheted. Ezután pedig garantált egy kiadós alvás.

A babaúszás mint családi program

A gyermekszületés jelentősen átalakítja az addigi életünket, ezért is jók azok a programok, amiket közösen, családként tudtok megélni. A babaúszás igazi minőségi időtöltésnek számít. Az a 30-40 perc, amit a medencében töltünk a gyermekünkkel, kizökkent a hétköznapok nehézségeiből és mélyíti a szülő-gyermek közötti bizalmi kapcsolatot.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com